You are here

villanócső

10 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Voltam ma Lomexben vásárolni. Biztos nagyon jó kütyük lehetnek ott, mert az ajtó előtt egy használt koton volt. Nem mondom, engem is izgat minden ami elektromos, de nem ennyire...

Ki volt rakva a "túrd meg" kategóriába egy hatalmas doboz tele villanócsővel 100 forintért. Rákérdeztem, hogy van-e hozzá adatlap, vagy tudják-e a típusát, de a válasz nemleges volt. Természetesen semmi szükségem nem volt egy ilyenre, de nem bírtam ellenállni. Így néz ki:

Tudja valaki hogy kell ezt táplálni? Azt tudom, hogy impulzust kell neki adni, de mennyi energiát kell bele táplálni? Van itthon egy rakás tápból való pufferkondi. Be tudom ezt gyújtani úgy, ha feltöltöm párszáz voltra valamelyiket, aztán kisütöm rá, vagy feltétlenül kell hozzá trafó, mivel csak nagyfeszre gyújt be? Elég kicsi...

Nem sürgős és nem kritikus a dolog, csak hátha van valakinek tapasztalata ilyenekkel. Az sem baj, ha túlhajtom és kinyírom, nem olyan drága, csak nem szeretném ha az arcomba robbanna.

Üdv,
DM

File attachment: 
Comments
gyimi1
gyimi1 picture

Szia.
Nehogy 120 uF-al próbálkozzál!Stroboszkóp esetén elég oda néhány mikrós kondi de 10-nél kisebb legyen a villogási frekvencia pedig ha nem ütemvezérelt akkor 8-10 Hz legyen.

0

perlaci
perlaci picture

Bocsi a késői reakcióra.
Nekem is van egy ilyen kis csövem régi autómata fényképezőből.
A lomexben egyébként a pultnál a kis dobozkákban árulnak hozzá gyújtótrafót is.
Az Én kérésem az lenne, hogy egy ismeretlen vakucsövet hogyan lehetne méretezni. Van itthon pár csövem és ezeket szeretném használatba állítani.
Laci

0

Lui
Lui picture

Szia!

Kb. ilyen.

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

3000 villanás? Hát ebből nem csinálok stroboszkópot...

Köszönöm, sokat segített.

DM

0

Lui
Lui picture

Dehogyisnem!!

Az a max. energiájú villanások száma. Kisebb energiával (töltés=>kondi) a lineárisnál nagyobb arányban többet villanthatsz, mivel a katód hőátadási viszonyai változatlanok, az erodáló hatás pedig jóval kisebb.

0

Solac46
Solac46 picture

Hali!
Max 300V-ot adhatsz rá, ennél magasabbnál begyújt, mint egy glimm.
Az egyik végén látsz egy fémgőz-gyűrűt, ez a gyújtó elektród.
A csőnek ez a vége a katód, a mínusz. A fémgyűrűre tekersz egy vezeték csupasz végét, ide kell egy 1000-3000V-os impulzus!
A kondi 120-150mikrofarád max.
Üdv:Laci.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Tehát jól értem, kössek rá direktbe 300V-ot egy 120uF-os kondival és a gyűrűbe vezessek bele egy 1-3kV-os impulzust, ami beindítja a villanást és ezután amíg a kondiban van energia, addig világít?

DM

0

Vaki75
Vaki75 picture

Szia! Direktben rá ne akaszd a 300V-ot!!! A kondit ellenálláson keresztül kelltölteni. Ha strobit akarsz vele csinálni, akkor a cső üzemszerű határértékeit nagy valószínűséggel túl fogod lépni (pl. ismétlési frekvencia kb. 30sec.). Ez nem azt jelenti, hogy hamarosan használhatatlan lesz a csöved, hanem azt hogy bele kell törődni a hamarosan nagymértékben! megváltozott üzemi jellemzőibe. ( égési feszültség növekedése, belső elleállás növekedése, csökkenő trigger érzékenység stb. Egyedül az időegység alatt leadott teljesítményt célszerű figyelembe venni.) Ha eleve igy méretezed a kütyüt, akkor tartós sikerre számíthatsz. (pl. trigger jelként oldalba kell rugni vagy 10...15KV-tal, mert igy még akkor is be fog gyújtani, amikor az elpárolgott elektród anyagtól a fény már nem jön ki belőle :) ) :) Ezzel a mini villanócsövel néhány HZ-es frekin 1Kohm-on keresztül töltött 4.7uF-os kondival (kb. 300V) kísérleteznék... ( , mert ilyen kis vaku lámpával még nem foglalkoztam. Nálam a villanócső az IFK450-nél kezdődik...)

0

Medve3
Medve3 picture

A nagyfesz elektródának tekerj rá egy vékony rézvezetéket 4-5 menet a cső teljes hosszában ez sokat segít a tartós működésben.

0

Sponsored links