You are here

Yamaha AX-450 táptrafó...értékek megvannak. Tekercselni vagy meglévő feszültségeit csökkenteni?

7 posts / 0 new
Last post
Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Kaptam egy gányolt erőlködőt,először beakartam dobni a többi lom közé...de miután kicsit megvizsgáltam és kiderült a panelja sértetlen,végfokok eredetiek és hibátlanok úgy döntöttem helyre pofozom.Hangerő gombja hiányzik de van esztergám, meg képem az eredetiről ez nem probléma,még a venti lyukat kell szépen eltüntetni a hátuljáról.Lesz vele pár óra munka de imkább mint hogy hulladékként végezze.
A legnagyobb gond hogy valami "mester" belefabrikált 2 db kisebb toroid trafót(OLP 3D817)+ventillátort mellé(gondolta a kis trafók majd bírják árammal ezt az erősítőt ha hűti őket)amik szépen primer zárlatosak is lettek.Kerestem neten de sehol nem találok róla rajzot(tanyán sem) hogy milyen feszültségeket szolgáltathatott eredetileg.Ránézésre 2 szimmetrikus tápfeszültségről üzemel.2db 3300Mf 25V és 2db 8200Mf 63V pufferrel.Gondoltam megkínálom +-15V és +-42v-al,de ha esetleg valaki ismeri a gyárit maradnék az eredeti értékeknél.
Hátha valaki tudna segíteni.Köszönöm.
Üdv!

File attachment: 
Comments
Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Vagy lenne még egy lehetőség.Nem tudom ti mit szóltok? Mikrohullámú sütő trafójának ilyen irányú áttekercselésével érdemes foglalkozni? Szerintem a primert sem lehet meghagyni mivel egyrész alumínium másrészt alulméretezett menetszámú,a vas nem tudom milyen minőségű lehet.
Üdv!

File csatolás: 

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Köszönöm Kuminak a rajzot!
Találtam alkalmas donort egy AIWA-hifiből.A baj hogy ennek jóval nagyobbak a feszültség értékei.2x14V helyett 2x19.5,2x37V helyett meg 2x51V váltóban mérve.Szóval durván 30%-al kellene csökkenteni minden feszültséget.
Gondolkodom egy megoldáson amivel megoldható lenne a trafó áttekercselése nélkül(elég masszívan összevan rakva,lakkozva,hegesztve).
Nem régen eladtam egy komoly Yamaha A-960-II erősítőt amiben a hálózati trafó primer körébe gyárilag bevolt építve valami tirisztoros ketyere(pár alkatrész,triakok,potméter-sajnálom hogy nem másoltam le)azzal a trafó kimenő feszültségeit a puffereken látványosan lehetett csökkenteni,ha jól rémlik +-70 volttól le +-50 volt környékére.Na ilyesmi kellene most nekem is ehhez.
Üdv!

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Mellékeltem az AX-470 táprajzát.
Tudom nem ugyanaz, de talán hasonló és segít.
Üdv.: Kumi

File csatolás: 

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Szia!
Köszönöm,negyon hasonló bekötésű! Elég rosszul látszik a képen a feszültség a kondikon de mintha 2x49.8V és 2x17.3 lenne.Ezt meg tudod erősíteni?
Még ha annyit megtudnál nézni hogy az AX-470 tipusnak mik a végtranzisztorai,az enyémnek: 2SA 1491 ÉS 2SC 3855
Üdv!

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
PR-ben kérek E-mail címet és elküldöm az SM-et.
Az AX-450 és az AX-470 erősítők kimeneti teljesítménye azonos, 2 x 65W.
A végtranzisztorok ugyanazok, tehát 2SC3855 és 2SA1491.
A hálózati transzformátor:
1. 2 x 14VAC
2. 2 x 37VAC
A puffer feszültségek:
1. +17.3VDC, -17,9VDC
2. +-49.8VDC
Ezek a feszültség értékek szerepelnek a kapcsolási rajzon.
A dokumentációban a 14VAC szekundernél hibás a rajz, mert rossz helyre van jelölve nyilakkal a szekunder feszültség!!!!
Üdv.: Kumi

0

Cormyus
Cormyus picture

Cormyus
Köszi! Megy a PR!

0