You are here

Win7 cache/RAM/erőforrás probléma?

41 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

Általában én szoktam számítástechnikai kérdésekben 'osztani az észt', de most nekem lenne egy kérdésem.

Adott egy Win7x64, ami az utóbbi időben nem módosult (nem lett telepítve/törölve semmi), viszont azt vettem észre, hogy "erőlködik" a gép.
Konkrétabban...
-ha a böngészőben 10 lapnál több van megnyitva, teljesen lelassul (pedig a RAM fele sincs elhasználva)
-ha zenét hallgatok (WinAmp) és közben egy külső HDD-re írok (letöltök), akkor szakadozik a zene (priority minden programnál normálra van állítva)
-rendszeresen a programok 70-90%-os procihasználattal hosszasan futnak ha épp dolgoznak (pedig a proci sebessége fixen maximumra van állítva), régebben röviden 70-90%, majd max 30-50% körül.

Nem használok lapozófájlt (pagefile) a kezdetek óta, tehát az nem lassíthat.
12GB RAM-ból le van választva RAMDrive az összes cache és temp részére, így az írás/olvasás sem lassulhat.
SSD-n van a rendszer, ami frissen leellenőrizve tökéletes (98%) állapotban van, fájlrendszer-hiba sincs.
Nincs vírusirtó a gépen, ami szintén lassítana.
Ha nem dolgozik semmi program, akkor a CPU használat 5%, így háttérfolyamat sem okozhatja a lassulást (nem találtam újat).

Vírus és kémprogram irtók lefuttatva, nincs találat.

Korábban egy sima másolás közben nem okozott gondot zenét vagy filmet szakadásmentesen lejátszani, de már az mp3 lejátszása is szakadozik ha böngészőben megnyitok egy lapot, vagy letöltök közben valamit (másik meghajtóra, mint amiről a zene szól). De a zene csak hallható példa, kb. minden estében nagyobb procihasználat és akadás/fagyás látható.
Kb. olyan, mintha a multitaskingot nem tudná rendesen kezelni, illetve a CPU lassan menne energiatakarékosság miatt, de 2GHz-en van folyamatosan.
Ugyanazokat a programokat használom, ezért gyanítom ha nem vírus, akkor HW probléma lehet, mert szoftveresen már mindent kilőttem. (Nem frissítgetek semmit, a böngészők is több évesek. 32 és 64 bites programok esetében is azonos a jelenség.)

Újratelepítés nem opció, túlságosan be van lakva, 1 hét lenne mindent visszatelepíteni és beállítani. (2009-es telepítés)

Ha valaki már találkozott ilyen jelenséggel és megtalálta a lassulás forrását, kérem jelezze! Köszönöm!

Comments
Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
A processzor belső cache memóriája gyanús nekem. Erre tesztet még nem láttam, de kerítenék egy próba CPU-t valakitől kölcsön. Ugyan 486-os időben volt gondom, ha több memóriát raktam a lassulós, szaggatós  gépbe, és pl excel indítás vagy valami szoftveres hangprogram ugratta ki a megoldást.
üdv.
T.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Nézem a fejleményeket mert érdekelne a megoldás,úgy értelmezem hogy eddig minden javaslatot kizártál.
Bár még a memória tesztről nem olvastam.
Még egy,mi van ha nem WinAmp-ot használsz?

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Sound Forge-t is használok, igazából minden akad.
A WinAmp-ot csak azért említem, mert régi, pici, klasszikusan egyszerű program kis erőforrás-igénnyel.
Ha videót nézek (SMPlayer) és mondjuk a tálcán programot váltok, amíg a váltás tart, addig akad az is.
Minden grafikai cicoma ki van kapcsolva, tehát a váltás "elvileg" csak egy villanás kéne legyen. (Nincs semmi animáció, nincs aero. W95 stílusú minden.)

0

AzzA
AzzA picture
*

Mit vártál :)
 

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Ramteszt

0

AzzA
AzzA picture
*

Ilyen képet mutass mert az a task manageres játék csak humbuk .


 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A 2-es számú képen látható a 3 kis ablak még külön, amit a "task manageres játék" taskbar ikonra kattintva hoz ki. Pontosan megegyezik a hőfok, a sebesség, procihasználat, minden, tehát lehet számodra játék, de számomra tudja azt, amit tudnia kell.

Addig csináltam a tesztet, amíg ki nem futott a grafikon a képből. (A 3-as képen még sokáig mehetett volna.)

Szóval a hűtésével semmi gond nincs, 60 fokot sem érte el. (CPU leiratában 105 fok a max, tehát 70-75-ig is mehetett volna.)

File csatolás: 

0

AzzA
AzzA picture
*

Ez jó hír, hardveresen nem lesz problémád, marad a cpu folyamat prioritási probléma, vagy tényleg megérett egy újratelepítés.
Nagy plussz energiák nincsenek a gépben.
 

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló
Talán előrébb visz, segít szétválasztani HW vagy SW , adjál nagyobb prioritást , a WinAmp-nak, ha a task manager-ben állítod visszaállítódik miután bezárod a programot.ezzel a kis prio programmal el lehet menteni  a beállítást
.Ez csak arra lenne jó hogy lesz e változás?
A másik amit többen írtak a VGA és a CPU hűtése megfelelő e?Hogy ne kelljen szétszedni van egy kis program amivel tudod tesztelni AIDA64  próba version .
Jó régen nekem is volt egy hasonló hibám,újra telepítettem de az sem oldotta meg.Valószínű HW hiba volt.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ezt a már említett Task Manager is tudja. A CPU aktív használat mellett 44-47 fokos, az SSD 29.
Az aktív használat 50+% mp3 anyagok analizálása közben.
Mivel max teljesítményre van állítva a gép, a CPU freki fix, magonként sem változik.

0

Jaca
Jaca picture
****

Ha a proc egy kis részén nem kap hűtést, attól még a szenzornál nem fog felmenni a hőmérséklet.

0

AzzA
AzzA picture
*

Melyik task manager mutatja a CPU hőmérsékletét ?

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Legalább 3 hozzászólásbn írtam már:
AnVir Task Manager Pro
A tálca szélére rakható ikonokon írja (HDD, CPU, hálózat, RAM) a hőfokoktat, de pl. CPU esetében az ikon fölé rakva az egeret CPU használat, hőmérséklet, max 3db aktívan használó program neve és %-a, futó folyamatok, CPU típusa is látható.
HDD esetében:meghajtó használat (betűjelenként) + hőfok, ha támogatja, illetve 3 program, ami épp aktívan használja a meghajtót (K/s infóval)
stb.

Szóval nem "szimpla" feladatkezelő és csak pro változatban van benne minden fontos funkció, de átlag felhasználónak a sima ingyenes is sokat tud.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Nekem pont ilyen problémám akadt, csak asztali gépen. A megoldásom: kivettem a RAM-okat, érintkezők megtisztítva, visszarakva. Az akadás, szaggatás megszünt. Egy próbát megér.

Kalex

0

kferi
kferi picture

Pedig ketté kellene választani, hogy harver vagy szoftver.

Ki kell venni az ssd-t és betenni egy másikat egy friss oprendszerrel egy teszt erejéig. Itt eldől, hogy merre tovább.

Mellesleg lehet, hogy nem ér az az oprendszer annyit, hogy szívjál vele soksok órát. Elsőre én is utáltam, de aztán beláttam, hogy kevesebb energia egy újratelepítés és ráadásul sok elavult szartól is megszabadulok. Főleg egy 12 éves SSD-től vagy diszktől ami mára kurva lassú a maiakhoz képest.

Én NVMe-t használok régóta, kukáztam az SSD-ket is.

 

0

Julian
Julian picture

Az nvme is SSD. M.2 csatlakozóval ellátott SSD. És ma már figyelni kell, mert m.2 csatlakozóval van Sata SSD, PCIe 3.0, PCIe 4.0.
És az sem mindegy, hogy mit hova rak, dug az ember az alaplapon.

Általános felhasználás mellett a Sata SSD és nvme SSD között nem veszel észre különbséget. Ha valami spéci feladatra kell, aminek jó, ha gyors tároló elérése van, akkor már sokat számít.

Vannak PCIe foglalatba rakható SSD-k is, valamint olyan bővítőkártyák, amibe akár 4 darab m.2 csatlakozós SSD is beletehető.

0

kferi
kferi picture

Írásnál jön elő a különbség. De ott NVMe esetén komoly eltérések vannak. HP laptopban cseréltem gyorsabbra. Sokat számít.

 

0

Julian
Julian picture

Olvasásnál is előjön. De mindkét esetben csak akkor van nagy eltérés, ha nagy fájlokkal dolgozol. Azokkal képes elérni az elméleti maximum sebességet.
Sok kis fájl esetén a különbség minimális.
Legalábbis a 950 Pro vs. Evo 860 ezt a képet mutatja.
A Corsair tesztjei most nincsenek kéznél, de mindenképp meg fogom nézni már csak kíváncsiságból is. Azok nincsenek 1 évesek és írásban 2x olyan gyorsak, mint a 950 Pro.
Természetesen SSD és SSD között is elég nagy eltérés lehet. Így könnyen meglehet, hogy egy eleve lassú SSD-t cseréltél le.

Megjegyzés: De jó, hogy ez szóba jött, utána is néztem. Igazad van. Az újabb nvme SSD-im legalább 2x gyorsabb írási sebességre képesek, mint a régi. Olvasásban is gyorsabbak egy kicsivel.

0

kferi
kferi picture

Na, akkor csak volt benne valami amit mondtam. NVMe és NVMe között is komoly eltérések vannak.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Most használat közben folyamatosan monitoroztam a C: meghajtót és jött az akadás a zenében, (amit továbbra sem a C-ről használok, hanem USB-ről) és akadáskor a nagy procihasználat.
Ebből kiderült, hogy az adott másodpercekben a C-n semmilyen feladatot nem végzett a gép! Tehát az SSD állapota független a hibától.
A hiba 13:17:42-kor volt és 2-3mp-es akadást eredményezett. A környékén sincs semmi olyan, ami a C meghajtót, azaz az SSD-t használta volna épp akkor.

13:17:36 Change: C:\Users\Kohán\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent\CustomDestinations\5e86fbbffae5937b.customDestinations-ms
13:17:36 Delete: C:\Users\Kohán\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent\CustomDestinations\5e86fbbffae5937b.customDestinations-ms~RF24604567.TMP
13:17:36 Change: C:\Users\Kohán\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Recent\CustomDestinations
13:17:53 Change: C:\Tor Browser\Browser\TorBrowser\Data\Browser\profile.default\sessionstore-backups
13:17:53 Change: C:\Tor Browser\Browser\TorBrowser\Data\Browser\profile.default\sessionstore-backups\recovery.jsonlz4.tmp
13:17:53 Delete: C:\Tor Browser\Browser\TorBrowser\Data\Browser\profile.default\sessionstore-backups\recovery.jsonlz4
13:17:53 Change: C:\Tor Browser\Browser\TorBrowser\Data\Browser\profile.default\sessionstore-backups\recovery.baklz4

Mondjuk eleve nem értem, hogy ez a CustomDestinations mit takar és miért kell ennyiszer módosítgatni, de gondolom az asztalon elhelyezett külső tároló linkje frissülget állandóan az állapot/szabad hely függvényében.
Emellett a ntuser.dat Syscache.hve van rendszeresen frissítve, valamint a tor és a waterfox használja a meghajtót 5-18mp-enként. A teljes logot nem akartam idézni.
A külső meghajtóról 3 másodpercenként olvas a WinAmp, tehát nem fogy el az adat. A WinAmp DirectX logjában pedig 0 szerepel az "aláfutásnál", azaz a puffer kiürülési értéknél, így a lejátszóból nem fogyott ki az adat, az akadást nem ez okozta.
AnVir log alapján épp semmi program/szolgáltatás nem indult vagy állt volna le az adott pillanatban.

Szóval ezzel az SSD hibája kizárva, mert nem írt és nem is olvasott az adott pillanatban, amikor a hiba keletkezett. Proci hőfoka 29-32 fok, így a hűtésprobléma is kizárható.

Viszont váratlanul megemelkedett a procihasználat arra a kis időre és ekkor fagyott. Ezt sajnos nem tudom monitorozni, hogy épp mi volt az, csak ha épp a task manager lenne az előtérben, akkor láthatnám az adott pillanatot.

A RAM-ból 6GB volt az adott pillanatban használatban és 12 program futott (107 process), ebből aktívan semmi (hálózati átvitel is alapon volt), mert épp olvastam valamit.

Szóval más irányba kell elindulni. Inkább processzor/terhelés irányába, ami a korábban említett kondi problémát vagy tápot jelentheti.

CPU-t eddig soha nem pasztáztam újra, sőt ha le lett szedve a hűtőborda, akkor szétnyomkodva a korábbi pasztát, ugyanaz került vissza és eddig egyetlen gépnél sem volt ez probléma, mivel nem játékra (100%-os proci) használom. Ennél még nem lett leszedve, így gyári állapotban van.

A RAM-tesztre lehet rámegyek egy éjszakányit. Mivel néhány óránként jelentkezik a hiba, feleslegesnek tartom a 24 órás tesztet.

0

agressiv
agressiv picture
*

Javasoltam már, hogy mit nézz meg, meg  is lesz vele a probléma.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

_________________________________________________________________________________________________________
SYSTEM INFORMATION
_________________________________________________________________________________________________________
Computer name: ACER
OS version: Windows 7 Service Pack 1, 6.1, build: 7601 (x64)
Hardware: Aspire E5-772, Acer
BIOS: InsydeH2O Version 05.05.01V1.15
CPU: GenuineIntel Intel(R) Core(TM) i3-5005U CPU @ 2.00GHz
Logical processors: 4
Processor groups: 1
Processor group size: 4
RAM: 12208 MB total

_________________________________________________________________________________________________________
CPU SPEED
_________________________________________________________________________________________________________
Reported CPU speed (WMI): 20 MHz
Reported CPU speed (registry): 1995 MHz

Note: reported execution times may be calculated based on a fixed reported CPU speed. Disable variable speed settings like Intel Speed Step and AMD Cool N Quiet in the BIOS setup for more accurate results.

_________________________________________________________________________________________________________
MEASURED INTERRUPT TO USER PROCESS LATENCIES
_________________________________________________________________________________________________________
The interrupt to process latency reflects the measured interval that a usermode process needed to respond to a hardware request from the moment the interrupt service routine started execution. This includes the scheduling and execution of a DPC routine, the signaling of an event and the waking up of a usermode thread from an idle wait state in response to that event.

Highest measured interrupt to process latency (µs): 41080,706047
Average measured interrupt to process latency (µs): 64,076232

Highest measured interrupt to DPC latency (µs): 7337,379891
Average measured interrupt to DPC latency (µs): 56,140342

_________________________________________________________________________________________________________
REPORTED ISRs
_________________________________________________________________________________________________________
Interrupt service routines are routines installed by the OS and device drivers that execute in response to a hardware interrupt signal.

Highest ISR routine execution time (µs): 702,680702
Driver with highest ISR routine execution time: HDAudBus.sys - High Definition Audio Bus Driver, Microsoft Corporation

Highest reported total ISR routine time (%): 0,039427
Driver with highest ISR total time: hal.dll - Hardware Abstraction Layer DLL, Microsoft Corporation

Total time spent in ISRs (%) 0,068993

ISR count (execution time <250 µs): 127940
ISR count (execution time 250-500 µs): 0
ISR count (execution time 500-1000 µs): 8
ISR count (execution time 1000-2000 µs): 0
ISR count (execution time 2000-4000 µs): 0
ISR count (execution time >=4000 µs): 0

_________________________________________________________________________________________________________
REPORTED DPCs
_________________________________________________________________________________________________________
DPC routines are part of the interrupt servicing dispatch mechanism and disable the possibility for a process to utilize the CPU while it is interrupted until the DPC has finished execution.

Highest DPC routine execution time (µs): 7385,223058
Driver with highest DPC routine execution time: ndis.sys - NDIS 6.20 illesztőprogram, Microsoft Corporation

Highest reported total DPC routine time (%): 1,342938
Driver with highest DPC total execution time: ndis.sys - NDIS 6.20 illesztőprogram, Microsoft Corporation

Total time spent in DPCs (%) 1,597395

DPC count (execution time <250 µs): 478718
DPC count (execution time 250-500 µs): 0
DPC count (execution time 500-10000 µs): 10369
DPC count (execution time 1000-2000 µs): 299
DPC count (execution time 2000-4000 µs): 10
DPC count (execution time >=4000 µs): 2

_________________________________________________________________________________________________________
REPORTED HARD PAGEFAULTS
_________________________________________________________________________________________________________
Hard pagefaults are events that get triggered by making use of virtual memory that is not resident in RAM but backed by a memory mapped file on disk. The process of resolving the hard pagefault requires reading in the memory from disk while the process is interrupted and blocked from execution.

NOTE: some processes were hit by hard pagefaults. If these were programs producing audio, they are likely to interrupt the audio stream resulting in dropouts, clicks and pops. Check the Processes tab to see which programs were hit.

Process with highest pagefault count: utorrent.exe

Total number of hard pagefaults 198
Hard pagefault count of hardest hit process: 96
Number of processes hit: 5

_________________________________________________________________________________________________________
PER CPU DATA
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 0 Interrupt cycle time (s): 8,169075
CPU 0 ISR highest execution time (µs): 702,680702
CPU 0 ISR total execution time (s): 0,268090
CPU 0 ISR count: 121976
CPU 0 DPC highest execution time (µs): 7385,223058
CPU 0 DPC total execution time (s): 6,928389
CPU 0 DPC count: 464751
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 1 Interrupt cycle time (s): 1,057349
CPU 1 ISR highest execution time (µs): 636,914286
CPU 1 ISR total execution time (s): 0,038137
CPU 1 ISR count: 5972
CPU 1 DPC highest execution time (µs): 699,456642
CPU 1 DPC total execution time (s): 0,137431
CPU 1 DPC count: 18071
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 2 Interrupt cycle time (s): 0,509181
CPU 2 ISR highest execution time (µs): 0,0
CPU 2 ISR total execution time (s): 0,0
CPU 2 ISR count: 0
CPU 2 DPC highest execution time (µs): 242,377945
CPU 2 DPC total execution time (s): 0,013102
CPU 2 DPC count: 3691
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 3 Interrupt cycle time (s): 0,484885
CPU 3 ISR highest execution time (µs): 0,0
CPU 3 ISR total execution time (s): 0,0
CPU 3 ISR count: 0
CPU 3 DPC highest execution time (µs): 316,954386
CPU 3 DPC total execution time (s): 0,011147
CPU 3 DPC count: 2885
_________________________________________________________________________________________________________

2. mérés, amikor közben egy Firefoxot is indítottam és emiatt akadt:

Highest measured interrupt to process latency (µs): 29713,360826
Average measured interrupt to process latency (µs): 49,738939

Highest measured interrupt to DPC latency (µs): 29668,714578
Average measured interrupt to DPC latency (µs): 45,006676

_________________________________________________________________________________________________________
REPORTED ISRs
_________________________________________________________________________________________________________
Interrupt service routines are routines installed by the OS and device drivers that execute in response to a hardware interrupt signal.

Highest ISR routine execution time (µs): 746,638596
Driver with highest ISR routine execution time: HDAudBus.sys - High Definition Audio Bus Driver, Microsoft Corporation

Highest reported total ISR routine time (%): 0,051484
Driver with highest ISR total time: ataport.SYS - ATAPI Driver Extension, Microsoft Corporation

Total time spent in ISRs (%) 0,097914

ISR count (execution time <250 µs): 335559
ISR count (execution time 250-500 µs): 0
ISR count (execution time 500-1000 µs): 23
ISR count (execution time 1000-2000 µs): 0
ISR count (execution time 2000-4000 µs): 0
ISR count (execution time >=4000 µs): 0

_________________________________________________________________________________________________________
REPORTED DPCs
_________________________________________________________________________________________________________
DPC routines are part of the interrupt servicing dispatch mechanism and disable the possibility for a process to utilize the CPU while it is interrupted until the DPC has finished execution.

Highest DPC routine execution time (µs): 34467,496742
Driver with highest DPC routine execution time: ndis.sys - NDIS 6.20 illesztőprogram, Microsoft Corporation

Highest reported total DPC routine time (%): 1,414965
Driver with highest DPC total execution time: ndis.sys - NDIS 6.20 illesztőprogram, Microsoft Corporation

Total time spent in DPCs (%) 1,743764

DPC count (execution time <250 µs): 1235162
DPC count (execution time 250-500 µs): 0
DPC count (execution time 500-10000 µs): 18179
DPC count (execution time 1000-2000 µs): 2240
DPC count (execution time 2000-4000 µs): 533
DPC count (execution time >=4000 µs): 56

_________________________________________________________________________________________________________
REPORTED HARD PAGEFAULTS
_________________________________________________________________________________________________________
Hard pagefaults are events that get triggered by making use of virtual memory that is not resident in RAM but backed by a memory mapped file on disk. The process of resolving the hard pagefault requires reading in the memory from disk while the process is interrupted and blocked from execution.

NOTE: some processes were hit by hard pagefaults. If these were programs producing audio, they are likely to interrupt the audio stream resulting in dropouts, clicks and pops. Check the Processes tab to see which programs were hit.

Process with highest pagefault count: firefox.exe

Total number of hard pagefaults 22033
Hard pagefault count of hardest hit process: 10274
Number of processes hit: 14

_________________________________________________________________________________________________________
PER CPU DATA
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 0 Interrupt cycle time (s): 23,372613
CPU 0 ISR highest execution time (µs): 746,638596
CPU 0 ISR total execution time (s): 0,911132
CPU 0 ISR count: 317678
CPU 0 DPC highest execution time (µs): 34467,496742
CPU 0 DPC total execution time (s): 18,051778
CPU 0 DPC count: 1180982
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 1 Interrupt cycle time (s): 2,131937
CPU 1 ISR highest execution time (µs): 633,868672
CPU 1 ISR total execution time (s): 0,127674
CPU 1 ISR count: 17904
CPU 1 DPC highest execution time (µs): 923,931830
CPU 1 DPC total execution time (s): 0,339655
CPU 1 DPC count: 48899
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 2 Interrupt cycle time (s): 1,038378
CPU 2 ISR highest execution time (µs): 0,0
CPU 2 ISR total execution time (s): 0,0
CPU 2 ISR count: 0
CPU 2 DPC highest execution time (µs): 655,885714
CPU 2 DPC total execution time (s): 0,052216
CPU 2 DPC count: 13896
_________________________________________________________________________________________________________
CPU 3 Interrupt cycle time (s): 1,048604
CPU 3 ISR highest execution time (µs): 0,0
CPU 3 ISR total execution time (s): 0,0
CPU 3 ISR count: 0
CPU 3 DPC highest execution time (µs): 885,950877
CPU 3 DPC total execution time (s): 0,056502
CPU 3 DPC count: 12393
_________________________________________________________________________________________________________

A mérés jó ideig nem a HDAudBus.sys-t hozta ki, hanem az ataport.SYS fájlt, de azalatt a hang még rendben volt.
Realtek HD Audio ALC255 hangkártya van benne: 6.0.8862.1 a legutolsó elérhető driver hozzá 7-esre. Ami fent van, gyári Realtek, nem MS féle: Realtek Semiconductor Corp. 2019.12.17.
Ezt maximum downgrade-lni tudom régebbire.

0

agressiv
agressiv picture
*

Látom az ndis.sys 34ms-et produkált, ami egy windows library lényegében a hálózati driverhez. Ezt úgy tudod tesztelni, hogy letörlöd az ethernet driverét aztán indítasz mindent, ami megrecsegtetheti.

Klasszikus amúgy az ethernet problémája, ha kiderül, hogy ethernet nélkül jól megy a gép, akkor másik driverrel lehet próbálkozni, ha az sem segít, akkor kell egy ethernet kártya az integráltat pedig le kell tiltani, mert hibás.

Ja hoppá, ez noti... :)

0

Julian
Julian picture

Az SSD-t elvileg szépen kiszűrted.
Viszont a Win még mindig nincs kizárva.
Lehet, hogy nem akarod újrarakni a rendszert, de szűkítenéd a lehetőségeket, ha az új rendszeren nem jelentkezne a gond. Ha meg igen, akkor még mindig ott a hardver hiba.

Az a paszta akkor már jó öreg és száraz lehet.
De a hőmérsékleti adatok alapján még akár jó is lehet.
Az Aida fizetős termék. A próbaverzió meg hát nem az igazi. Legalábbis, mikor legutóbb használtam, eléggé korlátolt volt.
Bár talán nem gond ingyen beszerezni, én mostanában sokkal jobban szeretem a HWInfo64 alkalmazást. Ingyenes és minden szenzoradatot kiír.
Ha támogatja a proci, akkor akár a magonkénti frekvenciát és hőmérsékletet is kiírja.
Prociterheléshez Cinebench-et használok. De érdemes lenne figyelni az értékeket a normál használat mellett. Van min és max érték kijelzése is.
A tápokat is kijelzi, amennyiben a laptop alaplapja támogatja azt.
Sajnos általában a laptopok nem kapnak olyan szenzorsereget, mint az asztali lapok.
 

0

AzzA
AzzA picture
*

AIDA-al futtasd meg a stressz tesztet és nézd csak meg a hőmérsékletet.
Ha elmegy 80-90 fokig akkor rossz, ha több magos, és valamelyik mag jóval magasabb mint a többi, szintén rossz.
5 perc alatt kiderül.

0

AzzA
AzzA picture
*

Még valami, jut eszembe.... jártam egyszer hasonlóan egy laptoppal,  ott azért akadozott néhány alkalmazás egy idöben, mert kiszáradt a cpu alatt a thermalpad és tulmelegedett a terhelésre a cpu.
Ezt is meg kellene nézni.

2

agressiv
agressiv picture
*

DPC problémának tűnik. Ezt indítsd el, majd idézd elő a problémát és figyeld, hogy mit mutat. Ha DPC gond van, akkor jelezni  fogja a szoftver, hogy melyik driver okozza a gondot, általában a ethernet a ludas. Ha igen, keress hozzá másik drivert, akár régebbit is.

0

AzzA
AzzA picture
*

Valami fut a háttérbe ami eddig nem.
Szolgáltatás, program...stb. Ezt ellenörizd.
Kevés hely a meghajtón, ez is okoz néha problémát.

Egy biztos, bios--t nem kell frissiteni, meg a tápkábelt sem kell cserélni, és a dugvilla sem poros laugh 

0

nyaki
nyaki picture

Üdv!
Ha mindenképpen csatlakozik a netre, akkor a tapasztalataim azt mutatják, hogy a WIN7 támogatás megszűnésével járó állandó problémák miatt, megérett az op.rendszer cseréje egy újabbra. A cserével minden addigi probléma megszűnt, ami meg hozott magával más jellegűeket. ...de ez egy másik történet.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Már többször leírtam, hogy a winupdate webhely router szinten is és a gépen is tiltva, a winupdate szolgáltatás szintén, tehát a "támogatás" az első perctől offline volt ennek a rendszernek, azaz nem pont most kéne hiányérzetet mutatnia.
Régi böngészőt, régi programokat használok (amelyek elég nagy hányada nem fut el újabb rendszeren), így "rendszerváltás" semmiképp se lenne megoldás.
Van több olyan program, aminek készült újabb változata (pl. Sound Forge), de teljesen más külsővel (8-as verziótól), megváltoztatott funkciókkal (10-es verziótól), így használata eleinte macerás lenne ahhoz képest, amit 20 éve használok már (külsőre a 4.0-tól azonos 7-esig).
Míg más programok W2k rendszerig voltak csak újabb verziókkal elérhetőek, de 7-esre még telepíthető, 8-ason már nem indul el. Pl. egy profi (audio) CD-író program (Feurio), amit használok rendszeresen. Ezt nem lehet pl. virtuális gépből elérni, mert akkor direkt kapcsolatot nem tud létesíteni az íróval. Alternatívája nem készült. A Sony CD-Architect közel annyit tud, de pl. az overburning, CD-Text megjegyzés és egyéb funkciók is hiányoznak belőle. Tehát újabb programban nem találom meg a régi által nyújtott funkciókat, így 7-esnél feljebb biztosan nem fogok menni, mert bár a CD-írás sokak szerint elavult a pendrive korszakban, nekem ez munkaeszköz... és ezért nem fogok fenntartani egy másik gépet, eddig is elment rajta minden.

0

steewi
steewi picture

Szia,
ne keresd tovább a hibát SSD csere megoldja a problémát.
Ilyen hibát már többször javítottam.
Nekem 99%-os volt és mégis cserélni kellett.
Szinte mindent megnéztél egy próbát megér.

Üdv.
 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ha egy már memórában levő programmal akarok zenét hallgatni (winamp), ami RAMdrive-n van és mellette másolni egy USB eszközről egy USB eszközre, akkor a C meghajtóhoz hozzá sem nyúl, mégis a másolás alatt (ami akár 1-2 perc is lehet) akad a zene. Nem közben olvasgatna ennyiszer és nem tud. Olvasástesztet csináltam rajta Victoria-val, végig hibátlan és gyors az elérés.
Innentől az SSD-t kizárnám.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az IC-k mikor lettek újrapasztázva? Mármint amiken van hűtőborda. Akár túlmelegedés is okozhat ilyen problémát. De a táp zavara is reális ötlet.

0

tvdoktor
tvdoktor picture

Helló

Gyakorlatilag sok mindent kizártál,konkrét válaszra ne számíts mert nem is lehetne adni.
Másképp közelíteném,pl:mióta van ez a probléma ? A feladatkezelőben mit látsz a teljesítmény monitoron?
Nem olvastam hogy csináltál volna e memória tesztet /legalább egy napon át/.
Nem tudom használod e a OneDrive szinkron,ha igen szüneteltetés.
Automatikusan induló háttérben futó programok letiltása.Különösen a ritkán használt programoknál.
A rendszer visszaállítás is megoldhat bizonyos problémát.
chkdsk /f hátha mutat valamit.
Alaplapon kondenzátor hiba esetleg.vagy tápegység csere próbaképpen.
 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Sziasztok!
Nekem egyszer alaplapi elkók kiszáradása(kapacitáscsökkenése) okozott ilyen hibát. Aztán az elkók kicserélése után meggyógyult.
Üdv: lizakl

0

hcs
hcs picture
Egyetértek, szerintem is energiaellátási zavar lesz, valószínűleg alaplapi elektrolit kondenzátorok. Fagy, instabil, nem vagy lassan válaszol, de minden periféria külön külön jó. Nem kell hogy púpos legyen, az (sajnos) túl egyszerű lenne. ESR/szivárgó áram /kapacitás durván megváltozott és zajosabb a táp a megengedettnél.

0

Julian
Julian picture

Szia!

A böngészők szeretnek maguktól frissülni. Észre sem veszed, hacsak hetekig nem zárod be, mert akkor jelzi. Esetleg, ha kikapcsoltad az opciót, akkor nem.
A HDD állapotát sem árt megnézni, hátha azzal van valami.
Géptakarítás, csatlakozók lehúzása, tisztítása. Lehet, hogy minden jónak tűnik, de amúgy mégsem az és a korrekció sok erőforrást elvisz.
Sajnos nem csak a böngészők frissülnek, hanem az egész internet. Ami nekünk különösen rossz, mert egyre erősebb gépet igényel az egyszerű böngészés is. Az új fícsőröket esetlegesen jobban feldolgozhatja a friss böngésző. Legalábbis próbálok benne hinni.
A lapozófájl tiltása nem jó ötlet. Nem ajánlott. Akkor sem, ha van elég memória. Néhány program - a böngészők biztosan - szeretnek beleírni, még, ha csak pár MB-ot is. Tapasztalat. A gépeimben 16 GB-nál kevesebb memória nem volt, az egyikben meg 48 GB van és mégis van pár MB a virtuális memóriában, ha böngészgetek.
A W7 nem szereti a huzamosabb üzemidőt. De gondolom nem éjjel-nappal megy. Ha mégis, akkor hetente egyszer illik újraindítani.

Ha 2009-es a telepítés, akkor gyanítom, hogy a hardver is legalább olyan régi. Nemrég láttam egy érdekes dolgot, mely szerint a proci már nem volt képes megfelelően működni (igaz ott konkrét fagyás, kékhalál volt) és a megoldás a feszültség emelése volt, hogy a proci tudjon rendesen dolgozni.
Úgy 4-5 éves prociról beszélek most, nem 13 évesről.

De az is lehet, hogy valami mégiscsak bement a gépre, ami nem vírus. Az, hogy pl. a W7-et nem frissíted, még nem jelenti azt, hogy nem kap semmit.
Én a W10-et nem frissítem. Az utóbbi időben semmit nem frissítettem, aminél ki van kapcsolva az automatikus frissítés. Mégis egyik napról a másokra, úgy, hogy semmi változást nem eszközöltem a rendszeren, elkezdett akadozni a hang. Egyre durvábban. Először a VLC-ben filmeknél. Az is már régóta akarta, hogy frissítsem, úgyhogy lefrissítettem. A beállítások egy részét természetesen eltolta és nem is lett jobb. Aztán elkezdte csinálni YT-n is. Na az már durva volt, mert zenét általában onnan hallgatunk. Meguntam, utánanéztem. Érdekeset olvastam itt-ott. Első lépésként lefrissítettem a W10-et (ez a lépés másnak nem jött be) és közben már nézegettem a hang driver-t, hogy varázsolhatnék rá frissebbet. De nem kellett. A frissítés megoldotta, most megint mindenhol jó a hang.
Ha semmi változás nem történt a rendszerben, a gép hetekig ment leállítás és gond nélkül, aztán egyszer csak meghülyül és újraindítás sem segít, akkor vajon mi történhetett?
A böngésző frissítése? Az Eset adatbázis frissítése? (A fő program nem frissült. Ahhoz eddig mindig újraindítás kellett.)
Mi dolgozik a háttérben, ami rákényszerít a W10 frissítésére?
És mindig van valami, ami miatt úgy döntök, hogy ráeresztek egy frissítést. Mert addig senki nem fog foglalkozni a gondommal, amíg nem a legfrissebb minden. Ilyenkor megmozdul bennem az összeesküvés hívő énem.

Újratelepítés helyett, ha van rá lehetőséged, akkor készíts egy másik telepítést egy másik tárolóra. A mostani win-es SSD-t meg vedd ki, hogy be ne kavarjon. Az max pár óra alatt megvan, mégsem egy hetet veszítesz.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

A böngésző nem tud frissülni, mert az update.exe, ini stb. törölve van a böngésző fájljai közül, és az update oldala blokkolva a HOSTS-ban.
Nem HDD, SSD, és mint írtam, futtattam rajta tesztet.
Laptopról van szó, tehát a géptakarítás nem opció. (Fél éve volt szétszedve aksigond miatt, akkor mivel asztalon van használva, nem ágyban, nem sok kosz volt benne, de ki lett takarítva.)
A lapozófájl hiánya több, mint 10 év alatt nem okozott problémát. Igen, az észrevehető, ha 30 oldal van megnyitva, megtelik a RAM és ha nyitok mégegyet, akkor kilövi az egész programot... így folyamatosan monitorozom és 10GB használat fölé nem megyek. Mellesleg a folyton irkált lapozófájl az SSD-nek az élettartamát erőteljesen csökkenti. Nálam ennyi idő után 98%-os még.
Procit szabályozni nem tudom, mivel laptop. Túlpörgetve soha nem volt emiatt.
Nem kap a win se frissítést, mivel egyrészt a teljes update service disabled módban van és bár látszik log alapján, hogy ennek ellenére is felkeresné az update.microsoft oldalt, router és HOSTS szinten is blokkolva van, így esélye sincs.
A gépet durván 1-2 havonta indítom újra, használaton kívül sleep módban van. De újraindítás után is fennáll a hiba. Sőt, amiért én a RAM-ra tippelnék, az az, hogy ha így sok dolog van megnyitva (70% RAM használat), akkor a felébredés is akár fél percig eltarthat. Alap esetben 5mp. Ilyenkor a jelszó után a tálcának a betöltése tart ennyi ideig és az ablakok nagy része is addig üres.
Viszont a RAM-ra azért nem gyanakodnék mégse, mert kékhalál durván fél évente egyszer van, de akkor se RAM problémából adódóan, csak pl. nem tud visszajönni alvóból, vagy nem tud lemenni abba (akkor csak fekete képernyő).
Váltottam böngészőt is, mert azt hittem, hogy az Opera a gond. Waterfox legújabb esetében is azonos a probléma, illetve a Tor böngésző mindig naprakész (csak az az egy).
Írtam, hogy nincs vírusirtó, így nem értem mire írtad az Eset-et. Amúgy céges gépeken Eset volt, én cseréltettem le az egészet, mert mellette olyan vírusok mentek be, amit az Avira megtalált. Szóval én command line Avira keresőt használok havi 1x. Élő vírusirtót nem. Korábban használtam, de a gépet 30-40%-al lassította és folyamatosan szüttyögött a háttérben.

Írtam azt is, hogy semmi nem megy a háttérben. AnVir Task Manager Pro-t használok évek óta. Azonnal szól, ha bármi be akarja magát tenni automatikus indításba (start menü, registry, időzített feladatok), automatikusan tiltható is (még a dll-ek is, pl. codec). A rejtett folyamatok is látszanak komplett elérési úttal, szóval ezért tudom állítani, hogy új dolog nem fut.

Frissítést céges szerveren sem használtam. Ott annó W2k3 volt rajta. A CD-s változat telepítés után 30mp alatt betöltött. Ha ráengedtem a frissítést, akkor 2GB letöltött adatmennyiség után a továbbra is üres rendszer 90mp alatt töltött be... így ismét felraktam a CD-s változatot, kapott egy Avirát és amíg közel még 5 évig ott dolgoztam, frissítések nélkül ketyegett a szerver. Illetve volt egy outlook eltávolíthatatlan automatikus frissítés még vagy 8-9 éve, amit elszúrtak és használhatatlan volt miatta a program majdnem egy hónapig (csak teljes programtörlés és újra beállítás segített)... mindezt az összes céges gépen (mert előtte nem én voltam a rendszergazda.) Akkor döntöttem úgy, hogy ha megy az autó, minek mennék vele szervizbe? Egy jó rendszert ha valaki ki mert adni, mondván hogy készen van, akkor annak frissítés nélkül is mennie kell. És ment is. Ez a saját gépem pl. több mint 10 évet.

A másik telepítéssel mit érek, amikor csak a (klasszikus) start menü programlistája 4 oszlopban fér csak el? Amire ezt mind újrarakom, beállítom, mit nyertem egy másik HDD-vel? Nem másik rendszert akarok, hanem ezt rendbehozni.

Onedrive szinkron nincs, eleve a 7-esben még nem is volt Onedrive.
Automatikusan nem indul semmi, aminek nem kell. (Pl. fordítóprogram, Megasync, Viber, stb. mind automatikusan indulna, de tiltva van az összes, sőt egy része pl. viber hordozható változat, hogy mégkevésbé rondítson a rendszerbe.)
Nincs rendszervisszaállítási lehetőség, mert ki van kapcsolva. (Korábban volt egy másik gépen és 3 visszaállítási pontból egyikre sem tudta visszarakni a rendszert, a visszaállítás hibával leállt, így haszontalannak éreztem, tehát tiltottam is. Csak a registry (system.dat, user.dat, stb.) van időközönként lementve.
A probléma durván 1,5-2 hónapja észlelhető.
chkdsk szerint hibátlan.
Több napos RAMtesztet nem csináltam, mivel csak ez az egy gépem van, tehát addig kb. semmit nem tudnék csinálni, amíg nem él a rendszer. (De mivel ritka a kékhalál, nem szoktak befagyni programok és elveszni adatok, ezért ennek a lehetőségnek csekély esélyt adok, hogy ez lenne a gond.)

Mivel laptop, nem kezdeném el kiforrasztgatni az elkókat. Ezek a típusok ritkán puffadós fajták és sípoló hang sem kíséri a működést.

0

Julian
Julian picture

Nem kell annyira félteni az SSD-t. Normál használat mellett is nagyon sokáig képes elmenni úgy, hogy rajta van a lapozófájl, meg temp, meg minden, aminek rajta kell lennie.
Az 512 GB-osomon még nem érte el a 30 TB írt adatmennyiséget, 1073 napot ment és 97%-os. Volt olyan gépben is, amin játékok futottak.
A 4 TB-osom még 100%, félig tele van, elsősorban játékok futnak rajta. Üzemidőt most nem tudom.
A 2 TB-osaimra úgy 220 TB adat lett írva pár hét alatt, kondijuk 21%. Erre mondjuk haragszom is, mert a gyártó szerint akár 1400 TB írást is kibírnak (reklámszöveg), a gari 400 TB-ra szól, de gari idő alatt már ezt sem éri el. Számításaim szerint 400 előtt elfogynának a %-ok. Hacsak nem használnám úgy, ahogy a pár hétben.
Azért utána jártam a dolognak és gyakran a vezérlő adja meg magát az SSD-kben, nem a tárhely része. Ezt is különböző módokon csinálja, nem csak úgy, hogy egyszerűen nem működik tovább.

Az új rendszer feltelepítésének az lenne az értelme, hogy kiderítsd mivel van a hiba. Értelemszerűen nem kell mindent feltenned. Elvégzed rajta a jelenleg is elvégzett teszteket. Ha hardveres a hiba, akkor jelentkezik a probléma. Ha jól működik, akkor tudod, hogy a régi rendszeredben kell tovább kotorásznod és kiszűrted a hardvert.
Emellett kapásból kiszűröd az SSD-t. Ami nem túl jó, de most ez van. Csak szépen apránként. Az SSD is kiszűrhető, ha van rajta elég hely még egy rendszer számára. Ez már kicsit macerásabb, de nem lehetetlen. Sőt, elég hely sem kell rá, ha a jelenlegit backup-olod. A teszt után pedig visszaállíthatod az eredeti állapotokat. Ha SSD gond, akkor akár másik SSD-re is visszarakhatod, ami jól működik.

A memóriatesztet nem kell napokig futtatnod. 1 nap bőven elég. Bár szerintem, ha gond van vele, akkor sokkal hamarabb kijön. Futtasd akkor, amikor nincs használatban. Mondjuk alvás és/vagy munkaidőben. Amúgy én sem a memóriákra gyanakodnék. De jobb mindent kizárni.

Sajnos ez egy nagyon faramuci dolog. Innen mi csak ötletelni tudunk. Lehet, hogy olyan hibája van, amire senki nem gondolt, mert nem ül előtte, nem látja a tényleges működést, a részleteket, ami alapján szűkíthetné a problémákat.
Bár, ugye, fentebb steewi írta, hogy több ilyen hibája is SSD-re javult. Érdemes lenne elgondolkodni rajta.

Az elkóknál a nem puffadós fajta a legrosszabb. Mérés nélkül nem lehet megállapítani, hogy jók vagy sem. Míg, ha felpuffad, nincs kérdés.

0

zsugori
zsugori picture
***

táp?
12gb nem látja ha lefüstöl valami

0

Sponsored links