You are here

Wega System 500 A10 erősítő - 15-20 perc után elhalkul

5 posts / 0 new
Last post
kanto

Üdv. Mindenkinek!
Van egy Wega System 500 A10-es erősítő nálam (áramkörileg hasonlít a V3840-esre), amely 15-20 perc probléma mentes működés után lassan el kezd torzan szólni és halkulni, majd a végén csak alig hallhatóan szól. Az elhalkulás idején a torz hang lehalkítással megszűnik. Amint kikapcsolom, azonnal kb. 2 mp-re visszatér a hang és rendesen működik, nyilván míg a 2×10.000 mikros szűrőkondi győzi energiával. Visszakapcsolva már rövidebb idő is elég a torz működésre és az elhalkulásra. A probléma mindkét csatornán jelentkezik. Gondolom, hogy tápfesz hiba lehet, bár a tápfeszt mértem és a +/- 40 V a szűrőkondenzátoron mérve folyamatosan fennáll, még az elhalkulás és a halk működés alatt is. Nem egy mai darab, talán az elko száradt ki. Egy dual-c Nichicon kondi. Érdeklődöm, találkozott-e már valaki ilyen hibával? A segítséget előre is megkösznöm.

Comments
kanto

Sziasztok!
Köszönöm a javaslatokat! Csak most tudtam vele újra foglalkozni. Megmértem az előfok tápját a kezdeti normál üzemben, elhalkulva és kikapcsoláskor. Stabilan +/- 22 V, aztán kikapcsoláskor lassan lecsökken. Ebben az erősítőben a forrástáp nem +/- 32 V, hanem +/- 42 V.
Hagytam több, mint 2 órát üzemelni, most is szól. Az elhalkulást követően időnként elkezd normálisan működni, aztán újra elhalkul, mint a kontakthiba. És most vettem észre, hogy maximális hangerőre feltekerve (ezt még nem próbáltam, mert ha visszajön a hang, iszonyúan hangos, biztosan a szomszédok is hallják) a normál üzem visszatér, de kicsit visszaktekerve ismét elhalkul. Egy ALPS poti a hangerőszabályozó és abszolút nem recseg, gyönyőrűen szabályoz, nem volt gyanús, de most már megnézem ezt is.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
Valami munkapont mászik el. De a tünetek alapján nem a végfokban, hanem a meghajtásban.
(Végfokban füst is lenne, hisz nagy a tápfesz és gondolom áram is akad, ha kell.)
Öröm lesz megtalálni....

Ha van műterhelésed az jó! (Ha nincs, hát fülvédő....) Valami szép színuszos jel kell, pl 1 khz, de nem a freki a lényeg. (Generátor, vagy mp3 lejátszó)
Kell egy előtétezhető kicsi monitor hangszóró, hogy azért halljad is, de ne a teljes teljesítményt...
Aztán szkópold, hogy hol kezd el betorzulni.
Onnan már egyszerű a dolog, mert kb 5~10 alkatrész...
Ha nincs szkópod, akkor egy monitor erősítő és a jelfolyamba "bele hallgatni".
Sok sikert!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!

Amint kikapcsolom, azonnal kb. 2 mp-re visszatér a hang és rendesen működik

Ha ez azt jelenti, hogy az áramtalanítást követően a 2x 10 ezer mikro kisüléséig jól szól, akkor az előfok stabilizált tápfeszültsége szalad meg.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P's picture

Szia!
A két végfok előerősítőinek ±19V tápjai is közösek.
Ellenőrizném az R301-t (750Ω) a +19V előállításához, illetve a -19V jelenlétét (R321, 1.1kΩ).
Lehet csak forrasztási hiba.

Üdv, Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content