You are here

KODA AV502 házimozi erősítő

22 posts / 0 new
Last post
mpisti
mpisti picture

Üdvözöllek benneteket!
Adott egy KODA AV502 házimozi erősítő(Serial No.:4M150066)amelynek a koppanásgátló áramköre minden esetben ki-be kapcsolja a hangszórókat, ha a lakásban valamilyen fogyasztó be- vagy kikapcsolódik. Nem rendelkezem semminemű információval ezzel a készülékkel kapcsolatban. A segítségeteket kérem, ha van valakinek szervizinformációja a hibával kapcsolatban -vagy szervizdokumentáció az adott típusra azt megköszönném.
Üdv. mpisti

Comments
dav53
dav53 picture
*****

Szia Jácint.

Meg kellene nézni szkóppal, nincs-e valami gerjedés az áramkörben, ami épp csak a megszólalási küszöbb alatt tartja az egészet. Ebből adódóan a legkisebb tranziensre is tilt.

Dávid.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igazad van, és ez a gerjedés jöhet a végfok felől is.

Üdv: Jácint

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz mpisti!
Ezen jelenséget, lecsatlakoztatott források nélkül produkálja?
üdv:
exGelkás

0

mpisti
mpisti picture

Sziasztok!
Köszönöm nektek, hogy ennyi információval elláttok.
Nos a fiam szerint csak akkor kapcsolgat, ha a DVD lejátszótól kapja az 5 csatornás jelet az RCA csatlakozón keresztül, sima sztereó jelnél, pld. számítógép jelnél nincs ilyen hiba.
Ez még érdekesebbé teszi a problémát számomra. Lehet hogy a hangprocesszor gerjeszt ilyen hibát?

0

Jaca
Jaca picture
****

Hoppá!
Szia!
Tégy egy gyors kísérletet, földeld le a DVD-játékosod. Egy vékony drót elég, a konnektor védőföldjéhez kapcsolva. Lehet, hogy a DVD kapcsüzemü tápja csinál egy kis plusz villanyt a készülék testpontjára.

Üdv: Jácint

0

mpisti
mpisti picture

Bingó!
Azt hittem,az RCA kábel árnyékolása folytonos, de ennek a kábelnak az árnyékolása nem volt folytonos!
A DVD lejátszó test összekötve az erősítő testpontjával, megoldotta a problémát.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget külön köszönet neked Jácint az ötletért.

Üdv.: M.István

0

Jaca
Jaca picture
****

Örülök, hogy segíthettem!
Az az RCA kábel ugye az 5.1-es digitális kimenetre van ráakasztva, és csak egy szál?

Üdv: Jácint

0

mpisti
mpisti picture

Igen, pontosan úgy van ahogy írtad.

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Sajna rajzom nincs, csak tippet tudok adni.

A koppanásgátló szokásos funkciói a bekapcsolási késleltetés, a be-kikapcsolási tranziensek elnyomása és a hangszórók védelme a végfok hibájától.

Esetedben a hálózat felől bejut valami zavar és ez aktiválja a védelmet. Meg kellene nézni, hogy milyen áramkör csinálja a védelmet (nem szokott túl bonyolult lenni) és lelassitani a feszültségváltozás érzékelését. Alkalmas helyen elhelyezett kondival megoldható.

Kezdettől fogva megvan a hiba? Ekkor valami konstrukciós probléma lehet. Ha csak később jelentkezett, akkor valami kiszáradt elkó lehet a védelmi körben.

Talán segitettem...

sanyika45

0

mpisti
mpisti picture

Szia Sanyika45!
Nagyon köszönöm a választ.A készülék már a vásárlás időpontjától ezt csinálja, (a fiam vásárolta használtan)nem egy márkás cucc ,de az igényeinek jelenleg megfelel(ne).Még nem néztem bele a belsejébe,gondoltam először gyűjtök némi információt, hátha valaki már találkozott ezzel a típussal illetve ilyen problémával,és hajlandó megosztani a tanyásokkal az információt. Úgy tűnik,nem egy elterjedt típus ez az erősítő, lehet hogy még "szívok"emiatt, ha javítási információra lenne szükségem.
Az általad ajánlott elv szerint megpróbálom a hibát lokalizálni, talán sikerül felderíteni a hiba okát.
Üdv. mpisti

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia! hálózati zavarszűrő kondi a trafó elé.
Bálint

0

mpisti
mpisti picture

Szia Bálint!
Köszönöm a választ, de nem gondolok ennyire alapszintű konstrukciós hibára.
Olyan lakásban lakom, ahol elvileg egy-egy ki-bekapcsolási tranziens eddig semmilyen villamos berendezésnél, sem pedig villamos mérőeszköznél nem okozott semminemű zavart. Ezért ért meglepetésként ennél a házimozi erősítőnél ez a probléma. Talán csak egyedi esetről van szó, de az is lehet hogy konstrukciós hiba.Ezért gondoltam, először kérdezek a tanyán, hátha már valaki találkozott ezzel a problémával.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia mpisti!
"...de nem gondolok ennyire alapszintű konstrukciós hibára." Pedig kellene!!!
Tudod egy ki száradt elkó-sem lenne természetes, - egy 20-25- évvel ezelőtti tervezés esetén - , hogy egy pár-éves készülékben jelentkezzen, mint hibaforrás.
Szerintem, ne-vesd el még Bálint javaslatát-sem -természetesen, az elkó csere után (amennyiben tényleg az a "bűnös")- , mert nem egyszer találkoztam már PC-tápból, videóból, DVD-ből, stb... a gyártó által kifelejtett hálózati zavarszűrő induktivitásnak a helyével, ahol csak két vezeték áthidalás adta át a "Fázist" és "Nullát".
Vagyis a mérnökök be tervezték ( a panelon ott a helye), de a gyártó szerint az áthidalás legalább olyan jól vezeti a "villanyt, mint a zavarszűrő...igaz, a tranzienseket még-jobban. :rohog:
Úgy szintén találkoztam már, a "Fázis/Nulla" közé esedékes zavarszűrő kondi elhagyásával-is (igaz, a készülék e nélkül is "működhet").
Próbáld-meg, a kollégák által javasolt módon a hibát elhárítani, majd építsd be az általam is javasolt elemeket, ha gyárilag nincsenek benne.

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Valóban nem lehet ennyire egyszerű a probléma. A koppanásgátlók jóval nagyobb tranziensekre vannak méretezve. Viszont valószínüleg van egy kis áramkör, ami úgy van méretezve, hogy ha tápfeszültség eléri az üzemi értéket, csak akkor kapcsolja be a hangszórókat. Ha ebben a körben van egy kiszáradt elkó, vagy egy rossz forrasztás, az okozhat ilyet. Bele kell nézni, visszabogarászni, mi tartozik a koppanásgátlóhoz, és ha nem látsz rajta szemre hibát, kezd el cserélgatni a kondikat.

Üdv: Jácint

0

mpisti
mpisti picture

Szia Jácint!
Ezen a vonalon fogok elindulni, ha valamire jutottam vele,le fogom írni a hiba okát.
Üdv.mpisti

0

mpisti
mpisti picture

Üdvözöllek benneteket!
A vasárnap délután KODA javítással telt, spéci hálózati szűrő beépítve, a koppanásgátló összes elkója kicserélve új kondikra, az eredmény: mint előtte.
A koppanásgátló áramkörben van 13db tranzisztor a két relének.Olyan megoldást alkalmaztak benne, amihez hasonlót még egyetlen rajzon sem láttam, pedig a témával kapcsolatban megpróbáltam minden infót beszerezni. Teljesen tanácstalan vagyok, doksi sehol, a nyák nem fordítható ki ellenőrzés céljából, méréseket csak kirajzolás után lehetne kezdeni.Ha pufferolom a kapcsolótranzisztorok bázisát, az áramkör a funkcióját nem tölti be(gyors lekapcsolás)így viszont nagyon zavaró a működése.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Lehet, hogy egy ellenállásosztó alsó tagja, vagy egy visszacsatoló ellenállás szakadt meg, így túl nagy jelet kap a koppanásgátló. Ellenőrizd végog az ellenállásokat, ha a ráírtnál 5-10%kal alacsonyabb, akkor emeld ki, és úgy mérd. Ha nagyobb, az eleve gyanús.

Üdv: Jácint

0

Jaca
Jaca picture
****

Közben megnéztem a tanyán lévő Koda erősítő rajzát, ott egy áteresztő tranyórol meg a kopigátló. Derítsd ki, honnan kap tápfeszt, és a stabilizátorát nézd meg az elkóival együtt.
(Ez egyébként csak 7 tranzisztoros, Koda KD-261. nézz rá, hogy van felépítve.)

Üdv: Jácint

0

mpisti
mpisti picture

Szia Jácint!
Az volt az első dolgom hogy letöltöttem a rajzot, addig neki sem álltam a javításnak. A KD261 teljesen más felépítésű sokkal korrektebb áramkörnek tűnik, ráadásul tranyós végfokkal. Ennek a vége egy sportcsoki méretű STK IC ami 5csatornás kimenettel rendelkezik. Ha valahogy sikerül a kézi rajzot normális PDF formába hozni akkor felteszem, ha nem moderálják ki, hiszen nem gyári rajz.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem egy kézzel rajzolt jpg is sokat segíthet annak, aki később ilyennel összeakad. Nem kell küzdened pdf-el.

Üdv: Jácint

0

mpisti
mpisti picture

Megrajzolom úgy hogy áttekinthető legyen, és fel fogom tenni.

0

Sponsored links