You are here

Yamaha A500 erősítő torzan szól MEGOLDVA

13 posts / 0 new
Last post
djhalasi
djhalasi picture

Sziasztok! Adott a fentebb megnevezett erősítő. Úgy került hozzám, hogy a bal oldalon zárlatosak voltak a végtranziaztorok, illetve szakadt volt a két emitter ellenállás. Ezek cseréje után tökéletesen működött, természetesen a nyugalmi áramot is beállítottam és ment vissza a gazdájához. Sajnos ismét itt van. Állítólag nagyobb hangerőn elkezd "trottyogni" torzítani a jobb oldal, ami javítva sem volt. Nekem eddig 2x jött elő a hiba nagyobb hangerőnél, de ha kikapcsoltam meg vissza akkor megint jó volt egy darabig. Most viszont gyilkolom fél órája és semmi baja. Még arra gondoltam kicserélem az összes kis elkót ami van a panelon, hátha. Esetleg valakinek valami ötlet? A rajza fent van itt a tanyán. A hibát egy tőben megtört jelkábel okozta a panelon.

Comments
zgyula
zgyula picture

Hello !
Először nézd meg a védelmi relét, hogy jó-e a kontakt,majd ugyanez az összes kapcsolón ami a jel útjában van. Az elkók ész nélküli cseréje az amatőrök dolga, sokszor olyanokat cserélnek ki amelyek helyett csak rosszabbat tudnak betenni.
Érdemes megnézni a TR115, 117 és környezetét is...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:érdemes megnézni a hangfalakat, vezetékelést is, egy H&K-t kétszer hoztak vissza, hangfal hiba miatt(nagy hangerőnél hozzáért a lengő a mágneshez)

Bálint

0

djhalasi
djhalasi picture

Hangfal hiba kizárva, mert a saját hangfalammal is csinálja, ami tutira jó. A relére és potira én is gondoltam, de érdekes, hogy amikor elkezdett torzan szólni elkezdtem kocogtatni a relé házát, a potit meg a panelt is, mozgattam a vezetékeket, hogy hátha valami kontakt hiba, de nem javult meg. Kikapcs-bekapcs és azóta elő sem jött a hiba. Talán a relé, de nem mernék rá megesküdni. A szomszédok biztos szerettek, de hát sajnos csak "padlózással" jön elő, amikor épp olyanja van. A lehető legrosszabb hiba.

1

cs_laci
cs_laci picture

Sziasztok!
Ha nem akarod a szomszédokat zaklatni, csinálj egy "műterhelést". A teljesítmény java azon hővé alakulhat és ha egy osztást is teszel a hangszórónak, akkor közben a zenét is hallhatod csökkentett teljesítményen.
Üdv: cs_laci

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a HAM-bazárban van:

5,1 ohm/20 W (R605x, huzal)

7,5 ohm/10 W huzal, bilincses

12 ohm/6 W kerámiatokozású

15 ohm/10 W (R615, huzal)

ezekből összerakható

Bálint

0

city217
city217 picture

Szia.
Én meg HAM bekaplak, ha nem fejezed be. Csináljuk már meg azt a szerencsétlen erősítőt!
Ezzel a kütyüvel amit összeakartok rakni nem lesz meg a hiba, ehhez kell még egy süketszoba. :)
J.

0

djhalasi
djhalasi picture

Elhiheted, hogy én sem fogok kínlódni most a műteherrel. :) Meg kellene találni minél hamarabb a hibát, aztán vigyék a háztól. A szomszéd másodlagos :D

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Hogy a reléhibát teljes biztonsággal kizárd, egy alkalomra hidald át a munkaérintkezőket. Levett hangerővel indítsd hogy ne koppanjon nagyot a hangszóró. Mikor kattant a relé, adhatod rá a kakaót. Tapasztalatom szerint a beégett érintkező nem biztos hogy kocogtatásra megjavul.
Laci

0

city217
city217 picture

Ötletnek nem rossz mert jön a tél és fűthetnél vele, de ezt a műterhet beállításokhoz használják!
Relé kontaktja okozhatja, poti kontaktja okozhatja, cseréld meg szakaszosan az oldalakat, és ha vándorol a hiba akkor könnyen kiszűrhető.
De sztereó végnél illik sztereóban cserélni az alkatrész, szóval mindet.
J.

0

city217
city217 picture

Sziasztok.
A pormétert miért hagyjátok ki a lehetséges bűnösök közül?
A hangfal ha hibás akkor kis hangerőn torzít, nagy hangerőn a rossz kontakt tud.
Üdv.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Igen sokszor tapasztaltam, hogy amikor az egyik oldal meghal akkor a másik is megsérül, hisz egyformán hajtják túl. Ilyenkor az a kérdés, hogy ez hangerő vagy hőfüggő. Érdemes lenne hajszárítóval megmelegíteni hátha kisebb hangerőn is előjön a hiba. Simán elképzelhető, hogy valamelyik végfoktranyó okozza a hibát. A csatolókondikat is érdemes átnézni, mert ha átvezet az is hőfüggő. Nézd meg az emitter ellenállásokat, hogy nem nyúlt-e meg valamelyik.

Üdv.

0

djhalasi
djhalasi picture

Emitter ellenállásokat már cseréltem, de 1x így is előjött már a hiba. A hajszárítós megoldást kipróbálom.

0

Sponsored links