You are here

Vielfachmesser III műszert hogy lehet szétszedni javításhoz ?

21 posts / 0 new
Last post
zus
zus picture

Helló ! Kaptam egy szép állapotú Vielfachmesser III műszert.

Ilyet: https://www.radiomuseum.org/r/messt_mell_vielfachmesser_iii_3.html

A gép jól működik, de van egy röhejes gond vele. A problémám az, hogy az alapműszer előtti üveglap beesett a gépbe. Ahhoz, hogy visszaragasszam a helyére, az egész műszert szét kell szedni. Ez nem lenne baj, de az utolsó (?) lépésnél megakadtam. Az összes csavart kiszedtem a gépből már, de az alaplapja még mindig nem enged. Lötyög, de nem jön ki. A méréshatárváltó forgatógomb környéke tartja vissza. Azt gondolom, hogy a méréshatárváltó forgatógombot kellene kiszerelnem ahhoz, hogy hozzáférjek az alapműszerhez, illetve az előtte levő üveglaphoz.

Kérdésem tehát az, hogy hogyan tudom az előlapi méréshatárváltó kapcsoló forgatógombját levenni ? Nem szeretném eltörni, de egyelőre nem enged. Óvatosan alányúltam csavarhúzóval, de semmi eredmény. Nincs (nem látok) a forgatógombon egy szem csavarhelyet sem, vagy valami ék helyét, aminek a kiszerelése után a forgatógomb lejön. A műszeren belül is hiába nyomkodom a forgatógomb (illetve, azt hiszem, hogy annak) tengelyét, semmi eredmény.

Megköszönök minden segítséget és amint tudok, válaszolok. Ha valaki gyors reagálást szeretne az ötletére, akkor a hummer@enternet.hu címre írjon privátot. Azt minden nap legalább egyszer megnézem és válaszolok is. Köszönöm szépen.

Comments
zus
zus picture

Helló ! A vasárnap éjjeli szétszedős produkciómat folytattam. Szépen beragasztottam az üveglapot, csodás lett. Aztán ma összeraknám a gépet... A műszermutató akad, a lengőtekercs szorul ! Műszer elektronikát megvizsgáltam, erre nagy meglepetésemre az láttam, hogy a feszített szál elszakadt ! Nem esett a műszerre semmi, nem nyúlt hozzá senki, nem esett le az asztalról sem és ma csak akkor nyúltam hozzá a nyákhoz, akkor is rendkívül óvatosan, mikor a gépbe beszerelés előtt ellenőriztem, hogy minden oké-e vele. Az tűnt fel, hogy a műszerelektronikában levő alapműszer mutatója majdnem középállásban áll ! Óvatosan megmozdítottam a nyákot, de a mutató semmit se csinált. Megmozgattam óvatosan a mutatót, erre szorul az egész mindenség. Erős fénnyel megvilágítottam, hát látom, hogy a feszített szál nincs a helyén, mert elszakadt.

Kérdéseim a következők lennének:

1. Tud valaki nekem jó magyar forintokért biztosítani egy ebbe a műszerbe belevaló alapműszert ? Megjavítani nem tudom, nincs is hozzá semmim. Donor műszer is megfelel, csak az alapműszere legyen hibátlan.

2. Hogyan szakad el a feszített szál MAGÁTÓL úgy, hogy a műszer elektronikát a gép szétszedése után, egy vízszintes fa asztallapon levő tiszta üveglapra óvatosan letettem ? Nem odavágtam ! Finoman letettem. Akkor még a mutató biztosan működött, mert rendkívül óvatosan ellenőriztem (= a szétszerelést túlélte-e ?). Aztán eltelt egy nap és magától elszakadt a feszített szál. Elképesztő !

Tehát szeretnék a gépbe egy alapműszert. Maga gép egyébként szép állapotú és rendesen működik. Kár volna, ha ki kellene dobnom. Nekem megérne pénzt egy belepasszoló alapműszer.

Köszönöm a segítséget előre, ahogy tudok jönni, válaszolok. Az emilem meg a postban valahol benne van, arra is várok választ, ezt minden nap meg tudom nézni. A képen a műszer van, amibe hibátlan alapműszert keresek (és látszik az is, hogy a mutató végérvényesen kiakadt).

File csatolás: 

0

zus
zus picture

Oké, mindenkinek köszönöm a hozzászólást. Szétjött végre a gép ! Igaz, hogy egy vízpumpa fogóval, de szétjött. Egyben maradt, tehát az üveg ragasztása után reményeim szerint működni is fog. :-)

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Zus!
Itt elég jól látható, amihez hozzá akarsz férni:
http://www.crowave.com/blog/2016/09/19/mtm-vielfachmesser-iii/
Üdv:
exGelkás

0

zus
zus picture

Na ja, de hogy húzom le a panelt a forgatógombról ? Nekem ez a bajom ! Nem szeretném eltörni a panelt. Kari azt írta, hogy a négy banánhüvelyt is ki kell csavaroznom. Az mennyiben fog segíteni a problémámon ?

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Zus!
Csak a képeken látható dolgokból tudok én is okoskodni, amiből számomra az derül ki, hogy az aretáló lemezt nyugodtan visszacsavarozhatod, és az, valamint, a felcsavarzott
kereszt alakú aretáló aljzat segít a teherelosztásban, a panel lehúzása közben. Mivel, a nyitóban, már leírtad, hogy a nyákkal kapcsolatban lévő csavarokat kiszedted, az 
tartalmazhatta a mérőaljzatok érintkező pontjait is. 
Üdv:
exGelkás

0

Kari
Kari picture
*****

Làtom nem nezted meg (eleg alaposan?) a 22:43 -kor linkelt cimem kepeit, mert ott egyertelmüen làthato a teendöd!
 A penel bananhüvely felöli vegeit is szabadda kell csavarnod-NEM a banan hüvelyeket kell kicsavarozni, hanem a kartya hozzajuk rögziteset! Mint irtam 3-t man kitekertel a kepeden, de 1 mèg bent maradt!! Esetleg az alap müszernel a 2 masik kis csavar is rögzithet- a kartya masik vegeben...

Kari

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha látod az üveget, akkor egy jobb gumitappanccsal játszd a helyére és ragaszd be. :)
Üdv.

0

zus
zus picture

Figyelj, az nem jó, mert a régi rárohadt ragasztótól meg kell előtte tisztítani. Nekem is szembe jutott már a gumitappancs.

0

city217
city217 picture

Értem én és bocs hogy élek, de valld be őszintén, kíváncsi voltál a belsejére. smiley
J.

1

DINO54
DINO54 picture

Óh, de szép! Jaj, de szép...(link is external) Nézzük meg a belsejét! (dr. Kun László)
Ugye ismerős? smiley

0

zus
zus picture

Oké, igazad van. :-)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Zus!
A nyàkot kitudtad man epiteni?
Az a csavar a kapcsolo tengelyen nyilvan kikerült mar nalad, s mögötte mit latsz- fenykep esetleg?
Sztem egyebkent a gomb nagy valoszinüsèggel elölröl feszegetendö...
Kari
 

0

Kari
Kari picture
*****

A fenykepeden mèg nincs mind a 4 bananhüvely csavarja kihajtva-remelem nem ez fog ki rajtad?
Mellesleg ezt ismered?  _ezen kepek alapjan a szerkezet eccerüen kiemelhetö kell legyen...
Kari

0

zus
zus picture

Kari bátyám, pontosan azt látom, miután a dobozt kinyitottam és a fokozatkapcsoló hátuljáról a golyós arretálót leszedtem, mint a küldött radiomuseumos cikkben szereplő belső. Ennyit és nem többet. Pont az a bajom, hogy NEM tudom kiépíteni a nyákot, mert fogja valószínűleg a forgatógomb.

A képen van, amit látok. A középső négy csavaros fekete akármit nem szedtem ki, mivel azzal nem jutottam előrébb.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: cseppents a tengelyre csavarlazítót, rározsdásodott

Bálint

0

zus
zus picture

Szia SzBálint ! Hova cseppentsek ? A forgatógomb alá nem férek be.

WD40 is jó lesz ? Csavarlazítóm nincs.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: vékony drótra 2 mm-es karika, abba az oldószer, akár petróleum, talán be tudsz nyúlni vele a tengelyhez
Bálint

0

city217
city217 picture

laugh
A szig-szalag már a múlt. smiley
Üdv.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Sztem nem realis, hogy a "tengely" besült volna-ez egy bakelit szerü anyag lehet, de ha fèm is, bakelitbem merül be...

 

0

zus
zus picture

Á Kari byátyám, csak nem tudom a mesterfogásokat. Mitől sült volna be ? Pláne, egy bakelit.

0

Sponsored links