You are here

Yamaha psr 8000 szinzetizátor tápjában N10004 jelü (háromlábu) alkatrész azonositásához kérnék segitséget.Visszaadva!..

22 posts / 0 new
Last post
dddemeter
dddemeter picture

Üdvözletem Mindenkinek.Hoztak egy Yamaha PSR 8000  tipusu szintetizátort, azzal a panasszal hogy  gyakran lefagy , és  az utobbi idöben egyre sürübben  gyakorlatilag csak pár másodpercet lehet rajta játszani , sajnos mire a gazdája meg akarta mutatni hogy mi a hibajelenség akkorra már nem is csinált semmit egyáltalán el sem indult.,,A tápra gyanakodván  kicseréltem átmértem az összes kondit , de hiába nem indult, A tanyán levö service manuálban sajnos a táp rajza nincs benne, igy aztán "vakon" fogtam neki a hibakeresésnek.Miután átforrasztottam az egész tápot a kijelzö feléledt de csak kéken világit semmi nem jelenik meg rajta, A táp kimeneteim 17 voltot és 5 voltot mérek de még van két kimenet ahol csak 0.4 és 0.2 voltokat találtam..Tovább kutatva tápban találtam két alkatrészt ami hiányzo feszültség kimenetekel van kapcsolatban  de nem tudtam egyértelmüen megállapitani hogy micsoda és milyen értékü.Ellenállásra gyanakodom mert találtam egy harmadik ugyanilyen példányt és azt megmérve 0.2 ohm körüli értéket kaptam , viszent ezen a kettön csak szakadást tudok mérni.. Három lába van de a középsö lábon nem tudtam egyiken sem mérni semmit a kapcsolásban nincs is bekötve egyik példánynál sem a középsö láb.Gondoltam beteszek egy 0.2 ohm értékü ellenállást haddlám mi lessz de még mielött ráadom a "gözt" szeretném ha ti is rá pillantanátok hátha valaki ismeri....elöre is köszönöm az esetleges segitséget /tanácsot üdv. dddemeter!

File attachment: 
Comments
kozakg
kozakg picture

Heló!
A kapcsoló üzemű tápról nem jön be az AM jelzésű panelre a -28 V és egy hozzávetőleg -10 és -15 V közötti  feszültség. Ezeket a feszültségeket kapó áramkörökben lehet zárlat vagy csak ezek a biztiként funkcionáló alkatrészek "elfáradtak" a bekapcsolási áramlökésektől.
kozakg

0

dddemeter
dddemeter picture

Siasztok, Nagyon  köszönöm mindenkinek a segitö szándékot  lezárult az ügy  visszaadtam a tulajdonosnak a hangszert.. Az történt hogy miután pótoltam idéglenesen  a kiégett biztositékokat   a táp kimeneten megjelent a -28 volt és - 8.5 volt is ,nem tudom ezek voltak e a helyes értékekk de rajz hiányában elfogadtam helyesnek, de ennek ellenére a hangszer nem indult el csak a kék kijelzöje világitott. aztán töbszörös be és ki kapcsolás után egyszerre csak életre kelt  és elkezdett müködni . Nosza  megörvendtünk és gyorsan eljátszottunk rajta egy csárdást de tul korai volt az öröm, merthogy alig értünk a nota végére mikoris egyszerre csak lefagyott a hangszer , a hang eltünt a kijellzések jelzöfények minden megmaradt de nem reagált semmilyen külsö billentyüre vagy nyomogombra. Leállitani sem lehetett csak ugy ha kihuztiuk a hálozati csatlakozot  ... ezekután ujra inditást probálva megint csak az üres kijelzö fogadott és nem indult a hangszer.Még egy esélyt adva neki izekre szedtem a hangszert, mindent szétbontottam amit lehetett , átvizsgáltam a  paneleket nagyitoval,  találtam néhány repedezett forrasztást  csatlakozosort ,amik körül vőltak repedezve a lábak körül , ezeket ujra forrasztottam valamennyit, majd ujra összeraktam  de hiába meg sem mukkant a hangszer....Ezekután a tulajdonos ugy döntött nem ad több esélyt neki és lezártuk az ügyet.A tápfeszülségeken nem találtam változást  lefagyott és müködö státuszban sem ,,, igy aztán  véget ért a mese.Egy Korg  hangszernél hasonlo esetben az operácios rendszer ujra telepitése segitett de ezen hangszernél nem tudtam ilyet hogy kell elkövetni.Sajnos a hangszer külsején látszott hogy életében elszenvedhetett néhány esést vagy ütést mert  meg volt több helyen repedve /hasadva a külsö boritása.Mégegyszer köszönöm a segitö szándékot mindenkinek  , üdv dddemeter.

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok  . Mivelhogy a gazdája ismét meggondolta magát és visszahozta hogy szánjunk rá még egy délutánt mivelhogy nincs pénze hogy ujat vegyen igy aztán megint belebujtam ebbe a roncsba, ujra szétszedve a fö panelon kicseréltem az összes  olyan elkot amielyiknél az LCM 3  rossz  esr értéket mért és életre kelt a joszág minden bekapcsolásnál azonnal indul  ...sajnos azonban a türelmetlen gazdája maga is megprobálkozott a szétszedéssel otthon és  elszakitotta a kijelzöhöz menö szalagkábelt  igy aztán most azzal kell valamit kitaláljak ..Gondoltam leirom hátha valakinek hasznos lessz az info  .Üdv dddemeter.

0

welding alt
welding alt picture

Szia,
kábelről adatokat ha lehet. ( érszám, csatlakozó tipusa , stb.)
Egy kép sokat segítene.
Üdv. welding alt

0

kozakg
kozakg picture

Heló!
A leírtak alapján figyelembe véve az összes, eddig tudhatót," CSAK" ! :) panelrepedése van, szerencsés esetben csak egy helyen.
Ismerve ezek "rendkívül jó" szervizelhetőségét sok időt és egy esetleges hátulkötős lajbit spóroltál meg a visszaadással.
kozakg

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia .Köszönöm az észrevételeidet  , ha nem találok mérhetö zárlatot holnap akkor egy kis idöre potolom a biztositékokat üvegbiztivel és ha hajlandoságot mutat a müködésre akkor keritek  valahonnan belevalot is tartosabb üzemre.... üdv dddemeter.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:nálad a pont

Bálint

0

dddemeter
dddemeter picture

Üdv, Na pontosan ez az,  viszont ilyet nem hiszem hogy tudok szerezni bele  ......ellenállásokkal probálkozhatok e szerinted  lessz e valami nagybb baj  belöle ? az alkatrészeken amiken szakadást mértem nem lástszik semmi rendellenesség kivülröl sem égés vagy olvadás nyom sem....olyanok kivülröl mintha minden rendben  lenne. csak azt nem tudom hogy "maguktol" szakadtak e meg vag valami "besegitett" s azért..üdv dddemeter!  

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
A biztosítékok kimenetelének azért oka van, de nem biztos, hogy a védendő áramkör hibája verte ki.
Meg tudod vizsgálni  egy DMM-es áramméréssel.
Kiválthatod:
https://hqelektronika.hu/biztositekok/onregeneralo-multifuse/fuse-0-400a...
Üdv: 
exGelkás

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Drótozz be 400mA-s üvegbiztiket próbára!
 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Azert ez egy igen gyors, felvezetöket vedö, biztositek volt ami a 0,4A-es betetröl messze nem elmondhato_ csakis ideiglenesen tennem be helyette!
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mi van a háromlábúra írva,  panelon van-e valami  mellette szitázva?
Az SM keresőben két rajz van, a másikban sincs táp rajz?

Bálint

 

0

dddemeter
dddemeter picture

Szia  A panelon PR 107., vagy PR 106 stb jelölések vannak a többi hasonlo kinezetelü alkatrésznél is .Magán az alkatrészen ez van csak ami a képen is látszik talán PR A Protection Resistor akarna lenni....mert a többi normál ellenállásnál csak R jelzés van..üdv dddemeter.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: protector ellenállás=védőellenállás biztosíték paraméterekkel, mint exGelkás  adatlapján is látható

Bálint

ilyen fajtát is tehetsz bele

https://hqelektronika.hu/biztositekok/olvadobiztositek/rfs-0-4a-olvado-b...

 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Balint!
A targyalt bizti extrem gyors, felvezetöt vedeni kepes valami, a HQ-s ajanlatod pedig LASSABB-csakis a meresek idejere tennem be helyette...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok . Akkor mivel ezek szerint a félvezetöket lenne  hivatoott nagyon gyorsam "megmenteni" eme biztositéknak . ezért remélve hogy elindul a gép szétnéztem a "környékemen" ....sajnos figyelembe kell vegyem azt is hogy "valamikor valakik" huztak egy "vonalat" közénk igy az általatok emlitett alkatrész forrásokbol nem tudok "táplálkozni", viszont találtam   egy alkatrészt a környezetemben ami hasonlo fukcioju , szerintetek megfelelne e a feladathoz???   http://tor-online.ro/produse/462-sigurante-si-socluri/557-sigurante-icp/...
 üdv dddemeter.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia DD!
Azt nem tudnam meg mondani, hogy mennyire letfontossagu ez a gyors kioldasu megoldas a konkret aramkör megvedesere, de amit Te talaltal is kb ugyan az a megoldas mint a benne talalt, tehat== igen, megfelelö helyette...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: én ezt olvastam
RFS 0.4A
OLVADÓ BIZTOSÍTÉK GYORS TR5 400MA
Áram:
400 mA
Biztosíték típus:
TR5 (Round Pack), NYÁK-ba szerelhető
Biztosíték tulajdonság:
Gyors (Fast-blow)
Feszültség:
250 V

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen, sajnos atugrott a keresöm a következö tetelre a HQ-nal, man javitotam a linket_viszont ez azert meg mindeg egy az eredetinel jelentösen lassabb olvado betet lenne...
Kari

0

dddemeter
dddemeter picture

Sziasztok: Köszi Mindenkinek hogy probáltok segiteni  holnap rámérek az elmenö vezetékekre is lehuzva táprol , haddlám találok e zárlatot ... csak üvegbiztositékom van ugyhogy egyelöre azt tudok bedrotozni probára  , ha elindul akkor utánanézek idevalo biztiknek is....érdekes hogy a táprol van alkatrészjegyzék az egyik manuálban de maga táp rajza már nem fért rá egyik szervizmanuálra sem ...... :-(   pedig ez a "blokk" is van olyan fontos minta többi hiszen nélküle semmi sem müködhet... de ugy látszik valamiért titkos... üdv dddemeter.

0

Sponsored links