You are here

WWAN modul

10 posts / 0 new
Last post
BigTom
BigTom picture

Szevasztok!

A kérdésem az lenne, hogy látott-e már valaki pl. PCMCI, vagy USB csatoló felületű mobilinternet
(WWAN, 3G/SHDPA) adaptert szétszedve?
http://www.vatera.hu/listings/index.php?q=mobilinternet&c=0
Esetleg van ilyen berendezése hibás, roncs, javíthatatlan, amit szétkapna a kedvemért és belekukkantana?
Szerencsés esetben - és ha eladó - meg is venném.
Köztudott, hogy a WLAN adapterek, routerek némelyike szabványos mini-PCI formátumú rádiós egységet tartalmaz, ami berakható a laptop ezen foglalatába is. Ezt találtam ki én is, mert a laptopom elő van készítve a fogadására, tehát praktikusabb lenne, mint egy USB, vagy PCMCI csatlakozású külső egység. A bökkenő az, hogy fogalmam sincs, hogy melyik eszköz lenne alkalmas a dologra.
Ilyen lenne a laptopba való eredeti modul: http://support.euro.dell.com/support/edocs/systems/latd620/en/SM/minicar...
Az oldal közepéig kell lemenni, eddig a címig: Mobile Broadband Card.

Minden segítségnek örülnék és köszönöm!
BigTom

Pontosítanék, mert közben okosítottak, a foglalat neve mini PCI-Express, ill. mini PCI-E.

Comments
kajbi
kajbi picture

Ha még érdekel mi van a modemben.

http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/367modem/hsdpa.htm

:)

0

Vote up!

You voted ‘up’

hifi64
hifi64 picture

Szia
Írd meg a laptop típusát.
Javítok néhány PC.-s cégnek
hátha van nekik bontva.
Bár elég nehéz rávenni őket
hogy foglalkozzanak ilyesmivel.
hifi64

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom
BigTom picture

hifi64!
Konkrétan egy Dell D620, de ők több gépbe is beépítik ezt a modult, valamint más cégek is gyártanak hasonlót. Szabványos mini-PCI modul. Persze jobbak az esélyeim egy típus azonos darabbal, de más gyártmány is jó szerintem.

A laptop: http://support.euro.dell.com/support/topics/topic.aspx/emea/shared/suppo...
A Dell szerint ez kell bele: http://www.users.hu/termekek/14200/Novatel%20pcmcia

Gondolom így már érthető, hogy miért variálok vele ennyit. :(
Köszönöm!
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci
perlaci picture

Üdv
Írtam üzenetet neked de nem reagáltál rá. Olvastad?
Van amit keresel nekem. Ha küldesz privát mail címet küldök képet a ketyerékről. Ha jól tudom Bp vagy mint én. Ha kell oda tudom adni próbára is. Vagy elcseréljük.
Szia Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom
BigTom picture

perlaci!
Ne haragudj, pár nap óta nem néztem a leveleimet, most meg nem tudom letölteni valamiért.
Szóval milyen modulod van és mennyiért adod? Vagy adapter?
Köszöm!
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

perlaci
perlaci picture

Üdv
Most Én bimbolkodtam el az olvasásokat.
Az egyik kártya egy ETHERLINK III PCMCIA 10Mb a másik egy WiFi laptopba illeszthető külső kártya.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom
BigTom picture

perlaci!
A szándékot köszönöm, de nem erre van szükségem. Talán félreérthetően fogalmaztam.

Amit kínálsz, az egy ethernet adapter, ami a helyi vezetékes, tehát LAN hálózathoz való csatlakozásra alkalmas.

A másik egy WLAN adapter, az a helyi vezeték nélküli, esetleg nyilvános HotSpot, tehát rádiós hálózati csatlakozáshoz alkalmas, hívják Wireless-nek, vagy WiFi-nek is. Ennek az adapternek a PCMCI, vagy USB csatolófelületű változatát csak példaként hoztam fel. Az ilyen adapterekben előfordul mini-PCI csatolófelületű modul, amit az adapterből kiszedve beépíthetünk arra alkalmas laptop mini-PCI foglalatába közvetlenül is.

A WWAN adapter a GSM rádiótelefon hálózatokhoz való kapcsolódásra alkalmas, természetesen kell hozzá a szolgálatónál szerződést kötni és a kapott SIM kártyát be kell helyezni a kívülről csatlakoztatott adapterbe.
Ezt a kapcsolatot hívják még HSDPA, 3G, meg a csuda tudja milyen néven, de ezek az elnevezések számomra elsősorban a kapcsolat sebességét különböztetik meg, köznyelven mobilinternet. Ilyen adapterre volna szükségem, vagy ezekről információra.
Olyan laptophoz kéne az adapter, amiben a SIM kártya foglalata benne van és alkalmas arra, hogy a belső mini-PCI-E foglalatba WWAN kártyát helyezve külső eszköz nélkül csatlakozhassak mobilinternetre. Az elterjedtebb módszer a külső adapter, ami tartalmazza a rádiós egységet és a SIM foglalatot is. Az ilyen adaptereket a szolgáltatók piti pénzért biztosítják, de használtan is olcsón beszerezhető.
Szóval, a WLAN adapterek szisztémájából kiindulva feltételezem, hogy létezhet olyan WWAN adapter, amiben belül a rádiós egység egy mini-PCI-E kártya és azt betehetem a laptopba.
Arra az információra lenne szükségem, hogy melyik adapterben van mini-PCI-E rádiós modul, mert akkor egy olyat kell vennem, illetve olyat igényelnék a szolgáltatótól. Persze nagyobb sebességűek előnyben.
Ha nem érthető amit írtam, nyugodtan jelezzétek és köszönöm!

BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

A cardbus formátum tulajdonképpen egy hagyományos 33 MHz-s PCI kártya, csak a csatlakozó formátuma más. A miniPCI pedig egy (többé-kevésbé )teljes értékű pci slot kisebb méretben. Ennek megfelelően csak fizikai különbség van a csatlakozóban, de az összes jel megvan mindkét hardverben, sőt talán még a tűk kiosztása is ugyan az. A cardbus annyival több, hogy támogatja a hot swap-et, amit ugye a számítógépes kártyák értelemszerűen nem.

Ha olyat keresel amit csak egyszerűen szét kell szedni és berakni a miniPCI slot-ba, abban most így hirtelen nem tudok segíteni, de ha van kedved forrasztgatni, akkor bármelyik cardbus kártyát be lehet tenni minipci aljzatban, csak lehet, hogy forrasztanod kell.

Kiosztás fentvan a pinouts.ru-n

Ugyanakkor a gép biosának is támogatnia kell. Vigyázz, mert egyes gépek nem engednek magukba csak olyan kártyákat, amelyeket a gyártó engedélyez. Az is előfordul, hogy az aljzatot csak bizonyos funkciókra készítik elő, pl. wlan-t lehet beletenni de mást nem. Egyszerűen nem implementálják a bios-ban a többi hardver fogadásához szükséges részt.

Ha egyszerűsíteni akarod az életed és nem akarsz forrasztgatni, csak kivenni és berakni, akkor utána tudok nézni annak is, hogy melyik hardver ilyen, de kissé macerás. Ha senki nem vágja séróból és nem kapsz választ pár napon belül, akkor keress meg magánban és segítek.

0

Vote up!

You voted ‘up’

BigTom
BigTom picture

Szia mdecsi!
Köszönöm, hogy foglalkoztál vele!
A legszebb megoldás az lenne, ha olyan adaptertípust tudnál ajánlani, amiben mini-PCI foglalatú kártya van. A forrasztgatást nem lustaságból hanyagolnám - féltem a laptopot. A lábkiosztást sem tudnám visszafejteni és abban sem vagyok biztos, hogy elférne benne egy más típusú/formájú panel.
A laptopban két mini-PCI foglalat van, az egyik a WLAN adapternek, az benne is van. A másik a WWAN adapternek van előkészítve, az antenna is be van fűzve, a SIM kártya foglalat is benne van.
A típus kompatibilitás akkor derül ki, ha belepróbálom, de ennyi rizikót vállalnom kell.
Jó áron természetesen a kártya is érdekel, de a bolti ára elképesztő. A használt külső adaptert meg fillérekért vesztegetik, arról nem is beszélve, hogy előfizetés esetén a szolgáltató akár ingyen is adhatja, csak nem tudom, hogy melyik típust kérjem...

Sokfelé érdeklődtem már, de mindenki tanácstalan, valaki még a WLAN modulos párhuzamot sem hitte, pedig már adapterben és routerben is láttam mini-PCI kártyát.
Még egyszer köszönöm!
BigTom

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content