You are here

WOLF GU-E-24 falikazán

2 posts / 0 new
Last post
llatzee
llatzee picture

Sziasztok!

Wolf GU-E-24 falikazán vezérlésének modernizálásához keresek infót és kellő mélységben hozzáértő szakembert. A kazán nem mai darab, de tökéletesen működik. Évente karbantartom, az elmúlt 20 év alatt a hőcserélőn és a gázégőn kívül szinte már mindent kicseréltem benne. :-D Kezdettől az a bajom, hogy egy dolgot nem lehet tisztességesen beállítani rajta, azt, hogy hány fok legyen a lakásban. -2 és +2 virtuális értékkel lehet eltolni a nominál celsius fokot, de hogy az éppen mennyii, azt senki nem tudja. Mér mindent, külső hőmérséklet, előremenő víz hőmérséklet, visszatérő víz hőmérséklet, egy dolgot nem, a belső celsius fokot! Van hozzá EWT padlófűtésvezérlő modul és WT 1-2-3 fali szabályzó. Konkrétabban az érdekelne, hogy hogyan lehetne a kazánt egy webes elérésű, univerzális termosztáttal vezérelni úgy, hogy a padlófűtés is megfelelően, szabályozottan működjön? A WT 1-2-3 szabályzó folyamatos analóg jellel vezérli az EWT keverőkör-bővítő elektronikát, ami aztán tovább a kazánt. Erről is jó lenne valamilyen részletesebb információt begyűjteni.

Előre is köszi!

Comments
Sakos2
Sakos2 picture

Szia,

Nem tudom segít-e, de pár gondolatot megosztanék.
Nekem Buderus kazánom van. Ez is alapvetően külső hőmérséklettel vezérelt. Viszont lehetett hozzá szobai kezelő egységet kapcsolni, amelyik lehetővé teszi a szobahőmérséklet alapján történő kompenzálást. Nézz utána, hátha a te rendszeredhez is létezik ilyen megoldás.

Ha csak olyan megoldásban gondolkodsz, ami a jelenlegi rendszert próbálja befolyásolni valahogy, akkor azt a külső hőmérséklet érzékelőn keresztül lehetne megoldani. Az említett univerzális termosztát nem a legjobb, mert csak két állapota van. Jobb lenne egy analóg beavatkozás, amelyik egyre hidegebb külső hőmérsékletet (az érzékelő NTC ellenállását növelve) hazudik a kazánnak attól függően, hogy mennyire marad el a szoba hőmérséklete a kívánt értéktől, illetve fordítva. Az említett termosztáttal legfeljebb egy soros vagy párhuzamos ellenállás ki/beiktatását tudod megoldani, azaz a szokásos és egy kicsit erősebb/gyengébb fűtés között tudnál kapcsolni vele.

Fontos, hogy be legyen határolva a beavatkozás mértéke. Az én rendszeremben +/-3 fokig lehet engedélyezni a szobahőmérséklet alapú befolyást a kazán hőmérsékletre. Ha jól tudom 1C szobahőfok eltérés 3 fokot jelent az előremenő víz hőmérsékletében.

 

0