You are here

WTG-001 LED lámpa akkumulátor hibája miatt működésképtelenné vált (MEGOLDVA)

23 posts / 0 new
Last post
 picture

Üdv Mindenkinek!
Sajnos, a LIDL-ben is kapható, vezeték nélküli indukciós elven alapuló töltővel ellátott, több funkciós, Li-Ion akkumulátorral működő LED lámpám, az akkumulátor tönkremenetele miatt működésképtelenné vált.
Magával rántotta a töltőjét is, amelynek a típusa WTG 001 AHG, aminek a rajza elérhető a neten is. Ha esetleg más is találkozott vele a C4 pozíciószámú kondenzátor 220 nF és nem 2,2 nF mint a rajzon.
A lámpa rajzát viszont sehol nem lelem. Ez sem lenne nagy probléma, viszont az alkatrészek kimérése alkalmával találkoztam egy 8 lábú IC3 pozíciószámú SMD alkatrésszel, amit jelölés hiányában azonosítani nem tudok, de feltehetően a fő problémát, annak meghibásodása okozza.
Tehát, ha valaki rendelkezik az eszköz rajzával és hozzáférhetővé tenné, megköszönném. De, ha "csak" a jelzett alkatrész típusát közölné, azzal is sokat segítene.
A 14430 tip. Li-Ion akku helyett, már sikerült egy 14500 típus beleapplikálni a védőáramkörrel együtt..
Köszönettel!

File attachment: 
Comments
Imitome
Imitome picture

Sziasztok!
Végre sikerült a kapcsolási rajz elkészítése és a mérések után a lámpa javítása, némi átalakítással az eredeti funkciói megtartásával. Tehát a feladat megoldva.
Köszönöm mindenkinek, aki ebben ötletével, tanácsával és egyéb módon segítségemre volt, időt szakított rám!
Minden valószínűség szerint a jelenleg is ismeretlen típusú IC funkcionálisan egy „PIC” lehet. Mivel a PIC sajnos számomra ismeretlen, ezért pragmatikusan azt az utat követtem, ami végül teljes értékű funkcionális megoldást eredményezett. Alapvetően a K1 mikrokapcsoló be és kikapcsolta a 15 és 5 darabból álló LED sorokat egymást követően. Töltőre helyezve, „áramszünetet” előidézve a Li-Ion akkumulátort védőáramköre által védve a mélykisüléstől kb. 2 órán keresztül világított a 15 LED. A maradék probléma, vagyis a töltőben lévő lámpa a mozgásérzékelő által beállított időtartamú éjszakai segédvilágítása nem működött. Ezért az ahhoz kapcsolódó rész vizsgálata, mérése révén kiderült, hogy csak töltéskor az ismeretlen IC 6. lábán negatív feszültségnek kellene megjelenni, hogy ekkor a kapcsoló tranzisztorként funkcionáló Q2 pnp tranzisztoron keresztül a 6208A jelű 3 V-os regulátor + tápfeszültséget kapjon. Sajnos az említett 6. láb végig az akku töltöttségétől függő + feszültséget adta ki magából, akkor is amikor a „PIC” 4. lábán érzékelte az akkumulátor teljes feltöltöttségét és így a 3 voltos tápfeszültséget igénylő Am612 szenzor nyilván nem működött. A szenzor maximális áramfelvétele nem haladja meg az 1 mA-t, így egy TL431 és 3 ellenállás segítségével, ami a mellékelt módosítást tartalmazó rajzon is látszik, a TL431-es 10 mA beállításával a szerkezet tökéletesen működik.
Mellékelem az összes ehhez kapcsolódó rajzot és ismételten megjegyzem, hogy a töltőben lévő C4 poz.számú kondenzátor 400V/224, azaz 220 nF-os, ellentétben a rajzon 2,2 nF-ként feltüntetett értékkel.
 

2

Kari
Kari picture
*****

Szia-Gratula!
Engedelmeddel serkentettem egy ilyesmi scriptet a temadbol-sztem megerdemli a feltöltest is...
Kari

3

Imitome
Imitome picture

Szia!
Köszönöm szépen az elismerésed és tetszik az általad készített .pdf is.
A .pdf-ben a kék hátterű fotóknak a címben szereplő eszközhöz nincs közük, azt "nagyis" fórumtársunk tette fel, mert feltehetően arra a típusra gondolt, mikor segíteni akart.
Én másoknak való, esetleg hasonló problémával jelentkező hiba esetére írtam le egy megoldást, tettem "közkincsé" az általam készített rajzokat. 
Ezért azokat bárki, bármilyen szándékkal használhatja! Ha úgy érzed, hogy feltöltést érdemlő téma, akkor nincs semmilyen jellegű ellenvetésem a feltöltés ellen.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Imi!
:-) , OK, akkor kiveszem öket, s a szösszenetet feltöltöm_végül is elmegy Sch-ként is...
Békés Karacsonyt!
Kari

2

Imitome
Imitome picture

Szia Kari!
Köszönet a javításért és a nyomdaképessé tételért!
Én is Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok Neked és Szeretteidnek!
Imre :-)

0

nagyis
nagyis picture

Szia! Egy rajz lehet ezt keresed?
Az R4 ha jól látom piros piros barna =220 R

0

Imitome
Imitome picture

Szia! Ezzel van a problémám! Végre sikerült lerajzolnom. 

File csatolás: 

0

Imitome
Imitome picture

Szia! Köszönöm szépen, de ez a tápegység rajz nekem is meg van. A rajzon az R4 2,4K, ami annyi is és a NYÁK-on az alatta lévő felirat szerint is ennyi, a C4 ami nem 2,2 nF 400V a gyakorlati példányban, hanem 400V 224J, ami 220 nF, de a NYÁK lemezen az is 224/400V-ként van felírva. Vagyis a rajz hibásnak tűnik, de mivel kettő van az eszközből és mindkettő elromlott, így a tápegység javítása során ez egyértelművé vált. 
Az általad felrakott fényképen egy másik eszköz tápja van, mégpedig a WTG016-6PCB típusé, amin valóban ezen a pozíciószámon az R4 tökéletesen stimmel az általad megadott értékkel.
Nekem alapvetően a töltő által működtethető lámpa rajzára lenne szükségem, amit éppen most teszek a NYÁK alapján közölhetővé, vagyis már lerajzoltam kézzel, de minden alkatrész kimérve, mert SMD kód szerinti jelölést alapján nem találtam. De van egy 8 lábú SMD IC rajta, amit felirat hiányában beazonosítani nem tudok és szinte bizonyos, hogy a hiba egy része annak meghibásodásából ered, vagy az általam felrakott pici képen látható infra hőmérséklet érzékelő PIR hibája okoz. Ha a rajz "nyomdaképes, értelmezhető lesz, talán funkcionálisan is mérhetőbb, átláthatóbb lesz és kiderül mi is lehet az ismeretlen IC. Addig is, nagyis és zsugori segítőtársnak még egyszer köszönöm!
Azért a WTG 001 táp képeit küldöm. A tranzisztor és egy 4,7 mikroF kondi hiányzik még!

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
pic12?
pir0001?

0

Imitome
Imitome picture

Szia! Sikerült a lámpát lerajzolni. Ezen látszik a problémám.

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

Szia
az me6208a?

0

Imitome
Imitome picture

Szia!
Igen. A felirata szerint az. A SOT 89-3 tokozású. Alatta még 1339/30 felirat látszik, vagy csak l339/30 .Viszont az N-E MOS diódáját fordítva sikerült berajzolnom, most már jó lesz.
Az IC 3 az, ami kérdéses. 

File csatolás: 

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
még egy lehetséges

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Félreértettem a pir0001-et, mert hirtelen az infra hőérzékelő ugrott be, de arra külön egység van hozzá.
Funkcionálisan az egyes és hármas lábnak a nyák szerint nincs szerepe és a tápellátás sem kompatibilis a pir0001-el, pedig már kezdtem örülni.
Nem írtam le, de van belőle még egy, ami hasonlóképpen behalt. Arról egyesével leszedtem a megfejthetetlen kódú félvezetőket, melyekből a Q1 Y1 kóddal jelölt NPN tranzisztor, a Q2 egy 2SHB kódjelű  N-E MOS diódával, a Q3 egy Y2 kódjelű PNP tranzisztor. Az említett 8 lábúnak a 7. lába a LED-ek kapcsolgatását végzi, mert a mikrókapcsoló ide ad negatív tápot és így vagy az előlapi, vagy a fenti LED sor világít, illetve teljesen kikapcsol, ezzel átadva sötétben az 5. lábnak a PIR érzékelésére adott kapcsolójelet, amivel az előlapi LED-eket aktiválja. a 4. láb a +táp és a 8. láb a -táp. Panelon B+ és B-. Mivel a töltőt már megreparáltam, az említett 220 nF kondi robbant és a 2,4 K ellenállás lelökte magáról a színeket és megszakadt a melegtől. Nincs lelkierőm lerajzolni az egészet, de köszönet, hogy foglalkozol vele. A PIC elméletileg nincs kizárva, de a hármas láb funkciómentessége miatt talán kétséges. Lehet BOÁK is. Ezért segítene sokat esetlegesen egy szerviz kotta. De még nem adtam fel, hogy rajz készüljön róla.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

A rajzod alapján biztos, hogy az 1-es láb a V+ és nem 4-es. Másképp nem is működhetne telepes üzemben, ha jobban megnézed. Ezt erősíti az a kerámia kondenzátor pozíció is, ami a nyákon az IC tetejénél van. Az egy tápszűrő kondi, amit valóban így helyezünk el, lehető legközelebb az IC-hez.
A 4. láb jelen rajz alapján csupán azt figyeli, hogy töltőn van-e a készülék. Sanszos, hogy valamilyen PIC kontroller lesz az ominózus IC.

Üdv,

KN
 

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Biztos vagyok benne, hogy az 1-es láb a + táp,  a nyákon B+ a jelölése. A kerámia kondival teljesen igazad van. Talán segít, ha az indító leírásnál mellékelt teljes nyák képet megnézed (image2), de elküldöm a már szétszerelt és alkatrészek nélküli átvilágított NYÁK-ot is. Ha a kettőt összeveted látható, hogy az egyes láb a +-ra megy az IC alatt vezetve. Az említett kondi éppen látszik az IC helye fölött. Igen a 4. láb figyel, mert, ha töltőn van a lámpa, csak akkor aktiválódik a mozgásérzékelő sötétben. Tartok tőle, hogy valami kontroller lesz. De akkor marad más üzemmódban. 

File csatolás: 

0

kovacsna
kovacsna picture

 a 4. láb a +táp és a 8. láb a -táp. 

Szia!
Csupán a hozzászólásod alapján nem volt tiszta, mert ott a 4. lábat említed.
Egy alap PIC programozót nem nagy dolog összedobni.
Azzal esetleg kiderülhet a dolog, ha még hajlandó kommunikációra.

Üdv,

KN

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Valóban a 4, láb körül volt itt egy keveredés. A 4. láb figyel és amennyiben töltőre helyezem a lámpát, akkor sötétben aktiválja a PIR-ként jelzett fény és mozgásérzékelőt.
Sajnos még csak felületesen mértem a lámpán funkcionálisan, mert a nyomógombbal a 15-ös LED csoport, majd az 5-ös LED csoport aktiválható és deaktiválható is.
Nem tartom kizártnak, hogy a PIR érzékelő adta fel a harcot és nem működik. Rajzolni nem nagyon volt érkezésem, de azért lerajzoltam, hogyha esetleg mást is érint, vagy érdekel, akkor rendelkezésre álljon. Viszont a PIC-nek tartott kicsi pókról, -már a nyolc lába miatt-, jelölés híján adattal nem rendelkezem. Ezért is kértem segítséget, mert ha már nekiláttam az egyébként 10 Eurós szerkezetnek, semmi más, csak a kihívás miatt, de a komplett működés miatt érdekel a dolog, mert kézilámpának az akku kapacitása függvényében az akku lemerüléséig használható. A LiIon akksin túltöltés védelem és lemerítés elleni védelem is van. A töltő rész már hibátlanul működik, de a letölthető rajz nem egyezik a gyakorlati alkatrész adatokkal, de arról már írtam.
Tudom, hogy nem igazán nagy dolog összeállítani egy egyszerűbb, PIC kezelésére alkalmas eszközt, de bevallom őszintén, hogy PIC-kel még nem volt lehetőségem foglalkozni.
Az Atmega közelebb áll hozzám, mind eszközállományban, mint barátkozási szinten, hiszen a Honvéd Kórház béli robottargoncákat közel 8 évig javítottam és abban Atmel kontrollerek vannak, ezért praktikusan megszokásból is, itthonra is azokhoz készítettem eszközöket. Még fuse bit doktort is készítettem, mert rossz adatok miatt lekukázott egy atmega328P, de így, megint új lett. Sajnos programozni saját kútfőből nem tudok, de már közelítek a célhoz.
Köszönöm a segítséget! Ha elérek valami érdemleges eredményt, mindenképpen írok egy tájékoztatót. És most összerakom, amit szétszedtem és kezdem a funkcionális méréseket remélve, hogy kettő egyforma eszköz nem egyformán hibásodott meg.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Imitome
Imitome picture

Üdv!
Köszönöm a segítő szándékot! Tegnap lerajzoltam kézzel, ma átteszem áttekinthetőbb értékelhetőbb formára, mert nincs kizárva, hogy másnak is lesz ilyen problémája és a rajz és a működési  leírás (amit mellékelek) alapján  reménykedem, hogy könnyebb lesz a "megfejtés". A komplett lámpa fotóját mellékelem.
Köszönöm!

File csatolás: 

1

nagyis
nagyis picture

Szia! Erősen gyanús hogy az ic egy PIC12F635 a táp és kimenet megegyezik
http://ww1.microchip.com/downloads/en/devicedoc/41232d.pdf

0

Imitome
Imitome picture

Szia! Köszönet a segítségért! Ha valóban PIC, akkor sajnos marad a kézi üzemmódban való használat, mert a PIC-hez eszközök és program kell, amiből a programozás tűnik nehezebbnek. Viszont eszközökkel felszerelkezve az Atmega mikrokontrollerekhez vagyok, a programozás művészetének tudása nélkül. :-( 
Még egy dologban reménykedem, hogy a kettőből csinálhatok egy teljes értékűt, mivel mint írtam kettő romlott el akku hiba miatt. Ha eredményes lesz, azt itt a fórumon közölni fogom, mert ez már közel két éve félretett dolog. Most nekiálltam, mivel ezidáig a felület szerelt technológiához a megfelelő eszközök nem álltak rendelkezésre.

0

Sponsored links