You are here

Willem eeprom programozási hiba kód megoldásában keresek segítséget. (megoldva. LPT kimenet a hiba ) Ismét itt és ismét egy hiba

53 posts / 0 new
Last post
csakyt
csakyt picture

Sziasztok Újra itt és újra egy hibával, viszont most az a hiba, hogy  ír és olvas rendesen mindent, viszont ne  törli az eeprom-ot. Jó ideig nem használtam de tegnap kellett egy  24c16-os eeprom-ba egy programot. gondoltam kiolvasom ami benne van és elmentem, majd törlöm az eeprom-ot, hogy az új programot bele tudjam írni, de valamiért azt a hibaüzenetet kapom, hogy " Cannot Erase This device". Sajnois nem töröl, Tettem bele egy új eredetileg üre ugyan ilyen eeprom-ot, beírtam szépen, leellenőriztem és jó volt minden. Gondoltam megnézem, hogy ezt tudom-e törölni, de nem tudtam.
Találkozott már valaki ilyen hibával? Ha igen, mi a megoldás?
Tibi

Sziasztok Van egy willem programmer PCB3 programozóm és egy 24c16.-os eepromot szeretnék felprogramozni. nem tudom az okát, hogy miért kapom mindig ezt a hibakódot. " Error at 0x000000 Chip = 0x00 buffer 0x42 " Win 7 az op rendszerem. Ezt a programot amit beleszeretnék rakni az eeprom-ba, már 2 évvel ezelőtt ugyan ezen a gépen már egyszer megírta. Most, tanácstalan vagyok. Tibi

 

Comments
pumi
pumi picture

Szia!

A TL866II miért nem használod??? /nem bántás/

 

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Azt használom, de pont most csomagoltam be mert megveszik és én egy T56-ot veszek
Tibi

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!

1848-as a topic.....

0

pumi
pumi picture

Szia!

Benéztem :-)

A tartalmat szoktam figyelni :-)
A hiába öregszik az ember :-)

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

yessmiley

0

JimBobPrime
JimBobPrime picture

Hello, just by chance I found you posting. So not to take up your time, did you solve your problem? If not please post the complete name of the chip
(M24C16-W M24C16-R M24C16-F)

0

csumsza
csumsza picture

Szia!csakyt,
Néha van olyan gond is vele,hogy a paralel port mód hogy van beállítva. ECC/EPP
üzem mód. Nálam ezzel kellett variálni.
Amúgy én is vettem annak idején USB-t de azzal abszolút nem lehetett működésre bírni.
Üdv: csumsza

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Csak ECC nyomtatóportnak nevezi. nem tudok mit állítani benne.
Tibi

0

Shizo
Shizo picture
**

Szia!
Nekem akkor csinalta ezt amikor uj HDD-t tettem bele és a regi HDD uj betut kapott pl. D: -->G:

Mivel régen instalalva D:-n volt, hiába instalaltam fel ujra G:-re!! nem akart mukodni, viszont amikor atneveztem G: met D: re ujbol mukodott a Willem.

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello csakyt!

Szinte mindent megpróbáltál, azt írtad, hogy XP-s gépen is ez a hibaüzenet, illetve a port is biztosan jó. Gondoltál-e arra, hogy a programozó elromlott? Amire az LPT porttól eljut a jel az EEPROM SCL és SDA lábához, jónéhány áramkörön (CD40097 buffer, 4049 buffer, stb) áthalad, visszafelé az SDA jel úgyszintén. VDDP belső tápfesz megvan programozás/olvasás közben (LED2 jelzi)? Próbálj egy normál EPROMOT írni/olvasni az égetővel, ezzel annak egy részét tesztelheted ami a soros EEPROM programozáskor működik.

üdv.
rn09

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Minden táp meg van. Az LPT részéről is, és a külső táp részéről is. Mind a kettő piros led világít. Holnap elmegyek, és veszek valami más típusú eepromot is és megnézem.
Tibi

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello csakyt!

Én azt csinálnám, hogy szkóppal megvizsgálnám az EEPROM SCL és SDA lábát írás és olvasás közben a programozóban. Megvizsgálnám továbbá a parallel port 11-es lábát, azon jelenik meg olvasáskor az SDA jel (pufferelve, belső DATA vonal). Ha a jelek hiányoznak vagy nem megfelelőek, akkor könnyen lehet, hogy némelyik alkatrész cserére szorul. De ezt csak a vizsgálat után lehet eldönteni.

üdv.
rn09

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Sajna nincs szkópom, hogy azzal megnézhessem működés közben. Sajna. De egyszer muszáj lesz valahonnan szereznem. De most ahogy elkezdtem sorba menni a kapcsolásán, valamiért egy táp nem elegendő. A 24c16.-ős Vcc1 lábán 3,6V.-ot mérek, ami lassan csökkenő feszültséget mutat.
Tibi

File csatolás: 

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello csakyt!

Kár, hogy nincs szkópod, így jóval bonyolultabb, de nem lehetetlen a hibakeresés. A Vcc1 lábon 5 voltnak kellene lenni ameddig a zöld LED világít. A Q3 tranzisztor emitterén megvan az 5/5,6/6,2 volt? (J8 jumperezésétől függ a feszültség) A printerport 16-os lába (INIT) vezérli a Vcc1 feszültséget, nézd végig ezt a vonalat, a csökkenő feszültség nem normális. Lehet tranzisztor, HC04 hiba, vagy a printerport nem megfelelő kimenőfeszültsége. Amit feltettél rajzot, azon zöld LED van a Vcc1 tápfeszültség jelzésére. Azt írtad, hogy mindkét piros LED világít, a programozódon van zöld LED?

üdv.
rn09

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Én is a Q3 tranzisztor vonalában kutakodtam, de mindent rendben találtam. Van rajta zöld led, de az csak akkor működne, ha égetne. De sajna nem. Csak a regiszter hibát írja ki ahol megakad. Ez pedig mindig az első táblának a regisztere. Próbáltam több eeprommal is és más típussal is. pl:27c512.-vel is, de semmi. Már arra gyanakszom, hogy vagy az LPT kábel a hibás, vagy az az LPT kártya nem jó a gépembe amit beleraktam
a gépembe. Ezen az alaplapon nem volt gyárilag LPT port, így ezt egy LPT pci kártyával oldottam meg. Elvileg az meg jól van beállítva. (0378)
Tanácstalan vagyok.
Tibi

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

24Cxx sorozathoz egyszerűen össze lehet dobni LPT-s égetőt, ami megy ponyproggal, így le tudod próbálni a portodat. Na meg meg lesz írva az EEPROMod is :)


http://www.lancos.com/prog.html

Üdv: Jácint

0

pumi
pumi picture

Szia!

És ez működik!

Valaha az őskorban használtam :-)

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Igazad van, hogy egyszerűen össze lehetne dobni egy égetőt ehhez a típushoz. De! Szerinted az a célom hogy akkor egyesével csináljak minden eepromhoz egy égetőt amikor nekem van már egy. Nem építeni szeretnék, hanem a saját meglévőmet beüzemelni.
Tibi

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Tibi!

Én csak arra próbáltam utalni, hogy először ki kellene próbálni, hogy megy-e rendesen az LPT-d, alkalmas-e valamilyen eepromírásra.
Amúgy mennyiért vetted az USB/LPT kábelt? Lehet, hogy érdekelne, ha neked nincs szükséged rá.

Üdv: Jácint

0

csakyt
csakyt picture

Szia. nem tudom mennyiért vettem, de nem tudtam használni. Ha eljössz érte, tied!
Tibi

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Nekem az a gyanúm, hogy ezek az extra bedugott PCI-os LPT portok nem egyenértékűek az alaplapra integráltakkal...(persze annak idején a 8/16 bites ISA buszos kártyákkal nem voltak ilyen gondok)...De ez csak az én véleményem.
Nincs a közelben egy másik LPT portos PC, laptop? (Persze tudjuk, te ezen a PC-n "akarod"...) A PCI-os kártya driver-ét is gondolom a winre bíztad...

Üdv.: uniman

0

Nativeelco
Nativeelco picture

Szia!

A PCI illetve a PCI-Express portos LPT kártyák nem a szabványos IO címeken működnek. Viszont ezek hardvere ugyanúgy működik, mint az IEEE1284, mindössze a báziscíme más.

1

csakyt
csakyt picture

Szia.
És ez mit takar? Mit jelent?
Tibi

File csatolás: 

0

Nativeelco
Nativeelco picture

Szia.
A programozók fizikai portcímeket használnak a IEEE1284 hardver működtetéséhez. Amint a képen látható az LPTx az csak egy logikai elnevezés, amire hivatkozhatsz nyomtatáskor ha a Windows port enumerátorban szerepel. Az Enumerátor viszont csak a szabványos nyomtató raw portok fizikai báziscímeit tudja kiolvasni, mint pld. 0378 03BC 0278.
Az egyéb prototipus kártyák báziscímét a kártya drivere szabja meg. Mivel a prototipus kártya elsősorban a szoftver programozóknak készül, ezért csak az erre felkészített programok tudják ezeket a címeket lekezelni.
Például a MOSCHIP MCS9805CV LPT kártya IO báziscímei:
Primary card DC00-DC07; D880-D887; Secondary card EC00-EC07; E880-E887
A Willem programozóba tudtom szerint nem lehet beírni ezeket az extra címeket.
A PC alapú CNC, PLC és HMI vezérlőkbe viszont igen. Tehát a BASEPORT SELECTOR jumperrel nem rendelkező LPT kártyák többsége, nem alkalmas a szabványosított portcímek definiálására.

1

uniman
uniman picture
***

Hello.
LPT1: I/O port 0x378, IRQ 7(ez utóbbit letiltottad) http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1rhuzamos_port

Üdv.: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Nem tiltottam le, hanem alapból ezt adta. Ha módosítani akarom, akkor ütközést ír ki ezzel. "BitDefender AVC HV" Ez a vírus és tázfal védelem. Ezt nem tudom máshova áttenni.
Tibi

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Szedd le, telepítsd az LPT portot és utána tedd fel a BitDefendert.

Üdv! Kalex

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Ok megpróbálom, hát ha.
Szia

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Az LPT1 az a 0378.-as tartományban van. A másik gépen is amin alaplapi az LPT, ott is az LPT1 a 0378.-ban van alapból. A willwm programozó is az LPT1.-et 0378.-nak jelöli.
Tibi

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Kezdek elkeseredni, mert igazad van. Most olvasom az eredeti leírását. Van itthon másik gépem, de azért meg kell verekednem a boszorkányommal. Egyszer ráakartam dugni, de aznap nem kaptam vacsorát, pedig csak próbálkoztam. Lehet, kell vennem magamnak valami másik régi gépet amit csak ezekre használok majd. :-((((((((
Tibi

File csatolás: 

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
"Van itthon másik gépem, de azért meg kell verekednem a boszorkányommal.Egyszer ráakartam dugni, de aznap nem kaptam vacsorát, pedig csak próbálkoztam."
Hát ez az .... rá kellet volna dugni, és nem csak próbálkozni. Tuti lett volna kaja... :D

Megj: nem lehetett kihagyni.. :D
Üdv:kocici

0

uniman
uniman picture
***

Hello Csakyt.

Akkor ez nem hiba, hanem TULAJDONSÁG...még vannak az "USB to LPT" kábelek...vagy nem?

Üdv.: uniman

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Igen, vannak, vettem is mert nem volt LPT bemenetem a gépen és akkor azzal akartam megoldani. Azzal sem ment. Aztán elkezdtem keresni LPT kártyát és a Boldogblog küldött is egyszerre kettőt, de mint kiderült, ezzel sem. Most tele vagyok mindennel, de a gondot nem sikerült orvosolni sajnos. Azt hiszem, majd eladom és veszek egy olyant amit ezen a gépen tudok használni.
Tibi

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello csakyt!

Az ID:230975 hozzászólásban azt írtad hogy próbáltad másik XP-s gépen is, de ugyanaz a probléma. Azon a gépen alaplapi az LPT port? Vagy csak akartad próbálni?
Nekem erre a célra külön van egy régi gép, alaplapi portokkal. Csak erre használom, igaz plusz helyet foglal, de nincs vele meglepetés. Ilyet már szinte 0 Forintért tudsz venni vagy összeállítani, a probléma egyből megoldódna. Tudom Te ezen a gépen akarod megoldani.
A PCI-os LPT kártyák elvileg teljesen azonosan működnek az alaplapra integráltakkal. Elvileg... Aztán beépítés után számos, a legkülönfélébb problémával találkoztam már ezekkel. A működés (nem klasszikus nyomtatóval) attól függ, hogy a szabványokat hogyan sikerült implementálni a vezérlőchipjükbe.
A portot a gépedben lehetne tesztelni. Csatolok tesztprogramokat, próbáld ki, az lpt_debug elég komplex.

üdv.
rn09

1

csakyt
csakyt picture

Szia
Való igaz, hogy van másik gépem és azon sem ment. Azon az XP van és egy régi DEll gép. Amiket küldtél letöltögettem, de nekem kínai. nem tudom melyikkel mit kezdjek. Rádugtam az LPT kábelt a gépre és összekötöttem a Willem programozót, de mint aki ledobtak kínába. Néztem mint rozi a moziban. Nem értem, hogy akkor most mit is kell csinálni ezekkel.
Tibi

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello csakyt!

Az lpt_debug.zip állományt kibontod egy mappába. Elindítod az LPT_debug.exe filet. Betöltődik az LPT-port debugger progi. Egyenként állíthatod az LPT portbitek állapotát, a porton ellenőrizheted a változást.
Például: a control port 16 pinre ha ráteszed vagy leveszed a pipát, akkor kapcsolhatod a willemnek a Vcc1 feszültségét, a zöld LED világít/elalszik. A willem rajzán kell a jeleket követni, egy logikai ceruzával (vagy voltmérővel) lehet ellenőrizni a willem programozóban a jelek változását. Digitális logika. Remélem menni fog, nem bonyolult.

üdv.
rn09

1

peter30
peter30 picture

Szia!
Próbáld meg ezekkel a progikkal. Én evvel használom.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Köszi, de ezek megvannak nekem mind. Van egy komplett CD lemezem a Willem-hez és valamennyi Willem progi rajta van. Nekem még a PCP3.-as típusú programmerem van, amihez a legújabb szoftver a setup97ja.exe Ehhez van io.ini, io.dll is, hogy a win7 tudja futtatni. Ráadásul még fel is kellett raknom a TVicPortInstall41.exe programot is, mert az alaplapomon alapból nincs LPT port, így egy PCI slot-os LPT kártya van benne amin rendesen be vannak állítva a 0378-as tartomány is. De nem akar működni.
Tibi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

az új 2013-as software-t is próbáltad?

http://www.j-cell.de/willem-eprom/deutsch.html

Üdv,
Oszi

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Igen ez a CD nekem meg van. 1.4Gb az egész lemez. A 2013.-as szoftverekben van a setup97ja.exe
Tibi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

milyen windows 7-ed van 32 vagy 64 bites?

Üdv,
Oszi

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Win7 ultimate 64.-bit De az I/o driverek is 64.-bitesek. Elvileg jónak kellene lennie, de nem az.
Tibi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ezt is feltelepítetted?

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

peter30
peter30 picture

Hát igen akkor mindent megpróbáltál.

0

Isaac
Isaac picture

Szia!

Próbáld meg egy XP-s gépen!

Mert találkoztam nálam egy-két fura dologgal a WIN7-ben.

Szóval nem akarja kezelni, hibás, nem írható....stb.

XP SP2-n meg kifogástalanúl működött minden.

Na ezért van nekem itthon egy XP-s gépem is.

Ez csak tipp.
Ja és konkrétan nem erre az eszközre gondoltam mint tapasztatt.

De ki tudja, bármi lehet.

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Van itthon egy XP gép is, azon is próbáltam, de semmi. a hiba üzenet pont ugyan az mint a win-7 alatt
Tibi

0

ljeno58
ljeno58 picture

Üdv csakyt!

Valoszinü,hogy hibás az eeprom.
Probálj egy újat irni.

Ez csak tipp.

hali ljeno58

0

csakyt
csakyt picture

Szia
Már beletettem 4 eepromot is, pénteken vettem őket
Tibi

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Az üzenet azt mondja a 0000 címen 00 érték van holott 42h értéknek kellene lennie! Nekem ilyen hibát rossz eeprom okozott, érdemes lenne másikkal megpróbálni! Próbáld meg törölni, ha utána kiolvasod ff értékeknek kell benne lenni!

Üdv,
Oszi

0

csakyt
csakyt picture

Szia.
Próbáltam négy másik ilyen 24c16.-al, de mindegyiknél ezt írja ki. Törlésnél azt írja, " Cannot erase this device ". vagyis, nem lehet törölni. Teljesen tanácstalan vagyok.
Tibi

0

Gabor2
Gabor2 picture

Üdv.
Gondolom a tápot megkapja az iró...
Ha jó foglalatba tetted az eepromot,s win7-el már irtál, akkor csak a működtető program nem megfelelő.
Meg kell keresni a hozzávaló progit.
üdv.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
megkapja a tápot is mindent. Ezen a gépen már írtam vele, igaz akkor még nem win7 volt rajta. De minden szoftvert letöltöttem a willem oldaláról és az ehhez való drivert is.
Tibi

0

Sponsored links