You are here

Villamos vezetékek színjelölése

20 posts / 0 new
Last post
lipi
lipi picture

Sziasztok.

Fali 3 fázisú dugaljat kellett cserélni. Ezzel még nem is lenne gond, de a kábel régi MMFAL alumínium. A falból kijön egy 3 eres FEKETE FEKETE KÉK. plusz kijön még két ér ami szintén FEKETE, KÉK .
A kérdésem : a két KÉK közül melyik a NULLA, melyik a VÉDŐVEZETŐ?
Volt erre valami szabvány /szabály?

Jó lenne valalami módszer az azonosításra...nem szeretném a biztosító táblában szétkötni a vezetékeket...

Köszi a segítséget
Szabi

Comments
Csaba1002
Csaba1002 picture

Szevasztok!
1986-ban átadott társasházban úgy buktak le a "szakértő" villanyszerelők, hogy a kievben vásárolt szenzoros fényerőszabályozó nem akart működni.
Reklamációnkra még nekik állt feljebb. Hogy merek beleszólni, hogy a fali világitáskapcsolók a nullát szakították meg.
Hát működik a villany-nem?
Végül komoly fenyegetések után, kijött egy idősebb szaki, és sűrű káromkodásokkal fűszerezve átszerelte.
Szóval mérni, és résen lenni... :szetver:

0

isoram
isoram picture

Szia! Sokan adtak jó tanácsot, igazuk is van! De a tapasztalatom MM falas vezetékeléseknél: NE HIGYJÉL A SZEMEDNEk, MÉRD KI!!!
Találkoztam már pl: 4 erű MM fal plusz vele falazott PIROS fázisvezetékkel, 4+2-s MMfal az 4-s vezetékből első kettő volt az egyik fázis a harmadik a 2. fázis, a negyedik a kék a föld, a kettesből az első a fázis a kék a nulla. mind ezt egy lakótelepen!
SZÓVAL MÉRJ!

0

Godypapa
Godypapa picture

Én így alakítottam át FI-relével a társasházi lakásunkat.

File csatolás: 

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ezzel csupán az a baj, hogy a fogyasztásmérő nulla kapcsánál kötés van a nulla/nullázó vezetékben. Arról meg nem írtál semmit, hogy milyen keresztmetszetű a bejövő nulla vezetéked. Ugyanis 16mm2 alatt nem lehet négyvezetékes a rendszer (TN-C), hanem kötelezően öt vezetékesnek kell lennie. (TN-S).

Üdv! Kalex

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia!
Gyanúm szerint azt a lapos barna dugaljat kellett lecserélni. Ha jól emlékszem arra is rá volt jelölve a bekötés. De mindenképpen lényeges az eredeti bekötés, ha úgy működött a rendszer, szabványos-e vagy sem.
A lakáselosztóra mindenképpen nézzél rá, mert nagy eséllyel csodákat fogsz látni. Valószínűsítem áramvédő kapcsoló nincs beépítve. Ha van egy neked, akkor kössed be szépen és be tudod azonosítani az üzemi nullát és a védővezetőt. Természetesen a lakáselosztó utáni rész rendben kell legyen.
Egy kis tapasztalati tanács. Kis nézelődés után viszonylag jól földeríthető szokott lenni, hogy eredeti vagy egy toldozott-foltozott rendszerrel állunk-e szemben. Az eredeti szerelések általában rendben szoktak lenni. az utólagos bővítésekkel szokott a probléma lenni.
Üdv: Zoli

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Amennyiben az eredeti szerelő logikusan gondolkodott, akkor a 3 eres vezeték kiosztása: fekete: L1(R), feketeL2(S) kék N, a kéteres : fekete : L3(T), kék: védővezeték.
Erre szabvány volt ugyan, de ez szabványon kívüli kötés. A szétszedést nem igen tudod megúszni.

Üdv! Kalex

0

lipi
lipi picture

Sziasztok

Köszönöm az ötleteket. A legcélszerűbb lesz az elosztó utáni szétbontása a PEN vezeték megszakítása. Utána lehet mérni. Sikerült megbeszélnem, hogy az elosztó ki lesz cserélve, új kismegszakítók stb... Az egész kábelezés sajna nem cserélhető... pedig jó lenne.
Majd beszámolok az eredményről.
Köszi mindenkienk.
Üdv
Szabi

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
A régi szabvány engedménye szerint, egy 3 eres MMFal vezeték esetén, amiben 2 fekete és egy kék ér van, abban a PE csakis a kék vezetőér lehet. A másik két fekete vezető lehet a L és N. ...de hogy itt mi és hogyan!? :hmmm:
Az említett kéteres vezető egy érdekes megoldás része, hiszen lehetett előtte egy hasított 3 eres (Fekete-Fekete-Kék), de lehetett akár eredetileg is 2 eres. Ezeket a vezetékeket általában PE csatlakozó nélküli lámpákhoz, dugaljakhoz vezették, ahol a kék volt a N és fekete volt a L, ami akkoron rendben is lenne, de... Sajnos a szabványokat régebben sem nagyon tartották be, ezért fordulhatott elő olyan, hogy gyakorlatilag bármit köthettek bárhová és használtak vadabbnál-vadabb vezetékeket. Még szerencse, hogy a piros vezetéket tudták mire való; ...bár ezzel is voltak cifra megoldások.
A helyzeted korántsem egyszerű, mert egy komplett hálózat esetén lehet akár rejtett nullázás és egyéb ide-oda kötözgetés is, ezért célszerűen rendbe kell tenni az összes kötést, kezdve a lakáselosztóval. Azt azért tudnod kell, hogy ha úgy hagyod, ahogy van és ebből véletlenül haláleset lesz, akkor jogi szempontból mindig az utolsóként hozzányúló szerelő lesz a hunyó.
A másik tanácsom, ha mindenképpen javítod, hogy használj WAGO-rendszerű kötőelemet és ALUPlus pasztát vagy csavaros kötésnél érvéghüvelyt.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Ez így nem a legszabályosabb, valószínűleg ilyen kábel volt kéznél...
Szerintem legegyszerűbben úgy tudod megállapítani, ha fogsz egy szál hosszú vezetéket, és egy másik dugaljról odaviszed a nullát, majd a védőföldelést és műszerrel kicsipogtatod. Persze áramtalanítás után.

Laci

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

PEN esetén (A házak, lakások nagy része ilyen) hiába csipogtat...hacsak nincs nullbontó valahol...

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Melyik nulla? Jó kérdés...
Fekete= fázis (lehet még barna és szürke is, főleg több fázis esetén)
Kék= nulla
Zöld-sárga=védővezető (föld)
Régen a védőföld színe piros volt, régi házaknál előferdül.
Ha kéken fázist visznek, illetve védőföld van rákötve, az szabálytalan.

0

welding alt
welding alt picture

Szia Attee!

"Régen a védőföld színe piros volt" Nos, hogy is van ez, mert egy atyámfia váltig bizonygatta, hogy a mostani ipari berendezésekben piros a védőföld. A Tanyán , mintha meglenne a színkód, de rövid keresgélés után, sajnos nem találtam.

Üdv. welding alt

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Tudtommal téved. A most érvényben levő magyar és EU-s szabvány szerint a védőföld színe minden esetben zöld/sárga. A piros legfeljebb vezérlés lehet, ILLETVE tűzvédelmi rendszerek kábelei.
De javítson ki valaki, ha tévedek. Ez esetben visszaülök az iskolapadba én is. Az egyéb országok/nemzetközösségek szabványait nem ismerem.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
" védőföld színe minden esetben zöld/sárga"
A szín stimmel, de mondjunk inkább védővezetőt! A kábelek külső színe külön szabványok alapján határozható meg. (Erősáram, vezérlés, IT, biztonságtechnika, Ex, stb.)

Üdv! Kalex

0

city217
city217 picture

Szia.
Ha már ennyire benne vagy a helyesbítésekbe, akkor a címben is javítsd ki a "villamos"-t, mert az sínen jár. :)
Üdv.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Ha hallgattál volna, ......
Néhány nem sínen futó villamos:

link1
link2
link3
link4
link5
Ezen utolsót, különösen ajánlom a figyelmedbe!

Üdv! Kalex

0

Gépklinika
Gépklinika picture

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

igazad van, köszi a pontosítást.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia!

"Régen a védőföld színe piros volt"
Igen, nálam is (1975-ös bekötés). Ráadásul itt még a nulla vezetőt is pirossal húzták a falba. (Azóta már rendbe szedtem.)
Ebből aztán (mivel az egyes konnektorokban felcserélgették) az a nem meglepő dolog következett, hogy néha minden fém burkolatú elektromos kütyü "bizseri" lett, sőt néha még a víz is rázott a zuhany alatt. :jajj:
(Volt is nemrég haláleset ilyenből.)

Üdv: Laci

0

Sponsored links