You are here

Wien-hidas szinusz oszcillátor stabilitás

66 posts / 0 new
Last post
PushyG
PushyG picture

Tiszteletem!

Nálam tapasztaltabbak véleményét szeretném megismerni az alábbi témában:

Hozzá jutottam egy amatőr építésű hanggenerátorhoz. A szerkezetnek sajátos története van, de ez most itt nem érdekes, ellenben meghatározza a hozzá való viszonyomat.

Sikerült működésre bírnom a generátort és a mérő egységet is (ez utóbbi sem volt semmi feladat).

A lényeg:
A hanggenerátor szépen működik, amíg nem akarom megváltoztatni a frekvenciát. Ha megforgatom a potmétert, akkor beleng az amplitúdó, minél gyorsabban forgatom, annál inkább. Ha felfelé emelem a frekit, akkor nem annyira, a lefelé, akkor sokkal jobban.

A generátor a Rózsa Sándor: Amatőr mérőkészülékek építése c. könyvből lett összeollózva.

Az alap generátor a 67. oldalon lévő rajz alapján készült (ezt mellékelem), azzal a különbséggel, hogy a kimeneti fokozat nem a kéttranzisztoros megoldás, hanem egy 741+ komplementer tranyó páros végfok, ami 2V helyett 8-9Veff-s kimeneti jelszintet produkál.

Benne van a 85. oldalon lévő négyszög jelet előállító fokozat pluszban, de az nem befolyásolja az eredeti kérdésemet (nem mellékelem).

Kérdésem: Mi okozhatja ezt a jelenséget? Azt tudni kell, hogy '86-ban építette az illető, és nagyrészt szoci alkatrészek vannak benne. 
Egy ilyen felépítésű oszcillátortól mennyire elvárható, hogy stabil maradjon az amplitúdó a freki változtatásakor?
Okozhatja-e a hídban lévő kondenzátorok nem egyforma viselkedése (mondjuk öregedés miatt), vagy inkább a poti lehet a ludas (2x10k jó öreg fémburkos alkatrész, ami lehet hogy nem feltétlenül képes együtt futni)?

Ha valakinek van erre nézve ismerete, kérem ossza meg velem!

Köszönöm!

Gábor

File attachment: 
Comments
bbgames
bbgames picture

A funkciógenerátorok rendszerint az alapértelmezett háromszögjelből "színusztorzítóval" állítanak elő színuszos kimenetet. Ez a "torzító" valamilyen szintüggő
vágókapcsolás. Az elérhető THD ezzel kb. 1%. Ez inkább tesztelésre alkalmas csak. Cserébe nincs a szabályzó áramkör miatti lengés, itt az odakapcsolás pillanatában a kért amplitúdó és frekvencia jelenik meg. Ennek a kapcsolástechnika az oka: a szimmetrikus háromszögjel általában két szimmetrikus áramgenerátor által oda-vissza felváltva töltődő kondenzátoron jelenik meg, a frekvencia és az amplitúdó csak a fizikai konstansokon múlik. 

A Wien híd kisebb torzításra képes, de itt valamilyen szabályzásra van szükség, ami kompenzálja az alkatrészek szórását is pl. Ennek legősibb technikája a rácsáram technika volt, itt a nagyobb amplitúdó rácsáramot okozott, és ez korlátozta az erősítést. Belátható hogy a színusz tetejébe való "beleharapás" rontotta a torzítást, de itt ügyesen akár 0.5 % alá is lehetett menni, ráadásul a hangolás menetén változhatott a torzítás.

A következő az izzólámpa mint feszültségvezérelt ellenállás használata az erősítő ideális 3x erősítésének korrigálására. Itt azzal kell számolni, hogy alacsony frekvencián nő a torzítás, mert az izzó már követni kezdi a vezérlést, ezzel egy parazita vezérlést adva. Az amplitúdó pedig a hangolási tartományban változhat.
A torzítás akár 0,1-0,2 % is lehet szerencsés esetben.

A következő technika a FET mint feszültségvezérelt ellenállás alkalmazása. Itt kell egy egyenirányító, amiből a FET vezérlőfeszültségét állítjuk elő. Az egyenirányítóhoz kell egy időállandó, ami miatt egy szabályzóhurok alakul ki. A torzítás szempntjából az a jó, ha az egyenirányított jel sima, ami miatt nagy időállandó kell, ha a cél a gyors beállás, kicsi időállandó kell. A nagy időállandó lassú lengéses beállást okoz de kicsi torzítást, a kicsi gyors beállást, de nagyobb torzítást. (A torzítást a FET vezérlőfeszültségének "fűrészbrummja" okozza). Itt elérhető a 0.01% is. Az amplitúdó a teljes tartományban pontos. A régi HIKI hanggenerátorokon (pl. TR0460A) volt is ilyen kapcsoló, ahol lehetett választani a két lehetőség között. (Fentebb az időállandó az izzó hőtehetetlensége).

A továbblépéshez el kellett hagyni a Wien híd kapcsolást, helyette a kétszer integráló oszcillátor jelent meg. Ez egyszerre sin és cos jelet állít elő, ami 90 fokban van.
Az egyik kimenet nullátmenetéről egy komparátorral indítunk egy monostabilt, aminek időzítése változik a frekvenciasávok szerint. A monostabil mintát vesz a másik kimenet ilyenkor csúcsértékéből, és ezzel tölti az egyenirányítót (S/H). Ez a feszültség FET-es erősítésszabályzást vezérel, mint egyel feljebb. Könnyen belátható, hogy brumm csak akkor van, ha a szabályzás éppen dolgozik, mert ha beállt, a feszültség teljesen sima. (Zseniális mi? de még nincs vége) Innentől már nem írok torzítás értéket.

Valaki észrevette, (mert nem kompetenciát tanult az iskolában) hogy sin2a+cos2a = 1, és a fenti kapcsolásban pontosan jelen van ez a két jel. Két négyzetreemelő, és egy referenciáram összegzéséből meg is van a szabályzás. Illetve ez nem szabályzás, mert a frekvenciaváltás pillanatától az új jel van jelen, nincs beállási idő.

A digitális korszak előtt ez volt.

üdv
bbgames

 

8

gbenyov
gbenyov picture

akkor Szia bbgames!
Nem haragszol ugye, ha hozzád írok be egy kis kiegészítést. (Mindezt azért, mert egy jó összefoglalást adtál.)
(Én kb. 50 évvel ezelőtt mutattam be a Rádiótechnikában azt, amit most írok.)
...Tehát a szabályzást végző lámpa típusa 100 Hz alatt fontossá válik. HA a lámpa követi a színuszos kimeneti jelet, akkor minden pozitív félpriódus különböző lesz a negatív félperiódustól = ez tehát a torzítás maga. Olyan izzó kell (ha már ragaszkodnánk az izzóhoz!) amelyiknek vastag-nagytömegű izzószála van. Ez nem tökéletes, de működik.

De a legalacsonyabb frekvenciákon és egyben semmiféle lengéssel sem rendelkező megoldás a CDS, vagy LDR! Olyan eszköz, amelyikben egy fényérzékeny ellenállás és egy fotódióda van. A kimeneti színuszos jelet egyenirányítva, aluláteresztő szűrőn keresztül a fotódiódára vezetve, tetszőlegesen alacsonyfrekvenciáig kapunk színuszos kimenő jelet.

4

bbgames
bbgames picture

Szervusz, 

az ember feje nem káptalan, emlékszem az optikai érzékelőre is, kellett is volna említenem. De itt is az időállandó a lényeg, amit a szenzor tehetetlensége okoz, ami frekvenciafüggő persze plusz a szűrő időállandója.
A cél az, hogy a szabályozás ne legyen brummos, mert az torzít.
A nagy tömegű lámpa nagy időállandó = lassú beállás, de kis torzítás.
Lehet hogy ebben a technikában ez az optika a legjobb megoldás.

Mai ésszel egy PID szabályzó lehetne ide a megoldás, de ez akkor túl nagy falat lett volna itt.

Most erről ide ugrik a termokereszt, ami az igazi RMS átalakítás kulcsa volt. Csak egy cég gyártott ilyet a HOLT LABORATORIES (kb.), Ez egy gáztöltésű cső volt, amit egy fűtőszál tudott fűteni. A másik két elektródán a gáztöltés villamos ellenállása volt mérhető, ami az RMS-el arányos. A nem teljes linearitás miatt a referencia és a hibajelet kapcsolgatták rá, és azt nézték, hogy "ugrál"-e a kimenet. (A chopperes erősítőkről "lopták" ezt a technikát).

Ha szükség volt rá, és volt pénz, mindent megcsináltak, bármilyen régen is.

üdv
bbgames
 

2

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha alacsony frekvenciára lusta izzó, magasabb frekvenciára fürgébb izzó jó, akkor a visszacsatolást alul és felüláteresztőre bíznám, ami a megfelelő izzóra vezetné a feszültséget. Ez relatív kis átalakítás.

0

bbgames
bbgames picture

Szervusz,

Ilyen gondokra kizárólag a PID szabályzó képes megoldást adni, csak ez képes az adott körülményekhez képest optimális beállási időt, valamint minimális beavatkozójel lengést produkálni. Ez az optikai szenzor szerintem az "emlékezete" miatt volt képes jobb eredményt hozni a többi megoldással szemben.
(Akár egy régi kamera, ebbe is "beégett" az előző kép, és egy darabig "emlékezett" rá. A PID szabályzó mellesleg világ csodája, ezt tanúsítani tudom.

üdv
bbgames
 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Jó, hogy megemlítetted a CdS (kadmiumszulfid) fotoellenállást (Light Dependent Resistor). Építettem LED-LDR kombóval dinamikakompresszort, aminek szintén a feszültségfüggő erősítés a lényege. Az előnye, hogy nem okoz torzítást, mert szimpla ellenállásként működik.

0

zus
zus picture

.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A topik indítójaként szeretnék mindenkit tisztelettel megkérni, hogy ne offoljuk szét a témát a funkciógenerátorok lelki világával, valamint az ehhez kötödő ill kialakult egymás minősítésével.
Nagyon szépen köszönöm!

G

4

varga jano
varga jano picture
*****

Szia PushyG !
Vegyél több kettős potmétert .
Után válogasd le egyűtt futásra .
A potméter alu tárcsája űres legyen .
Frekvencia mérővel mérd a jel frekvenciáját . Ceruzával jelőld át az értékeket . Majd gravírozd fel a tárcsára a jelöléseidet .
Rendszeresen diplomaterv témája volt anno a Wien-hidas oszcillator tervezése
Fettel .

 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Már megrendeltem a potikat. Válogatás után a legjobbat fogom belerakni.
Mint említettem volt, az előlap és a készítője az érték, ezért azt nem fogom bántani. Majd kiegészítem frekimérővel (írtam) és az lesz a tuti.

G

0

varga jano
varga jano picture
*****

Helló !
Oké .
Restaurálod a műszert . Működő képesen szeretnéd a polcodra tenni .
EMG-1113/F-ed van ?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igen, restaurálom, de nem polcra. Mindenapi használatra lesz.
De meg akarom őrizni az eredetiségét, amennyire csak lehet.
Nincs ilyen műszerem, és nem is lesz, mert nem fér el nálam.
Ez a generátor a bele épített műszerrel nagyon kicsi , pont nekem való méret.
Nagyon nagy boldogság birtokolni, és legalább ekkora öröm lesz használni is. Ezért akarom a körülményekhez képest minél jobban megcsinálni.

G

0

varga jano
varga jano picture
*****

Hello !
Kívánom neked hogy jól sikerüljön a terved ! Sok , sok örömöd legyen a használatában ! Használd nagyon nagyon sokáig ! Épségben , egészségben !
Üdvözlettel varga jano

0

PushyG
PushyG picture

Nagyon szépen köszönöm!

G

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Találkoztam olyan megoldással is, ahol izzólámpa helyett jFET stabilizált. A FET ez esetben vezérelt ellenállásként működik. Pár dolgon változtatni kell, ha ebbe a kapcsolásba akarja az ember beépíteni, de a neten biztosan található rá példa.

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Pontosan ezt a generátort építettem meg, (vagy40 éve) és hangolás közben pontosan ugyan úgy viselkedik,  ahogy te le írtad. Természetes folyamat, ha leng a kimenet egy ideig, amíg be be nem áll a pontos visszacsatolás. Ilyen az izzólámpás szabályozó kör időállandója. Soha nem volt zavaró. Alacsony torzítású jelével kiválóan lehet harmonikus torzítást mérni, és frekvencia menetet. A BEAG-ban összefutottam jó pár ilyen Wien hidas generátorral, gyári műszerként, azok is ugyan ezt csinálták. Ha lengés mentes jelet akarsz, ajánlom inkább a funkció generátort. Csak azoknak nagyságrenddel magasabb a torzításuk, és így erősítő THD mérésre alkalmatlanok. Az enyémben egy 6V 50mA-es az akkori bicikliken kötelező hátsólámpa cseresznye izzó működik.

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Ha lengés mentes jelet akarsz, ajánlom inkább a funkció generátort. Csak azoknak nagyságrenddel magasabb a torzításuk, és így erősítő THD mérésre alkalmatlanok. 

Elárulnád, hogy konkrétan (gyártó, típus) mi értendő a "funkciógenerátor" megnevezésed alatt?
Mert ez így elég tág, és meghatározhatalan/semmitmondó leírás, hogy alátámaszd vele az állításod.

5

Csaba1002
Csaba1002 picture

 Had ne kezdjem már magyarázni hogy mit jelent a funkciógenerátor. Üsd be a Googléba, vagy meg is rendelheted a Wish, a Bangod, a TEMU webáruházaknál. 2-3000Ft dobozolva. A működési elvet jó néhány szakmai könyv tartalmazza. Esetleg nyithatunk egy iskolapad csoportot is a jelgenerátorok eme fajtájárol. 

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Szia!

Had ne kezdjem már magyarázni hogy mit jelent a funkciógenerátor. Üsd be a Googléba, vagy meg is rendelheted a Wish, a Bangod, a TEMU webáruházaknál. 2-3000Ft dobozolva. 

Pedig pontosan erre kértelek.
Nézd, állítottál valamit, úgy hogy semmit nem definiáltál.
Ha számodra a kínai öt/tízdolláros jelgenerátor panelek jelentik a funkciógenerátort, az csak a Te szakmai szintedet mutatja.
A hozzászólásodban sem írtad le, hogy Te ezeket a paneleket érted funkciógenerátor alatt.
Csakhogy ezek nem azok, ezek valamilyen viccek, amit jól el lehet adni laikusoknak.
Ha már szakmai oldalon vagyunk, akkor műszakilag helyes, korrekt, a témát/eszközt jól leíró nyelven kellene ezt megtenni.
Ezekkel a panelekkel valóban nem lehet korrekt módon erősítőt tesztelni.Ez igaz.
A topicnyitóban szerepló Wien hidas generátor a maga nemében jó kis műszer, egy hátránya van a pontos összeválogatást igénylő 
kondikon túl, a potéterek együttfutása.Ezt a kereskedelemben kapható potikkal ponosan megoldani nem lehet.
Számomra teljesen mást jelent a funkciógenerátor, amivel/amikkel eddig elég sok erősítőt javítottam.. szóval innek nézve pedig nem igaz az állításod.
Nem kötekedésképp, de épp ezért kellene megfelelően fogalmazni, a félreértések elkerülése miatt....

 Tóni

 

File csatolás: 

5

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A funkciógenerátorok nem tartalmaznak szinuszos oszcillátort, jellemzően négyszögjelből, órajel alapján állítják elő a kimenő hullámformát, így egyik fő jellemzőjük (feltéve, hogy stabil az alap órajel) a kimenő frekvenciastabilitás. 

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Ha már szakmai oldalon vagyunk, a szakmabeliek értik egymást. Akár fél szavakból is. Ismerni kell a terminológiát.  Szép műszereid vannak. Nem mindenkinek jut ilyesmire. De sok mindent meg lehet házilag építeni. 10 évig erősítőket teszteltem, 10 évig meg azt a gyárat láttam el műszerekkel.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:  XR2206 ic, Urbán-féle kitt

Bálint

1

TonyStark
TonyStark picture
***

Bárcsak így lenne lottóötösöm smiley
De példának jó, mert így megtudtuk hogy TE mit értesz "funkciógenerátor" alatt.
Mit gondolsz, ez a kit alkalmas erősítők THD méréséhez?
Már csak Csaba válaszára vagyok kíváncsi.

5

Csaba1002
Csaba1002 picture

Ha olvastad volna a többi hozzászólásomat, jeleztem hogy a funkciógenerátorok általában nem alkalmasak a THD mérésére. Magas a torzításuk. Persze pár milláért létezhet olyan is. Erre való a Wien hidas generátor, amit a topiknyitó sráccal meg is beszéltünk. Várom a további kötekedéseidet!

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Nem kötekedem,ezt kellene megértened.
Általában?Az milyen műszaki meghatározás?
Milyen funkciógenerátor nem alkalmas THD mérésre?
Melyik? Milyen gyártó eszköze, műszere, mi a típusa?
Az a probléma hogy még mindig nem árultad el miről beszélünk.

4

Csaba1002
Csaba1002 picture

Méghogy nem kötekedsz. Az a probléma, hogy hiányosak az ismereteid, de itt nem fogok most neked műszertechnikai órát tartani. A  topiknyitó értette, megbeszéltük. Ez a lényeg.

5

TonyStark
TonyStark picture
***

Rendben, koszönöm a korrekt szakmai válaszod!

6

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Tóni !
A kitt-et megépítettem . Nagyon jó .
Labor mérésre nem függvény generátort használnak .
A szerviz célra tőkéletesen megfelel a funkció generátor .
Az általad emlegetett méŕés a javításnál nem szükséges .
Ez a tulajdonság már a tervezésnél eldőlt .
HIFI fejlesztő mérnök teljesen más műszerparkot használ .
Persze ha te erősítő b*zi vagy . Akkor az osztrák,német és svájci használt műszer értékesítőktől akár javitható hibával össze vásárolhatsz magad egy standnyi műszert . A kolléga nem biztos , hogy anyagilag ezt megengedheti magának . Hisz hobbista a lapja szerint .
Szerintem .De ez csak az én véleményem . Én elmondhatom , mert én egy laktelepi nyugdíjas vagyok .
 

2

TonyStark
TonyStark picture
***

Kitt:

https://www.google.com/search?sca_esv=1d7a1e4409694b8c&sxsrf=ACQVn08ID6q...

Kit.Egy tével.=készlet, egységcsomag

Labor mérésre nem függvény generátort használnak .
A szerviz célra tőkéletesen megfelel a funkció generátor .

Bizonyára így van, elmondhatod, mert lakótelepi nyugdíjas vagy,és minden szavad maga a megtestesült igazság.
Szerintem hagyjuk, már jópárszor bizonyítottad a "hozzáértésed".
Megint olyan dologhoz szóltál hozzá, ami nagyobb nálad.

6

Csaba1002
Csaba1002 picture

Eddig azt hittem, hogy csak velem kötekedsz, de már Varga Janóval is elkezdted. Tudod ez egy szakma. Janó teljesen igazat szólott. Neked mi van az agresszión kívül? 

3

TonyStark
TonyStark picture
***

Funkciógenerátorom.smiley
Tudod ha pár szakmai kérdést agressziónak tartasz, és csak általánosságokban nyilatkozol egy szakmai oldalon, az nem az én agressziómra utal, hanem valami teljesen másra.
Szomorúnak tartom hogy évtizedes elektronikai tapasztalatú emberek nem tudnak egy egyszerű kérdésre válaszokat adni, csak terelni, manipulálni, meg agresszióval vádolni ....

6

zus
zus picture

Figyi vasember, veled nem az a baj, hogy nem értesz a szakmához, hanem az, hogy szinte mindegyik megszólalásod lesajnáló és nagyképű. Ha éppen nem agresszív. Másfelől meg, szerinted milyen sok itteni amatőrnek telik - életkortól függetlenül - Agilent/Keysight cuccokra ? Úgyhogy, a feltett képek a műszereidről is a lesajnálás egyik formáját jelenthetik, hozzáadva a "lakótelepi nyugdíjas" című benyögésed.

Legyél már egy kicst szerényebb !!! Lásd végre be, hogy nem mindenki ér fel hozzád szakmai, pénzügyi és természetesen szellemi szinten. Örülj neki, hogy te vagy az önjelölt etalon és legyen neked ez elég ! Szépen ülj be a méregdrága Agilent, Tek és R&S műszereid közé és legyél boldog velük. Onnan nézz ki a világra és sajnálj le mindenkit. De, ha lehet kérni, akkor csendben. Nagyon sok ember irritálsz.

A stílus maga az ember !

3

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Kértem nagyon szépen valamit.

Linkelem:
https://elektrotanya.com/comment/534126#comment-534126

Kérlek, hagyjuk abba az ekézést, és maradjunk a témánál.

Köszönöm!

G

0

zus
zus picture

Részemről vége az osztozkodásnak.

A lényegre térve:

arra nem gondoltál, hogy esetleg, a későbbiekben felfejleszted a géped XR2206-tal ? Azért kérdezem, mert egyszer régen kicsit hasonló dologba léptem én is.

Történt, hogy kukáztam egy szép állapotú PIF IV-et, ami frekvenciaváltásoknál - de véletlenszerűen, önhatalmúlag is -, olyan amplitúdólengéseket produkált, hogy még a hajam is lobogott tőle, ráadásuk lyukak voltak a frekvencia generálási tartományokban is. Kikértem hozzáértők tanácsát, magam is sokat jártam a hiba okának a feltárása után, de sajnos nem lett belőle semmi. Egy nap aztán felbőszültem, hogy az a nyavalyás gép kifog mindenkin és egy szem FFV-s tervezővel sem tudtam beszélni a miértekről. Így kidobtam a gépből a 702-ekkel elkészített eredeti oszcillátor panelt és 2206-tal egy új panelt durrantottam bele (a 2206 valami gyári adatlapi kapcsolását építettem bele, de akár az Urbán-féle is működhet, azt nem próbáltam). A 2206 AM/FM modulálható is, ha éppen az kellene.

Ennek eredményeképpen, az új oszcillátor panel mérete kábé a hatoda-nyolcada (?) lett az eredetinek, a teljesítményfelvétele is a töredékére ugrott. A frekvenciaállítás során zéró amplitúdólengést produkál, a frekvenciát stabilan tartja, az oszcillátor frekvenciatartománya az eredetinek a többszörösére nőtt, szerintem vállalható a torzítása is, stb-stb. Úgy igazítottam el a dolgokat, hogy a PIF IV arcán levő fokozatkapcsolók a megfelelő tartományokban a megfelelő sávokat hozzák be, hozzáigazítottam a frekvenciamérőt és a kimeneti jelszint mérőt is. Minden egyéb funkciója az eredeti gépnek megmaradt (a különféle impedanciákra illesztés, a pár watt hangteljesítmény, kihangosítás, külső frekvencia mérése). Dolgoztam vele kábé egy hetet és lett egy jóval korszerűbb, de paramétereiben jóval többet tudó gépem. Lehet, hogy neked is egyszerűbb lenne. Annál is inkább, mivel pont a 2206-tal elég kicsiben meg lehet csinálni az alap oszcillátort (negyed tenyérnyi méretű panelen).

Tudom, hogy szívás egy ilyen átépítés, de még akár jól is elsülhet.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Jelenleg vagy PC hangkártyáról (USB-s külső) vagy Androidos app-ról dolgozom.
Ezek a céljaimnak elvileg megfelelnek, bár a felső frekitartományban már a 48kHz-es mintavétel kevés, egy komolyabb magnó javításánál korlátoz.
Ezért akartam egy olyan hanggenerátort, ami kicsi, de jó. 
Hozzá jutottam egy vadi új UNIGOR6e-hez, ami egy űrugrás a szkópról való leolvasáshoz képest, és ez mellé jött a generátor.
Amiben van egy műszer, ami majdnem olyan jó, mint az UNIGOR.
Ez így számomra tökéletes lesz. Ha atom pontosság kell, ott az UNIGOR. Ha meg fehérzaj vagy sweep kell akkor pont jó lesz az Androidos app.
Mint korábban kifejtettem, ez a generátor így értékes számomra, ahogy van. Csak a működését szeretném a lehető legjobbra megcsinálni. Mondhatjuk úgy is, hogy elvégzem a finomhangolást, amit az eredeti készítője nem tett (már) meg. 

G

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 0,5% torzítást ír
Egy erősítő minőségét nem a THD, hanem a keresztmodulácós torzítása határozza meg, amit persze ritkán publikálnak

Bálint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Nem tőlem kérdezték, de leírom:
Kétfajta funkciógenerátor van:

  • Az egyik analóg jelből pl. négyszögjelből csinál integrátorral háromszögjelet, és abból nemlineáris elemekkel szinuszt
  • A korszerűbb megoldás a DDS (Direct Digital Synthesis), memóriában tárolt értékekkel és D/A konverterrel.

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Mindenkiéhez írhatnám, de ide írom:

Kicseréltem az izzót, és sokkal jobb lett. Szerintem még lehet finomítani rizsszem izzóval. Majd, ha megtalálom a készletemet, vagy veszek valahol, akkor megnézem azzal is.
Ellenben a potit ki kell cserélnem. Sajnos a kezdő pozíció közelében durván eltér az együtt futás a két pálya között, emiatt skála szerint valahol 60-80 között durván kileng, és van olyan rész, ahol nagyon kiugrik az amplitúdó. Na olyankor túlvezérlődik minden, és a szinusz alja vagy alja és teteje kiegyenesedik. Emiatt nem tudom olyan mértékben kivezérelni a P3-mmal, mint egyébként lehetne, és emiatt kicsit még mindig beleng tekeréskor. Sokkal kevésbé leng be, ha nem veszem figyelembe ezt a tartományt, csak akkor elveszítek értékes frekiket.
Egyenlőre nem találok normális minőségű, lineáris, 10k-s sztereo potit, anyás rögzítéssel, nem csak 5mm-es tengelyhosszal (átmérő 6mm).
Kínai vackot nem akarnék belerakni...

Na majd...

Köszönöm Mindenki segítségét!

G

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

https://www.tme.eu/hu/details/t16th-10ka/egyfordulatu-szen-potenciometer...

https://hu.farnell.com/w/c/passive-components/potentiometers-trimmers-ac...

Itt azért találsz jobb darabokat.
A Piher is pl. Amphenol gyártmány.

Bár lehet mechanikai paraméterek terén kompromisszumra kényszerülsz.
Heli poti túlzás lenne?
Ott jobban találni minőségi darabokat!

KN
 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

6mm-es tengely kell, mert a forgató tárcsa és ezzel együtt a skála is ezt feltételezi. Az egész készüléknek pont az előlapja, ami értékessé teszi (meg hogy ki készítette...). Emiatt 300 fokos potik sem jöhetnek szóba (csak 270-es) és a heli pláne nem. (Szívem szerint azt tennék bele, mert egyébként ki fogom egészíteni frekimérővel a generátort és a mérő részt is. De pont ezért ez utóbbit úgy, hogy az előlapon ne változzon semmi)

De közben találtam a Conrad-nál két félét is, meg is rendeltem. Amelyik jobb lesz, az lesz beépítve. Kaptam pici izzókat is, több félét is, azokkal is fogok kísérletezni a legjobb eredmény elérése érdekében.

G

1

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Így világos!:)

KN

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Megint csak ide írom, de általános... a folyamatban ide illik.

Két féle potit rendeltem.
Az egyik együtt futása 16% körüli (auuu), a másiké 6%. A jobbik felépítése is sokkal komolyabb. ALPHASTAT gyártmány.
https://www.conrad.hu/hu/p/forgo-potmeter-sztereo-0-2-w-10-k-potentiomet...
Hátha valakit érdekel.

Ami sokkal rosszabb volt:
https://www.conrad.hu/hu/p/forgo-potmeter-20-mm-sztereo-lin-10k-0-25w-po...
Ez utóbbitól a kinézete alapján nem is vártam túl sokat, de kb be is jött...

G

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Lineáris potival hogy oldod meg a skála egyenletességét?

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

A skála most sem lineáris, tehát nem kell megoldanom. :-)
Egyszerűen kicserélem az eredetileg beleépített alkatrészt egy jobbra. A skála marad, ahogy megvalósította a készítője (hiszen ez a legfőbb célom, amellett, hogy mindennapos használatra alkalmassá tegyem).
A másik, hogy kiegészítem digitális frekimérővel, ezért a forgató tárcsa "tájékoztató adatot" közöl majd...

G

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Kicseréltem a potit, és beraktam a végső izzót is (ezt leírtam az izzós résznél).
A poti sokkal jobb lett a kiegyenlített működés szempontjából.
Ezzel a résszel elégedett vagyok!

Viszont ez a poti tartománya még így is jelentősen eltér az eredetileg benne lévő Remix-hez képest.
Emiatt felülrajzoltam a skálát egy papírtárcsával. Majd leszerkesztem normálisra, ha lesz időm.
De a freki mérő pontot tesz majd erre a kérdésre is.

Köszönöm mindenki segítségét!!!

G

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Együttfutás alatt mit értesz? Mert ha a két kimenet közt állandó a feszültségkülömbség (pl 10V-ról táplálva negyed állásban az egyik 2,5 a másik 2,7, fél állásban 5 és 5,2, 3/4-nél meg 7,5 és 7,7, az még teljesen jó, hisz folyamatos  a 0,2V különbség, csak az egyiknek az aljához kell egy ellenállás, a másiknak a tetejéhez. Az igazi gond akkor van, ha a két kimenet közt tekergetés közben változik a feszültség. 

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Úgy mértem meg, hogy összekötöttem a két poti átellenes végeit, és a középkivezetésükre akasztottam az ellenállás mérőt. Lassan átforgattam, és feljegyeztem a legnagyobb ellenállás értéket és a legkisebbet az egész tartományból. Oda és vissza is.
Ezekből képeztem a százalékos eltérés értékét.
A rosszabbik poti az áttekerés folyamán egyenletesen tért el egyre nagyobb mértékben a kiinduló helyzettől nézve.
A jobbik pedig kb fluktuált a 10kohm körül egy minimum és maximum értéken belül.
Ebből a szempontból is sokkal jobb a második...

G

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Úgy is meg lehet mérni, hogy a potik alját összekötöd, ide pl. egy 9 V-os elem negatív pólusát kötöd. A tetejüket összekötöd, ide jön a pozitív. A csúszkák között feszültséget mérsz. Ideális a nulla.

2

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez jó lesz?

https://kontel.hu/2X10KR-LI-SZTEREO-RECES-6MM-TENGELY-FEM

Vegyek egyet?
Meg rizsszem izzót?

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Na erre írtam, hogy ilyet nem szeretnék...

Viszont szinte mindenhol vagy csak ilyen van, vagy ennél is rosszabb.

Egy helyen találtam Alps Rk9-es sorozatból, de valami röhejesen rövid tengellyel...

Nem, köszönöm!

Meg tudom oldani, ha találok megfelelőt.

G

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Köszönöm, ez megnyugtató.

Akkor ez nem hiba, hanem tulajdonság.

Sweep-re akkor marad más módszer.

G

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem az izzós híd normálisan működött a jelzett izzóval

https://kontel.hu/RIZSSZEM-IZZO-6V-50mA-32x8mm

Bálint

0

pluto63
pluto63 picture

Sziasztok!
Szerintem lcsaszar-nak igaza van az izzón átfolyó áram hatására változik az izzószál hőmérséklete ez stabilizálna, viszont ehhez idő kell.
Üdv

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

A jelenség szerintem teljesen normális. Az amplitudót az L izzólámpa változó ellenállása stabilizálja. Növekvő áram hatására megnő az ellenállása, és visszaszabályoz. Ezért ide kis hőtehetetlenségű rizsszem izzót célszerű beépíteni. Próbálkozhatsz 20 mA-es izzóval, ha találsz olyat. A P3 potival is lehet játszani.

Üdv,

lcsaszar

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Lehet benne valami!

Most egy brutális méretű izzó van benne. 
Az autók műszerfalába való izzónál is kisebbre gondoltál? Vagy az már jó lehet?

A P3-mal próbáltam játszani. Minél feljebb emeltem vele az emitter feszültségét, annál stabilabb lett, ellenben ahogy emeltem a frekit (a fokozat kapcsolóval), annál feljebb ugrott a feszültség tartomány, és 3Veff felett elkezdett vágni (szkópon ellenőriztem a jelalakot közben). Úgyhogy annál feljebb nem szabályozhattam. Ezzel viszont a másik végén a freki sávnak beestem 2.5v alá, és akkor már megint elkezdett behorpadni a szabályozás közben.

Kipróbálom más izzóval is...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A rajzon rajt van, milyen izzó kell bele. AZ autóizó (műszerfal) 12V 125mA vagy 250mA. 
Karácsonyfa-izzósorból tusz menteni ilyen izzót, ha 50db-os sorod van, vagy a 100 izzósból kettőt sorbaköthetsz.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Találtam a kincseim között 6V/50mA-es karácsonyfa izzókat (szerintem vannak vagy 40 évesek, soha nem voltak használva).

Azt beraktam, és sokkal jobb lett, ha nem is tökéletes.

Majd egyszer, ha találok valahol 20mA-es rizsszem izzót, akkor azzal még megnézem.

G

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Izzó szempontjából az utolsó bejegyzés:
Ezzel az izzóval:
https://www.conrad.hu/hu/p/mikro-izzo-t-3-4-2-5x6-5-mm-6v-25-ma-tru-comp...
lett a legjobb.
Nagyon gyorsan beáll bármilyen tartományban, bármilyen tekergetésre.
Nagyon elégedett vagyok!
Köszönöm a hozzászólásokat, és a segítségeket.

G

1

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Jobban is megnézhetnéd azt a rajzot, ugyanis ott 6V 50mA-es izzó van. És azzal működik jól. Nálam már 40 éve.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Megnéztem, majd közöltem az autoizzó paramétereit, hogy látszódjon, az 12V 125ma és nem 6V 50mA.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Igazad van.
Viszont a 85. oldalon lévő rajzon, amiben a négyszögesítő áramkör van és abból valósította meg a készítője, abban 12V/0,03A-es izzót ír, és arra emlékeztem.

Elég nehezen silabizáltam ki a kézi készítésű nyákon, a kábeldzsungel alatt, hogy valójában melyik változatot építette meg az emberünk.
Emiatt folyamatosan tanulmányoztam mindkettő rajzot.

De bele fogom rakni a 6V/50mA-es rizsszem izzót, és meglátom, mit produkál...

G

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a 2200uF-et is ellenőrizd,(kapacitás ,ESR) vagy cseréld valami jó minőségűre

Bálint

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Megmértem. Az összekapcsolt kondik 2700uF-osak és 33mOhm az ESR-jük így együtt, úgyhogy maradnak.

G

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ok, kicserélem.

Bár, most is egy 3 vagy 4 darab kondenzátorból összerakott pakk játssza a szerepet a 2200-as helyén, megnézem.

G

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Sponsored links