You are here

Oxigénadagoló - okafogyott

5 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Kedves Kollégák!


Hozzám került egy PIC vezérlésű gázadagoló, ami egy levegőszelepet vezérel, ezáltal szabályozva az átáramló gáz (jelen esetben egy akvárium oxigénje)mennyiségét. Sajnos megállt, mint délben a nap, rezonátora nem rezeg, RV oszcillátorral elindítva sem csinál semmit. Tervezett elavulás? így volt programozva?
http://ecotechnics.co.uk/unis.htm
Egy 16 állású bináris kapcsoló van benne 4 kimenettel, egy 16C54-es PIC és egy triak. A kérdésem az lenne, milyen frekvenciával kapcsolgathat? Egy 16F627-tel meg tudnám írni a programot 16 féle kitöltési tényezőre, de nem tudom, a szelep hogy dolgozna.

Előre is köszönöm:

Mikor a tulaj megtudta, mibe kerül egy PIC és annak programozása, megfogadta a tanácsom, és vett egy sima kézi szelepet.

Jácint

Comments
Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

lehet csak a rezonátora állt meg. Próbáld ugyanolyan típusra (vagy legalább hasonlóra) cserélni mint benne van! RC oszcillátor csak RC-re konfigurált PIC-cel működik rezonátorhoz konfigurálttal nem! Esetleg az OSC1 bemenetre lehet külső órajelet adni! Nézd meg az adatlapot!

Üdv,
Oszi

0

gycsaba
gycsaba picture

Szia!

Gondolom a triac miatt valamilyen 50Hz-es szelepet kapcsol, innentől pár Hertznél (de inkább max. 1-2Hz) nagyobb frekit nem nagyon tudok elképzelni. Másik kérdés, hogy mekkora az akvárium / gáznyomás azaz milyen gyorsan kell reagálnia a szelepnek. A PWM-hez meg az 50Hz nullátmeneteit (vagy a félhullámokat) számolgatnám, ami pl. egy optocsatolóról jön. Ez elég kicsi frekvencia, mintha az órajelből kellene visszaosztogatni, ide sztem elég is; egyszerű matematikával le lehet kezelni és így nem muszáj hozzá PWM-es PIC.

Ha nem RC-re van konfigurálva, akkor magától nem fog az RC tagra megindulni. Azért lehet, hogy futnék még egy kört külső oszcillátorral pl. egy kvarc meg egy 74S04
Csaba

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Csaba!

Szerintem indulnia kellett volna RC taggal is, mivel az OSC OUT-on megjelent a négyszögjel, gondolom a rezonátor is ugyanezt a hatást éri el.

Üdv: Jácint

0

gycsaba
gycsaba picture

Szia!

Hmmm.... Érdekes, amit tapasztaltál.... De ha az osc_out-ra sikerült valami négyszögjelet kreálni, onnantól a pic a bánatos. Én ami beállítással szívtam az a HS - LP varia volt,(PIC'84-gyel) egy 2.097-est akartam LP módba küldeni, de csak HS-be ment. Valszínű a más kristály-orientáció volt a probléma. Innentől van az a félelem, hogy adott kristály (rezgőelem) csak adott módba (oszcillátor környezetben) megy stabilan.
De egy kicsit gondolkodva mehet is...
ha az Rf ellenállás él és az RC-ből az R elég nagy, (esetleg nincs), akkor beindulhat, mint visszacsatolt inverter! (képek) Bár ez a '628-asé, lehet a 'C54-é még más volt.
Ismét egy tapasztalat. Köszönöm!
Csaba

0