You are here

Yamaha HTR-5630RDS hangosítás/halkítás esetén job/bal oldali hangfal "össze-vissza" elnémul

11 posts / 0 new
Last post
coyote
coyote picture

Sziasztok!

A problémám a következő:
Jelenség 2 hónapja:
bekapcsolom az erősítőt és valamelyik oldali hangfal nem szól. Hangosítok, és egy bizonyos (mindig változó) hangerő után "bekapcsol" a hangfal. Aztán visszahalkíthatom, és szépen szól sztereóban minden.
Jelenség most:
bekapcsolom az erősítőt és valamelyik oldali hangfal nem szól. Hangosítok, és egy bizonyos (mindig változó) hangerő után "bekapcsol" a hangfal. Aztán visszahalkítom, kikapcsol.. és mindezt össze-vissza. Aztán ha hagyom, akkor mintha pár perc után "bemelegedne", és minden OK. (ha van türelmem megvárni)
Szóval haldoklik. Hogy fogjak hozzá a hibakereséshez? (zöldfülü vagyok, de megfelelő távsegítséggel csodákat tudok tenni :) )
Köszi előre is!

coyote

Comments
nyaki
nyaki picture

Üdv!
Ha már az előttem szólók tanácsait kivesézted és még mindig fennáll a hiba, akkor én amondó vagyok, hogy a motoros hangerő szabályozó potija haldoklik. Mivel nem vagy gyakorlott a témában én cserét javaslok, de egy kis odafigyeléssel és ügyeskedéssel működőképessé lehet tenni, ...ideig-óráig.
"Némi" műszerezettség már nem árt egy ilyen digitális jószágnál.
Egyébként tényleg csak tippeket tudunk adni, mert a javítása már egy másik dimenzió.

Szép napot!
„Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!”

0

Czink_Attila
Czink_Attila picture

Ha mégsem az erősítőben van a hiba, akkor kicsit rosszabb is lehet a helyzet: Próbáltad már másik hangszóróval az erősítőt? Ha avval megy, de a sajátja meg ugyanazt csinálja egy másik hangforráson, akkor a lengőcséve hajlékony kivezetőhuzalja szakadt el.
A hangszóró tekercsébe az áram kettő (vagy négy) hajlékony, sodrott huzalon keresztül megy. ha a forrasztás felkeményítette a huzal egy részét, az mellette el szokott "törni" a membrán rezgésétől. Mivel a huzalban többnyire van nylon szál is (mechanikai tartásra) a hangszóró egy bizonyos hangerő felett hajlamos "átütni" és ideiglenesen összehegednek a szálvégek.
Ha bekapcsolod az erősítőt, és még halkan a hangszóró membránját finoman megbököd, és úgy is megszólal, szinte biztos, hogy a kivezetés lesz a hiba. Azt meg egy kis ügyességgel lehet cserélni, de vannak rá specializált szervizek is.

-Czink Attila

0

agressiv
agressiv picture
*

És pont a mind a kettő? :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:a hangszórót kapcsoló relé érintkezői korrodáltak.
Ilyen hibát okozhat még csatolókondenzátor hiba is.

Bálint

0

coyote
coyote picture

szia! köszi! a relét értem/ismerem, a csatolókondenzátort nem :( De hogy jövök rá, hogy melyik az? (bár annyit tudok, hogy a relének van egy kattanó hangja, mikor behúz, és az általam vázolt jelenségnél nincs hangjelenség, csak szimplán megszólal a hangfal, vagy épp elhallgat)

Szóval, tippet adtál, már csak egy kis segítséget, hogy mit is csináljak pontosan, szívesen vennék :) Köszi!!

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A relé hangszórót kapcsoló érintkezőit a hibát épp produkáló oldalon óvatosan csipesszel vagy egy darab
dróttal érintsd össze.Meg kell hogy szólaljon.99% hogy reléhiba.
Üdv: Laci

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

A relé érintkezői nem zárnak rendesen. Ahogy növeled a hangerőt egyre növekszik az érintkezők között a feszültség és egy szint felett átüt. A keletkező pici szikra összehegeszti az érintkezőket, ezután már a kisebb feszültséget is átviszi.
A megoldás a relé cseréje.

Csatolókondi az egyes fokozatok között található. Maga a kondi vagy a forrasztása hibás amit a növekvő feszültségen "megjavul". A jelnyomon végigmenve (hangerőszabályzótól a végfok kimenetéig) megkereshető a hibás kondi. Ehhez sokat segit a készülék rajza.
A megoldás a kondi cseréje, vagy a forrasztási hiba átforrasztása.

sanyika45

0

coyote
coyote picture

Szia!
szuper! Csatornánként van relé és csatolókondi, vagy közös ágban? Mert mindkét hangszóró eljátssza az ismertetett jelenséget, hol egyik, hol másik... A forrasztás a lábaknál el tud öregedni? mert az elmúlt 10 évben nem volt gondom, csak mostanában... És van relé és/vagy a kondi hibának szemmel látható nyoma, vagy próbálkozással lehet csak eldönteni, hogy mi a hiba oka? Köszi

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv! Mindig két csatorna! Tehát 2 relé , és 2*X kondi az X jelöli a fokozatok számát.

0

gyorgy1960
gyorgy1960 picture

Üdv:Egy próbát megér:cseréld ki a müsorforrás audiókábelt egy másikra(vagy újra).Volt már ilyenre is példa. Üdv.

0

Sponsored links