You are here

WHIRLPOOL AWT kiszerelt vízköves dobot szabad ecetben áztatni?

26 posts / 0 new
Last post
Valve
Valve picture

Sziasztok!

WHIRLPOOL  AWT kiszerelt  vízköves dobot szabad ecetben áztatni? Másik topicban már segített ityvity  és huszezres , hogyan kell levenni a rászorult csapágyat, amit köszönök.
Viszont ha már kint van, akkor a vastag vízkő réteget jó lenne eltávolítani, vésővel lekopogtattam a belső vastag réteget de macerás és a széle felé a vékony le sem jön.
Szabad 20%-os ecetben áztatni? A rozsdamentes dobot lehet nem marja meg, de a tengelycsonkok aluminium vagy annak ötvözetéből vannak szerintem, az alaplapja meg mintha sima vas lenne, azokat sem marja meg a 20%-os ecet?

Köszönöm

Comments
sánta jozsef
sánta jozsef picture

Ha már szetszeted és ilyen vastag rajta a vízkő érdemes a dobon lévő feltengely cso kódokat cserélni. 

0

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
Csinálhatod vízkőoldóval is, hígítva, de foszforsavas legyen, közben ecsettel lehet súrolgatni

2

Valve
Valve picture

Sziasztok!

Köszönöm szépen a segítséget. 
A régi tengelycsonkot, ami szegecselt, az lecsiszolni kell vagy precízen lefúrni? Az utángyártott műár csavaros

Köszönöm

0

huszezres
huszezres picture

Szia!
Én először átfúrom egy 3-as cobaltos fúróval, majd 5-el! Lassú fordulat és kenve!
A cobaltos azért jó, mert elég kemény a saválló szegecs, előfúrni meg azért kell, mert bele van duzzasztva a furatba a szegecs, szenvedés utána kiütni a lemezből!

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia , valamikor fúrogattam én is , de macera . csiszoló flexel , addig nyomom neki még van feje  , a csonkot úgy is eldobom . Visszarakáskor meg a kilógó anya  a gond , meg a hatos menet  , ami megszakadt ha egy kicsiit jobban meghúztam . Legújabban mind átfúrom 8-as menetfúróval .

0

Valve
Valve picture

Sziasztok Urak!

Köszönöm szépen a sok segítséget!
Bocs hogy ilyen béna vagyok, de mosógépen eddig csak fűtőszálat, szivattyút és üstdobot cseréltem. Más elfoglaltság miatt csak most fogtam hozzá, leflexeltem a régi tengelycsonkot, viszont még így is maradt ~4-5mm kiálló nagyon erős anyagú szegecs. Egyikbe belefúrtam 3-as fúróval, de pontozóval se tudtam eltalálni a közepét. A pontozóval ütés viszont eldeformálta magát a dobot a szegecsnél, azt hittem, merevebb az anyag, elképesztő, mennyivel erősebb anyag a szegecs. Van esély úgy visszaegyengetni, hogy ne legyen "nyolcas" az alu szíjtárcsába, amit a motor hajt? Vagy majd az új tengelycsonk a helyére húzza? Mert akkor lecsiszolom teljesen, valóban bele van duzzasztva a furatba a szegecs, körbe fel is húzta az anyagot szegecseléskor, de csak 5.6mm-es a szegecs, ha aljáig lecsiszolom, hogy kijöjjön, talán nem fog kotyogni a 6-os csavar.

köszönöm

1

huszezres
huszezres picture

Szia!
Látom, feleslegesen beszélek! Ne flexel ess neki, nem kazán ez!
Én először átfúrom egy 3-as cobaltos fúróval, majd 5-el! Lassú fordulat és kenve!
A cobaltos azért jó, mert elég kemény a saválló szegecs, előfúrni meg azért kell, mert bele van duzzasztva a furatba a szegecs, szenvedés utána kiütni a lemezből!

4

ityvity
ityvity picture
*

Szia , valóban a szegecs nehezen jón ki , mikor már dob csonk len van , én óvatosan   tövig csiszolom a szegecset és megtámasztva ellenoldalról kiütöm . Dob préselve van és ha behupan az oldala , azt ugyanúgy vissza lehet nyomni az eredeti alakjára .

2

huszezres
huszezres picture

ityvity!
Ezért jó saválló 5x8-as popszegecsből "készített" csőszegeccsel szegecselni!
Igaz, kell neki egy készülék, vagyis vastag zártszelvényre hegeszteni egy tüskét, amire fel lehet húzni nyitott ajtóval a dobot!
S nem kell kókányolni semmit!

3

Valve
Valve picture

Szia  huszezres

Sokat segítettél, ezért ne haragudj, ha visszaélek a segítőkészségeddel. Már majdnem jó a kicserélt tengelycsonk hajtás oldalon, viszont a vele adott csavarokkal anyával van feltéve, ami így ~7mm-el magasabb a gyári szegecs ~1.5 mm-es magasságánál, egy szintben van a csonk külső falával,  érezni ha tovább húzom, megszakad a menet,  viszont így "beleér" a dob műanyag belső központi megerősített közepébe.  A műanyag dob oldalfal középből  filccel bejelölve lecsiszoltam valamennyit de ezzel gyengül az anyag. Az anyából ha lecsiszolok, akkor meg az gyengül ha centrifugál, ebből szabad  csiszolni? Az általad ajánlott saválló popszegecsből készített popszegecs az pontosan mit jelent? Fogalmatlan vagyok, "Ezért jó saválló 5x8-as popszegecsből "készített" csőszegeccsel szegecselni!" mit jelent pontosan? A saválló szegecs az sokkal erősebb anyag, a flex is nehezebben csiszolta  le, mintha 8.8- as vagy erősebb 10.8-as hengerfej csavar lenne. Az itthoni 30 centis szegecshúzó a sima popszegecset is alig bírja elszakítani, vegyek vagy kérjek  nagyobb erőkaros szegecshúzót?
"kell neki egy készülék, vagyis vastag zártszelvényre hegeszteni" 
Fogalmatlan vagyok, első képen a tengelyen a kerek az micsoda? A másik kép a kész szegecsről az jobb mint a gyári.
Valamint, az üstgumit cseréni kell, vagy valamivel alsó traktusban - sziló? - szigetelni kell hogy ne folyjon  ki a víz az alján?

Köszi

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , még nem kész ? 

1

huszezres
huszezres picture

Szia!
Akkor soronként:
A "csavaros" szakik leflexelik a fele anyavastagságot, és akkor nem ér bele a dobba! A "komolyabbak", a dobcsonkon lévő kiemelkedést flexelik le, így nyernek +2mm-t! De szerintem akkor egy Ko-s nagyobb sima alátét kell a gyári alátét helyett és rá kell ragasztani az anyát!
Van aki M6-os menetet fúr a csonkba és a D-fejű M6-os csavart beleragasztja menetrögzítővel a csonkba, amin épp hogy keresztül ér, nem lóg ki!
Van aki olyan erős kézzel rendelkezik, hogy a dobban el tudja húzni a szegecshúzót! Majd kiüti a tüskét!
De: minden esetben szilóval, vagy uretán ragasztóval rá kell ragasztani a dobra a csonkot! 1. nem megy közé mosólúg, 2. jobban tart!
Kell egy tüske egy vastag zártszelvényre hegesztve, hogy ráfűzd nyitott ajtóval a dobot és megvezeti a szegecset!
Az a két kerek fekete, a V-gyűrű, a Wh-k "szimmeringje"! Így szoktam postázni a felújított dobot!
Ha már kemény az üstgumi, vagyis ha leteszed, akkor nem esik össze, akkor cserés! Az üstön mindíg tömítjük a gumit a bilincs alatt, mert bepisil! Meg a fedlap tömítését is!

1

Valve
Valve picture

Sziasztok

Köszönöm Huszezresnek és Mindenkinek a sok segítséget!
Sikerült összerakni a gépet mostam is vele. Az anyákból és a kiemelkedésből is lecsiszoltam, így már alig szorult, a maradék múanyagot  a dobfedélből "kidolgozta" a mosáskor. 1 darab M6-os menetet vágtam, a D fejú feje csavar nagyon kiáll, abból lecsiszoltam valamennyit, tetem rá anyát is, a többi 4 csavar az a gyári maradt.
Loctite menetragasztóval kell, lehet az anyákat beragasztani vagy jó az F.B.S is?
Amúgy mi az a Ko alátét?
Ha szilóval vagy uretánnal beragasztom a csonkot, akkor többet nem lehet szétszedni, mondjuk már kedvem sincs. 
Mert 2 mosás után újra szétszedtem,  centrifugáláskor furcsa hangot adott a szivattyú, azt hittem lecsavarodott egy két anya de rajta van mind, biztos vízkő ment le.

Még egyszer köszönöm mindenkinek a segítstséget!

0

huszezres
huszezres picture

Szívesen!
Bármivel ragaszthatod, melegítéssel lejön, mint a dobcsonk is! Azért jó ráragasztani a csonkot, hogy a két anyag között nem kezd porladni a spiáter!
Ko= rozsdamentes, vagy saválló!
Van aki kintről befelé teszi az eredeti csavart, és un. Ko-s zárt anyát tesz belülre! Oly fényes és sima, hogy nem akad bele semmi!

1

Valve
Valve picture

Szia Huszezres!
Köszönöm az ismételt segítséget, főleg hogy ennyi gond van a gépemmel.!
Már megint szét kellett szedni, mert öblítéskor - és csak akkor, gondolom a több víz miatt akkor éri el a magasságot -  folyik a csapágyház alatt a víz, elég gyorsan csepeg.
2-szer is összeraktam, abból egyszer vízszintesen, hogy véletlenül se csúszhasson el. Már előzőleg képeket is találtam a helyes összerakáshoz, amúgy így volt összerakva. 
https://i.imgur.com/NiC9X7R.png
https://i.imgur.com/3YTndWq.png

Gumi tömítések újak.
A második képen az 1,2 -vel jelölt, gondolom pozícionáló  műanyag pöcköket levágtam mert elgörbültek. A csapágyház irányban van, mert a földelő saru 5 óránál áll, ott ahol a bemélyedés is látható a kör alakú belső műanyagon.
Igazság szerint egy keveset, tényleg ilyen 1-1.5mm-ert, lecsiszoltam a csapágyház oldalából, amit vettem valakitől,  mert  nagyon nehezen akart belemenni, de csak az oldalából, hogy ne kelljen olyan erővel beütni. Lehet másik típusé volt és méret kicsivel nagyobb.  Az aljából semmit se csiszoltam le.
Gondolom a tömítő lemez mögé elvileg már nem kerülhet víz, mert akkor belemegy a csapágyba.
Kérdésem hogy kenjem be zsírral a V gyűrűt, ahogy azt valahol olvastam, vagy tegyek be még egy V gyűrűt a másik tetejére?
A zárt anyánál erre gondolsz, a megfelelőméretben?
https://www.nagycsavar.hu/M5-zart-anya-Din-1587-A2 
Mert ez magas.

Köszönöm szépen
 

0

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Semmi gond, szívesen segítek!
V-gyűrűt úgy kell betenni, pozicionáló tüskék nem is kellenek, mert ott a bevágás!
1.5mm egy oldalból sok, attól folyhat hogy a V-gyűrű éle a tömítő lemez furatába ér bele, nem központos!
Tömítő lemezen ott a gumigyűrű???
V gyűrűt zsírral bekenni, főleg a tömítő él alá! Gumigyűrűt is be szoktuk kenni, jobban tömít!
Igen, az az anya! Csak azt belülről teszik fel!  https://www.nagycsavar.hu/M5-zart-anya-Din-1587-A2

Sok sikert!

0

Műszerész úr
Műszerész úr picture
***

Szia!

Egyáltalán nem fogja szétmarni. Mosógép tisztítás leggazdaságosabb kellékei a 20%-os ecet és a szódabikarbóna!

2

huszezres
huszezres picture

Üdv!
Nyugodtan!!! Majd gyökérkefe, vagy sterimob!
Ha a kezedet nem bántja, az alut miért?

1

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Hány éves a gép?

0

Valve
Valve picture

Szia

Jogos a kérdés, több mint 20. Ahogy a másik topicban leírtam, csak azért csinálom meg, mert újonnan vettem, meg azt mondták, ez jól sikerült széria - nyilván, különben már rég szétment volna darabjaira  - most perpill csak használtat tudnék venni. Ruhában sem veszek sosem használtat, csak újat, inkább legyen kevés ruhám, ez ilyen hülye  "babona", habár 10-20 ezerért  már működőket is árulnak.

"már rég kuka lenne a gép, olyan régi, csak azért csinálom meg, mert újonnan vettem, és kedvelem, mert bármilyen programhoz bármilyen hőfokot lehet egy külön analóg gombbal beállítani. Jobb mint az újabb gépek fix programjai.

0

sánta jozsef
sánta jozsef picture

Ha ennyire vízköves ráadásul 20-éves cseréld ki a dobon lévő féltengely csonkokat addig ne is rakd össze.

1

Valve
Valve picture

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat!
Közben beteg voltam, még folyamatban van a vízkő maratás, nehezen halad, foszforsavat és trisót is ajánlottak. A műanyagdobot ami még rajta maradt, azt lehet sóvavval, illetve higított sósavval lemaratni?
Azt megkérdezhetem hogy a régi téngelycsonkot  fúróval pontosan a közepén le kell fúrni, vagy  le kell csiszolni  flex-el? 

Köszönöm

0

lujzika82
lujzika82 picture

Szia!
A sósavat kerüld!!!! amit az előbb írtam esetleg 50 fokosra melegítve

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a  kávéfőzőknél étkezési  citromsavat ajánlanak, ott többféle fémmel is találkozik
Nem kell áztatni, hanem egy rossz törülköző darabot beáztatva a szerbe, ráteríted, száradás előtt újra nedvesíted amíg eredményes lesz

Bálint

1

AzzA
AzzA picture
*

Amit féltesz, vagy nem vagy benne biztos, azt zsirozd be.

4

Sponsored links