You are here

Whirlpool FL-5085A centrifuga egyensúlykeresés

26 posts / 0 new
Last post
Lui
Lui picture

Sziasztok!

5 éve gyakorlatilag "csúcsra járatva" használjuk a fenti típust. 4 éves koráig - attól eltekintve, hogy megette a szivattyúját és a szénkeféit - gyakorlatilag problémamentesen dolgozott. 1 éve kezdett jelentkezni nála, hogy a centrifugálási fázisban első próbálkozásra úgy vitte fel a fordulatszámot, hogy a dob jól hallhatóan kiegyensúlyozatlan volt. Tette ezt annak ellenére, hogy az SM idődiagramjában a rész-centrifugálások előtt 2, az utolsónál 3 UB (kiegyensúlyozó) próbálkozás van megadva. Új korában meg is csinálta, aránylag elfogadhatóan.
Ennek eredményeként természetesen a póráz adta lehetőségeken belül körbeszambázza a fürdőszobát, és láthatóan arra készül, hogy körülnéz a lakásban.
A gép minden fordulatszámot tökéletesen szabályoz. A tacho-jel hibátlan, szkóppal nézve is. Az UB-alapjel pedig ebből származik.
Az lenne a kérdésem a mosógépek mágusaihoz, hogy találkoztak-e már ilyesmivel. Valamint, hogy tudnak-e olyan stikliről, hogy a gép mikrovezérlője bizonyos üzemóra után szándékosan elprogramozza magát és valamilyen hibát generál.
További kérdésem: meg tudom-e úszni a javítást egy komplett vezérlés-csere nélkül?

Előre is köszönöm a segítségeteket:

Lui
(az elkeseredett)

Ui.: Az életben többet olasz gyártmányú technikai eszközt nem tűrök meg a házamban.

Comments
exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
Talán itt találsz valamit.
http://www.teamhack.de/index.php?site=startseite
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Nincs ott semmi erről a típusról.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
Elnézést, nem néztem bele, de az eddigi tapasztalatom azt mutatja, hogy meglehetősen nagy élet van azon a fórumon, és a felvetett kérdésre is gyors a reagálás. Mivel én "nix dojcs" ezért mindig megkérem valamelyik fiatalt, hogy írjon, majd én diktálok. Nem is gondoltam rá, csak most, hogy, nem lehet gond, indítani egy új témát, ott angolul! Gábor jól mondta, nem a szakterületem a háztartási gép, de én legalább segíteni szerettem volna, ha mással nem, hogy ötlök rajta.
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Látod, ez nekem se jutott eszembe. Én is csak angolul tudok, de az ottani német hozzászólásokból annyit levettem: ők nem alkatrész-szinten foglalkoznak a javítással. Lehet hogy azért megpróbálom.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
Nem én találtam az oldalt, hanem az igen agilis szomszédasszonyom, akit kiakasztott, hogy a mosogatógépére kiírt hibakód alapján a szakszervíz vezérlőpanel cserét ajánlott X ezer forintért. Feltúrta a netet, és ezt az oldalt találta, ahol tulképpen azonnal megkapta a megoldást is. Persze értelmezni a megoldást, és megjavítani nekem kellett. Emlékeim szerint, egy mosfet volt a hibaforrás. Szerintem működik az angolnyelvű kérdés is!
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Ez jól hangzik. Akkor regelek.

0

Lui
Lui picture

Köszi, megnézem.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
Az utóirattal, teljesen azonosulni tudok!:-)
Két dolog ugrott be:
Az első: nincs e a szerkezet üstházán, valahol egy gyorsulásérzékelő?
A második: Ha a motoron van a forgásjeladó, és a meghajtószíj, nem elég feszes, akkor az elnyeli a dob kiegyensúlyozatlanságból eredő a motorra ható mechanikus impulzusokat. Az-az nem hat vissza kellőképen a motorra.(forgásjeladóra)
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Szia!

Nincs külön gyorsulásérzékelő, a tacho-jel ingadozásából származtatja az UB-t. Az ékszíj tök jó állapotú, feszes, mint a húr. Gyárilag is ilyen volt. Ez a hiba az utolsó évben jelentkezett, eleinte ritkán. Mostanra már mindig kihagyja az egyensúlyozást.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Lui!
A két lengés csillapító is csodákra képes (már ha teljesíti funkcióját)
Üdv Tibi.

0

Lui
Lui picture

Én is azzal kezdtem. Leganajozva, tökéletes.
De: újkorában az UB-figyelés alatt egész kis dobfordulatszám-ingadozásra is reagált. Leállt, újraegyensúlyozott és a 2-3 próbálkozás alatt szinte mindig talált egy optimumot.
Most minden esetben az első próbálkozást elfogadja, még akkor is, ha egyoldalra ragasztom a ruhát (teszt-célból, szigszalaggal), és nemhogy a fordulatszám ingadozik hallhatóan, hanem még a dob is leng. A tachón nagyon jól mérhető ez az ingadozás, szkóppal is, de mutatós műszerrel is. Csak ez a fostalicska nem veszi figyelembe.
Ezért gondoltam az öngyilkos-típusú vezérlésre. Ipari vezérlésekbe én is szoktam csodás dolgokat tenni, az semeddig se tart.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Lui!
Látom "vetted" mire gondoltam :yes:
Semmi induktív jeladó, stb. ami az üst mozgását figyelné???
Akkor lehet, hogy van a progijában egy számláló, és ha a tacho le adott egy milla impulzust, akkor... :cry: :cry: :cry: :rohog:
Üdv Tibi.

0

Lui
Lui picture

Eegen... kvarcvezérelt (nem ám kerámia!) proci, ráadásul 20MHz-es...de minek.
Sajna, ha magamból indulok ki, könnyen elképzelhető. Volt olyan vezérlésem, amiben így kényszerítettem ki a kötelező karbantartást.
Mindenesetre szeretnék hallani erre megerősítést vagy cáfolatot.

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Nem kellene cserélni azt az érzékelőt?

(de közöm mint exgelkás mondaná: eszem hozzá)!

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
Gondolom semmi jellegű frissités nem található hozzá, és a proc, egy csak nekik gyártott típusú! :(
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Na ja! Digólandi ST vezérlő. Ezért kérdeztem, hátha valaki, aki nap mint nap ilyenekkel foglalkozik, tud valami okosságot. Vagy találkozott-e már ilyen jelenséggel.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
És itt visszaérkeztünk, az utóiratodhoz. :x
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Vissza bizony. Mielőtt megfejteném az álmát, várok, hátha kapok autentikus hozzászólást. Ha nem, lehet, hogy a hosszú téli estéken írok hozzá új progit, saját vezérlővel. Legalább akkor majd azt csinálja, amit mondok neki. A vas még aránylag egyben van, kár dobni.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz Lui!
A panelon van valami előerősítője a forgásjeladónak?
Esetleg az lopja a jelet.
Üdv:
exGelkás

0

Lui
Lui picture

Csak egy primi illesztő-zavarszűrő-miegymás és irány a proc. Végigkövethetően szép a jel, és ebből a fordulatszámot atomstabilan szabályozza is.

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Elfáradt! :P
"nincs e a szerkezet üstházán, valahol egy gyorsulásérzékelő" bizonyára van: a páramentesítő mellett..!

0

Lui
Lui picture

"Elfáradt! :p "

Én?! El bizony! Tőled! :yes:

Köszönöm hozzászólásaidat! Ismét sokat tanultam belőlük. Nagyjából ilyesféléket:

Tudod, ha nem értesz valamihez, az egyáltalán nem baj. Többek között ezért (is) van itt ez a fórumosdi. Azonban, mielőtt osztanád az észt, néhány dolgot sem árt szem előtt tartanod:

- ha nem tudsz valamit, kérdezz. Nem szégyen az.
- nézd meg a rajzot/SM-t, ha van. (ez jelesül fenn is van a Tanyán)

Ebben az esetben nyilvánvaló, hogy a kütyüben semmiféle gyorsulásérzékelő nincs. Főleg "a páramentesítő mellett" nincs. (Legfeljebb az alkatrészes fiókomban. Bár ott se, mert a nedvesség-érzékelők másik fiókban vannak.)

Ezt figyelmen kívül hagyva frappánsan segítőkész hozzászólásaid az általános zajszintet emelik meg csupán. De azzal szerencsére aránylag könnyen megbírkózok, rutinból, hiszen az elektronikai szakma javarészt a hasznos és haszontalan információk szétválasztásáról szól. Legfeljebb kissé tovább tart átböngészni a hozzászólásokat.

További jó fórumozást!

Lui

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz M.Gábor!
Ezt egy kicsit ragoznád?
Üdv:
exGelkás

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Szia exGelkás

Látom, hogy nem értesz hozzá, max hallomásból találkoztál ilyesmivel...
Ragozzam még? :D

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz M.Gábor!
Látom hasonlóan vagy vele te is!
Nyugodtan ragozd tovább!
Üdv:
exGelkás

0

Sponsored links