You are here

Yamaha P-4500

7 posts / 0 new
Last post
yohnsee
yohnsee picture

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Elakadtam ennek a végfoknak a javításában.
A történet röviden: úgy került hozzám, hogy az egyik oldalon eldurrant 3 végfok tranzisztor és 3 teljesítmény ellenállás. A NYÁK-on egy kb. 1cm átmérőjű lyuk keletkezett emiatt, alatta a vezetősávok (2db) elpárologtak. Ezeket pótoltam, a végfoktranzisztorokat (22db) és a meghajtó tranzisztorokat (6db) újakra cseréltem. Szakadt ellenállásokat is cseréltem. Elindítottam, nagyon jól ment, 1 órát teszteltem műterheléssel. Kikapcsoltam, félreraktam. Majd másnap gondoltam összerakom, küldöm a gazdájának. De még egyszer gondoltam bekapcsolom, na ekkor ért a meglepetés. Az N-es oldal tranzisztorainak kollektorköre kiült közel féltápfeszre (70V-ra, a teljes tápfesz +/-120V), ekkor a P-s oldal még jó volt. Majd az is ugyanezt csinálta, kicseréltem az összes kisjelű tranzisztort, diódát újakra, de semmi változás. Mérésre az összes tranyó, ellenállás, dióda jó.
Ha valakinek van egy jó ötlete, ne tartsa magába!
Itt az elektrotanyán letölthető a szervizdoksija, ennek a legutolsó (60.) oldalán van a PA kapcsolási rajz, az vonatkozik erre a végfokra.

Comments
Kumi
Kumi picture

Szia yohnsee!
Kicsit pontosítsál.
Milyen feszültségeket és pontosan melyik végtranzisztoron mértél.
Ez nem egy egyszerű végfokozat, el kell választani funkcióban az egyes "végtranzisztorokat".
Most vezérelve működik műterhelésre az erősítő?
Üdv.: Kumi

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia!
Először is köszi a segítő szándékot.
Másodszor: Ugye egy végfokban 2 oldal van, az egyik oldal működik rendesen. A másik az, amiről szó van. Ezen belül a Q123, 124, 125, 126 (ezek NPN) és párjaik Q128, 129, 130, 131 (PNP) ha a kapcsolási rajzot nézzük, ezek babrálmak ki velem.
Először az N-es oldal kollektorköre (a kimenet, ha úgy vesszük) 70V DC-re ment fel. Ekkor a P-s oldal még rendben volt, kollektoron 8V-ot, bázison és emitteren 0,7V körüli értékeket mértem.

Szerk.: Most ültette el valaki a kételyt bennem, hogy lehet, hogy silány minőségű, hamisítvány teljesítménytranyókat vettem. Az eredetije 2SC3856/2SA1492, amit a SANKEN gyárt(ott), amiket vettem, azok ugyanezzel a típusjelzéssel futnak, de PMC gyártmányok. És ez a magas feszültségen átüt, de kikapcsolva jóknak mutatják magukat.

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A dokumentáció szerint a berendezésben két végerősítő van, A és B.
Az egyik működőképes.
Jó lenne ezen DC munkaponti feszültségeket mérni a jellemző pontokon.
Sokat segítene a rossz végerősítő javításakor.
Ha lesz időm, akkor megpróbálom kiszámolni a munkaponti adatokat.
Pár dolgot nem értek a mérési leírásodból.
Például ha a bázison és az emitteren is 0,7VDC-t mérsz, akkor szerintem vagy zárlatos a PN átmenet, vagy le van zárva a tranzisztor.
Kisebb teljesítményű erősítőnél is tapasztaltam olyan jelenséget, hogy induláskor a tranziensek miatt nem lehetett rajta terhelés.
Egy alkalommal véletlenül rajta maradt a műterhelés, cserélhettem meghajtó és végtranzisztorokat.
Nálam a végtranzisztorok egyértelműen és jól mérhetően rövidzárasak lettek.
Üdv.: Kumi

0

Kumi
Kumi picture

Szia yohnsee!
Csináltam pár közelítő számítást a végfok munkapont beállításával kapcsolatban.
Mellékelem a kapcsolási rajzot, színessel beleírva az általam számolt feszültség értékeket.
Csak a pozitív oldalra adtam meg, de a teljes végfok szimmetrikus felépítésű, így a feszültség értékek igazak a negatív oldalra is természetesen negatív előjellel.
A végerősítő pozitív oldali kimeneti emitter követőjének (Q123-Q127) munkaponti beállítása a Q115, Q109,Q105, Q111, Q113 és Q117-Q119 tranzisztorokon keresztül valósul meg.
Elsősorban ezeket a tranzisztorokat kell vizsgálni, ha a DC munkapont nem áll be és a tápfeszültségek egyébként rendben vannak.
Üdv.: Kumi

File csatolás: 

0

yohnsee
yohnsee picture

Szia Kumi!
Kicsit megkésve, de újra jelentkezem.
Most úgy áll a végfok, hogy az utolsó átkötésig mindent kiszedtem belőle, a hibás vezetősávokat újra alkottam, majd minden alkatrészből újat ültettem be. A táprészben lévő nagy tranzisztorokat meghagytam, a végfok részben lévők közül 1 párat tettem be tesztüzemre (2SA1302 & 2SC3281) és elindult. Minden normálisan működik eddig, viszont a tulaj eredeti sanken tranyókkal kérte a javítást, így azokat rendelnem kell, utána még megírom, hogy minden rendben ment-e.

0

yohnsee
yohnsee picture

Nagyon szépen köszönöm, ma sajnos dolgozom, de holnap minden erőmmel ráállok erre a végfokra. A méréseimet pontosítom, elég hanyagul csináltam, amikor csináltam és fejből írtam ide le, mert sürgős lett volna a végfok, de mondtam a gazdájának, hogy ez sajnos nem így megy, ki kell derítsem a hiba okát, különben lehet, hogy 2 hét múlva újra viheti szerelőhöz. És külön köszönet a munkaponti számításokért!
Hamarosan jelentkezem!

0