You are here

Zenélő doboz?

4 posts / 0 new
Last post
demi0515
demi0515 picture

Sziasztok! A képen látható készülékhez lenne szükségem a segítségetekre, ha valaki látott, találkozott már ilyennel? Sajnos ez meg se nyikkan. Van benne egy táp, amit a hálózatra csatlakoztatva tölt egy akkut, erről működne. Alaphelyzetben sehol nincs fesz., a hátulján lévő kar megtekerésekor ami egy harmonika szerű fújtatót működtet, egy a mosógépekből ismert nyomáskapcsoló zárásával kapcsolja be a tápot. Feszültségek megjelennek, de nem tudom hol mennyinek kéne lenni? A hátulján van egy poti, egy fokozat kapcsoló, és egy EIN-AUS feliratú kapcsoló, de bárhová kapcsolom-tekerem nem történik semmi. A segítséget előre is kösz.

Comments
romulusz
romulusz picture

Szia!
Ez egy csodálatos szerkezet a számítástechnika hőskorából. A különálló dobozban (amit a helyére kell illeszteni) vannak a papíron feltüntetett dallamokat tartalmazó ROM-ok. Ezek tartalmát a processzor beolvassa, kapcsoló fokozatra küldi, majd egy rakás tirisztoron keresztül csappantyúkat kapcsolgat. Ezek a csappantyúk irányítják a hangot adó sípokhoz az általad pumpált levegőt. Feszültség mérésével itt nem sokra mész, maximum azt tudod megállapítani, hogy valamelyik ic jó e (hogy egyes ic-k lábain mekkora egyenfeszültségnek kell lenni, azt az ic-k adatlapján megtalálod). Az ilyen készülékek hibakereséséhez minimum 2-sugaras szkóp kell, hogy a vezérlőjelek meglétét és időbeni lefolyását ellenőrizni tudd.
Üdv: Gyula

0

SzBálint
SzBálint picture
****

A szűrőkondikra írt feszültség kétharmada normális esetben

Bálint

0

demi0515
demi0515 picture

Sziasztok! Köszönöm a válaszokat, bár a processzort tartalmazó panelra csak egy tápfesz megy 5V, de van rajta egy 12V-os relé és a 10000u-os kondi. Lehet innen hiányzik valami? Látszólag már volt javítva/forrasztva.

0