You are here

crest audio cks 800 erősítő csatlakoztatása számítógéphez

24 posts / 0 new
Last post
kitarto
kitarto picture

Mély alázattal Üdvözlöm Önöket Tisztelt mesteremberek!

Sikerült hozzájutnom egy crest audio cks 800- as, úgynevezett installációs erősítőhöz. Tudomásom szerint a crest audio ezen erősítők vezérléséhez is fejlesztette ki a világon egyedülálló NexSys rendszert.
Az erősítőben jelenleg NC-DSP-A típusú input modul, NC-NXS típusú Network modul és NC-STi típusú output modul van.
Az erősítő előző tulajdonosa, elmondása szerint hozzá nemértés miatt nem tudta használni az erősítő számítógépes vezérlését, ezért a bemeneti és network paneleket kikötötte és a jelet közvetlenül a végerősítő bemenetére kötötte. Az erősítő működik, nagyon szép és brutális hangja van!
Én viszont szeretném használni az erősítő számítógépes vezérlését is, hiszen a DSP jelprocesszor nagyon sok hasznos beállítási lehetőséget biztosít. Az erősítőhöz megkaptam a szükséges installációs lemezt, melyen rajta van a szoftver és egy teljes körű leírás, mind az erősítő, mind a szoftver használatáról, azonban kapcsolási rajz csak a végfokról van.
Az a gondom, hogy a leírás szerint a PC-hez történő csatlakozáshoz RJ-14-es csatlakozó van az erősítő bemeneti paneljén, a számítógépen pedig D25 típusú paralel aljzathoz kellene csatlakoznom. A laptopon azonban ilyen aljzat nincs!
Az volna a kérdésem, hogy a laptopon hova csatlakoztathatnám az erősítőt?
Mindenféle segítséget előre is köszönök!!!

Comments
jakyg
jakyg picture

Szia!
A DB25 csatlakozó gyakorlatilag átkábelezhető DB9-re ami sokkal elterjedtebb soros porti csatlakozó. Ahhoz, hogy a laptopoddal összeköthesd kell szerezni egy USB-COM átalakítót (ezeknek mind DB9-es csatlakozása van), viszont ezekkel vigyázni kell, mert az olcsó fajták egyáltalán nem, vagy csak rosszul működnek.

0

kitarto
kitarto picture

Nagyon köszönöm a segítséget!Ezen a lehetőségen is elgondolkodom és átbeszéljük a fiammal, mert hát a számítógépes dolgokban Ő van jobban otthon!
Az az igazság, hogy van itthon használaton kívül egy P-III-as asztali számítógép! Valószínűleg egyenlőre akkor azt fogjuk újra működésre bírni, megnézzük, hogy valóban nem hibás-e az erősítő DSP és network panelja. Ha minden rendben lesz, akkor mindenképpen választanom kell valamilyen megoldást a laptophoz történő csatlakoztatásra, mert hát egy egy rendezvényen adódhatnak olyan körülmények, melyek ott helyben igénylik az erősítő más paraméterekre történő beállítását, és hát ugye egy laptopot még is csak könnyebb magammal vinni!
Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget!

0

CodeKiller
CodeKiller picture

üdv,
Viszont mint fentebb is említették, ez nem soros, hanem párhuzamos portra megy (MALE DB25 csatlakozó).

Ha mégis USB-lpt -vel kell próbálkozni, ajánlom ezt az oldalt tanulmányozni:
http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Rund%20um%20den%20PC/USB...

0

kitarto
kitarto picture

Nagyon köszönöm a segítséget!!!
Őszintén szólva azért úgy gondoltam, hogy ennél egyszerűbb lesz a dolog, de nem fogom feladni! Az erősítő szabályozásában lévő lehetőségek nagyon csábítók! Azért nem mindegy, hogy vinned kell az erősítőt, limitert, EQ-t, crossovert, na meg a kábelezés, "zajgyűjtés", földhurok, vagy ez együtt meg van egy készülékben, amiről azt lehet olvasni, hogy vezető gyártótól származik! Az erősítő analóg, és csak 23 kg!!!

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Ha nincs LPT a laptopodon, akkor két lehetőséged van: vagy beszerzel egy régebbi gépet, amelyen még van, vagy veszel/építesz egy USB-->DB25 adaptert. Láttam PCMCIA-s LPT-t is, de az ritka, és ha ilyen csati sincs a gépeden, nem is járható út. Az építéshez egy kis kezdőlökés:
http://payalo.at.ua/index/0-160
http://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/bastelecke/Rund%20um%20den%20PC/USB...

Szerintem egyszerűbb olcsón megvenni egy régi, akár Pentium-PentiumII laptopot, amin van LPT. Azt ugyanis nem tudom, hogy az átalakítós megoldás esetén a program látni fogja-e azt a portot, illetve tudja-e megfelelően mély (HW-) szinten kezelni.

0

kitarto
kitarto picture

Nagyon szépen köszönöm segítséget! A fiam azt mondja, hogy 3000 Ft körüli értékben lehet kapni nyomtatókhoz való usb D25 átalakítót. Ha ez mellett döntenék, akkor az úgy jó lenne, ha készítek egy kábelt az egyik végén az RJ-14-es csatlakozóval, a másik végén D25-ös csatlakozóval a rajz szerint bekötve, majd ezt csatlakoztatnám az USB - D25 átalakítóhoz és így csatlakoznék a laptopra?
Nagyon köszönöm a segítséget!

0

Kari
Kari picture
*****

Szerbusztok, s ACSI-BACSIK!

Valahogy nem ertsem, hogy miert USB-röl megyen a csevely!?
Ha meglesitek az utolso mellekletet a nyito szövegben (CREST CKS DSP-A Modul.pdf), Kitarto-eknak I2C csatlakozast es kommunikaciot kell megoldani a vezerlöban, s az akarmilyen DB9/25&JR-14 adaptaciok igy, önmagukban felejtösek_sztem, s igy rögvest mas lesz a bizonyos leanzo fekvese! :fun:
Kari

0

kitarto
kitarto picture

Köszönöm a segítséget!
Csatolom a szoftver telepítésének és kezelésnek leírását is!
Talán így könnyebb lesz jó megoldást találni.
A neten nem igazán találtam hazai oldalakon semmit a crest audio ck sorozatának vezérléséről. Féltem is egy kicsit tőle, hogy itt sem lesz közismert a téma. Azonban a fórum olvasása közben meggyőződésemmé vált, hogy itt az elektrotanyán olyan szakemberektől kaphatok segítséget, akik szinte bármilyen problémára találnak megoldást!
Előre is köszönök mindenkinek, mindenfajta segítséget!

File csatolás: 

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Különben nekem nem annyira vilagos, hogy az RJ-14e-es Comm csatin miert leledzik data in & Data out is ha az I2C bus hivatalbol bidirektionalis :-), a felfüzeshez meg kellene a Clk is, de az meg csak 1x van jelen-hmm...
Mellekeltem az I2C Bus-speckot.
Ezek pedig agy hasznalhatonak tünö oldalak: I2C interface tutorial http://www.lammertbies.nl/comm/info/I2C-bus.html, http://www.robot-electronics.co.uk/acatalog/I2C_Tutorial.html
I2C Buslaenge ueber 5m?: www.mikrocontroller.net/topic/22037
USB to I2C: http://www.robot-electronics.co.uk/acatalog/USB_I2C.html
Kari

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Ez valóan igen érdekes, és ha a leírás helyes, akkor az azt jelenti, hogy saját kommunikációs protokollt használ, tehát gyakorlatilag az van, amiről egy ideje papolok: direktben hajtja meg a portot.

0

Kari
Kari picture
*****

Hello jbussh!
A fenti Philps leirasra kerdezel?_Hat a szabvany iniciatoranak közlemenye nemhogyman ne legyen helyes! :-)
Kari

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Dehogy arra :D A topicnyitó által csatolt dokumentumokban szereplő bekötésre, amit Te Magad is szóvá tettél :-)

0

Kari
Kari picture
*****

Haho bussh!
Na ja. Ez meg talan hasonlo info ertekü (nekem meglepö; a Peavay-töl is van kompatibilis SW-e):
http://mixonline.com/live/products/audio_networked_amplifiers_live/
The Crest Audio (www.crestaudio.com) CMi 2208 amp works with the company's Nx CobraNet-8™ control module using Crest NexSys 4 and Peavey MediaMatrix MWare™ software for advanced control and audio routing. The Nx CobraNet-8 module fits into a CMi 2208 rear bay, supporting all NexSys functions, DSP and CobraNet digital audio I/O on a single Cat-5 Ethernet cable. A four-character LED allows easy setup, control and monitoring of up to eight CobraNet audio channels from the rear panel. DSP options for the Nx CobraNet-8 include delay, EQ, compression/limiting and crossover. Amplifier monitoring includes ACL™ (Active Clip Limiting), IGM™ (Instantaneous Gain Modulation), I/O gain, DC, thermal protect, fault, mute, Ethernet data and link statuses. The CMi 2208 is rated at 150W/side into 4 ohms, 300W bridged into 8 ohms and 200W/channel at 70V.
Kari

0

kitarto
kitarto picture

Nagyon köszönöm a sok segítséget!
Egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy holnap felkeresem egy, a számítástechnikában profi ismerősömet, mert ez nekem már bonyolult, ugyanis én nagyon tisztelem az elektronikát, és hát ha nem vagyok biztos abban, hogy nem fogok kárt okozni bármely készülékben, akkor a megfelelő szakemberhez fordulok! Márpedig a számítástechnika nem az erősségem!
Tudomásom szerint a 90-es évek végén a crest audio felvásárolta a peaveyt!
Az is lehet, hogy érdemes lenne beszerezni hozzá az N-coder-t. Majd megnézem, hogy mennyi lenne az ára!
Amint sikerül megtalálni a megfelelő megoldást, mindenképp jelezni fogom!
Még egyszer mindenkinek köszönöm a segítséget!!!

0

Kari
Kari picture
*****

Hali Sandor!
A Peavay-hired megmagyaraz ezt--azt.. Különben reszemröl szivesen; legy eredmenyes!
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

üdv,

Ez alapján ha újabb notihoz kellene, valószínűleg elég a lassabb / atmega8-alapú adapter is -- csak aztán nehogy a programnak legyen még egyéb kínja (xp és újabb OS-ekben nem lehet alapból direkben elérni portokat, kellhet hozzá valami egyéb driver -- az usb adapterhez szükségeset viszont nem tudom, kell-e még tovább matatni..)

0

jbussh
jbussh picture

Erre céloztam én is a fentiekben :-)

Egyébként úgy rémlik, megfelelő mélységekbe nyúló program képes lehet direktben kezelni a portot, olyan kimeneti jelet megvalósítva rajta, amire az csak fizikailag képes. De lehet, hogy rosszul emlékszem, és erre csak a uC-k GPIO-i képesek, ebben már nem vagyok biztos...

Szerk.: Utánanéztem, jól emlékeztem. A leírásban sem szerepel speciális adapter a géphez, tehát ez annak az LPT-jét használja. Ennélfogva egy I2C adapter elég melléfogás lenne, hiszen valószínűleg nincs a program egy ilyen adapterre felkészítve, csak arra, hogy az LPT-t vezérelje direktben, saját kénye-kedve szerint. Hogy ez egy USB-s LPT-vel hogyan valósul meg, az már egészen más kérdés.

0

kitarto
kitarto picture

Nagyon köszönöm a segítséget!
Ez már a fiam asztala lesz, ezekhez a dolgokhoz Ő jobban ért!

0

CodeKiller
CodeKiller picture

üdv,

Igenám, de egy egy dolog egy protokollra képes interfész, és megint más ezt megfelelően lekezelni....
Gondolom neked van elég időd/türelmed/ismereted a kezelőprogramot megírni valami más interfészre, ugye?! :beee:

Mert sokunk inkább a meglévő programot próbálná használni, és az ahhoz szükséges interfészt is könnyebb legyártani.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia CK!
Ezzel most kinek-mire reagaltal_szamomra (nem teljesen)homalyos? :-)
Kari

0

CodeKiller
CodeKiller picture

Üdv Kari,

A te hozzászólásodra reagáltam, hogy ugyan lehet, hogy egyszerűbb az i2l kommunikációt megvalósítani valami más módon, viszont maga a vezérlés már nem olyan egyszerű, ezért lenne célszerűbb LPT portot fabrikálni az újabb gépekhez is és úgy a vezérlőprogram már biztosítva van.

(lehet hogy nem volt elég nyilvánvalóan szarkasztikus az utalásom az előzőben)

0

Kari
Kari picture
*****

Hali CK!
OK-köszi_sjan nem vagyok programozo, s idöm sem igen "dübörög"!
Sajna elirtam a vonatkozo hsz-ben, de a topik indito mar irt utanam, s nem tudtam atjavitani az I2L=I2C lenne-helyesen_noha ez a fennallo tenyeken nem sokat valtoztatna...
Az I2C adatforgalmi rendszert/Bus-t eredetileg a Philipsek (ha jol remlik) IC-k egymas közti, ill. On-Chip kommunikacioja szamara fejlesztettek ki. Igy nem kepes különösebben hosszu kabelezest meghajtani-de nem is egetverö az adatsebessege sem, bar az itten alighanem tök mindegy...
Idöközben-talan 10 eve- azert hoztak ki dupla sebessegü, ill. meghajto kapacitasu Bus-Driver csipet is, de akkor is igencsak celszerü ezt a rendszert nagyon a fiokhoz közel "lekezelni", azaz egy masik fiokkal akarmi masra atalakitani; legyen az egy RS-485/USB vagy ami eppen is, hogy aztan ezt hogyan realizaljak, hogy tenylegesen egy ujabb fiok lenne, vagy a hatlapjara cuppantott doboz, avagy egy ujabb keszülek, mely az összes effele rendszerbeli elemet vezerelne-pl. csillagpontosan-ezt en nem tudhatom, talan Kitartoek eldöntik.
Jokat!
Kari

Kijavítottam.
Kalex

Köszi Kalex!

0

jbussh
jbussh picture

Üdv!

Elvileg igen, gyakorlatilag fene tudja. Ki kell próbálni. Ahogy Jakyg írta fentebb, előfordul, hogy az olcsóbbak nem vagy nem jól működnek. Azért nem írtam a DB9 átalakítást, mert nem tudom, a program hogyan kezeli a portot, és meglehet, nem tudná lekezelni. Az is megeshet, hogy az USB-s LPT-t sem kezeli le rendesen, de erről jóformán csak próbával lehet meggyőződni.

0

Sponsored links