You are here

Whirlpool ADP5440 mosogatógép relékattogtatás(MEGOLDVA)

23 posts / 0 new
Last post
Ladakolyok
Ladakolyok picture

Sziasztok! A címbeli géppel akadt egy kis gondom. Ezt a mosogatás közbeni relékattogtatást már korábban is csinálta, ekkor kicseréltem az összes kondenzátort a panelon és egy ideig jó is volt. Most azonban újrakezdte. Rendesen működik ettől eltekintve, de zavaró és nem szeretném hogy valami komolyabb baja legyen. Nem folyamatosan kattogtatja, hanem teljesen rendszertelenül. Van, hogy egy időre abba is hagyja. A fűtőszál eddig még nem volt cserélve, ezért azt ki fogom cserélni, még mielőtt a panelba alaposabban belenyúlnék. Mert olvastam, hogy a fűtőszálszivárgás mosogatógépeknél is szokott jelentkezni és galibát okozni. De azért gondoltam megkérdezem, hogy mi lehet még ami ezt okozhatja. Ahogy megfigyeltem, mintha a keringető szivattyú reléjét kapcsolgatná, mert alig hallhatóan de mintha megtorpanna egy pillanatra a motor. A fűtőszál csere eredményéről természetesen beszámolok mihelyst módom lesz megejteni. Köszönöm előre is aki válaszol. Üdv: Ladakölyök

Comments
Bazsyk
Bazsyk picture

Hali. Tuti hogy relé kattog? Egyszer volt egy ilyen masina, aminek a folyékony öblítőszer adagolóját rángatta az elektronika, nem lett meg a baja, ki lett kötve.

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Sziasztok!

Valószínűleg most hétvégén jutok el a géphez.
Igyekszem az általatok mondott dolgokat megnézni.
Labortápom sajnos nincs egyelőre ezért ez a fajta vizsgálati módszer nekem most még nem jöhet szóba.
A fűtőszálra mit mondtok, okozhatja ezt a jelenséget?
Köszönöm előre is a segítségeket.
Üdv: Ladakölyök

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Sziasztok!

Idáig a gép működött rendesen(magától megjavult ), de most visszatért a topiknyitóban leírt hibajelenség.
Ma voltam kint a gépnél és töviről hegyire átnéztem minden külső alkatrészt.
A keringető szivattyú reléje kattog(csak két relé van a panelen, a hosszú a fűtésé és egy négylábas kocka a keringetőé) és ráadásul az aljlemezen ívfényt láttam tükröződni.
Kivettem a panelt a tokból és úgy is megnéztem és a fehér színű kocka relé belsejéből világít az ív ami a keringetőt kapcsolja.
Kicseréltem egy jó ugyanolyan de fekete relére, a hiba ezzel sem javult meg, csak a fekete burkolaton nem világít át az ív.
Mind programban, mind tesztben ezt csinálja.
 A vizet beengedi teljesen a kellő mennyiséget és amikor a keringetőt kapcsolja, akkor csinálja ezt a kattogást, valamint emellett időnként a tabblettatartó mágnestekercsét is csattogtatja.
Az érdekes az, hogy a keringetővel egyidőben a fűtést is ráteszi, de azt a relét nem kattogtatja, pedig a fűtés több áramot vesz fel mint a keringetőszivattyú.
Megpróbáltam azt, hogy lehúztam a fűtést(először csak a testjét, majd az áramellátását is) hátha szivárgása van a fűtőtestnek, de nem hatotta meg, viszont, ha a keringetőszivattyú csatlakozóját húztam le, akkor szépen behúzta a relét és nem kattogtatta, a fűtést pedig ugyanúgy rákapcsolta.
Egy próba erejéig kiiktattam a főkapcsolót is, ami egyben a programválasztó kapcsoló is, hogy hátha annak nem olyan biztos a feszültség átadása a panelnek, mert amikor a multimétert rátettem a panel betáp csatlakozójára és elkezdte kattogtatni a relét, akkor a feszültség ugrált 228V és 250V között.
Másik konnektorról is kipróbáltam, de a hiba maradt.
A keringető szivattyút direkt kábellel is kipróbáltam, de szépen egyenletesen jár és permetezi a vizet.
Reszetelni is lehet és szépen le is engedi a vizet, az ürítőszivattyúnak is jó hangja van.
Egyébként ha elindítom(akár tesztben, akár programban)és úgy hagyom, akkor egy ideig kattogtatja a relét, majd leüríti maga a vizet miközben villogtatja a már korábban említett F8-as kódot.
Előre is köszönöm ha valaki válaszol.
Üdv: Ladakölyök

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Sziasztok!

Úgy néz ki megvan a hiba.
Végső elkeseredésemben a rácsos membránkapcsolóról lehúztam a csatlakozót(persze csak miután beengedte a kellő vízmennyiséget) és így is elindítottam, de nem csinált semmit.
Ekkor az jutott az eszembe, hogy mi lenne, ha a lehúzott csatlakozóban egy vezetékdarabbal összekötném azt a két érintkezőt(a leghátsót és a középsőt), amit a membrán is zár amikor benyomja a mikro kapcsoló gombját.
Így elindítva szépen keringet relékattogás és ledvibrálás, valamint a tablettatartó tekercsének csattogtatása nélkül.
A tesztet is megcsinálja, szépen fűt is.
Biztos ami biztos, viszek holnap egy másik itthoni Whirlpool-ból egy ugyanilyen membránkapcsolót, hogy azzal is ki tudjam próbálni, aztán, ha azzal jól működik, akkor megrendelem bele az újat.
Mielőtt a membránkapcsolóhoz nyúltam volna, kipróbáltam még pár dolgot.
Itthonról elvittem egy itt maradt Whirlpool állandómágneses keringető szivattyúját, aminek ugyan lógott egy kicsit a tengelye, de úgy gondoltam próbára jó lesz, hogy az eredeti szivattyú hibáját(esetleges menetzárlat, tengely lötyögés)ki tudjam zárni valamint a gép főpanelját és kezelőjét és ezekkel is kipróbáltam a gépet, ezzel a panellal nem kattogtatott relét, mert ez trafós és nem kondis tápos, valamint triakkal kapcsolja a főszivattyút és nem relével, de a hiba ezzel is jelentkezett.
Azt tapasztaltam, hogyha csak a csatlakozót dugom át az eredeti motorról a cseremotorra, akkor az gépen kívül szépen üzemel, és ugyanez volt a helyzet, ha megcseréltem a két szivattyút és az eredetire dugtam a csatlakozót gépen kívül.
Viszont, ha vízzel próbáltam bármelyiket, akkor ugyanúgy kattogott a relé.
Kiiktattam a zavarszűrő kondenzátort is, de úgy is megmaradt a hiba.
Végül a membrán kapcsolót vettem ki, szétszedtem és kitakarítottam, valamint műszerrel megmértem, hogy kapcsol-e, de rendben találtam.
Az jutott ugyanis az eszembe, hogy mi van akkor, ha a membránkapcsoló túl gyorsan kapcsol, tehát amikor a keringetőszivattyú elkezd keringetni, a membránt a vízáramlás nyomkodja és így ugye a kapcsolót is, viszont ez sorozatos nyomásesést okoz, így a panel leállítja a szivattyút, de aztán újra is indítja, mert úgy érzékeli, hogy mégis meg van a vízszint és ezt addig csinálja, amíg ki nem áll F8-as hibával.
A csere eredményéről holnap beszámolok.
Üdv: Ladakölyök 

U.i.: kisandras79-nek lett igaza a membránkapcsoló hibáját illetően, sajnálom hogy átsiklottam az általa írottak fölött, mert így már régen kész lett volna a gép. Ezzel a membránkapcsolóval már másik Whirlpool-nál is volt pedig gondom, csak az F4 hibát jelzett, tehát ürítési gondja volt(vagyis leürített, csak az említett kapcsoló hibája miatt nem látta hogy kiürült a gép) és már volt alkalmam cserélni is, de hogy ilyen hibát is tud csinálni, azt eddig nem gondoltam volna.
Köszönöm a segítséget.

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia!
A szívóoldali vízmennyiséggel lesz a gond.Akkor csinál ilyet,ha a szűrő alatti központi egységből elszívja a vizet a keringető szivattyú és nincs utánpótlás(szűrő koszos,vagy kicsi a vízszint).
Üdv:András.

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Teljesen igazad van. Ma voltam kint a gépnél és még kitakarítottam a központi szűrőházat is, valamint a kivehető szűrőt és az egészet lefedő lemezt is(ezen is rengeteg kosz volt),  a karokat is leszereltem és kimostam.
A kattogás teljesen megszűnt(két 30 perces 40 fokos program és egy kb. 10 perces előmosogatási program is lement edényekkel tablettával hiba nélkül), a tablettatartót is szépen kinyitja akkor amikor kell és azt sem kattogtatja.
Szépen el is mosogatta a behelyezett edényeket.
Mielőtt eljöttem, még egy 70 fokos programot indítottam el mosogatógép tisztító folyadékkal edények nélkül, hogy az még kitakarítja az esetlegesen a gépben maradt szennyeződéseket.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Üdv:Ladakölyök

0

kisandras79
kisandras79 picture
*

Szia ! A központi szűrő nincs elkoszolódva? Ha nem tud a víz a rendszerben szabadon áramolni,akkor a membrános szintkapcsoló ki-be kapcsolgatása okozhat ilyen jelenséget. Üdv:András.
Semmi?

0

city217
city217 picture

Szia.
Nézd át a forrasztásaidat, lehet nem voltál elég "alapos". :)
Ezek a lakkos panelok meg tudják viccelni a legjobb szakembert is. Nyomjál rá forrasztóónt és szippantsd le, és én egy elhasznál fogkefével megszoktam dolgozni.
De van olyan is amikor becsapjuk magunkat, egy javított cuccra jobban odafigyelünk és keressük a hibát, ha nincs kitalálunk. :)
A lényeg forraszd át, tud meg melyik relé zavar, rá is mérhetsz.
Ezt a pergetést meg egy szabályozható labortáppal szimulálhatod, kis feszről mész felfelé és nekiáll kerregni.
Üdv.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Ladakölyök !
Nem "brummos" a tápfesze a relének ? Esetleg a "prell" jelenség ? ( " Pereg a relé? " ) Esetleg egy relé csere ? Esetleg egy pergés mentesítés ? ("Gyógy" kapacítással.) Szerintem . Üdv jano

File csatolás: 

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia Jano!

Köszi,meg fogom nézni amiket írtál, csak egy kis türelmet kérek, mert a gép helyszínen van és autó híján nem áll módomban elhozni, így a tulajjal kell egyeztetnem időpontot.
Ezt a pergésmentesítést kifejtenéd bővebben?
Milyen kapacitású kondenzátor kell hozzá(elkó, vagy fólia kondenzátor)?
Előtte azért a fűtőszálcserét megejtem, csak hogy kizárjam a hibalehetőségek közül.
A fejleményekről beszámolok.
Üdv: Ladakölyök

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Ladakölyök !
Hogy zárult a relé "kattogás" ?
Üdv
jano

0

Ladakolyok
Ladakolyok picture

Szia!

Csak tegnap tudtam eljutni a géphez, de mivel már elég késő volt(este kilenc óra), így nem tudtam még mindig szétszedni, csak kipróbáltam, mert a tulaj(ismerős)szólt, hogy ugyanúgy kattogott és csinált olyat, hogy beszívta a vizet, majd leengedte és nem csinált semmit.
Elmentem tegnap megnézni, de komolyabban belenyúlni majd csak szombat délután tudok.
A tulaj a telefonjával felvette a hibát.
A felvételt nézve hibakódot villogott, F8-at és F2-t.
Én is kipróbáltam a gépet(igaz üresen) és nekem szépen működött kattogás és az említett hibakódok nélkül.
Amit azonban észrevettem, hogy (50 fokos programra tettem) amikor beszívta a főmosogatás vizét (mert előtte csinál egy kb. 10 perces előmosogatást), azt csak 33-34 fokra melegítette és jó ideig hagytam dolgozni, de a gép már vissza kezdett hűlni erről a hőfokról, de nem kapcsolta vissza rá a fűtést.
Ebből(meg a tulaj azon panaszából, hogy nem mosogatott el(és túl sokáig ment a program)rendesen) én arra következtetek, hogy a hőérzékelése hibás(hőgomba hibára gondolok).
Tesztben tökéletesen fűt és hiba nélkül megcsinálja.
A fent említett programot kétszer is elindítottam és mindkétszer ilyen alacsony hőfokra fűtötte a főmosogatás vizét, ezért úgy néz ki, hogy állandósult a probléma.
Azt viszont nem tudom, hogy a kattogás meg ez a fűtési probléma, összefügg-e egymással.
Üdv: Ladakölyök

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Ladakölyök !
Szerintem jó úton jársz . Sok sikert !
Üdv jano

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha a jelenséget úgy ítéled meg, mintha a bekapcsolt relé egy pillanatra elengedne, akkor az nem prellezés, nem pergés.
A prellezés a bekapcsolás pillanatában jelentkezik, mikor az éppen záró kontaktotk az összeütődéstől visszapattannak egy kicsit, így nem egy zárás, hanem akár 4-5 is történik nagyon rövid idő alatt, mielőtt végleg zár.

Üdv: Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
" ha úgy ítéled meg,hogy pergés ( nem "prelleg" )" - Jaca .Akkor jó lenne valamit tudnunk a relét kapcsoló áramkörről! Üdv jano

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
A prellegest aligha fogja füllel megallapitani_ahhoz tul gyors a folyamata!
@Jano: a 3ms környeki prell idö csak kis Reed-patronokra igaz, a klf relek enenk 10-50x-sèt hozzak, s ezt sem igen hallja a szemlelö, de szkopolhatja-elvileg...
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Vagy tranzisztor, vagy ULN2003.

Üdv: Jácint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Jácint!
Rossz forrasztás? A tranzisztor/ULN2003A cseréje? Üdv jano

0

varga jano
varga jano picture
*****

Aha !

0

city217
city217 picture

Deep Purple!

0

Jaca
Jaca picture
****

Ehhez most idő kellett, mire leesett :)

0

varga jano
varga jano picture
*****

:D Beatles,Omega.

0

Sponsored links