You are here

visteon fiat OA rádio

22 posts / 0 new
Last post
Atty
Atty picture

Hy.A emlitett rádiot kellene javitani , csak keresi a CAN-t.Kérdésem az lenne ki lehet e kapcsolni ezt a funkciot?Köszi.Atty.

Comments
exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
A helyzet az, hogy a jármű diagnosztikai műszerével lehet a szórakoztató egységeket diagnosztizálni, sok esetben javítani.
Pl: egy összekócolódott mechanikájú 6 lemezes fejegység, rendbe tehető ily módon. Ugyan a CAN hálózat, egy szabványos rendszer, technikai jellemzőit tekintve, de az azon közvetitett információkat, még a járműtípus ismeretében sem kötik az orrodra,
bit-ről, bit-re. A gyártói hozzáállás: használd a készen, (méregdrágán) megvásárolt programot, amit addig tudsz működtetni, mig az adott cégcsoport (fizető) tagja vagy, és kapod a legutolsó frissítéseket. Néhány esetben, a fejegységben használt, hardwaire
ismeretében (IC adatlap) lehet asztalon is kísérletezni, ismereteim szerint, néhány itthoni társaság, foglalkozik is ilyen javításokkal, nem volt még szerencsém találkozni Velük.
Remélem nem keserítettelek el nagyon. Üdvözlettel:
exGelkás

0

Parcone
Parcone picture

Parcone
Amugy ki lehet kapcsolni tartalomból a CAN-t és ekkor csak kodot kér....

0

Atty
Atty picture

Oké de hogyan?

0

TZotya
TZotya picture

Szia!
Mi javítjuk ezeket. Kell hozzá a CAN. Ha leírod a hiba jelenséget, megpróbálok segíteni.
Üdv!

0

Atty
Atty picture

Olvastam valahol,hogy van ezeknek a rádioknak service mod-juk.Ez igaz?Ha igen akker tudod hogy hogyan kell ebbe az állapotba hozni?Köszi Atty.

0

Atty
Atty picture

Az autoban be lehet kapcsolni,de arádio rásze teljesen kuka.Atty.

0

TZotya
TZotya picture

Még egy kérdés. Ez STILO vagy az új Bravo, Brava?

0

TZotya
TZotya picture

Na alig találtam meg a hiba leírást. Tehát minden megy csak a rádió nem?
Ha így van, és ez típus hiba, akkor a rádió proc. a bűnös. Csere oszt jó. Persze ez nem olyan egyszerű. Mert nem lehet olyan könnyen hozzá jutni.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz TZotya!
Azért erősíts meg, hogy a CAN kapcsolat, tényleg ezt csinálja?
Üdvözlettel:
exGelkás

0

TZotya
TZotya picture

Megerősítelek igen. Így műkszik a rendszer.
Nekünk van egy BODY komputerünk így már az asztalon is tudjuk működtetni őket. Ez a Grande Punto-t kivéve eddig az összes Fiat-hoz jó volt.

0

Atty
Atty picture

Valoban bekapcsolás után csak ezt irja ki:NO CAN NETWORK Atty

0

BigTom
BigTom picture

Sziasztok!
Elég felületesek az információim, de azért megosztom. Javítsatok, ha valamit rosszul tudok.
Szóval a hivatalos verzió szerint arra való hivatkozással terjed az autókban ez a vezérlési forma, hogy spóroljanak a rézvezetékkel.
A központ vezérli a buszra akasztott működtető egységeket, amik csak a vezérlést és a tápot kapják a megfelelően méretezett keresztmetszetű vezetékeken. Így pl. egy hátsó világítótesthez nem kell 6-7 vastag rézvezeték, hanem csak egy, ami a táp, plusz a busz vezetékei. Az összes izzót helyben kapcsolgatják.
Ez természetesen rengeteg hibaforrást is magában hordoz, ami főleg akkor "kedves" a tulajdonosnak, ha az ablaktörlő vezérlésének a hibája miatt nem tud elindulni az autóval, mert egymást is lebénítják a buszon lévő dolgok. Persze a jobb gépeken a motorvezérlés külön buszon fut.
Másik haszon a gyártók számára a specializálás miatt adódik abból, hogy ezt nem akárki javítja és az alkatrész utángyártók is lépéshátrányba kerülnek. Lassan az izzócserét csak a márkaszerviz tudja elvégezni, mert nullázni kell hozzá a központot. Persze trükkök mindig lesznek...
És a kérdés: én is arra tippelek, valamint arra, hogy ha elromlik a rádió az autóban, akkor nem vehetsz bele egy akármilyen mezeit, csak a gyárit tízszeres áron.
BigTom

0

Atty
Atty picture

Hy.Ráhibáztál van olyan hogy ki égtek az izzok hiába cseréled ki nem világitank addig mig a hibát nem törlöd a vezélöegységböl.Értelme????Atty.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Valóban igaz, hogy a mai gépjárművek, számítástechnikai hálózatokból állnak. Több formátum létezik, és az egyik leg elterjedtebb a CAN (Controled Area Network) Ennek is két különböző sebességű változatát használják. low-speed CAN, High-speed CAN. A magasabb tempójú az erőátviteli rendszereket szolgálja ki, motor-váltó-DSC (dinamikus stab. controll)az ABS helyett, mig a lassabb a karosszéria, a kényelmi rendszereket kezeli, BCU (Body Controll Unit) Persze riasztó, immobiliser, központizár, stb. Ugyan ezt a célt szolgálja az SCP (Standart Corporate Protokol) hálózat is, A szórakoztató iparágat, TV-DVD-Navigáció-7.1 hangrenszer, stb. tehát ami minket érint, egy külön rendszerrel fogják össze, D2B, vagy MOST optikai hálózattal, az újabb jármőtípusokon. Természetesen az aútógyárak szeretnek ezeknek más-más nevet adni. Ahoz, hogy ez a bonyolult rendszeregyüttes vizsgálható legyen, egy diagnosztikai csatlakozón keresztül, kell egy átjáró, ez rendszerint a műszeregység, az orrunk előtt!:) Az optikai hálózat tolmácsegysége, rendszerint a "rádió" modul. Ez a kommunikációs hálózat lehetővé teszi, hogy minden résztvevő egység tartalmazza az identifikációs járműadatot (VIN) és azokat összehasonlítva, lehetetlenné tegye azok, akár típuson belüli cseréjét is, rendszerint mozgásképtelenné téve a járművet, (immobiliser) vagy működésképtelenné a javítandó rádiót, DVD-t, stb. Ennek a bonyolultsága járműtípusonként eltérő, ez a felállás a magasabb, vagy luxus kategóriás járművek jellemzője, de előállítási költségük csökkenésével arányosan, az olcsóbb autók is ebbe az irányba haladnak.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

BigTom
BigTom picture

ExGelkás!
:) :) Most látom, csak vizsgáztattál. :)
BigTom

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz BigTom!
Szó sincs róla, csak ezeket a hálózatokat, a külömböző cégek egyedileg opcionálják, és a FIAT struktúráját egyáltalán nem ismerem, és (még sok mást sem) kíváncsi lettem volna, hogy a torinóiak mit találtak ki.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

Jaca
Jaca picture
****

Üdv exGelkás!

Autóiparban dolgozom, sok terméket gyártunk (pl klímakavezérlőket), amik CAN-buszon komunikálnak. Olyan, mint az I2C, vagy a sima soros, csak más a protokoll. Nem tudom, miért jó ez az autósoknak, de gondolom nem olyan kényes a zavarokra.

Jácint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Köszi a választ!
Üdvözlettel:
exGelkás

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Nagy a valószínűsége, hogy nem. A CAN-n keresztül kapja meg a jármű azonosító kódját(VIN) és csak abban a környezetben fog működni. Valamilyen szinten ez a lopásgátló funkció.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

Atty
Atty picture

Ez rendben van.De hogyan fogjuk ezeke javitani?Atty.

0

BigTom
BigTom picture

Atty!
Nem az a cél, hogy javíthassuk!
Olvastad amit írtam?
"Másik haszon a gyártók számára a specializálás miatt adódik abból, hogy ezt nem akárki javítja és az alkatrész utángyártók is lépéshátrányba kerülnek. Lassan az izzócserét csak a márkaszerviz tudja elvégezni, mert nullázni kell hozzá a központot. Persze trükkök mindig lesznek...
És a kérdés: én is arra tippelek, valamint arra, hogy ha elromlik a rádió az autóban, akkor nem vehetsz bele egy akármilyen mezeit, csak a gyárit tízszeres áron."

Szerintem létezik hozzá egy, az autóban lévő környezetet imitáló tesztberendezés, amit nyilván nem éri meg a néhány javítás miatt megvenni.
BigTom

0

Sponsored links