You are here

Aggregátor feszültségstabilizálása. Hogyan ?

28 posts / 0 new
Last post
Macimester
Macimester picture

Szervusztok !

Adjatok ötleteket, hogyan lehetne egy benzinmotoros ( 950W ) aggregátor kimenő feszültségét stabilizálni ?
Miután a 2 ütemű motor és a kezdetleges fordulatszám szabályzás miatt még igen pontos motorikus beállításnál is ingadozik a kimenő feszültség. Sajnos a rádiós kitelepüléseknél használt készülékek igen érzékenyek erre a problémára.
Ha valakinek lenne már megvalósított/kipróbált kapcsrajza vagy bármilyen jó ötlete az nagyon sokat segítene ha elküldené nekem vagy a itt a fórumban meg tudnák vitatni a problémát.

73

Comments
Szegedi
Szegedi picture

Szegedi
Szervusz Macimester!
A Vaterán most árulnak egy EMG 2859-2 tiusú, 1 kVa-es 220V-os feszszabályzót, tudom ajánlani a tipust! Meglehetősen komoly műszerekhez használtam, ha jó ez a Vaterás, nem fogsz benne csalódni!
Ad rá a tulaj egy hét garit, a termékkódja 1775883257.
Üdv Szegedi

0

Macimester
Macimester picture

Köszönöm, megnézem.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hi! Emlékeztek még? http://elektrotanya.com/?q=hu/content/1967-koeruel-gyartott-emg-2853-1-f...
Ezt olcsón lehetett volna elhozni. A két műszert és a elektroncsöveket ki mentettem belőle.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

harutyin
harutyin picture

T Kolléga!

Ha gondolod van egy stabilizátorom erre a célra.Talán EMG gyártmány.Motorral hajtott szabályozó toroiddal müködik.Katonaként ilyet használtunk a stúdiós kocsinál is.Hangtechnikai célra is jó volt kitelepüléseknél.

Üdv Harutyin

0

Macimester
Macimester picture

A motornak már stabil a fordulatszáma. Gyakorlatilag folyamatosan tartja a gyárilag megadott 3000f/perc értéket terhelés alatt is. Nem kis meló volt beállítgatni a karbit és a regulálátor rugóerőit. Gyakorlatilag nem is a gyári karburátor van már rajta. De a stabil motorfordulat dacára még mindig ingadozik a fesz.
Most már nem túl látványosan de 210-től 240V-ig folyamatosan.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Milyen generátor van rajta ??
Ha assinchron , akkor kicsi a teljesítménye , ha sinchron, akkor a gerjesztési feszültség ingadozik , bele kell nézni az elektronikájába.

Üdv! Miki.

0

Macimester
Macimester picture

Ez lenne a terv, hogy belenézzek az elektronikába vagy csináljak egy újat. De miután egy gyantába beöttött kocka az egész kicsit cirkuszos a dolog.
Sajna kapcsrajzot meg nem találni. Szétszedni meg nem akarnám addig, míg nincs valami megvalósítható rajz,mert menni megy, de nem jól :)

0

uniman
uniman picture
***

0

Macimester
Macimester picture

KÖSZÖNÖM A RAJZOKAT !!!!!!!
Ebből már " okosodom " erősen.
Bele is fogok kicsit feljavítani és építeni egy jobb elektronikát.

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz!
Nem akarlak elkeseríteni, de nem fogod tudni stabilizálni. A kétütemű motor nyomatékgörbéje olyan, hogy a legkisebb terhelés változására is leesik a fordulatszáma. Elektromosan ezt nem tudod korrigálni. Egy megoldás van, négy ütemű aggregátort kell venni.
Üdv: Gyula

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Ezzel az állításoddal nem értek egyet. A nyomatékgörbének nincs sok köze az ütemek számához. A benzinmotorra meg mindenképp kell visszacsatolásos szabályozás. Ha ez nincs kidolgozva, akkor nem fog rendesen működni. Emberünk ezt meg már sikerrel megoldotta állítása szerint.

0

romulusz
romulusz picture

Szia Transzduktor!
"A nyomatékgörbének nincs sok köze az ütemek számához." ???????!!!!!!!!!
Üdv: Gyula

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Igenis így van, ahogy idézted. De látom ez meglepett téged, úgyhogy kicsit megmagyarázom:

A nyomatékgörbét sokkal jobban meghatározzák az olyasmik mint a motor mérete, és egyéb sajátos konstrukciós kialakításai, mint a töltési rendszere. A nyomatékgörbét elsősorban a fordulatszám függvényében szokják vizsgálni.

Általánosan:
Valamivel a közepes fordulatszám felett található a maximális nyomaték (és hatásfok) tartománya. Ezután viszonylag meredeken esni kezd, főleg a gyorsfutású gépeknél. Ez azért van, mert ugyebár a politropindex a fordulatszám-növekedéssel folyamatosan javul, de meredeken emelkedni kezdenek a különböző belső ellenállásokból eredő veszteségek. Mindehhez még hozzáadódik a munkaközeg cseréjének egyre csökkenő mértéke (szintén az áramlási ellenállások miatt). Ha a kétütemű motornál jól van tervezve a szívó és a kipufogórendszer, akkor a kétütemű motor is jó hatásfokkal cseréli a munkaközeget, de a teljesítménye több mint másfélszerese az azonos térfogatú négyütemű géphez képest.

Mindez persze leginkább a kis (néhány kW-os) motorokra igaz, mert a nagy gépeknél nem az anyagcsere, hanem a fellépő nagy tehetetlenségi erők határozzák meg a maximális fordulatszámot. Ezért a nagy gépekbe többszörös védelmet építenek túlpörgés ellen. Ilyen gépeknél a legnagyobb hatásfok maximális nyomaték és fordulatszámnál jelentkezik, míg kisebb gépeknél ez sokkal bonyolultabb.

A belsőégésű motorok legnagyobb problémája a nyomaték leszabályozásából ered. (Mert ugyebár a fordulatszám a hajtott gép kényszerfeltételével adott.) A nyomatékot úgy csökkentjük, hogy a hengerekbe alacsonyabb energiatartalmú töltetet adunk. A teljesítmény nem csak a kevesebb üzemanyag miatt esik, hanem a meredeken romló termikus hatásfok miatt is. Dízelmotoroknál a helyzetet javítja a mindenképpen bejuttatandó ballasztanyag, de benzines gépeknél ez nem lehetséges, mert nem gyúlna meg a keverék, vagy nem égne ki rendesen. (Ezért fejlesztik az olyan elvetemültségeket mint a hengerenkénti befecskendezést, vagy a dízelhez hasonló közvetlen benzines befecskendezést, tanulmányozzák a hengeren belüli áramlást, stb.)

Na, ugye milyen nagy találmány a villamos hajtás? Az egyszerűsége csodálatos! :D

0

Macimester
Macimester picture

"Mindez persze leginkább a kis (néhány kW-os) motorokra igaz, mert a nagy gépeknél nem az anyagcsere, hanem a fellépő nagy tehetetlenségi erők határozzák meg a maximális fordulatszámot. Ezért a nagy gépekbe többszörös védelmet építenek túlpörgés ellen. Ilyen gépeknél a legnagyobb hatásfok maximális nyomaték és fordulatszámnál jelentkezik, míg kisebb gépeknél ez sokkal bonyolultabb..............."

Ez így nem teljesen igaz. Nem tudom ki írta ezt az eszmefutatást, de nem fedi a valóságot. Pláne 2 üteműnél !!!

De tovább olvasva az egész egy marhaság...

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!

Állításodat indokold meg, úgy illik!

Amúgy ezek az állítások három különböző szakkönyvből származnak, amelyeket belsőégésű motorokkal és általános termodinamikával foglalkozó egyetemi tanárok írtak.

Üdv!

0

Macimester
Macimester picture

Hát tessék. Itt egy indok. Gondolom egy 750ccm-es kétütemű már elég nagy. Hallgasd és gondolkodj el a " szakkönyvek " hülyeségein.
http://www.youtube.com/watch?v=3aE-B4kL5rg

0

romulusz
romulusz picture

Szia Transzduktor!
Egyik kedvenc professzoromnak volt a szójárása : "aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul!" Annyi csacskaságot hordtál itt össze a belsőégésű motorokról, hogy felesleges lenne bármit is válaszolnom! Nem kell sok könyvet átolvasnod, hogy megtaláld, mennyi a kétütemű, és a négyütemű motorok hatásfoka közötti különbség.
"de a teljesítménye több mint másfélszerese az azonos térfogatú négyütemű géphez képest. " Ezt Te írtad. De arra már nem vetted a fáradságot, hogy utána gondolj: a kétütemű motoroknál minden fordulatra esik munkavágzés (robbanás), a négyüteműeknél pedig csak minden második fordulatra. Tehát, ha azonos lenne a hatásfokuk, a kétüteműnek kétszer akkora teljesítményt kellene leadni. Ha pedig hozzászólásodat egyetemi tanárok könyveiből vetted, akkor azok csak amerikai professzorok lehettek!
Üdv: Gyula

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia romulusz!
A kétütemű motornak (most nem roots fúvós dízelről beszélünk, hanem kis benzines gépről) nem cserélődik le teljesen az elhasznált munkaközege. Mivel a benzinnel nem jó pazarolni, ezért inkább úgy tervezik az eféle gépeket, hogy inkább égéstermék maradjon a hengerben. Ezért nem lesz kétszerese a teljesítménye a négyüteműkhöz képest, hanem csak valamivel 1,5 felett.
Nekem meg az a mondás jut eszembe: Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Minden agregátor gyárilag fordulatszám stabilizálással működik, ahogy növekszik a terhelés, , egy centripetális kuplung , húzza rá a kakaót, nem szabad 10-20 V-nak lenni a destabilizációnál. Attól hogy kínai , ugyan úgy működik minden motor .
Van a rendszerben egy ellenirányú rúgó, amelyik a határokat befolyásolja , min-max határ, lehet ezen kell állítani.
Asszinchron generátornál a feszültség nagyon fordulatszámfüggő, ezért törekedni kell a stabil fordulatszámra .

Üdv! Miki.

0

Schmidt Laci
Schmidt Laci picture

Sziasztok!

Szia Miki!

Ahogy írod, úgy igaz!!!
Kellemes estét mindenkinek!
Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Laci !
Ez csak az én tapasztalatom , de lehet tévedek , mert , tudod , ez lenni , csak enyém vélemény :beer: !

Üdv! Miki.

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Miki!

"Asszinchron generátornál" De szerintem ezek a 950 W-os kétütemű áramfejlesztők szinkron generátorral vannak felszerelve.
Tenni kell bele egy normális elektronikát. (Ezért javasoltam lhanzit mert ő sok ilyen kínai csodát reparált már - ha jól tudom.)

Üdv: Laci

0

kolya61
kolya61 picture

Szia Laci !
Nem tudom , de szerintem kici occó inkább asszihron motrokat használ , legalább is én még nem láttam szinhronost ilyen kici-t :D .
Persze attól még lehet, mert ez csak az én véleményem volt .

Üdv! Miki.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A frekvenciát fordulatszámmal szabályozzák. A feszültséget meg gerjesztéssel. Azt írtad, hogy a fordulat ingadozik. Az elég problémás!
Először a fordulatot stabilizáld!

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Macimester
Macimester picture

A fordulatot a lehetőségek szerint már stabilizáltam. ( nem kis munkával )De sajnos a konstrukció hibájából precízebben nem lehetséges. ( Nem folynék bele a kínai karburátorok lelki világába... ) Még mindig maradt 10,20V-nyi ingadozás. Na ezt kéne kisimítani, eltüntetni...

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Macimester!

Jani barátunk (lhanzi) a nagy tudora ezeknek a szabályzóknak. Ha nem jelentkezik be itt, keresd privátban.

Üdv: Laci

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A gerjesztést kell szabályoznod.

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Sponsored links