You are here

Yamaha CDX-530E olvasási hiba fejcsere után

15 posts / 0 new
Last post
Yamaha
Yamaha picture

Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert nem boldogulok egy Yamaha CDX-530e CD lejátszó javításával.(A service manual megtalálható itt az oldalon)
Kezdte bizonytalanul olvasni a lemezeket, ezért úgy döntöttem kicserélem a lézerfejet.
Mivel több helyen azt olvastam, hogy a motorok is okozhatnak rejtélyes hibákat, ezért először a két motort tisztítottam meg. Betettem az új fejet (KSS210A), elvégeztem a beállításokat. Úgy tűnt, hogy szépen működik minden. A tartalom jegyzéket gyorsan beolvasta, és le is játszotta a lemezt. A gyári lemezt viszonylag szépen lejátssza, de néha megbolondul, szám léptetésnél nem találja a következő számot, a cd felpörög, és mintha "fókuszálás" is hallatszódna. Próbálkozik egy darabig, aztán leáll.
Írott lemeznél rosszabb a helyzet, ezt is szépen beolvassa, de kb. a 3. számtól felfelé nem találja a következő számot, kerreg, keres, aztán leáll. Van úgy is, hogy az első szám első percénél elveszti a fonalat, és felpörög, kerreg, leáll.
Találkozott már valaki ilyen hibával? Hogy lehet behatárolni egy ilyen hibát?

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Ha a lemez elején jó és egy ponton túl jelentkezik a hiba, akkor a fej flex kábele meg van törve. Általában a fej csatinál szokott elrepedni. Okozhatja spindle motor hiba is. Milyen a szemábra? Nem hunyorog?

0

Yamaha
Yamaha picture

Van úgy , hogy az első számnál is megbolondul, és van úgy, hogy az utolsónál. Ez még régebbi típus, különálló vékony vezetékek futnak a fejtől. Végigtekertem  a szánt az elejétől a végéig, de nem tűnt úgy, hogy feszülne bárhol is. Az az érdekes, hogy a szemábra szép stabil, kb, 1,2Vpp. Nem hunyorog.

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Én a tányért nem bántanám, mert sok esetben ragasztott, de ha nem akkor sem szokott elmozdulni. Azt írtad, hogy mindent beállítottál. Ezalatt az EF balace-t és a FO erősítést is érted? Az SM azt írja, hogy a szemábrát az EFM ponton kell mérni és a jel amplitúdója 0,92V +-0,2V. Ha ott 1,2Vpp-t mértél az nagyon sok. Elképzelhető, hogy túl nagy a lézeráram. Szerintem ne az új optikával kísérletezz. Tedd bele a régit, állítsd be az EF balance-t és FO erősítést újból. Ezt követően nézd meg a szemábrát és ha az amplitúdója meghaladja az SM-ben megadott értéket próbáld meg csökkenteni a lézeráramot amíg be nem áll a 0,92Vpp. Természetesen ha nincs kalibráló lemezed, akkor egy hibátlan gyári lemezzel végezd el a beállítást. Ha megvan írd meg az eredményt. Lehet, hogy ezzel meg is oldódik. Sokszor a felhasználó tekergeti el, mert ezt olvassa a fórumokban.

0

Yamaha
Yamaha picture

0,92+0,2=1,12Vpp, az 1,2V hoz ez szerintem elég közel van, lehet, hogy a műszer is csal pár 5%-ot. Írott lemeznél nem emlékszem mennyi, de úgy tudom ott kisebb a szemábra nagysága. Ha visszább venném a lézert, akkor ott tuti kiesne a működési tartományból az írott lemezeknél.
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha a tányér és optika közel van azt úgy ellenőrizheted, hogy  tányérméretű karikákat vágsz ki papírból és egymásra rakod, rá a lemezt.
Ha romlik a minőség, akkor kell a tányért kell lejjebb vinni
Az eltérés nem szokott  +/- 0,5 mm-nél több lenni.
A tányér állításra csak végszükség esetén kerüljön sor, előtte tolómérővel meg kell mérni a pontos helyzetet.
Ehhez ilyen eszközt csináltam

Bálint

0

Yamaha
Yamaha picture

Köszi a képeket! Lehet, hogy csinálok majd én is ilyen szerkezeteket. Egyenlőre még nem nyúltam a magasságához.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hol vetted? Kína, vagy idehaza?

Az ebay, ali, és társairól származó fejek közott nagyon sok a használt, bontott, rossz. Úgy vannak vele a kínaiak, hogy ha rossz, majd szól a vevő, max küld másikat...

Kínában iparszerűen megy az elektronikai eszközök visszabontása..  volt is balhé, amikor az USA légierőnek sikerült bevásárolni a saját leselejtezett vadászgépeiből visszabontott alkatrészeiből.. :)

Nekem egy kss213 esetén voltak hasonló megmagyarázhatatlan parajelenségek. Ebay-es persze... A porvédőt levéve mikroszkóp alatt volt egy pici fémforgács az egyik oldalon, a tekercstest, és mágnes között... Persze ez 10millióból az egy... De ilyen is van.

0

Yamaha
Yamaha picture

Szia! Idehaza vettem, elég drága volt a fej, 9000+1500 a posta. Tudom, hogy kínai is van olcsóbban, de nem akartam 3 hetet várni rá.
Teljesen újnak tűnik, kék fóliában volt, és kis fehér dobozban.

0

petyka2
petyka2 picture

Szia! Tányérmagasságon állítottál? Szerintem az legyen a következő lépés.

0

Yamaha
Yamaha picture

Szia! Nem , a tányérmagasságon nem állítottam, féltem, hogy nem tudom visszaállítani pontosan, csak a motor alját szedtem le, de beépítve maradt.

0

petyka2
petyka2 picture

Megméred és max visszaállítod. Mondjuk szerintem a régi optikával is kísérletezhetsz, ha nem akarod a tálca magasságot állítani, tekerj egy kicsit rá a potira, hogy nagyobb feszültséget kapjon a dióda.
Anno olyannal találkoztam KSS optikánál, hogy gyárilag volt túlvezérelve a feszültség, és pont attól javult meg, ha kevesebb feszültséget kapott a dióda.
Érdemes szerintem minden mindegy alapon mind a két opciót kipróbálni.

0

Yamaha
Yamaha picture

10480Ft volt ez a fej, mire ideért. Egy kicsit félek a lézer állítgatástól, annyit olvastam már a neten, hogy a lézert gyárilag beállítják egy 3000$-os műszerrel, és otthoni körülmények közt nincs esély ugyanazt a lézer teljesítményt megmérni. Minden cd javítással foglakozó cikkben felhívják a figyelmet, hogy semmi esetre se nyúljunk a lézer potijához.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ilyenkor érdemes a fejmozgató fogaskerekeket is letisztítani, a csúszófelületeket is, és újrazsírozni pl. vazelinnal, nagyon vékonyan
A fejvezeték akadálytalan mozgását is ellenőrizd

Bálint

0

Yamaha
Yamaha picture

Szia! Igen, ezeket is megcsináltam, csak elfelejtettem leírni.

0

Sponsored links