You are here

Zselés-akkumulátor töltő

33 posts / 0 new
Last post
frici.hu
frici.hu picture

Sziasztok!
Elektromos rolleremben immár 3. széria akkpakkot cserélem két év leforgása alatt. 24 voltos, gyári töltője van, 24V kapcsolóüzemű. Nem vagyok megelégedve sem a töltés minőségével, sem annak módjával. Ezért szeretnék építeni egy 2x12 voltos áramgenerátoros tápegységet, mely 14,4 volt x 2 és az akkuk kapacitása (12A/h) 1,2 A. Tudtommal ezek az akkuk a névleges kapacitás 10-edével töltendők 10 órán keresztül, vagy csepptöltés esetén 20-ad kapacitással. Egy olyan kapcsolási rajzra lenne szükségem, mely 1,2 Amperes áramot generál és 14,4 Voltnál lekapcsol.
Minden nemű segítséget előre is köszönök.
Üdv: Frici

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Kerestem egy akkumulátoros témát egy gyors kérdés erejéig.
Van két 6V-os akkum, amik sorba vannak kötve egy szünetmentesben (fekete, zselés). Hogyan a legjobb kiegyenlíteni a két akku töltését, mielőtt használatra fogom? Ha a két negatíot összekötöm, a két pozitív közé pedig bekötök egy izzót, akkor itt is kiegyenlítődik a töltés? Vagy csak a kapocsfeszültségük? Vagy pedig kiegyenlítő ellenállásokon keresztül terheljem együtt a kettőt? (Mint amikor egy végfokban több tranzisztort párhuzamosítunk, és az emitterekbe beteszünk pár tized Ohmot)

Üdv: Jácint

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Nekem többször merült fel hasonló probléma (mindegy milyen akkuról legyen szó).
Jó megoldás csupán egy volt amit én találtam:
Csulig (TELE) fel kell tölteni az akkut. Mindegyiket !
Innentől már csak az eltérő fizikai állapotuk szab határt az egyforma kisülés-töltésnek.
Ez a megoldás jó például "szétcsúszott" Laptop akku pakk regenerálására is.
Ez alatt azt értem, hogy két vagy három cella fel van töltve, az utolsó nem, mert nem jut energiához a többi miatt.
Ha egyenként feltöltöttem mindet 4.2V-ra, rendesen, csepptöltéssel is (12h minimummal), akkor szépen kiegyenlítődtek.
Remélem segítettem.

Üdv: István

0

Gépklinika
Gépklinika picture

Szia!
Az ólom aksikat érdemes 2-3 cikluson keresztül feltölteni, kisütni, feltölteni. A sok állástól "be lustulnak" és az ilyen feltöltés/kisütés/feltöltés észhez téríti őket.

0

fagifor
fagifor picture

Kedves frici.hu.
A zárt, zselés akku 13,8 V kapocsfeszültséggel tölthető bármilyen árammal, már amit felvesz, tehát lehet pl.-ul 1/3 A a kapcitásból számolva, ez felett viszont csak 1/10 vagy 1/20 értékű, akkuja válogatja. Van akku, amihez adnak töltési előírást. A zárt akkuban van platina katalízátor, hogy a hidrogén-oxigén gázt vízzé egyesítse normál hőmérsékleten, viszont a túlzott gázképződés kerülendő, azért van a töltőáram korlátozva 13,8 volt fölött. Én már kaptam papírt zselés akkuhoz, de nem tudom hol van, volt vagy 15 éve. Tisztelettel: Varga Béla

0

frici.hu
frici.hu picture

Köszönöm a kiegészítést! Én is ezt írtam le, csak nem ilyen szépen! Viszont a 13,8 alatti 1/3 már igaz lehet! A katalizátor anyaga rémlett, lehet ezért veszik vissza nem is az ólom végett :). Vagy mégsem 1/3?
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/automata_zseles_akkumulator_t...
Ahogy írtam túlzott áram túlzott hő = pukk rosszabb akkuknál.
Cimkéiken pedig ez szerepel: Initial current=kezdeti áram - less than=kevesebb mint, vagyis kevesebb mint az 1/3-a és ezt nem köti feszültséghez, hanem a töltés kezdetéhez. Így mezei használatra j lenne egy max 1/3 erősségű trafó egy diódával is, de meddig komálná ezt az akku? Cycle use 14,4-15V = (ez vicces) biciklihasználat, vagyis ciklikus töltés-merítés, de a töltője sem így működik, hanem 2 fázisban, 1/10-1/15C töltésel 14,8-ig és utána 13,7-en csepptöltés. Standby use 13,5-13,8V=tartalék használat, tehát ezen a feszültségen a végtelenségig használható(ha életben marad) Ezek szerint mégsem 1/3 hanem kevesebb, és hőmérsékletet figyelve ha nem csökkenne valamilyen oknál fogva az áram, pl. túlzott merültség akkor inkább maradok 1/10-1/20-nál.
Tényleg, ha már itt tartunk, haverom akkui 3 év után meghíztak rendesen... a töltője kimérve pacika... vajon mitől? 14Ah-s akkuk, 1,7-el töltve 14,8-ig, utána 13,7V végig... Az udvaron töltötte jó melegben, ez lehet az oka? Vagy talán sok volt neki az 1,7A? A gyanúm inkább az, hogy télen nem töltődött fel rendesen soha......
Tisztelettel: Frici

0

gbenyov
gbenyov picture

Milyen töltő kell (ha nem is egyszerű) de, ólom akkukhoz?
1. FESZ:Tehát egy 12V-os egység töltését SOHA nem szabad névlegesen 14,4 fölé emelni, még üresjárásban sem! Ez könnyen megmérhető.
2. ÁRAM:A rövidrezáráskor se legyen a kapacitás 1/3-nál nagyobb az áram! Ez is könnyen megmérhető.
3. Az áram a teljes töltöttség előtti kb. 13,8 V-ig SEMMIT SE csökkenjen, de 14,4 V-nál már legyen nulla.
4. Az akku CSAK akkor nevezhető feltöltöttnek, ha a töltés végén eléri a 14,4 V-ot, de attól feljebb SOHA nem mehet.

Megoldás: egy kapcsolóüzemű töltő, az alább karakterisztikával:

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Nem kötözködök, de ez max. autóakkunál ilyen egyszerű, viszont annál sem szerencsés! Töltőáram a kapacitás 10.-e(hivatalosan a 20.-a lenne a tökéletes), töltőfesz 14,4-ig, de nem állandóan, mert akaratlanul is pezsegni fog ha feltöltődött. Az akku nem mondható teljesen feltöltöttnek 14,4V-nál(90%-os töltés!), feljebb viszont a vízbontási feszültség miatt valóban nem mehet! Viszont a teljes töltéshez 13,8V-on kellene tartani minimum 2 órán át, ez a 100%-os töltöttség! Autóba soha nem fognak ilyen bonyolult karakterisztikájú töltőt tenni, ezért töltik mindig 14,4-re. Mellesleg az akku töltés utáni pihentetett(3-4 óra) teljes töltöttséget jelző feszültsége 12,8V. Az úriember karakterisztikája egy autónál még elmegy, de egy elektromos kerónál már nagyon nem. Ott pl. 4 akkunál a töltőfesz 58,8V (akkunként 14,7, a gondozásmentes 14,4-15V-ig mehet mivel kisebb a vízbontása) és ha az áramfelvétel leesik az akku névleges kapacitásának 10.-e alá akkor 55,2V(standby use) a végtelenségig, hülye módon a gyártók azt ajánlják, hogy ha a töltő átvált zöldre akkor vegyük le, viszont így mindig elmarad a csepptöltés és mi nyírjuk ki az akkut, lerontjuk a kapacitását :(.
Ezek szerint az állandó feszültségű kapcsolóüzemű táp sem jó megoldás! Az nekem is van, mégsem azzal töltöm.
Remélem nem írtam ostobaságot..... ha igen javítsatok ki!

0

gbenyov
gbenyov picture

Semmiképpen nem "ostobaság" a véleményed, ha már ez a kérdés felmerült.

Az 1/3 kapacitású töltőáram a mai akkuk gyári adata. Fontos érdek a minél gyorsabb töltés, pláne elektromos járművekben. (Mennikéne...)
Ha megmérsz egy személyautóban akku töltéskor áramot, nagyon meglepődnél. A mai elektronikus töltésvezérlők néhány típusban CSAK(!!!) a feszültséget figyelve állítják be a feszt. 14,4 Voltra. Töltőáram? A generátor belső ellenállás+dióda+akku belső ellenállás, ez pedig szép nagy áramot (is) eredményezhet extrém esetben. Igenám, extrém esetben lemerült akkuval megtolod a járművet, gáz fröccsöt adsz, mondjuk elindulsz, lefullad és mitörtént? Indíthatsz, és az indító motor 30 A-rel indítja a kocsit. Mennyi volt a töltőáram addig is? "Jó" sok.

A 14,4 V pedig -szerintem- kémia. Magam semmilyen buborékképződést nem tapasztalok 6 cellásban ennél a fesznél. Rajta hagyni órákra -igazadvan- emeli a töltöttséget. De -mivel szerintem- nem pezseg 14,4 V-nál, ezért annyival. És én semmiképpen nem gondolkozok brummos töltéssel, csak kifejezetten egyen fesz.ről beszélek.

Dehamár a "Tudománynál" tartunk:sokkal fontosabb lenne az akku, a vízbontás, a tötöttség 100%-a kérdéskör HŐMÉRSÉKLET függéséről beszélgetni.

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Legalább "ostobaságot" nem írtam :).
Nos az a mai akkuk gyári adata szerintem nem egészen az ideális esetről szól, vagyis nem arról, hogy ezt komálja a legjobban, mármint az 1/3-os töltést, de a mai akku mosolyogva elviseli, pl. CaPb akku, de ettől még nem ideális. Természetesen egyet értek, hogy ez az igény, a gyors töltés. Lemerült akku, megtolás kérdése: nem csupán az akku 1/3-os "gyors" töltésének köszönhető, hanem a motor felépítésének is, mivel egy álló hideg motorban nagy a súrlódás vagy a leült olaj miatti kompresszióveszteség, így nehezebben is indul egy gyenge akkuval(kevesebb indító áram). Megtolás után nem feltétlen (bár annak is) a töltés miatt indít könnyebben, hanem mert átjárta a mocit az olaj és melegebb is, ezért kevesebb indítóáram szükséges amit az akku már lemerülten is képes talán szolgáltatni. (Nem úgy mint a lökött haverom aki bekapcsolt világítással, belső világítással(nyitott ajtó) és magnóval akarta betolatni velem az autóját (körbe is röhögtem, persze, hogy nem indult).) Én valahogy kételkedek benne, hogy egy akku "másodperces" nagyáramú töltése számottevő lenne, esetleg megmozgatja egy kicsit az akku "kémiáját" ami már viszont hasznosabb. A töltőáram pedig beröffentéskor talán mégsem akkora, mert a generátor által leadott áram is kicsi(vagy nincs is) a kis fordulatszám miatt.
A 14,4 volt valóban kémia, miután az akkumulátor eléri a 90-95%-os töltöttséget, már ekkora feszültségnél nem tud elektronokat leadni és így megkezdődik a vízbontás és melegszik is, extrém esetben fel is robban, ez kémia. Kis áramú töltésnél (nem 1/3) ez a jelenség később jelentkezik az említett hőmérséklet miatt. Tudtommal az akku ideális hőmérséklete 25 Fok, és 35 foknál már ugyanúgy a kémia játszik, e-felett már nagy az önkisülése használaton kívül is s ezáltal az áramfelvétele is, egy töltött akku pedig inkább 5-10C-fokon veszít a legkevesebbet, és akár -10-ben sem fagy meg. Kis áramú töltésnél nem hiszem, hogy foglalkozni kellene a hőmérséklet emelkedésével, mivel nem melegszik annyira, hacsak nem cellazárlatos.
Az akkuk alapkémiája 1970 óta nem igen változott, kis ötvözet ide és oda, kisebb önkisülés, lemeztérfogat változtatása, mikroszálas-üveg tasak az üledékes zárlat ellen és a gázrekombináció csökkentéséért(felitatott savas akár 15V töltőfesz 90%-os töltöttségig), fejlődő gázok vissza-alakítása(zárt kivitel), de lényegében maradt a régi jól bevált ólom, mivel ennek a legkisebb a belső ellenállása (miliohmok) és így az indítóárama. Mindezek kedvéért én maradnék a 3 lépcsős töltési karakterisztikánál, na meg a nem épp olcsó akkuk kedvéért is :). Sokat olvastam az impulzus töltésről is, meg kell mondjam jobban tetszene, alkottam is egy szerkentyűt rá, valahonnan innen szedtem, egy töltés után kb. 5%-os teljesítmény változás volt felfelé, értem ezt 50Hz-es 30V-os 50-100A-os csúcsok alatt. Erről viszont szinte senkinek nincs egyértelmű véleménye.... Ami még inkább foglalkoztatna, az egy töltéskiegyenlítő kapcsolás (aktív shönt), mert semmiképp nem töltődnek egyformán szerencsétlen akkuk, akár 16V-ot is elér egy egy töltési feszültségcsúcs, mivel töltő már van, erre kellene kicsit odafigyelnem és szerintem nem csak nekem. Alapötlet a következő, egy fet és egy komporátor 14,4V-ra ami "rátesz" egy (töltési áram 1,7A/4) kb. 0,5A-os shöntöt (bár lehetne az a fet is) a feles feszültség elzabálására. Mivel a töltő áram és feszültségérzékelős így ekkor sem kellene lekapcsoljon, hisz az áram nem kisebb és a feszültség nem nagyobb. SZerencsés esetben ez talán még kapcsolgatni is fog, ami elvileg ugyebár jó az akkunak is(csak nem kapcsolgat 4,1Khz-en - ez a vízbontás frekije, ha jól tudom)........
Elfáradtam gépelni....
Üdv: Frici

0

jozsi21
jozsi21 picture

Szia zselés akkuhoz kellene ami el.biciklikben van vagy pc szünetmentes tápegységben.

0

gbenyov
gbenyov picture

Ezek tulajdonképpen (ha nem is egyszerű) de, ólom akkuk.
2. ÁRAM:Egy gépkocsiban belenyomják a teljes kapacitás áramot. Tehát ha 100Aórás, akkor akár 100A-t. Nem lesz semmi baja.
2.1. De legyünk úri emberek. A cellákat a kapacitás 1/3-nál ne töltsük nagyobbal. Korlátozni kell erre az értékre az áramot. Ennek nincs HŐMÉRSÉKLET függése.
1.2. Ha az áram ettől kisebb az semmiképpen nem baj, csak felesleges időpocsékolás a maximális feltöltöttségig.
1.3. Ha a áram ennél nagyobb, legfeljebb melegszik. Ezért kell korlátozni.

0

gbenyov
gbenyov picture

Ezek tulajdonképpen (ha nem is egyszerű) ólom akkuk.
1. FESZ:Tehát egy 12V-os egység töltését SOHA nem szabad névlegesen 14,4 fölé emelni.
1.1. De ez nem is elég! A töltőfesz maximumának HŐMÉRSÉKLET függése is KELLENE legyen! És erről hol olvastatok? SEHOL. Egy ilyen, csak 5A-s töltő 75000 forint. De nem éri meg, mert az akku olcsóbb.
1.2. Ha a feszkó ennél kisebb, akkor semmi baja nem lesz, csak éppen nem lesz maximálisan feltöltve.
1.3. Ha a feszkó ennél nagyobb, akkor az már egy kis baj, mert ugyan feltöltődik, de szép lassan eltűnik a VÍZ. Ettől folyamatosan CSÖKKEN a kapacitás. Majd elfogy.
1.4. Most jön a kispénzű motoros, akinek már több (rossz) cellája is van, mert a hiba az 1. pont okán keletkezik. Finoman, késsel-villával-kalapáccsal-csavarhúzóval lebányássza a tetejét, és láss csodán, gumidugózott, 6 db. normális cella néz vele szembe. Futás egy kis desztillált vízért, egy vastag (narkósoknál mindíg van) injekciós tűért. Szép nyugodtan, buborékmentesen feltölti a cellákat. Kétszer feltölti, majd lámpával kisüti az akkupackot, és láss csodát:olyan mint az új!
1.5. Az úriemberek a két cellát MINDÍG külön-külön töltik fel, mert ELKERÜLHETETLEN (!!!!) a soros töltés mellett az egyik egység túltöltése, és akkor vissza az 1.1. ponnthoz. (Biztosan ez is vitte el az akkukat!)

0

jozsi21
jozsi21 picture

Engem is érdekelne egy egyszerú és olcsó kapcsolás mert a hobbyelektronikán bemutatott töltőhöz
az UC3906 ic már nem kapható és elég drága.
Ha valakinek van valamilyen kapcsolása kérem ossza meg velem.

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz frici.hu!
Küldök, egy igen jól használható töltő kapcsolást, meglehetősen rugalmas, én évekig használtam. És egy működési leírást is.
Üdvözlettel:
exGelkás

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Köszönöm a rajzot, valóban "cuki" kapcsolás, viszont a karakterisztikája messzemenően nem megfelelő! 1-es töltési ciklusnak nem merült akkunál az akku kapacitásának 10.-ével C/10, (bár az ideális 1/20 lenne) esetemben 14A/10, tehát 1,4A-nek kell legyen egészen 14,4V töltöttségig ami 90%-os töltésnek felel meg, 2-es ciklus minimum 2 órán keresztül 13,8-13,9V-os szinten-tartása a 100%-os töltöttség eléréséhez. A rajzon szereplő töltő a 3.-ik ciklusban felnyomja egész 16,5V-ig ami szerintem régen rossz.
Viszont időközben kitaláltam erre a megoldást. 1db. LM317 áramgenerátoros üzemmódban 1,4-1,2A-ra állítva amit egy LM komporátor egy áteresztő fet-en keresztül lekapcsol (vagy relé) 14,4V-nál és ekkor egy 13,8Vos LM317-es feszültségszabályzót kapcsol rá akár a végtelenségig, mivel ez az akkumulátorok állandó szinten tartható feszültsége. Egyedül a komporátotól fogok fejreállni, mert utálok beállításokkal bíbelődni. Így megoldott az álladó árammal és utána az állandó feszültséggel való töltés, túltöltés nélkül, automatikusan. Ha a két LM kimenetét össze lehet hozni egy diódával a visszahatás elkerülése végett akkor elég csak az áramgenerátort lekapcsolni egy komporátorral, így tölt 14,4-ig 1,4A-el és utána átkapcsol 13,8V stabil feszültségre.(bár a komporátortól elkap a hányinger) Mi a véleménye(tek)d?
Üdv: Frici

0

patiqs
patiqs picture

Sziasztok!

Több helyen olvastam már, hogy az ólomakkunak töltési fázisai vannak.
1. Nagyáramú töltés, amíg el nem éri a 120C-t, azaz névleges fesz*120%-ot. Ez 12V-osnál 14,4V-ot jelent.
2. 120C volttal való töltés (14,4V), amíg az áram le nem csökken.
3. Szinten tartás, azaz az önkisülés visszapótlása.

Az első kettőt szinte mindegyik töltő tudja. A harmadik lehet csepptöltés, azaz kis áramú folyamatos töltés, vagy pulzáló.
Állítólag ez a pulzáló töltés a legjobb neki. Ilyenkor olyan 13V környékén nagy árammal "belerúgunk" az akkuba, míg el nem éri a 14,4V-ot. Utána pihi, amíg ki nem sül megint 13V-ra.
Én egy ilyet építettem. Kicsit átdolgozva. Pár hét használat után télen érezhetően könnyebben indult a Skoda.

Ajánlom figyelmetekbe. Az app notes-okban vannak jó megoldások.

Szép napot!
Sanyika

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: a júl-aug-i Rádiótechnikában -most jelent meg-, van egy ilyen rajz.

Bálint

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Közben sikerült rálelnem (bár nem a fenti linken) egy egyszerű és nagyszerű kapcsolásra.
http://www.vt52.com/diy/myprojects/other/charger/charger.htm
Céljaimnak megfelel, olcsó, megvan minden hozzá, beállítható feszültség és korlátozható áram (1,2A, 14,4V) kis kiegészítéssel, egy csepptöltő ellenállás az 1-3-as lábak közé a kapacitás 100-adára méretezve, ez a töltőáramba nem szól bele nagyon, se túlfesz, se túláram.
Köszönöm a hozzászólást.
Üdv: Frici

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia frici.hu!

Az áramot mivel korlátozza(od)???
Mert ha a stab IC áram határolásara bízod, az olyan mint a kutya vacsorája!
Már csak azért is, mert egy idő után besokallhat, másrészt általában visszahajló karakterisztikával rendelkeznek, az-az pl. 1,2A-nél vissza vesz pl.200mA-re.
Tehát nem áram stabilizátor, vagyis nem lesz kellő töltő áramod.
Szóval nem biztos, hogy ritkábban kell majd akkut vásárolnod. :(
Viszont ha a stab IC elé beteszel egy áramgenerátort, azzal már célt érsz.

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ezen a linken: http://www.national.com/ds/LM/LM117.pdf az applikációk közt szerepel néhány áramgenerátor is, többek közt 12V battery charger.
Egyébként megfelelő hűtésnél, esetleg hőmérsékletfigyeléssel (akár egyszerű hőbiztosítékkal) működhet a dolog.

Üdv: Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jaca!

A tied készen van már?
Jól emlékszem, Te akartál szivattyúhoz színuszosinvertert építeni?
Hogy áll?

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Parkolópályára tettem. Ha kapcsüzemben akarok szinuszt, 1:300-as áttételü nagyfrekis trafó kellene, vagy pedig 50hz-n csinálok DC 300-at és azt görbítem IGBT-vel. Viszont megjött a meló a cégnél, és nincs szabadidőm a maszekra.

Jácint

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jaca!
"Viszont megjött a meló a cégnél, és nincs szabadidőm".
Ez manapság nagy, és megbecsülendő kincs!!!

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Igen, örülök is neki! Ha így megy tovább, még a végén venni is tudok egyet :-)

Jácint

0

frici.hu
frici.hu picture

Sziasztok!
Ha jól látom így reggeli kómás fejjel, az LM317 kimenetéről az ADJ lábra visszavezetet ellenállat határozza meg a kimeneti áramot, ami állandó értékű, ezek szerint az áram mértéke állandó a kimeneti feszültség viszont az aktuális áramnál áll be, ha az IC 1,2 A-nál lekorlátoz 200mA-re akkor azzal tölt egész addig amíg 1,2A alá nem esik az áramfelvétel. Ez így jó is, most
már csak azt kellene tudnom vissza is áll-e valóban 1,2A-re a töltőáram magától!??? Ha nem akkor. Ha mégis akkor megvan a túláram védelem és az áramkorlát, Ezek szerint ha nagyobb az áram 200mA-rel tölt,l de meddig is??? A feszültség értéke ha constans az nem baj, hiszen az 1,2A a beállított érték alá megy a töltőáram és az akku 14,4 voltnál már nem kér annyit akkor egész addig tölt amíg áramot vesz fel az akku. Most akkor ezzel jó is a töltő nem??? Egy agyontöltött akkunál nem fog tölteni az áramkorlát miatt???
Üdv: Frici

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Frici!

Ezt olvasd át még egyszer egy kávé után. "ha az IC 1,2 A-nál lekorlátoz 200mA-re akkor azzal tölt egész addig amíg 1,2A alá nem esik az áramfelvétel."
Ez a linkedben beküldött rajzról szól?

Üdv: Jácint

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Akkor jól válaszoltam magamnak reggel, csak nem voltam benne biztos.
Köszi Jaca!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Félreértettél. Ha az LM317-essel készült kapcsolásra gondolsz, akkor az nem csinál mást, csak tölt 1,2 (vagy amennyit beállítassz) amperrel. Az IC alatti tranzisztor végzi az áramkorlátot. Az LM317 nem visszahajló karakteristikáju, ha jól tudom. Tehát ha olyat akarsz, ami egy bizonyos töltés után átáll csepptöltésre, az ennél több alkatrészt fog tartalmazni :-(

Üdv: Jácint

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv!
Közben kicsit utánaolvastam. Az akkut a névleges kapacitás akkun megadott értékével (pl:12Ah 10h=1,2A 10 órán át) illik tölteni, mely a töltés 90%-át biztosítja, a csepptöltésüzem a maradék 10%-ot tölti bele a kapacitás 50-edével ekkor lesz az akku teljesen feltöltve, az ez után levő fázis az akku feszültségértéken tartása vagyis az önkisülés miatt elvesztett feszültség visszapótlása. Esetemben (elektromos roller) nincs szükség a feszültség értéken tartására, mivel mindennapos használatról van szó. Marad az első 2 fázisa a töltésnek, vagyis az LM317-el épített töltő 10 órán át tölti a beállított (esetemben 1,2A) árammal, ez 90%-os töltöttség 14,4 V-ig. Kérdés, hogyha az akku elérte a névleges feszültséget és a töltő feszültsége is ennyi, akkor milyen árammal tölt tovább??? Megfelel-e ez az áram a csepptöltési karakterisztikának??? Jelenlegi automata gyári töltőm még nem mértem le hogyan is működik, de egy adott feszültségnél lekapcsol a komporátor és befejezi a töltést. Lehet, hogy neki a 14,4V a teljes töltöttséget jelenti?? Akkor ez viszont tényleg nem jó ahogy gondoltam, hiszen az akkut mindíg csak 90%-ra tölti fel és ez egyenlő az akku lassú halálával, hiszen ebben az esetben már alapállapotban megkezdődik az akku szulfátosodása, vagyis rövid időn belül, mint a többi (12 db) akkut dobhatom ki kapacitásszegénység miatt. Mivel ez a roller 24V-os a két akkut sorban tölti, vagyis nem érdekli az sem, hogy az egyik akku kapacitásszegényebb mivolta miatt azon a feszültség már nagyobb mint 14,4V és ezért még a másik sincs feltöltve, de lekapcsolja a töltést, előrehozva ezzel az akkuk még hamarabbi tönkremenetelét. Ezért gondoltam az akkuk egyenkénti töltésére, még ha 2 töltőt is kell építsek. Kérdés továbbá, ha az LM317-el készült kapcsolást építem meg, akkor a 90%-os névleges 14,4 V-os fgeszültség után milyen töltési karakterisztika alakul ki ha a töltőfeszültség állandó, viszont az áram a töltöttség miatt már kisebb (feltételezve, hogy jó akkuk lévén már nem vesz fel annyi áramot). Mennyiben károsodhat az akkumulátor a 2.-ik fázis folyamán az LM317-es kapcsolású töltővel? Rosszul gondolom, hogy a feszültség és az áram viszony a 14,4V-os töltöttség után már nem állandó és csökkenő értékű egészen az akku 100%-os töltöttségéig?? Hiszen az akkunak ezután már nem kellene felvegye azt a töltőáram mennyiséget. (Pl: izzóval sorbakötött töltésnél, az áramfelvétele csökkenő karakterisztikát mutat a töltöttségi állapottól függően.)
Üdv : Frici

0

frici.hu
frici.hu picture

Még csak annyi, ha az LM317 a feszültség elérése után lekapcsolja a töltést (esetleg átáll 200mA-re, bár ez úgy emlékszem rövidzárvédelemnél van) akkor töltőáram nincs, a cspptöltés üzem viszont már egyáltalán nem rizikós vagyis, ha teszek egy soros ellenállást (a csepptöltés mértéke az akku kapacitásána 50-100-ad része!!!) akkor a töltő lekapcsolása után ezen keresztül kapja a csepptöltést mely szintén az akku töltési mértékétől függ, teljes töltöttségném elvileg majdnem 0 (vagyis az önkisülés mértéke) tehát nem épp korrekten de egy alkatrésszel megoldott az akku csepptöltése, feszültségértéken tartása, 2.-3. töltési fázis és nincs túltöltés! Jól gondolom?Üdv: Frici

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Frici!

Először is, BOCS az előző hsz.emben feltett kérdésért.

"Az áramot mivel korlátozza(od)???
Mert ha a stab IC áram határolásara bízod, az olyan mint a kutya vacsorája!"

Akkor futólag ránézve, a rajzra, valahogy nem jutott el az agyamig, a negatív ágban lévő söntellenállás, tranyó, és a 100 ohmos ellenállás (pedig akkor már délután volt, föl ébredhettem volna :-) ).

Újra meg nézve a rajzot, szerintem nem is kell túl nagy jelentőséget tulajdonítanod a csepp töltésnek, mert ha a sönttel, és a potival szépen "belövöd" a max. töltő feszt, és áramot, akkor automatic létrejön neked először egy áramgenerátoros üzem(a maga 1,2A áramával)
Majd ha az akku fesz eléri, azt a szintet, hogy már nem képes az áram generátor által szolgáltatott áramerősséget felvenni, akkor elkezd csökkenni a töltőáram, és kezd átmenni, feszültség generátoros módba.
Ezután kezd kialakulni egy egyensúlyi állapot, melyet nevezhetünk csepptöltésnek, és amelynek értékét az akku által még "töltődésre felvett" áram, és az elhanyagolható szivárgó áram határozza meg.
Ha az akku már mondhatni semmi áramot nem vesz fel(töltődés céljából), a feszültség akkor sem tud magasabbra menni, a beállított értéknél.

Üdv Tibi.

0

frici.hu
frici.hu picture

Üdv mindenki és Tibi!
Nos akkor meg is van az elmélet, gyakorlatilag jobb megoldás, mint a gyári töltőm. Egyszerű és nagyszerű megoldás, nos majd a gyakorlat beigazolja, mihelyt odajutok, hogy szakítsak rá egy kis időt a sok egyéb mellett. Mellesleg a vicc kedvéért változott a konfig : : 2db 12V 17A/h-s akkut kapott, melynek már 3A a töltőárama,(emellett még van 10db 12V 12A/h-s akkum uh alkalmazva lesz az áramkör!!! Nem légbement blog volt ez!!!) de a kissebb töltőáram nem zavar, előtte az éjszaka, s mellesleg ez olvasatok szerint még jót is tesz az akkunak.
Köszönöm a hozzászólásokat!!!
Üdv: Frici

0

Sponsored links