You are here

WESTEN kazán / WILO PXSL15/6B keringető

11 posts / 0 new
Last post
esaman
esaman picture

Sziasztok!

 

Került hozzám egy tárgybéli keringető szivattyú. A szerelő elmondása szerint nem működik a szivattyú vagy nem kielégítően mert felforr a víz a kazánban.

Így kiszerelve külső tápot (230V) adva  a panelra hallatszik valami halk durúzsolás tehát mintha forogna.

Esetleg a panelra beültetett vízhőfok érzékelő lehet ludas?

Van ezeknek valami típushibájuk ezeknek a szivattyúknak?

De van egy másik szivattyú ami működik ugyan de ez sem maradhat a helyén sokáig mert borzasztóan hangos, búg, nem láttam de állítólag nem csapágyas..

 

Előre is köszönöm ha tud valaki segíteni!

Üdv,

György

Comments
esaman
esaman picture

Annyit sikerült megállapítani hogy mechanikusan nem stimmel valami a szivattyúval, (a forgórésszel) tehát az elektronika jó rajta, mind a két szivattyún.

A zúgó hangos szivattyúnak a lapátjai érhetnek bele a házba,ez üresen kiszerelt állapotban is hallható. Ezzel működött ugyan a kazán nem forrt fel benne a víz.

A másik szivattyú amelyikkel felforr a víz a kazánban az kiszerelt állapotban víz nélkül csendesen forog, mintha jó lenne, de mihelyst beépítjük a helyére valószínű nem indul el mert felforr szinte azonnal kazánban a víz, tehát nem forgatja meg a vizet kicsit sem.

Próbából azért átcseréltem az elektronikákat, a forgórészt és a szivattyúházat is, de az alap felállás nem változik.A kerregőssel megy a kazán amelyik üresen víz nélkül megy az már beépítve nem hajlandó megforgatni a vizet.. Tehát valami a forgórész körül lehet. Vissza sajnos már nem kerültek hozzám a szivattyúk, de ha tudok még rájuk nézek...

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Általában csapágy és kondenzátor együtt fárad el.

üdv
RTZ

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Ez nem sima segédfázisos motor... Ebben van némi elektronika...

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

Köszönöm!
Csupán azért gondoltam, mert néhány fajtánál már közreműködtem a javításban és azoknál ez volt a "szórakoztató" megoldás.

üdv
RTZ

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Mielőtt felrobbantásra kerül a szivattyú... Biztos, hogy nem szállít eleget? Nem lehet, hogy levegős/vízköves/dugult a cirkó? Másik van benne most, és azzal jó?

0

esaman
esaman picture

Másik van benne csak az meg zúg mint az állat....ezzel működik...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Elvileg 3f motor van benne, meg egy kis frekiváltó... Lehet, egyik fázis nem megy? Szét kéne szedni, talán nincs kiöntve, és szkópon megnézni...

0

esaman
esaman picture

A zúgosat nem tudom most megnézni de ami nálam van az szerintem rendesen forog, levettem a burkolatot is és forog a motor.

Igen ez egy frekiváltós motor és nincs is kiöntve a panel hál istennek.

A biztonság kedvéért meg akartam nézni szkóppal is de elment a kedvem... :-) ...valószínű földhurkot csináltam és zárlatba ment a greatz híd és egy kicsit megmelegedett a zavarszűrő tekercs is. A földet ugyanis nem kötöttem be a szivattyún én balga, de szkópnak a test vezetékét már csatlakoztattam a mérés előtt

Gondolom ez okozhatta a zavart. Hál istennek nem esett másnak baja, kicseréltem a diódahidat és zavarszűrőt, továbbra is forog a motor.

Nem tudom mi lehetett a baj a helyszínen a szivattyúval, a szerelő elmondása szerint meg se nyikkant, de holnap elkísérem a szerelőt ha tudom.

Van még a szivattyún egy kommunikációs vonal ezen keresztül esetleg nem tilthatja az elektronika a szivattyút valamely okból?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

De.. lehet, hogy tilt, de ki kell kötni, próbára.

De hogy forog, az egy dolog. Terhelhető is?

Nem forog el rajta a lapát? Vagy a mágnesen a többi...

0

esaman
esaman picture

Szia!

 

Holnap megvizsgálom a helyszínen is.

Most csak úgy ujjal próbáltam lefogni, de füstölt az ujjam, nem éreztem gyengének.

A lapát nem forog el a tengelyen.

0

Sponsored links