You are here

Whirlpool, AWG-052 mosógép

25 posts / 0 new
Last post
BigTom
BigTom picture

Sziasztok!
Idegen vizekre kalandozom, ezért segítséget kérek.
Feltett szándékom, hogy kicserélném a fenti mosógépünk motorcsapágyát, de kellemesebb lenne csak egyszer szétszedni miatta. Ha valaki ismerné és meg is írná a méreteit, akkor megspórolna nekem egy szétszerelést.
Köszönöm és aktuális jó tanácsokat is szívesen várok.
BigTom

Comments
lizakl
lizakl picture
*****

Nem a mosódob csapágya zörög? Nekünk 15 évet ment egy Hoover WD850 és tavaly nyáron kellett a két dobcsapágyat cserélni(típus: 6305ZZ és a kicsi pedig 6204 2RS). A motor csapágyai viszont kifogástalanok még most is! Persze a szimmeringet is cseréltem.

0

BigTom
BigTom picture

Szia lizakl!
Pedig Te tapasztalt öreg róka vagy, de most Te sem olvastál vissza. :-)
Persze a mai alkatrészek minősége mellett az is lehet, hogy most már a dobcsapágy is zörög.
BigTom

0

BigTom
BigTom picture

Sziasztok!
Azóta esetleg valami adat a csapágyról valakinek?
Nem bírom soká', már nagyon idegesít a hangja.
BigTom

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia Tom!

Orczyban biztos tudni fogják és adnak is neked.

http://www.orczy.com

Egyébként tudtommal nem szokás csak magát a csapágyat cserélni, hanem középrész néven az egészet kompletten. Ebben a kategóriában érdemes keresgélni:

http://www.orczy.com/main.php?mode=kereses&tech_alcsop=5168175

Legutoljára az energomatomban csináltam ilyet. Felejthetetlen élmény. Én úgy szoktam amúgy ilyeneket (mosógép, bojler, stb...) elkövetni, hogy szétrobbantom a cuccot, kiveszem amit kell, bemegyek az orczyba, odarakom, hogy ez kell, ők úgyis vágják rögtön a témát, odaadják, hazamegyek, beszerelem és örülök.

Ha vidéki vagy, akkor szerintem típusszám alapján tudni fogják, hogy melyiket kell megvenned, a webáruházukban meg is tudod rendelni.

Remélem segítettem.

Üdv,

DM

0

BigTom
BigTom picture

mdecsi!
"nem szokás csak magát a csapágyat cserélni, hanem középrész néven az egészet "
Figyelmetlen vagy. Motorcsapágy! :-)

A dobcsapágyat szimmeringestől korábban már cseréltem, szivattyút szintén. Ott vettem meg, amit ajánlasz. Kicsit átcseszve éreztem magam, mert a szivattyút beakciózva hirdették a webáruházban, de mivel nem vagyok rutinos háztartásigépes, gondoltam inkább személyesen nézegetem meg vásárlás előtt és elmentem megvenni. Fizetéskor derült ki, hogy nem 900.-, hanem 3000.-, mert az akció csak a webes megrendelésre vonatkozik. Mit tehettem megvettem, mert szét volt szedve a gép, postán meg jó ha 2 nap alatt megkaptam volna. A szivattyú miatti szétszedéskor vettem észre, hogy zajos a középrész csapágy és már lóg is, de azt már inkább a Sini-nél vettem.
BigTom

0

mdecsi
mdecsi picture

K*rvaélet, igazad van! Bocs.

Na, itt kérdezd meg, ez az arc szerintem álmában is mosógépet javít:
http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1201435181&order=timeline&index=9&azo...

0

BigTom
BigTom picture

mdecsi!
Gyors volt a válasz, de negatív:
"Nem emlékszem rá, ez műhelyben néhány perces munka és a polcról leveszem az adott méretet, mi a csudának jegyezném meg?"

Végül is jogos. :-(
BigTom

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mdecsi!
Pedig olyan érzésem volt, hogy Te nős ember vagy!
És hogy oldod meg azt a nem egészen egy napot, amikor a gép nem áll készenlétben, egy azonnali, nem betervezett, ám de sürgős mosásra? :-))
Üdvözlettel:
exGelkás

0

BigTom
BigTom picture

exGelkás!
Látom, Te is sorstárs vagy, köszönöm az együttérzést!

A gép 14 éves, a gyerekek majdnem felnőttek mellette, most is 6 emberre dolgozik, talán ésszerűbb lenne lecserélni, de már így megszelídítve (Kisherceg), sajnálnám kidobni egy motorcsapágy zúgás miatt.
Meg aztán épp eleget olvasok itt a processzorvezérelt mosógépekről, hát hiányzik nekem a baj?

Viszont elég lusta vagyok hozzá, hogy csak azért szedjem szét kétszer, hogy elsőre megnézzem a méretet. Ha esetleg éppen az a méret nincs raktáron (ezt mostanában mindig kifogom), akkor moshatok én kézzel, különben nem állok meg a lábamon a Zasszony előtt.
És még az esti huncutkodásnak is lőttek. :-(
BigTom

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz BigTom!
Ugye a motorcsapágy már nem tartozik, a "cserélhető" darabokhoz, az-az vedd meg az egész motort, méregdrágán (egy új mosógép ára),
viszont egy minőségi pótdarab néhány száz forintból beszerezhető lenne. Nagyon úgy néz ki, hogy nem úszod meg a kétszeri szétszerelést-összerakást. Ahoz, hogy valami konkrétumot mondjak, szükséges a tengelyátmérő, a csapágyház átmérő, és a csapágymélység adat. Ha van, akkor az esetleg megtalálható csapágy szám segít.Pocsék dolog, tudom, de valahogy be kell adni Asszonykának, hogy min. egy napig kupi van a gép körül! Cserébe megígérheted, hogy csendes lesz a masina, és nem tart két napnál tovább! Adatok ismeretében, a csapágymegszerzést sec-pec megoldom, ha kéred. Olajoskezű kollegákkal dolgozom együtt, minden megoldást ismernek.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

BigTom
BigTom picture

exGelkás!
Én is így sejtem, mert van egy robbantott rajzom róla és azon a motor egy egységként szerepel.
Kupi meg az egész emeleten lesz, mert olyan kicsi a fürdő, hogy a helyéről kiemelve már nem férek be a gép mellé.
Valahogy csak megoldom. Vagy a mosógép lesz csendes, vagy az asszony nem. :-)
BigTom

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Hehe, vágom miről beszélsz! :) A megoldás egyszerű: Korán kelek és amikor mindenki elment itthonról, akkor gyorsan szétszedem, mire mindenki hazaér, addigra összerakom.

Egyébként egy jó trükk: Szedd szét és mutasd meg, hogy milyen belülről, azonnal megjelennek a takarító felszereléssel. Látnod kellett volna a barátnőmet mikor a bojlert vízkőtelenítettem. Öröm volt nézni, ahol lapátolta ki belőle az anyagot, a végén még meg is törölgette, hiába mondtam neki, hogy felesleges, úgyis vizes lesz, a bojler már csak ilyen...

DM

0

BigTom
BigTom picture

mdecsi!
"Korán kelek ..."
Már rosszul kezdődik... :-D

Viccet félretéve, hülye helyen van a gép - bevallom én raktam oda - a WC és a mosdó között a sarokban, ki kell emelni, ami nem veszélytelen a porcelánokra nézve sem. Anno a mosdót szereltem fel utoljára, a mosógép már a helyén volt.

Ezt a tanácsodat már meg is fogadtam. Viszont, ha holnapig nem kapok pozitív választ, akkor este szét kell szednem. Már hét közepén szóltam a kedvesemnek, hogy mossa ki azt is, ami a jövő héten fog csak elkoszolódni, mert szabadságon lesz a legjobb barátnője. :-)
BigTom

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz BigTom!
Valamiért ezt a számot nem ösmeri a cég oldala, de feldob, egy azonosításhoz használható linket. Lehet, hogy már átverekedted magad ezen a vonalon, de küldöm, ha még nem jártál itt.
http://shared.whirlpoolcorp.com/product_literature/model_number.jsp?site...
Üdvözlettel:
exGelkás

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Big Tom
A családban 2 Whírlpool gép működött míg az egyiket a rozsda összeomlásra ítélte.Mondjuk a kornak "megfelelő" állapotot feltételezve.A zajosságuk eleinte zavart / még új korukban is /
De emlékeim szerint az első csapágycserét úgy 4 éves korukban kellett először elkövetni szimering cserével együtt.
Tapasztalat: A csapágyak cseréjénél a szimeringet feltétlen cserélni de ez csak az egyik ,a tengelyt ahol a szimering fut polírozni !! Sok sok hónappal hosszabítja meg az új csapágy életét.Nem szedi össze a tengely a ruhaszöszt és nem feszíti a szimeringet. A zajosságát nagymértékben befolyásolja a meghajtó bordás szíj feszessége. Számomra meglepően feszesre kellett állítani és szinte " csendesnek "lehetett mondani . A motor csapágyakkal nem volt problémánk!Idáig.
Jó munkát a javításhoz .

0

BigTom
BigTom picture

Sasa11!
A dobcsapággyal együtt cseréltem a szimmeringet is tavaly ősszel, meg is tisztítottam az alkatrészeket, különös figyelemmel a felfekvő felületekre, de nem políroztam. Nem várom el, hogy megduplázza az eddigi futásteljesítményét, de azért még ketyeghetne egy darabig. Összességében egy szerencsés darab, mert tavalyig csak egy-két eltévedt zokni okozott gondot.

A szíj feszességéhez nem nyúltam, csak lefordítottam a helyéről, majd vissza.

A tapasztalatodból kiindulva arra kéne gondolnom, hogy talán nem is a motorcsapágy zúg?
BigTom

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Big Tom

Előfordulhat hogy nem a csapágyak adják a ezek után a hangot
úgy tapasztaltam , hogy több ruhánál érdekes hangokat adott a gép főleg centrinél Végső elkeseredésemben feszítettem a szíjon
és lás csodát "csendes lett " a masina

Sok sikert

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Big Tom.

A gépet nem ismerem, de kapd le róla a szíjat, és kézzel megforgatva a dobot/motort meg hallod melyik a zajos.
A dob csapágyazást megtudod oldani persze javasolt vele a szimeringet is cserélni.
A motor az más tészta...
Ott azzal kezd, hogy megnézed a tengely saját anyagába van e bele esztergálva a "szíjtárcsa". Ha igen akkor neki foghatsz.
Ha nem, akkor nézd meg, hogy a rásajtolt szíjtárcsa átmérője nagyobb e mint a csapágy belső gyűrűje.
Ha nagyobb, azt tanácsolom vidd el a motort egy jól felszerelt tekercselő műhelybe, mert az tengelyről csak présgépben szeret lejönni(csapágy lehúzó ide sovány) :(
Ha az előbbi lehetőségek alapján te csinálod, akkor még vigyázz a motor végén esetlegesen előforduló tachogenerátor mágnesgyűrűjére, mert könnyen eltörhet(lehet hogy csak megreped), ami az így létrejövő pólus párok meg szaporodása miatt, a fordulat szám szabályozás össze omlásához vezet.

Jó munkát hozzá!

Üdv Tibi.

0

BigTom
BigTom picture

Tibibalogh520!
Úgy jártam el, ahogy mondod, a dob volt a hangosabb. Abban cseréltem is a csapágyat és a szimmeringet, de maradt hangja a gépnek és egyre erősebben zúg.

Abban reménykedtem, hogy egy bizonyos típusú motorral szerelik és adottak a lehetőségek.
Huhh! Elbizonytalanít amit írsz, pedig nem szabad feladnom. A Zasszony már a szivattyúcserénél is dünnyögött a fülembe, hogy 15 éves, zörög, meg minden... Mondjuk elég volt a finom célzás, hogy Ő már egy évvel régebben van a háznál, mint a mosógép és mégsem cseréltem el két tizennyolcasra, de most akkor sem hátrálhatok meg. :-)
BigTom

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia BigTom.

Nem állt szándékomban, hogy lebeszéljelek, és el bizonytalanítsalak, mind össze arra próbáltam rávilágítani, hogy mire számíthatsz.
A motort így-is úgy-is ki kell szerelned, és a továbbiakat az előbbieknek megfelelően tudod mérlegelni.
Igazi minőségi(drágább) csapágyat tegyél(tetess) bele, mert a -MADE IN SAJNA- és társai... kb 1 hét elteltével hangosabbak lesznek a 20-30000-es 1/min fordulattól, és a szíj feszítésétől, mint az ami benne van.
A tekercselős, meg nem szabadna hogy egy vagyont kérjen, mert a prés ben ez a meló kb. 30 másodperc(lehet, olyan a motorod, hogy csak a csapágy lehúzóra lessz szükséged).

Üdv Tibi.

0

BigTom
BigTom picture

Tibibalogh520!
Annyira azért nem ment el a bátorságom, hogy feladjam, csak egyszerűbbnek hittem.
Természetesen jobb minőségű csapágyat fogok választani, csak mi a mérete?
Csapággyal a kézben jobb lenne szétszedni, mert ha szétszedés során ismerem meg a méreteit, akkor előállhat az a helyzet, hogy éppen nincs raktáron.
Akkor aztán moshatok kézzel, vagy mégis mosógépet kell vennem. Pedig már beadagoltam, hogy rendbe teszem a mosógépet, mert most fájlszerverre van komoly szükség. :-)
BigTom

0

delon1
delon1 picture

Szia BigTom!

Mi a baja a motorcsapágynak? Mi a jelenség?

Nekem is ugyanilyen gép (de típusra más!) van! Ez nyöszörgött és szorult a dob, illetve letiltott a cenntrinél.
Egyedül a dobcsapágyat kellett eddig kicserélnem benne.
A SINI-nél van belevaló dobcsapágy (jobb-bal oldalinak írja) kb.3500Ft-ért !Rend.sz: 416835.
Szerintem ha már megbontod előtte ezt is rendeljél bele! Lehet hogy megéri?!

Egy jó tanács:
A csere előtt érdemes legalább 1 liter 20%-os ecettel 90-fokos mosást csinálni vele. Természetesen ruha nélkül!!!
Meglepően sok vízkő jön elő ki-tudja honnan?!

0

BigTom
BigTom picture

Delon1!
Köszönöm a reagálást!
A szivattyúmotor cseréje kapcsán a dobcsapágycserét a közelmúltban már megejtettem - a hangoskodás jelentősebb része megszűnt - de gyors fordulaton még zajos.

Van némi szivárgás azóta, talán körben a dob gumi tömítése nem tud tökéletesen illeszkedni? A gumit nem cseréltem, csak letakarítottam a redvát róla. Elég szűk helyre van betuszkolva a gép, az tart vissza a szétszedéstől. Majd csapággyal a kézben megnézem a szivárgást is, de azért jöhetnek tippek erre is.

Nem találkoztam veszélyes mennyiségű vízkővel. Meg is lepődtem, mert semmi drága csodaszert nem alkalmazunk, azt vallom mint Gálvölgyi az egyik reklámparódiában. A szövegét nem tudom idézni, de a lényeg, hogy nem fog évi tízezreket Calgonra költeni, inkább vesz 5 évenként egy fűtőszálat háromezerért. A gép 15 éves, de még az eredetivel melegít.
BigTom

0

besi99
besi99 picture

besi99
Bocs hogy a legnagyobb munkádban útban vagyok, egy régi FOK GYEM TR9162 műszer kapcs rajzát keresem, tudnál segíteni? Tán a /B lenne az igazi

0

Sponsored links