You are here

Vízvezeték EPH-ba kötése TILOS ÉRDEN? Kalex, vagy más.. SEGíTS!

32 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Kaptunk egy levelet az Érdi Vízműtől.

Kötekednek, hogy a vízóra aknában elektromos vezetékek vannak, és a ház védőföldelésnek használja a vízvezetéket, azonnal szüntessem meg, kikötik a vizet, stb...

Mellékelve a levél, és egy kép az aknáról.

A probléma kiinduló oka, hogy új, buzgómócsing a leolvasó, és már leolvasásnál kötözködött..

Mit tudok tenni? Mert ez nem védőföld, hanem az EPH sínbe van ezen a kábelen bekötve, Azért az aknában, mert innen KPE csövön megy.. Csak itt van vas cső a házban.

Ez így van 5 éve, vagy 10, vagy a franc tudja mióta, előző tulaj óta.

Milyen alapon állapítja meg a vizes leolvasó, hogy ez nem EPH bekötés, hanem védőföld? Milyen alapon kötelez egy életveszélyes állapot előidézésére?

Tud nekem valaki pontos jogszabályt idézni, vagy valami hivatalos választ megfogalmazni segíteni, hogy el tudjam őket hajtani a francba?

Mert csak veszthetek.. Most ezért nem csináltatnék hivatalos EPH mérést egy vagyonért, amit az orruk alá dörgölhetek... Mert egy baromnak nem volt sex előző este...

Szerintetek?

Kalex! Te vagy ennek a nagy mestere..

Mellékelve 1 kép, meg a levél...

Köszönöm!

File attachment: 
Comments
Béla-bá
Béla-bá picture

Szia !
Szíves figyelmedbe ajánlom , Kalex, Unim ajánlatait. Ugyanis áldozata
vagy, egy kis hazánkban eluralkodott erkölcstelen, kapzsi, minden hozzá
értés nélküli, ügybuzgó, közelmúlt, szakértői szolgáltatóink-nak!
Emlékezetem szerint, feltétele volt, egy új fogyasztási helyeknek
/családi ház/ a villamos ill. gázhálózatra csatlakozás igényének
hogy szakérői, nyilatkozat legyen mellékelve, az objektumban létező
fémes / villamos áramot vezető / anyagok érintésvédelmi hálózatba tör-
ténö bevonásukról.Magyarul az egyen potenciálra hozásukról. Egy ilyen
nyilatkozatot / az előzőekben leírtak magyarázataként/, minden tudást és becsületet nélkülözve, több tízezer forintét, adtak. Hogy lehetne olcsóbban?
Köss át mindent, ha jönnek ellenőrizni, hát lássák,mi meg megszámoljuk olcsóbban .Véleményem szerint így járt a VÍZ-órád.
Mottó: az áram által okozott halálhoz mindenkinek joga van, de senkinek
sincs joga ahhoz szakember segítségét kérni!
Eseted pedig, véleményezem, ezen hiányt !
Béla-bá

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Mivel megszólítottál.
1. A szabvány szerint a hálózati fém csővezetékeket tilos földelő vezetőnek felhasználni, de az EPH-ba be kell kötni. (Ez logikus, mivel más az egyik, és más a másik feladata.)
2. A csatolt fénykép alapján semmi más dolgod nincs, mint a vízóra áthidalást megszüntetni, mivel az a KPE cső miatt annyit ér, mint halottnak a langyos kamillás beöntés!
3. Amennyiben a további vitát meg akarod előzni, keress egy másik fémes pontot, ami a házi vízhálózat része, és ott alakítsd ki az EPH-ba kötést. Tulajdonképpen egy vízóraaknai EPH bekötés nem szabálytalan, de mire ezt megérteted és kiharcolod, eltelik pár év.
4. Amint kész vagy a bontással, fotózd le, írja egy udvarias hangú levelet, hogy köszönöd ez értékes észrevételt, és mellékeld a fotót a módosításról. Ha magánban küldesz egy pontos címet, meg a fotót a változásról, akkor írok egy papírt szabványokkal megtűzdelve, hogy megnyugodjon az izgatott ügyintéző.
5. A csapok, lefolyók bekötését semmi sem írja elő. A zuhanytálcák és a kádak bekötése kötelező, ha fémből vannak, egyébként nem.

Kalex

Üdv! Kalex

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszönöm!

Holnap levágom...

Pont azért dühít, mert itt minden EPH-banvan. Még az akril kád is... Kis betoldott fém csődarabbal. Meg a mosdó a szifonnál. Eresz csatorna, de a terasz korlát is.

Csak azt nem értem, hogy villamos szempontból mi a különbség, ha a házba az udvarról vas cső jön be, és az van EPH-ba kötve. Vagy ha KPE, és azzal párhuzamosan gégecsőbe réz drót, és az EPH-ba.

Buta vagyok, de szerintem semmi.

Mindegy, leszedem, csak nem értem mi bajuk vele. És éveken át mi miatt nem volt bajuk vele... Sőt.. Óracserekor a vízmű saját vizesének sem okozott gondot, Ő vetette fel, cseréljem le a bilincset, mert el van rohadva... 2 éve...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem tudom, miről megy a melegvized, de ha van vízóraaknád, akkor nem távfűtés :) A vízmelegítődet pedig tuti földelted, így nem hiszem, hogy bárhol rázna a víz. Szerintem is írj egy levelet, hogy nem védőföldelésnek használtad, hanem a kiépített EPH rendszerre lett rákötve, de mivel kifogásolták, így elbontod. Jobb ügyvédjük van, mint amit Te meg tudnál fizetni.

Üdv: Jácint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A bojler lényegtelen, egyrészt flexivel van bekötve, gumi tömítéssel.. Felejtős..

De nem gond más ponton EPH-ba kötni lakáson belül. Fürdőben megy a kádhoz 6mm2 réz. Majd a kádnál lesz kötve... Csak lesz toldás, ami nem épp szerencsés...

De mindig jobb, mint nélküle...

0

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

"A bojler lényegtelen, egyrészt flexivel van bekötve, gumi tömítéssel.. Felejtős.."
A flexi cső vagy hajlítható fém cső, vagy fémharisnyás gumicső. Bármelyik is, és bármilyen a tömítés, a csatlakozói (hollandi vagy menetes idom) fémből vannak, tehát a bojler fémes összeköttetésben van a vízvezetékkel ha az fémből van.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
...hacsaknem! (Idézet a villanybojlerek leírásaiból): "Vörösréz vízvezeték hálózatra történő csatlakoztatáshoz szigetelő közdarabok használata kötelező!"

Persze a csapvíz is vezeti az áramot (mifelénk biztosan!)...
Üdv.: Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Nem csak a vörösréz, az alumínium sem szereti, ha más fémmel van összekötve.

Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A bojler lényegtelen, egyrészt flexivel van bekötve, gumi tömítéssel.. Felejtős.."
Nono! Ne keverd a szezont a fazonnal. A bojler villamos fogyasztó I.-es (vezetékes) érintésvédelemmel ellátva. Ezért aztán nem kell az EPH-ba külön bekötni, mivel a fém testen ki van alakítva a védővezeték bekötésére a szabványos csatlakozás. Gondolom ÉV relé van a lakás elosztóban.

Üdv! Kalex

0

proba
proba picture

A lakáselosztóban lévő ÉV régebbi építésnél általában a lakóteret védi. A bojler felénk legalábbis külön óráról megy, arra nem nagyon láttam felszerelt ÉV relét. Talán nem is kötelező. ( Viszont az utóbbi időben többször láttam a víztér felé lyukas fűtőszálat, ami azért elgondolkodtatott az otthoni hálózat ezen hiányosságát pótolni.)

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Természetesen van.

Én Jaca tanácsára írtam, hogy nem bízom a vízvezeték hálózat EPH-ba kötését flexi csövekre. Vagyis azt a megoldást nem támogatom, hogy a bojler földpontja legyen az a pont, ahol a vízvezeték föld pontra van hozva, mert flexik vannak ott. No meg mert van jobb hely is.

Közben eszembe jutott, hogy még külön kábelt is tudok húzni a házon belüli főelzáró csaptól az EPH sínig. Van arra üres gégecső... Ez nem gond...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ne keveredj már magaddal ellentmondásba! A bojler EPH-ba kötése simán megoldható, van benne vízzel érintkező fém, a víz meg vezeti az áramot. A legnagyobb baromságnak meg az akril kád földelését tartom. Ha beleesik a hajszárító, akkor a lefolyócsőbe épített fém toldalék csak akkor védene meg, ha épp folyik le közben a víz, bedugott lefolyónál halottnak a csók. A csaptelep földelése szóba jöhet, mert azok rézből vannak. De oda hogy kerülne villany? Szerintem ott kell a jó védőföld, ahol elektromos készülék vízzel kapcsolódik: villanybojler, mosógép, mosogatógép.

Üdv: Jácint

0

Ames Gyuri
Ames Gyuri picture

Szia Jácint
"A tiszta víz nem vezeti az áramot.A vizes zokni igen."
Üdv Gyuri

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gyuri!

Ebbe azért ne legyél biztos!

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: most mértem, 20MOhm állásban, 3,6 MOhm, a mérőcsúcsok egymástól 10 mm-re, 10 mm mélyre merítve
(a seregben úgy csináltunk melegvizet, hogy 2 db 5x15 cm-es textilbakelitre szerelt lapot merítettünk a vízbe. Rég volt, elévült)

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Gyuri állítását is be kell majd idézni az általam javasolt új fórumtémába!: (Talán nyitni kellene egy "Valótlan állítások" topikot)
Talán ki is kellene törölni, amíg valamilyen "hiszékeny" netes látogatónk kipróbálja és belehal ! :weep:
Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

Hello Gyuri.
Mifelénk ez nem úgy van, mint felétek. Errefelé ugyanis nem desztillált víz folyik a csapokból, hanem ásványi sókat (ebből lesz a vastag vízkő) bőven tartalmazó "csapvíz". Viszont a desztillált-vizes vadiúj, tiszta zoknim egyáltalán nem vezeti az áramot, persze ebbe még nincsenek beleszőve a mostanság divatos ezüst szálak... :D ...a többi stimmel. Az erősen szennyezett zokni, persze más "tészta"...
Üdv.: Uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálunk meg sokszor klórszagú a víz.

Bálint

0

Luki
Luki picture

Szia !

A vízórában lévő csövet nem kell EPH-ra kötni.
A vizmű jogosan háborog.
Szüntesd meg a vezetékeket az aknában, fotózd le a helyreállított állapotot, és egy normális hangú levél mellé küldd el nekik.
A bejövő csövet nem kell sem földelni, sem EPH-ra kötni.
A KPE cső műanyag, semmilyen fémes cucc nincs benne.
A belső víz szerelvényeket, melyek kézzel érinthetők,és fémből vannak, EPH-ba kell kötni, csillagpontosan, majd a főágat a villanyóránál közösíteni a földelő hálózattal.(Földelőszonda)
Tehát: Sarokszelepek is, csapok, minden EPH-ra.(Használj réz csőtoldót, azt könnyebben földeled.)
Akril kádat, zuhanytálcát nem kell:-)
A neten találhatók gyakorlati példák, nézz utána, vagy beszélj egy épületgépésszel.
(Ne a haver Józsival, ilyen esetekben nem elég a"jólesszazúgy", "netörőggyévele" kontár véleménye.)

Üdv! Luki

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mindigehes!
Amíg konkrétabb választ nem kapsz, érdemes ezt elolvasni.
http://www.villanyszaklap.hu/index.php?option=com_content&id=294
Üdv:
exGelkás

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Láttam már egy pár vízóra aknát belülről (saját, ismerősöké az ország különböző részein) de ilyen drótozgatással nem találkoztam se fém se műanyag vezetékezés esetén. Le lehet higgadni, mert nincs igazad, A villany szerelésednek SEMMI köze nem lehet a bejövő vízvezeték és vízóra szerkezetéhez. Ez így szerintem is egy illegális védőföld kialakítás akar lenni. Jobban jársz ha egy szó nélkül megszünteted és a védőföldet szabályosan alakítod ki. És ha a helyzet leírásban tapasztalható hangnemben fogsz velük beszélni, már csak dafke is a szabályokhoz merev görcsösséggel fognak ragaszkodni és ahogy csak birják "megszivatnak". Hiányzik? Szerintem Kalex is nagyjából erre fog biztatni.
Üdv. Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Amit tehetek, kiveszem EPH-ból a vizet.

Mert értelemszerűen mivel KPE jön a házba, annak a túl felén nem tudok mit EPH-ba kötni.

És ezt nem én csináltam, hanem annó még a gáz bekötésekor az előző tulaj. Az egész ház vasbeton alapja EPH-ba van kötve, plusz több földelő szonda 4m mélyre leverve.

Tök felesleges a vizet földelésnek használni. De a szabvány azt mondja, legyen EPH-ba a víz.

Akkor ebben az esetben mi a helyes megoldás? Mit tudok tenni, hogy a KPE szakasz ellenére EPH-ba kerüljön a vizem? Minden kötözködés, és idegeskedés nélkül.

De azt akkor sem értem, mi miatt nem szólt senki ezért az óracserekor, és az elmúlt évek alatt...

0

mpisti
mpisti picture

Szia Mindigehes!
Szerintem az előző tulaj túlbuzgó volt, vagy rosszul értelmezte az EPH bekötésre vonatkozó előírásokat.
Az EPH bekötés az adott épületben vagy épületrészben levő fémszerkezetekre vonatkozik, és nem a tőle x méterre levő vízcsőre,ami már amúgy is a vízóra előtt van és nem a te tulajdonodat képezi hanem a szolgáltatóét. Neked az épületen belüli fémszerkezeteket kell a hálózat nullavezetőjével azonos potenciálra hozni, nem pedig azt, ami nem tartozik az épülethez. A vízmű jogosan tiltakozik, ugyanis a te vezetékeden keresztül akár hibaáram is folyhat vízvezeték rendszerbe,ami acél vízcsőnél az elektrolitikus korróziónak köszönhetően lyukadást okoz. Exgelkás által hivatkozott cikk nagyon jól leírja az EPH kialakítás mikéntjét és az anomáliákra is felhívja a figyelmet. Tehát szerintem is akkor jársz el helyesen ha az összekötést megszünteted, és a vízóra aknából mindenféle vezetéket eltávolítasz,ahogy már mások is írták.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ne vedd ki az EPH-ból a vizet! A víz vezeti az áramot. Egyébként a válasz nagyon egyszerű:

Gondolom, nem téged kell az igazadról meggyőzni. Másrészt nem te vagy az alkalmas személy arra, hogy a vízműveket meggyőzd. Szóval? Szakvélemény kell, arra jogosult személytől.

Ennyi.

Üdv, lcsaszar

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Na ilyen személy kell nekem :) mondjuk innen...

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Én úgy tudom hogy a fürdőszobában, mosogatónál és egyáltalán a vízzel érintkező szerelvényeket melyek megérinthetőek kell földelni. Egyébként abban a műanyagnak látszó csőben is van egy fémből készült réteg. Én nem vagyok villany szerelő ezért az idevágó, most érvényes szabványokat nem ismerem csak azt hogy korábban hogy "illett" ezt csinálni.
Üdv. Laci

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A KPE csőben nincs fém.. Az az 5 rétegő APEX vagy mi, amiben van alu...

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Más.
Amit írok, az inkább a borozóba illene, de emiatt nem nyitnék egy új topikot.
1974-ben kerültem a volt nejem családjával kapcsolatba. Náluk a konyhában volt egy elektromos tűzhely, ami egyszer csak jó durván megrázott. Mondtam is rögtön, hogy ez életveszélyes, akár le is amortizálhat valakit.
Az volt a válasz, hogy nincs itt semmi baj, csak anyósod éppen centrifugázik a fürdőszobában.
Ki kellene cserélni a centrifugát (már nem emlékszem, hogy milyen típusú volt), vagy minimum újra tekercseltetni, azután meg készíteni egy rendes védőföldelést.
Valahogy úgy néztek rám, hogy idejött ez a pasi, és máris okoskodik.
Felvilágosítottak, hogy ez már vagy 10 éve így működik, és senki nem halt bele.
Visszább is vontam az agaraimat, ha Nekik így is jó, akkor én minek rendezkedjek.
Végül is nem halt meg senki, mert már mindenki tudta a "titkot".

0

Galibali
Galibali picture

Szia,
nem semmi,csak elgondoltató az emberi hülyeség.
De ha már megszokták így.az az Ő dolguk.
" Volt nejem",de remélem nem a tűzhely miatt?
Üdv.

0

Pista47
Pista47 picture

Szia Galibali!
" Volt nejem",de remélem nem a tűzhely miatt?"
Rosszabb.
Volt egy ronda válás, mert nem tudtam eleget teljesíteni.
Nem kéne kuncogni!
Szóval, a volt nejemnek, és az Ő családjának az Isten fizikai munkája sem lett volna elég.
Nekem meg belőlük lett elegem, de a válást mégsem én kezdeményeztem.

0

Galibali
Galibali picture

Szia Pista47!
Bocsi, nem kíváncsiskodni akartam, csak humornak szántam a hsz.-t!
Ha rossz poén volt, ez úton kérek elnézést!
Nem kuncogok, remélem mások sem!?

Az utóbbi meg ismerős. Sajnálom!

(Az előző hsz.- ben -elgondolkodtató- lett volna csak elírtam!

Szép napot!
Üdv.

0

Sponsored links