You are here

autós inverter teljesítményének számítása

10 posts / 0 new
Last post
romulusz
romulusz picture

Szevasztok!
Ismét egy autós inverterrel van gondom. Ismerősöm adott teljesítményű fűtőtestet szeretne autós (nem szinuszos) inverterrel meghajtani. Elgondolásom szerint, mivel az inverter impulzusainak kitöltési tényezője 80% körül van, az általa szolgáltatott effektív feszültség is 80%-a lesz a névleges feszültségnek. Akkor pedig a rákötött terhelés teljesítménye is kb 2/3-ra csökken. Tehát, ha adott teljesítményre van szükségem, 1/3-al nagyobb teljesítményű fűtőtestet kell az inverterre rákapcsolni.
Jól gondolom e, vagy miben tévedek?
Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv: Gyula

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

az mit takar, hogy nem szinuszos inverter, létezik olyan hogy módosított szinuszos. Ez is négyszög jelet ad, de olyat aminek csúcsértéke 325V effektív értéke pedig 230V (mint a csatolt képen). Ennél rendben lennének a teljesítmények!

Üdv,
Oszi

File csatolás: 

0

romulusz
romulusz picture

Szia Oszi!
Ez a jelalak mitől színuszos? Amivel eddig találkoztam (autós inverterek), annak kimenőjele 50 Hz színusz, 60 Khz körüli frekvenciával, 80 % közötti kitöltési tényezővel megszaggatva. Én úgy emlékszem, hogy a színuszos feszültség effektív értéke az 50 Hz-s görbe alatti területből adódik. Mivel az inverternél kb 20 %-os megszakítások vannak, a burkológörbe alatti terület ennyivel kisebb.
Üdv: Gyula

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

ilyen az én autós 150W-os inverteremnek a kimenőjele és mint írtam négyszög. Azért hívják módosított szinusznak mert mind a csúcsértéke mind az effektív érteke megegyezik a 230V-os szinuszéval. Ezek olcsó inverterek, fűtőtesthez tökéletes választás! Ebben van egy DC/DC átalakító 12V/325V és 4 Fet-ből álló kapcsolóhíd kapcsolgatja ki ezeket az impulzusokat.

Üdv,
Oszi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A maradék teljesítmény nem párolog el az inverterből. Hanem keményen hővé alakul. Tehát az is melegít.
Egyébként miért nem jó a 12 voltos fűtőtest?

Vadászom, Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

romulusz
romulusz picture

Szia!
A feladat adott, azon nem tudok változtatni. A kérdésem röviden az lenne: adott mennyiségű víz, adott idő alatt szükséges felfűtéséhez, ha inverterről táplálom a fűtőtestet, nagyobb teljesítményű fűtőpatron kell e, mint ha a 240V-os hálózatról táplálnám.
Üdv: Gyula

0

thanatos
thanatos picture

Szevasztok!
Vélhetően szimmetrikus, nyitóüzemű konverterről van szó. Az ilyen bestiák kimenő feszültsége - elhanyagolva a veszteségeket - valóban egyenesen arányos a kitöltési tényezővel (igy szabályoz általában), tehát a teljesitmény ennek a négyzetével lenne arányos, ha a terhelő ellenállás nem változna a hőmérséklet függvényében (lineárisan).Ez a változás pedig már nem elhanyagolható - innen lehet számolgatni!
A legjobbakat: Thanatos

0

romulusz
romulusz picture

Szevasz thantos!
Pontosan erre gondoltam, ezért tettem fel a kérdést!
Üdv: Gyula

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Gyula!
Nyugodtan használhatod. Az effektív feszültség(teljesítmény) fogalmát ugyanis, pontosan ezért vezették be...Az egyenáramú hálózatokat követő, váltakozóáramra való átálláskor.
A nem színuszos invertert, -teljesítmény szempontjából, tulajdonképpen egyenáramú tápforrásnak is tekinthetnéd. A fűtőszálat nem érdekelné, hogy az áram iránya váltakozik. Viszont annál inkább érdekli, hogy mekkora feszültség kerül rá, és az mennyi ideig. Az "idő" alatt, itt a kitöltési tényezőre gondolok.
A szinuszos tápforrás, pillanatnyi csúcsfeszültsége, 230V x 1,41 kb.: 324Volt.
Ezt a feszültség csúcsértéket az inverternek létre kell hoznia, hiszen az egyéb elektronikus -kapcsolóüzemű- táppal megáldott készülékek pufferkondiján illik biztosítani, ezt a feszültségszintet.
Azt is tudni kell, hogy a szinuszos jel esetén, ez a pillanatnyi csúcsfeszültség, tényleg csak a szinusz csúcsán áll rendelkezésre. A többi időszakban csak nő, illetve csökken.
A fűtőszál, természetesen állandóan hőt disszipál, amíg áram folyik rajta keresztül. Függetlenül attól, hogy a pillanatnyi feszültség 50, 150, vagy 250 Volt.
Ha ezt a fűtőszálat egy olyan inverterrel táplálnád meg, amely -a korábban említett okokból kifolyólag- biztosítaná a 324 Voltot, és mind ezt az idő 100% -ában, akkor nyilván túl terhelődne a 230V effektív feszültségre tervezett fűtőtest. Ezért az inverter gyártója, visszább vett a kitöltési tényezőből. A csúcsfesz is biztosítva van a kapcsoló tápok részére, és az átlag feszültség is (valamelyest), az ohmikus fogyasztók részére. A káposztából is maradt, és a kecske is evett valamit. :) Az induktív fogyasztók java részt nem lelkesednek ezekért az inverterekért....De ezt már többször kitárgyaltuk, a fűtési keringető szivattyúk kapcsán.
Üdv Tibi.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Tibibalogh!
Bocs, véletlenül eggyel feljebb nyomtam!
A legjobbakat: Thanatos

0

Sponsored links