You are here

Yamaha R3 FM vetel gyenge

8 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. Adott ez a Yamaha R3 radios erosito, aminek az fm vetele nagyon gyenge. Az automata kereso nem all meg, kezi keresessel bejonnek az adok, de csak 1 -2 eross ado jon be tisztan, a tobbi zugassal. A jelerosseg - kijelzo sem mutat semmit meg a legerossebb adonal sem, viszont a sztereo led (csak) ennel kigyul. Tapfeszek megvannak ugy a front-end panelon mint utana a TR101 tranyon es az IC101 en. Probaltam a manualban leirtak szerint beallitani az fm reszt (muszerek hianyaban csak amit szemre-fulre meg lehet csinalni). A T101 tekercset forgatva semmi valtozas nem volt a jelerosseg kijelzon; a front end IFT tekercset forgatva viszont a sztereo led kialudt/kigyult, tehat itt volt valtozas. Az AM savban mukodik az automata kereso es meg is all az adokon, sajna mar csak 2 gyenge ado foghato kozephullamon, a jelerosseg-kijelzo is mukodik. Nemigazan tudom merre kene kutakodjak tovabb, hogy gatyaba razzam az fm vetelt, ebben kernek segitseget. Udv.

Comments
exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz pika75!
Miből gondolod, hogy a tekercsek eltekeredtek?
Üdv:
exGelkás

0

pika75
pika75 picture

Szia. Nem gondolom, illetve maguktol biztosan nem, de ez az erosito mar javitva volt + ezek a cuccok hozzank nyugatrol kerulnek be, es mar 4 radios erositovel volt hasonlo bajom (3 sony es egy sharp), amit egy tekercs es egy poti elforditasaval sikerult megoldani. Udv.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz pika75!
A hibajelenséghez képest meglehetősen találomra tekergetted a hangoló elemeket, így az eredménytelenség is érthető.
Az érzéketlenség okozóját a PK101 jelzésű doboz belsejében kell keresni, de nem azzal kezdeni, hogy mindent eltekerek, elmozdítok, mert műszerek nélkül
igen nehéz korrekt módon rendbe tenni. Kontakthibát, hibás forrasztást keress, a beltartalom rajzát a tanyán fellelhető doksi 18.-oldalán találsz.
Egyenfeszültségeket mérj a rajz alapján, és vedd figyelembe, hogy árnyékolóserleg nélkül, a tuner széthangolódik. (amennyiben van rajta)
Üdv:
exGelkás

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"A T101 tekercset forgatva semmi valtozas nem volt a jelerosseg kijelzon; a front end IFT tekercset forgatva viszont a sztereo led kialudt/kigyult, tehat itt volt valtozas."
Mert nem voltak meghúzva a csavarok. Most már jó, még kontraanyát is tett rá, hogy ki ne lazuljon. :jajj: :falfej:

Üdv! Kalex

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: milyen antennát használsz?

Bálint

0

pika75
pika75 picture

Szia. Sima drotot - egy komoly Sony mikro hifi gyari tartozeka volt.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:normális dipóllal nem próbáltad?

Bálint

0