You are here

Volga autórádió átalakítása

15 posts / 0 new
Last post
nayan
nayan picture

Sziasztok! Az egyik ismerősöm hozott egy 1973-as Volga autónak az autórádióját javítani, átalakítani. Addig el nem ment, amíg el nem vállaltam. Az autót próbálja az eredeti állapotába visszaállítani, ezért fontos a gyári autórádió megléte is. 66-73 MHz sáv van rajta és jó lenne vele fogni a CCIR mostani adókat, hogy valami haszna is legyen a készüléknek. A rádió monó, csak egy hangszóró és egy antenna csatlakozó van rajta és két tápkábel. Ti hogyan alakítanátok át, hogy használható legyen? A legegyszerűbb egy CCIR-OIRT átalakítóval lenne, ekkor viszont csak keskeny sávot fogna, pár adóval. A tunert nem tudom, hogy át lehetne-e hangolni, de ekkor csomó alkatrészt kellene átszámolni, cserélni. Új rádiótuner beépítése után meg a hangolás és a régi mechanikus memória veszne el.

File attachment: 
Comments
nayan
nayan picture

Köszönöm mindenkinek a segítő válaszokat, valószínűleg a konverteres szerkezetet rakok bele. Régen nagyon sok konvertert gyártottam, csak akkor fordítva, a CCIR sávra raktuk fel az itthoni OIRT adókat, gondolom a régi konverter fordítva is működik.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Természetesen, de nem a ki-és a bemenet felcserélésével!
A rezgőköröket kell a ki- és a bemeneten megcserélni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Tennék bele egy bluetooth modult a gagyibabáról, oszt akkor a telefonnyával bele tud beszélni a tulaj, mp3, webrádió, vagy akár FM is, ha a telefonban van tuner. Plusz még a bejövő hívások kihangosítása is egyből meg lenne oldva.

Áthangolgatni ezt a rádiót kb. reménytelen, valamennyire át lehet ugyan, de rengeteg meló, és nem lesz igazán jó, nem fogja zavarmentesen hozni a mai, kis teljesítményű, sűrű adókat.
 

0

furnan
furnan picture

Szervusztok !   
Elég sok hasonló "témával" találkoztam ahhoz, hogy csatlakozzam azokhok véleményéhez, akik külső konverter használatát javasolják.
Legutóbb egy ORION AR 702-es eredetileg is CCIR normás URH egységét szerettem volna a teljes sávra kibővíteni.
(gyári megoldásban csak 88-104 MHz-ig ment)
Többszöri variálás után sem sikerült, és a kudarc okát a hangoló mechanikai kialakítására "kentem".

Elektromos kapcsolástechnikailag ugyan megoldható lenne,  de nagyon meggondolandó, hogy a mechanika képes-e a szükséges sávszélességet hangolni - véleményem szerint.......
 

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Ha az enyém lenne a rádió, akkor én áthangolnám a tunert a CCIR URH sávra.
Ezt javasolnám, de csak az ilyen átalakításban gyakorlott szakember által végezve.
Üdv.: Kumi
 

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Én is a C-O konvertert javasolnám, a rádiót meghagynám eredetiben, legfeljebb némileg felújítva.
Ezután akár egy FM transzmitterrel megoldható a probléma, azt hallgat rajta a gazdi, amit szeretne....és mégis full eredeti minden.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
A retro volgában , a retro volga rádiójának,szerintem,az az értelme,hogy a rádiót felújítja .A legközelebbi eredeti állapothoz került rádión, pedig a tanult kollégák műszaki megoldásai közül választva . Olyan rádiókat hallgat ami a legkisseb változtatással bejön rajta .Ugyan úgy , ahogy a Pacsirta rádó resteurálása után , sem várjuk el , hogy HIFI-STEREO vétel is legyen rajta, a középhullámú Kossuth rádió vétele mellett . :)
Üdv jano

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Az egyik ismerősöm megtudta, hogy Pacsirta rádiót javítok.
Kaptam tőle egy másik, hiánytalan Pacsirta rádiót, melynek állapota egészen jó.
Ezt a rádiót át fogom hangolni a CCIR URH sávra.
Így használható lesz a rádió és nem csak a KH sávon.
Azt hiszem ennyi módosítás még belefér a felújításba, hiszen az 1950-es évek végén még sok rádió CCIR URH sávval jött ki a gyárból.
Üdv.: Kumi
 

1

Multi Multiplikátó
Multi Multiplikátó picture

Én már láttam gyárilag CCIR pacsirtát is! De csak 88-tól 100MHz-ig ment. És amikor egyszer bevállaltam egy áthangolást, akkor sem tudtam ennél nagyobb sávot csinálni. Ráadásul a Pacsirta tunerje elég undi, mert a legmélyén vannak a tekercsek, és csak nőgyógyászati módszerekkel sikerült nagy nehezen letekerni azt a bizonyos 2-3 menetet róluk... Aztán végül élt az áthangolt pacsirta, de nem volt benne sok köszönet, mert sem az érzékenysége, sem a szelektivitása a közelében sem volt egy mai tunerénak, ráadásul a bekapcsolás utána első fél órában folyamatosan utánállítgatni kellett, mert elmászott az oszcillátora... utána úgy a 40. perc körül már beállt a termikus egyensúly, és akkor már órákig működött utánállítás nélkül.

Szóval én nem ajánlom senkinek, hogy sok-sok órát elvesztegessen a Pacsirta áthangolására. Egy, a fűtőkörről megtáplált tranzisztoros keverőt bele lehet varrni, hogy azért szóljon rajta az URH, de ennél sokkal többet nem érdemel az a készülék, mert a kisebb adókat nem hozza tisztán, csak az államiakat.
 

0

vitaman
vitaman picture

Szia! Ezek szent tehenek, szentségtörés belenyúlni. A gazdi vesződése velük pedig élvezet. Tehát egy OIRT "poloska" audio kimenetről hajtva, így még mehetnek nonstop a korabeli zenék is (a végén úgyis ez lesz a nyerő). Occó-éknál van programozható zsebrádió kártyaolvasóval is gombokért, de régebbi butafonok is mindent tudnak. üdv Vitaman  

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Én is egy külső C-O átkeverővel oldanám meg, persze figyelembe véve, hogy a teljes C sávot nem fogja majd át, a 20MHz-ből csak 8MHz-et.
Azt a CCIR sávrészletet kell lekeverni, ami a környékbeli legfontosabb adókat tartalmazza. (Esetleg az átkeverő oszcillátorát átkapcsolhatóvá lehet tenni: alsó félsáv, fölső félsáv)

A tuner átalakítása (áthangolása) nagy feladat, gyakorlatot és műszerezettséget is igényel. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Egy TEA5767-es modullal felépített kisrádió elférne benne, az egyik gombot meg átalakítani sima nyomógombra, hogy a szkennelést el tudd indítani. Még PIC programom is van, ami kezeli a modult.

0

Sponsored links