You are here

Hager CP25 Pelletkazán vezérlő hiba

21 posts / 0 new
Last post
isti03
isti03 picture

Sziasztok!
Hager CP25 Pelletkazán vezérlő gondom van, és segítséget kérnék.
A kazán kijelzője és a kézikönyve is német nyelvű. Próbáltam lefordítani de nem sok sikerrel jártam. A vezérlő 2 panelból áll, és kommunikál egymással. Van RS485-ös port is rajta. Ez a PIC-es dolog nekem egy kicsit magas. A hiba a következő: Bekapcsoláskor kb. 1 perc elteltével a Störungen (rendellenességek) menüpontban a RAMod-Strg (RA-Modul hiba) Aus-ból Ein-re vált, és a kazán nem működik. Vissza tudom álítani Aus-ba, de 1 perc elteltével ismét Ein. A kézikönyvben 5-6 sort írnak a RA-Modulról. Az én lefordításom szerint valami külső eszköz csatlakozását várja, vagy épp a kijelző panel hibát jelzi. Pedig a kijelző működik, gombokra reagáll, mindent lehet álítani be/ki kapcsolni. Szervízben is volt már a vezérlő, de gyorsan visszaküldték azzal az üzenettel hogy vegyek egy új vezérlőt ami nem olcsó. A teljes kézikönyvet illetve a panelekről készült képeket el tudom küldeni mailba. Köszönöm.

Comments
sasa11
sasa11 picture
*

Szia isti03 !
Küld el az emailemre a kézikönyvet és a fényképeket amit csináltál.
Hátha hátha , reméljük !
A címem az adatlapomon megtalálható.
Most látom hogy nem látom , akkor
sandor.padra@citromail.hu
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

isti03
isti03 picture

Szia! Küldtem a mailodra a képeket és a kézikönyvet. A 12-es lapon ír a Störungen menüről. Köszönöm.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Isti!
Tedd/ird be azt a par kritikus sort, s "posta fordultaval" leforditom neked...
Kari

0

isti03
isti03 picture

Szia! Bemásolom ide azt a pár sort.
Folgende Störungen werden nur bei .Verwendung eines Erweiterungsmoduls (RA-Modul) angezeigt. RAMod-Strg keine Datenverbindung zum RA-Modul möglich z.B.: durch fehlerhafte Steckverbindung (Überwachungszeit ist abgelaufen). !Beachte: wenn kein Erweiterungsmodul verwendet wird, muß im System-Menü das RA-Modul abgemeldet werden (RA-Moduls Aus).
Ennyi lenne a kézikönyvben. Köszönöm a segítséget.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Isti!
A szöveg= "A következö hibak/zavarok csak egy bövitö/kiegeszitö(?) modul_RA-Modul_ felhasznalasakor jelenitödnek meg.
RAMod-Strg-> Adatkapcsolat a RA-Modul fele nem lehetseges; pl. hibas csatlakoztatas altal (felügyeleti idö tullepve).
Ügyeljen ra:
Amennyiben NEM hasznal kiegeszitö modult; LEKELL JELENTENIe (kikapcsolni) a "rendszer menüben" (System-Menü)= RA-Moduls-->Aus), azaz RA-Modul "Aus/Ki" legyen beallitva.
Remelem segitett?
Kari

0

isti03
isti03 picture

Szia! Azt sem értem hogy mi lehet az a RA-Modul? Talán az a panel ameiken vannak a gombok és a kijelző? Ha jól tudom ennek kommunikállni kell a "főpanellel". Köszönöm a válaszod!

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Isti!
Elöször elkezdtem ide forditani- de hamarosan erösen litania jellegü lett....
Hasznald egeszseggel, hatha segit!?
Kari

0

isti03
isti03 picture

Szia! Köszönöm a fordítást, de sajnos nem vagyok előrébb. Nem tudom hogy miért vált vissza Einbe ha én Aust választok. Eint ír és nem indul a kazán.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Azt meg nem sejtem, hogy mi lehet a gondod; de RA-Modul= RaumAustragungsmodul :-), a 6. pontban jelenik meg elöször, s a 11a-ban lesz leirva... Mivel kazan specialista sem lennek, egyenlöre csak feltetelezem, hogy ez a pellet tarolobol szallito valamit/vezerleset jelentheti_olvasgatom tovabb...
Kari

0

isti03
isti03 picture

Szia! A gondom az hogy a Störungen menüben A RAMod-strg Aus-ból Ein-re vált. Tehát ezt valami hiba ként értelmezi és a kazán nem indul el. RAMod-strg=RA Modul Störungen A vezérlőn van egy "Terminal" feliratú csatlakozó, egy RS485-ös kommunikációs port, és még egy terminal. Szerintem ezen a másik terminalon keres valamit, nem talál és letilt. Amikor vissza álítom Aus-ba egy kis időt gondolkozik majd Ein. Újra RAMod-strg. Hiba

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Isti!
Ezt man elöbb is felfogtam, de nem lelek (egyenlöre) különösebb utalast a megoldasra...
Aruld el legysziv, hogy mi a masinka elöelete; adott pillanattol megbuggyant, vagy ujabb telepites lenne, s nalad) mèg nem is müködött normalisan, ill. ez a RA-Modulod megvan?
Kari

0

isti03
isti03 picture

Szia! Ez a kazán így ment ahogy most is van. Nem volt semmi bővítőmodul kapcsolva hozzá. A kijelző panele az előlapi burkolatban van, ami egy vezetékkel van összekötve a főpanellel. És amint már írtam ezek kommunikálnak egymással. Egyszer a kazán előlapja le esett és szétszakadt ez a kábel ami összeköti őket. És a kedves szomszédom megpróbálta összekötni a vezetékeket de, felcserélte az A és B jelű vezetéket. Nem voltam ithon külföldön meloztam ekkor, és mire hazaértem ez a kedves csoda várt. Azt tudom hogy a vezetékben 4 ér fut, GND,+15V,A,B. Az A és B valami adatvezeték amin keresztül beszélget a 2 PIC. Visszakötöttem a vezetékeket a helyükre és azóta: A kazán bekapcsolásakor megjelenik az üdvözlés: Hager energetik... stb. Majd az Anlage menü amin belül van Aus ÉS Ein. Anlage Ein-ben idulnia kéne a kazánnak. De egy kis idő mulva RAMod-strg Ein és az Anlage visszavát Aus-ba.

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia isti03 !
Néztem a képeket. /megkaptam a mailt /
Felnagyítva sem látszik rajta semmi jelentős elváltozás.
Biztos , hogy jól van visszakötve az az elszakadt vezeték ?
A csatlakozóról ami javítva lett, tegyél már fel képet !
Amennyiben az több eres már pedig annak kellene lenni, úgy egy vezeték
csere is okozhatja a jelenséget.
Szép napot mindenkinek !

Padra Sándor
Alias :sasa11

0

isti03
isti03 picture

Szia! Annyi hibálya volt amikor kiszakadt hogy, a kijelző panel csatlakozó aljzatát elengedte a forrasztás. A kedves szomszéd nem tette vissza a csatlakozót hanem a vezetékeket (4 ér) beforasztotta a nyákba. Igen ám csak nem sorrendben hanem összevissza. A képen jól látszik, odaírtam mi micsoda. GND,+15V,A,B. Ha jól emlékszem az A és B jelű vezeték volt felcserélve. Így megcseréltem A-jelűt A-hoz B-ét a B-hez. Van két-két led mindkét panelen, egy piros és egy zöld. Ha jó a kapcsolat ezek a ledek felváltva villognak. Ha felvan cserélve A és B akkor nincs kommunikáció, a ledek nem villognak, gombokra nem reagál, és a kijelző lefagy. Atól félek illetve nem tudom milyen hibát okoz az ha mondjuk az A vagy B jelű vezeték helyére a +15V-ot kötötte be a szomszéd?

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo Isti!
A fenykepeid szerint mindket kartyan LTC485 van a kommunikacio transceivere-kent.
Ez az IC meglehtösen massziv, de attol meg kinyirhatta a jo szomszedod a tapcsatlakozo forditott feldugasaval... Az a szep narancs-vörös trimmer mit allit el_feltünöen a vegallasban van_ nem lett esetleg "a jo szomszed altal, jol megtekerve"? A reles kartya nagy processzoranak 1-es labanal nem egy egett tantal elko feketedik?
Különben szetkapnam a kijelzöt, s jol megneznem nagyitoval-ujra forrasztgatnam...
Azt irod, hogy 15V-ot kap a kijelzökartya, de akkor ott kell lennie egy 5V-os stabilizatornak is mert az LTC is + a PIC is annyit ker, az meg nagyon nem vilagos, hogy mely IC/a kartya miert kap +15V-ot!?, bar ez lehet mellekes dolog is...
Attol tartanek, hogy a kijelzöre levö tap-eldugas miatt esetleg elszallt az EEPROM, avagy a PIC is?
Nem tudsz valahol meg egy ilyen kazan-vezerlesröl, esetleg lenne mit lenezni rola?
Kari
ui:
Mint Sasa-ban is felmerült a 4 eres kabel helyes visszaalakitasarol:
meg jelenik-e a tapfesz pl. az IC-ken, ill. mit merhetsz a nagy fekvö elkon, utana pedig az adatvezetekek (DC-)szintjei (lehetöleg szkopon)?

0

isti03
isti03 picture

Sajnos sehol nem tudok ilyen vezérlőt. Ha jól tudom a hager cég már megszünt, legalábbis ezt a vezérlőt nem gyártják már. Egy német oldalon olvastam ugyaneről a hibáról, de megoldást nem írtak rá. Persze ha lenne egy pont ilyen vezérlő egyszerűbb lenne a javítás. Próbálkoztam azzal is hogy a PIC-ek tartalmát kiolvasni és egy másik PIC-be beleírva megépíteném ugyan ezt a vezérlést. Csak sajnos lehetetlen kiolvasni a PIC tartalmát.

0

isti03
isti03 picture

Szia a kijelzőpanelen (kissebik panel) egy trimmer van ezzel a kijelző fényerejét lehet álítani. A "relés panelen" a trimmerekkel a hőmérőket lehet kariblálni. Igen a PIC-ek 5V-al mennek, a fesz megvan! A kijelzőpanel háttérvilágításához kell a 15V egy stabilizátor csináll a PIC-nek 5V-ot. Alkatrész hiba nincs, többször is átnéztem. a Feszültségek is rendben vannak. Nem hiszem hogy az LTC485 valameike is rossz lenne mert, kommunikáll a 2 panel, Be lehet álítani mindent. Hőfokokat, szivatyúkat, befúvást, stb... Minden funkciót elérek mindent tudok kapcsolni. De a kazán nem indul:-(

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
RA = csigás tüzelőanyag adagoló vagy salak és hamukihordó, ki vagy be...vagy csak úgy zacskóból beleöntve?
Üdv.: uniman

0

isti03
isti03 picture

Szia! Lehetséges hogy valami hamukihordót keres, Vagy akármilyen másik ezközt mert a vezérlőn van még 1 Terminal csatlakozó. De ha én Aus-ba álítom, miért vált vissza Ein-be? Amúgy a kazánba nincsen hamukihordó, lapáttal kell kiszedni a hamut. És van rajta tartály a pelletnek, ebben van egy csiga. Aminek morotját a vezérlő kapcsolja egy triacal. A vezérlő 3 hőmérsékletet figyel, 2 szivattyút kapcsol, egy befúvó ventillátort, és a csiga motorját.

0

isti03
isti03 picture

Szia! Addig értem hogy álítsam Ausba. Ezt meg is csináltam, de ahogy írtam egy kis idő után visszavált Einbe. És nem tudom miért? Már ott tartok hogy feladom, és egy új vezérlő vásárlása lessz a megoldás:-(

0

Sponsored links