You are here

Yamaha R-3 Rádiós erősítő végfokokat mivel helyettesíthetem?

11 posts / 0 new
Last post
petyka2
petyka2 picture

Üdv mindenkinek!

A címben említett erősítőn dolgozok, alaposan szét van bombázva. Kibontottam belőle egy marék hibás alkatrészt, ezeket pótolnám. Leginkább a végfokokkal vagyok bajban, hogy mivel helyettesítsem, mert több helyen olvastam, hogy ajánlatos lenne párba válogatott alkatrésszel dolgozni. (erősítőt még soha nem javítottam ilyen mélységekben) Eredetileg passzolok, hogy milyen végfokokkal szerelték, BD249C/BD250C kombó dolgozott benne, amit utólag építettek bele. A manual 3 fajtát említ beépíthetőnek. 2SC3181/2SA1264 kombó, beszerezhető, de szerintem párba válogatásra nincs lehetőség.
Kereszt referencia katalógus "hozza" a 2SA1186/2SC2837 kombót, ami a hq-ban kapható is, párba válogatva. Ezzel a párossal vajon pótolható?

Köszönöm mindenkinek előre is a segítséget.
 

Comments
gerenis
gerenis picture

Én olyan típust nem tennék bele, ami nem szerepel a kapcsolási rajzon lehetőségként, hanem csak keresztreferencia említi, mert lehet benne kockázat (pl. túl magas tranzitfrekvencia is gerjedést okozhat túlvezérelt állapotban, persze lehet, hogy semmi gond nem lenne az A1186/C2837-tel...).
Szerintem nem szükséges párba válogatni, úgysem tudsz egy ilyen őskövület, agyonhajtott erősítőt ugyanolyan minőségűre megjavítani, mint új korában volt. A párba válogatás mindössze némileg csökkentené az erősítő torzítását, más előnye nincs. Szerintem a párbaválogatás nélküli C3181/A1264 teljesen OK. Amúgy sok sikert a javításhoz, ha annyi alkatrész tönkrement benne, nem biztos, hogy könnyű lesz. Kérdés, megéri-e foglalkozni vele...
Ha majd már működik, azután az összes elkót is érdemes lehet kicserélni, mert ez egy ősrégi cucc, biztos ki vannak száradva. Pl. ha a C197, C198 (2u2/50) vagy C203, C204 (47u/10) ki van száradva, akkor a mély hangokat nem viszi át rendesen az erősítő. Hasonlóan C211, C212 (47u/10) is problémás. De mondjuk én bele sem fognék egy ilyen régi erősítő megjavításába.
A nyugalmi áram beállító potit az erősítő üzembe helyezése előtt tedd minimum ellenállású helyzetbe, és csak óvatosan tekerd fel a kívánt nyugalmi áram eléréséig.

0

petyka2
petyka2 picture

Szia!

Végül a párba válogatott, nem a rajzban szereplő végfokok mellett döntöttem, még, ha a duplája is volt árban, mintha az eredeti, de nem párba válogatott végfokokat vettem volna meg.
1800ft Vs. 4100ft, de nekem eddig úgy tűnik, hogy megérte,

Törekedtem a gyári állapotra, mondjuk olyan frankó ellenállásokat nem tudtam beszerezni, mint ami eredetileg benne volt. Cseréltem az erősító fokozatban minden elkót, kevés kivétellel az összes tranzisztort (nyilván ami mérésre oké volt, azok maradtak). Végigmértem passzív állapotban sz összes ellenállást (fél oldalát kiforrasztva) és a szakadtakat cseréltem. 

Hogy megérte-e? Passz, elvoltam vele, kikapcsolt egy pár órára, anyagiakban se volt veszélyes, 7e volt a roncs és még majdnem ugyanennyi az alkatrész.

Aki ilyen erősítőt javítana ajánlom a nyugalmi potik középre állítását, nekem végállásban bitang módon melegedtek a végfokok.

Érdemes tisztítani/újra forrasztani a relét, mert engem jól megszívatott, melegen nem volt hajlandó kapcsolni.
A csatlakozók környékének újraforrasztása szerintem alap, ajánlom mindenkinek.
 

1

hifista
hifista picture

Helló!
Gratulálok!
Sajnos a pénz utáni rohanásban, már azt is elfelejtjük lassan, hogy a sikerélmény is fontos dolog az életben.
Hifista.

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 

" A párba válogatás mindössze némileg csökkentené az erősítő torzítását, más előnye nincs"

Ezután így fogom csinálni

Bálint

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ha nincsenek párba válogatva  a vég és meghajtó tranzisztorok nagyobb nyugalmi áram kell a keresztezési torzítás eltüntetéséhez, így nyugalmi helyzetben is jobban melegszik a végfok.
Üdv.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nagyobb eltérésnél (már közepes kivezérlésnél is)úgy megszaladhat a végfok, hogy sosem érjük utól

Bálint

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ez így van.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Üdv.
Galibali

0

petyka2
petyka2 picture

Sziasztok!

Nyugalmi áramot 10mV-ra állítottam, kicsi eltérés tapasztalható, (mondjuk 10,0mV és 10,3mV) de remélem ez még belefér. Egy korábbi topikban olvastam Fülsemester posztját, amiben említette a nyugalmi áram precíz beállítását, a kérdésem ezzel kapcsolatban lenne:

Mivel más végfokok kerültek bele, mi szerint változik a nyugalmi áram mértéke? A manual szerint 8~15mV, de ugye már nem a rajz szerintiek a végfokok..

Köszi a válaszokat előre is!

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A rajz szerint az alábbi komplemeter párokkal szerelték:
2SD1486 / 2SB1055
2SC2577A / 2SA1102
2SC3181 / 2SA1264

Jó helyette a 2SC2837 / 2SA1186 komplementer pár is. Ahhoz képest, hogy eddig BD volt benne ez is nagy előrelépés lesz. Ha nem válogatod párba már akkor is jobb. Ezeknek az audio végtranzisztoroknak a legfontosabb tulajdonságuk, hogy a h21E paraméterük sokkal kevésbé hőfüggő mint a nem audio típusoké.

Üdv.
 

0

petyka2
petyka2 picture

Szia!

Eddig tökéletesnek tűnik, pár órája üzemel, igaz még csak alacsony terheléssel, mondjuk összehasonlítási alapom nincs, de így első hallásra nekem megfelel. BD-vel nem hallgattam meg, mert amilyen állapotok uralkodtak a készülékben, hálózatba se mertem dugni, hát még a hangfalaimra kötni.. :D
 

1

Sponsored links