You are here

Yamaha R3 amplituner vegerositojeben nem tudom beallitani a megfelelo feszultsegeket

20 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Elozmenyek: az amplituner hibasan kerult hozzam, nem adott semmi eletjelt. A vegerosito egyik csatornajanak vegtranzisztorai voltak zarlatosak, az egyik meghajto ossze-vissza vezetett, es az egyik vegtranzisztor emiter ellenallasa volt megszakadva. Sajnos az eredeti tranzisztorokat csak eleg borsos aron lehet beszerezni, igy a hibas vegtranzisztorok helyebe BD249c/250c paros kerult, meghajtoknak pedig a 2SA1013/2SC2383 paros. Ezek utan a javitott csatornan mert feszltsegek nem igazan egyeznek a szervizkonyben szereplokkel. A mert feszultsegeket rairtam a beszkennelt rajzra. VR102 - bol beallitottam TR122 bazisan a -0.5v-ot, de a vegtranzisztorok bazisan csak +-0.44v van, az emiterellenallason nem merheto feszultsegeses. Ennek ellenere a csatorna mukodik/szol egy nelkulozheto probahangszorot rakotve. Sajnos szkopom nincs, igy nem tudom megvizsgalni a jelatvitelt. Kerlek adjatok valami tanacsot hol lehet a gubanc?

File attachment: 
Comments
Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A csatolt rajzod (a ráírt feszültség-értékek) nem igazán jól látható!

A problémát az eltérő típusú tranzisztorok beépítéséből adódó kissé eltérő paraméterek okozzák. Ezért javasolják az eredeti típusok alkalmazását.

A TR124-TR126 párost jobban ki kell nyitnod, hogy nagyobb áram folyjon az R470-en, és így megemelkedjen a TR128-TR130 tranzisztorok nyitófeszültsége. (TR122 munkaponti feszültség értékei csak irányadatként szerepelnek a rajzon. Nem ezt kell beállítani a VR102-vel.)
A VR102-vel a végtranzisztorok nyugalmi munkaponti áramát kell beállítani. A TP mérőpontokon (kb. 10mV-os) feszültséget kell mérni, ami arányos a végtranzisztorok nyugalmi munkaponti áramával. (40mA-hez 8,8mV tartozik).

A pontos kívánt érték a jó végfok TP mérőpontjai közötti feszültség megmérésével állapítható meg.
A két emitter ellenálláson (R280, R282) kb. egyforma feszültségnek kell esni. Ha jelentősen eltérnek, annak oka a tranzisztorok összeválogatási hibája.

Ha a megfelelő nyugalmi áram a potméterrel nem érhető el, akkor R328 megváltoztatható (pl. felére csökkenthető).

A nyugalmi munkaponti áram a kis kivezérlés esetén jelentős hibát okozni képes keresztezési torzítás minimalizálása miatt fontos. Nagy kivezérlésnél hatása nem jelentős (alig hallható). Ezért kellene az erősítők javításához hanggenerátort, oszcilloszkópot, és esetleg még torzításmérőt is használni.

Üdv:
Fülesmester

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. frissitettem a topikot, mert tovabb haladtam, de egy adott ponton elakadtam, es szuksegem van nemi tanacsra. Udv.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Én az amplituner szóhoz szeretnék hozzászólni. Ez nyilván nem magyar szó, nincs is rá megfelelő magyar kifejezés. Talán rádiós erősítő?
Angolul viszont "receiver" a becsületes neve. Ez az amplituner szó honnan származik? A google kizárólag lengyel oldalakat dob ki erre a szóra. Te magad, vagy a készüléked netán lengyel?

Üdv, lcsaszar

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Icsaszar!

Javaslom, hogy nézzétek meg a topiknyitó adatlapját!
Szerintem az adatlap ismeretében nem szabadna ezzel a problémával foglalkozni, még söröskorsó mögött sem!
A szaknyelv sok jövevény kifejezést tartalmaz, ami országonként változhat. Lényeg, hogy érthető legyen számunkra is. Ez a kifejezés szerintem érthető, bár nálunk így nem használatos.
Kis-hazánkban is vannak tájnyelvi kifejezések, amiken a fővárosiak értetlenkedni szoktak.

Üdv:
Fülesmester

0

welding alt
welding alt picture

Szia Fülesmester!

"A szaknyelv sok jövevény kifejezést tartalmaz, ami országonként változhat. Lényeg, hogy érthető legyen számunkra is." Köszönöm értelmes válaszod. Romániában az amplituner kifejezés egybeépített végerősítő + rádió kombinációt jelent.

Üdv. welding alt

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
"Talán rádiós erősítő?" . De ez, pontosabban rádióerősítő a nálunk meghonosodott kifejezés mely tökéletesen leírja ezen készülék fajta miben létét. Javaslom szerényen a továbbiakban ezen kifejezés használatát.
Üdv. Laci

0

welding alt
welding alt picture

Szia Laci!

Csak példának :https://www.google.hu/search?q=amplituner+delia+electromures&hl=hu&gbv=2&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwierebpxYbMAhUJDJoKHTqZDzIQ_AUIBQ
Ez is erősítő, csak beleépítették véletlen Marosvásárhelyt a rádió részt. Kislányos nevet kapott- Delia.

Üdv. János

0

pika75
pika75 picture

Sziasztok. Koszonom mindenkinek a kivalo otleteket, tanacsokat. Holnap majd megerdeklodom mennyit kostalnak az eredeti tranzisztorok, es ha tul sok, mennek a BD-k az erositobe. Termeszetesen C-s darabjaim vannak, kulomben nem tettem volna fel a kerdest. Udv.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Nem bírállak, segítek, ha elfogadod, és nem vezetsz félre.

Üdv:
Fülesmester

0

hartdegentheroy
hartdegentheroy picture

0

zgyula
zgyula picture

Sziasztok!
Ez nem pénz érte, az a cucc pedig megérdemli :oke:

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Az azért meggondolandó, hogy a VCE0=120V-os tranzisztorok helyett jó lesz-e a 45V-os BD249/BD250 pár. Szerintem kissé szűk lesz!
(Az erősítő végfoka +40V és -40V tápfeszültséggel üzemel, tehát a tranzisztorokra 80V feszültségterhelés kerül, ami a határadat 75%-os kihasználtsága esetén legalább 110V-os tranzisztorokat föltételez.)
A BD249C/BD250C pár már inkább javasolható, bár még az is csak éppen hogy megfelelő a 100V-os határadatával.

Az pedig, hogy ugyanattól a gyártótól van, és ugyanúgy néz ki, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy az üzemi munkapontban 10%-on belül van a betájuk (hFE).
A párba válogatást manapság egyetlen gyártó, vagy kereskedő sem csinálja meg, így az igényes szakemberre marad.

Beépítés után még a nyugalmi munkaponti áramot is precízen be kell állítani az emitter ellenállásokon feszültséget mérve. (A rajzon a mérőpontokat TP-vel jelölik.)

Üdv:
Fülesmester

0

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A kereskedők már jó ideje gyakorlatilag a C-s változatot tartják csak. Friss beszerzéseknél szinte csak a C-vel kell számolni. A fiók mélye persze más tészta. :)
Üdv. Laci

0

Ebit
Ebit picture

Szia!
Így igaz, viszont sokszor a fiók mélye a megoldás, mert valami oknál fogva, azok tényleg teljesítik a feltüntetett értéket.
Új beszerzések esetén, ez sajnos nem, mindig igaz.
Üdv
Ebit

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

city217
city217 picture

Szia.
Jó lenne tudni hogy milyenek azok a BD-k, mert ha C és párban van, akkor mehet a tánc.
Üdv.

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Ha jó hangfalad és füled van, előfordulhat hogy hallható lesz a különbség. Ezt leszámítva beteheted, de azért a B-juk min. 50 legyen...

0

pika75
pika75 picture

Szia.
Hat ezt nem igazan tudom megmerni mert csak a multimeteren levo B merom van.

0

zgyula
zgyula picture

Van kettős labortápod?
Az egyik felét állítsd be mondjuk 10V -ra, az áramkorlátot 200mA-re. Ezt kösd be a C-E közé
A másik felét 2V -ra és 0ma-re, ezt kösd rá az E-B -ra. Emeld a bázisáramot addig amíg a kollektoráram eléri a 100mA-t, és nézd meg most mennyi a bázisáram.
B= Ic / Ib

0

Sponsored links