You are here

Villanypásztor töltés méretezés a kondenzátorból és a feszültségből ?-Megoldva

14 posts / 0 new
Last post
varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Kedves ismerős szeretne 230Vac/12Vdc-2,5A-es adaptert tápnak használva villanypásztornál töltést  méretezni .
Láttam már villanypásztort . Még soha nem terveztem villanypásztort . Nem méreteztem a kondenzátorát , feszültségét és a töltését sem .
Ehhez kérem a segítségeteket !
Amit előre is köszönök .
Üdvözlettel varga jano
U.I.
Ismerős adta meg :
C = 16-20UF/450V-630V
U = 300V
 

Comments
varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Köszönöm szépen a kapcsolási rajzot .
Nem tudtam a 5 J korlátozásról.
Az adaptereket ma postára adom a vidéki kollégának.

 

0

vacisa
vacisa picture

Az a jó ezekben a barkács villanypásztorokban, hogy megépíted, dobozolod, megveszed a vezetékez...stb a vége17.500Ft egy nagyobb kutya lehu.zza utámeg lerágra gond nélkül, közterületre, vagy olyan helyre ahol bárki más hozzáfér nem teheted.
A boltban meg 18.000ft-ért tokkal vonóval egy érdemes készüléket adnak amit szinte bárhol használhatsz.
 

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!

Elsőre ami fontos, hogy az EU-ban a villanypászor által leadott energia  5J-ban van maximalizálva! Lehet ennél nagyobb energiájú is de azt engedélyeztetni kell. Az, hogy mekkora energiára van szükség az függ attól, hogy hány km-t kerületű karámot akarsz védeni, tehát a hossztól. 
Ha nem a Hortobágyra tervezel villanypásztort akkor az 5J teljesen elég. Fontos még a feszültség  is, hogy milyen állatok ellen akarod használni. Például egy nagyob testű állatnak jobban oda kell sózni, vagy a vastagabb bundájú pl. birkák ellen magasabb feszültség való. Túl magasrqa nem jó tervezni a feszültséget mert nehéz kezelni, elszigetelni az oszlopokon. A 6-10kV érték megfelelő a legtöbb helyre. 
Fontos az, hogy a kimeneti feszültség nem csak a kondenzátor töltési feszültségétől függ, hanem a transzformátor áttételétől is. Általában valamilyen autó gyújtótrafót használnak erre a célra. Jobb valami régi tipust keresni hozzá valami kgst autóét. motorét.
Amit megadtál adatokat abbol az jön ki, hogy 300V a feszültség ami rendelkezésre áll. A megadott kapacitásból (16-20uF) a legnagyobbat választva 20uF feltöltve 300V-ra az 0,9J energiát tárol ami elégséges lehet egy kert védelmére , ami nem túl nagy kerületű, de mindenekelőtt biztonságosan alacsony az energiaszint..
Ez a 300V egy tirisztoros kapcsolással rásütve egy autó gyújtótrafóra megfelelő értékű kimeneti feszültséget szolgáltat biztonságos energiaszint mellett. Azt tudni kell, hogy ez a kisebb teljesítményű villanypászorokhoz hasonló paraméterű lesz.
Én anno 2-3J ra terveztem , és néhány darabot készítettem ismerősöknek. 
 A felépítés: valamilyen megoldással előállítani a  töltőfeszültséget, azt stabilan tartani, hogy nehogy meg tudjon szaladni, mert akkor a kimeneti energia is gyorsan nő. Ugye négyzetes az összefüggés a feszültséggel! Majd valamilyen , lehetőleg szabályozható impulzus generátor ami 0.5-2 imp/s között időziti a kimeneti impulzusokat. Kezdetben lehet sűrűbben ,majd ha az állatok félni kezdenek lehet ritkábbra állítani.
A trafó védelme érdekében egy kb 0,5cm-es stabil szikraközt érdemes beépíteni a karámba, hogy inkább itt űssön át ha nincs állat ami hozzáér ne a trafó szigetelésében.
A méretezéshez szükséges képletet leírták már előttem  de ezen ne múljon: W=1/2*C*U^2  Kondi Faradban.
1J= 1Ws ezt tudod a táp, energia /áramigényéhez használni . A legnagyobb impulzussűrűséggel számolj. A 12V/ 2,5A-es táp simán bírni fogja
 

3

mpisti
mpisti picture

Még talán annyit: mivel a képletben a feszültség négyzetesen van jelen, így a tárolt energia is a feszültség, és nem a kapacitás növelésével növelhető jelentős mértékben, persze észszerű határokon belül.

0

mpisti
mpisti picture

Emlékezetem szerint 1/2C*Unégyzet. A C értékét faradban kell megadni. Ez csak a kondenzátorban tárolt energia kiszámításában segít. A kisütő áramkör, a trafó stb... mind vesz el abból az energiából amit a kondi tárol.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Nem sokat kell gondolkozni, tele van a net vill pásztor kapcsolási rajzokkal.
Én is épitettem egyet , lassan 5 éve megy folyamatosan.

Üdv:agis76

0

Digitalfish
Digitalfish picture

Szia!

Meg tele van a Net olyan kapcsolásokkal ahol nem méreteztek és  az energia  meghaladhatja az EU által engedélyezett mértéket. Ha baleset történik az üzemeltető felel. Szóval ezzel csak azt akarom mondani nem árt számolni előtte, mint ahogy ezt a kérdező helyesen teszi.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Kérem hogy küld át az általad megépített , bevált , villanypásztor rajzát!
Köszönöm szépen .
Üdvözlettel varga jano
vargajanos53@gmail.com

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

A pontos méretezés módját nem ismerem, de amiket javítottam azok jól 1A alatt vettek fel 12v-on.
Az impulzus energiája lassan töltődik bele a nagy 400V-os kondiba, és ezért fogyaszt keveset.
A teljesítmény idő kitöltési tényezője nagyon kedvező, ellenkező esetben meghalhat aki hozzányúl...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Kérem hogy az általad javított villanypásztor C (uF/V) és U (V) értékét küld át !
Köszönöm szépen .
Üdvözlettel varga jano
vargajanos53@gmail.com

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ezt már többször megépítettem. Tartósan működik, az anyag beszerezhető és olcsó.
A rajzon 1-8uF 400V szerepel, én nem mentem még 10uF fölé. Motor üzemi segédfázis kondival örök.

File csatolás: 

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Ezt sok évvel ezelőtt én is elkészítettem, a mai napig nincs gond vele.Valamikor képet is tettem fel a Tanyára. Pluszba csak annyi volt, hogy tartalmaz egy 230V/12V. mini tápot. 
Üdv. Welding alt

0

varga jano
varga jano picture
*****

Köszönöm

0

Sponsored links