You are here

Zanussi ZGL646ITX gáz főzőlap - hőérzékelő elem hiba - MEGOLDVA

3 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Tisztelt Kollégák!

Adott a címben szereplő gáz főzőlap, aminek az egyik égőjénél valószínűleg a biztonsági hőérzékelő hibás. A lángot be tudom gyújtani, de akármeddig tartom lenyomva a gombot, nem marad lent. Egy ideje már emlékeim szerint tovább kellett lenyomva tartani, mint a többi gombot.
Kiszedtem a hibás(nak feltételezett) és egy jó hőérzékelőt (lásd képek). Jól sejtem, hogy hő hatására a hőelemen keletkezett feszültség a rugó ellenében berántja a fém gyűrűn elhelyezett tömítőgumit, ami így szabaddá teszi a gáz útját? Ha igen, kb. hány C°-on kapcsol be? Mekkora feszültség/áram szükséges a működtetéséhez? Ki tudom próbálni labortápról?

Az átlátszó műanyag hengerben mindkét tekercs ellenállása gyakorlatilag 0R, kb. 8 menetből áll a tekercs. A hőelemet jelenleg gyertyaláng felett tudom csak megmelegíteni, így mindkét hőelemen kb. 12mV-ig megy fel a feszültség, tehát nincs különbség a kettő között.

A kérdéseim:
- jól gondolom, hogy ez a hőelem és/vagy a behúzótekercs a hibás, vagy van más ötletetek?
- lehet valahol ilyesmit kapni?

Minden építő jellegű hozzászólást szívesen veszek.

Köszönettel:
Gyula

Comments
kisnyunyu
kisnyunyu picture

Dugd át egy másik égő termoelemét a "rossz" égő termomágnesére,  gyújtsd meg a "rossz" égőt,  és az átdugott termoelemet megelítsd folyamatosan,  mondjuk egy gázgyújtóval. Ha égve marad a "rossz" égő,  akkor a termoelem a rossz. Ha továbbra sem marad égve,  akkor a termomágnes a rossz.

1

Vote up!

You voted ‘up’

cape-t
cape-t picture

Szia!

Jelentem ma már lesz ebéd! :) Újra működik mindegyik égő. Tegnap össze is raktam és visszakerült a helyére.

Köszönöm a tippet, de vasárnap már nem volt időm a cserélgetést megcsinálni. Tegnap voltam szakboltban, vettem egy termomágnest (hőelem nem volt nekik raktáron) és szerencsém volt. Az volt a hibás.

Köszönettel:
Gyula

 

0

Vote up!

You voted ‘up’