You are here

Akkuk, elemek

109 posts / 0 new
Last post
perlaci
perlaci picture

Egy két érdekességet írnék le és várnám a kollégák tapasztalatát. A mai mindent lekoppintunk és hamisítunk kínai világpiac miatt.
Gondom akadt néhány ceruzaelemmel aztán a ni-mh akkukkal. Ezért fogtam egy műszert és mérleget.
Az eredmény elég egyértelmű lett. Minél nehezebb egy ugyan akkora elem vagy akku annál nagyobb a kapacitása. Ez mondjuk nem lenne törvényszerű mert a technológiai fejlettség nem feltétlenül jelenti a nagyobb anyagsűrűség miatti súly növekedést. A súly mérése mégis abszolút tükrözte a teljesítményt, ha kell felírtam egy táblázatba és kibővítve feltehetjük valahová. Azok a fantázianevű és becsapás célzatával hasonlatos nevű (SONI) elemek amiket lemértem pille könnyűek és műszer szerint jók is. De amikor terhelés kerül rá, leesik a feszültség és az eszköz amibe beletették mindent csinál csak nem működik rendesen. Ügyfél meg mondja most vett bele új tartós elemet.
Akkukkal is ugyan ez a helyzet, de egy kis csavar is került a dologba amit nem teljesen értek, bár a tanultak alapján meg tudom indokolni az okot. Mi is a gond. A hamisítványok amik jóval nagyobb kapacitást ígérnek mint amit egyáltalán gyártanak egyértelműen hamisak még ha a csomagolásuk ezt nem is árulja el. a SONY 3500Mah akku bizony ócska becsapás és szerény 800Mah bír csak. A gyártó honlapján van is egy figyelmeztetés erről. Az érdekesség most jön. Márkás úgymond megbízható hejről vásárolt SANYO Ni-Mh akkukat használok. Mostanában nagyon hamar kimerültek és nem értettem az okát. Így hát Nagy odafigyeléssel feltöltöttem az összeset és műterheléssel a névleges kapacitásának 1/10-ével kisütöttem. Az eredmény megnyugtató is lehetett volna, mert az eredmény tükrözte az akkun lévő értéket. De akkor miért merültek le mégis olyan gyorsan használatkor? Újra töltés majd pihentetés és naponta kapocsfeszültség mérés. Az eredmény több volt mint megdöbbentő. A 2100Mah akkuk 2 hét után is jók voltak, de a 2500 és 2700Mah típusok 1 hét elteltével ön kisültek. A hiba, hogy miért nem működnek velük sokáig a fényképezők vagy cd játszók megoldódtak. Az érdekessége a dolognak ugye, a fejlesztés oltárán hiba csúszhatott a technológiába és nagy lett a veszteségük az akkuknak. Más márkáknál is végeztem tesztet amik voltak itthon, több éves kis kapacitású akkuk hetek múlva is ragyogóan feltöltve maradtak.
Ezek alapján sajnos a márkás akkuknál csak a tapasztalat mondhatja meg melyik mennyire jó.
Zárómondatként, 20 éve fotósként francia SAFT Ni-Cd akkukat tettem a nagy teljesítményű vakumba és csak lestek hogy egy éjszaka 42 kockás filmet végigvitt az akkupakk.

Comments
cssztivi
cssztivi picture

Üdv mindenki!
Olvasom itt a sok okos dolgot. Még a 90-es években telefonokat javitottam. Sok baj volt az aksikkal, mert nem előirás szerint töltötték őket, hanem spontán. Sok ezért "beszűkült", és csak rövid ideig adta a delejt. No vettem egy Conrad regeneráló töltőt 40 ezerért. Ezt azt csinálja, hogy egyes módban csak tölt. A töltést tirisztoros kapcsolással kb 10A impulzusokkal végzi, persze csak a kis belső ellenállású celláknál, a nagyobb ellenállásúaknál értelem szerüen ez kevesebb. Ez a max. Többször csinál menet közben próbaterhelést, és módositja a töltőáramot. Addig tölt, mig a program szerint jónak itéli. A második mód, hogy egyszer tölt, egyszer kisüt, és egyszer újratölt. A harmadik, a regenerálás. Akkor annyiszor csinálja a ciklust, még el nem éri a megfelelő kapacitást. Ez lehet akár 5 ciklus is. A betöltött és kisütött áramot mAh-ban méri.A forditott bekötés és zárlat ellen védve van
Nagyon jó eredményt lehetett elérni a Motorola ceruza (ez vékony ceruza és jó nehéz), és a Nokia 3210 magyar aksival.Ilyenek még mindig vannak a sufniban, és működnek. Volt olyan amit 20%-ról szinte újjá lehetett varázsolni. Ez a töltő is sorosan tölt, de ha nem volt jó az eredmény, akkor tudtam hogy rossz cella van a pakkban. Azt kicserélve megjavult.10 celláig tölt.Persze természetesen azonos cellákról van szó.
Ha valakit érdekel, megkeresem a kapcs. rajzát.

File csatolás: 

0

zgyula
zgyula picture

Szia!
Engem is érdekel,nem hülyeség ez a cucc...

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Igen-csak a pic-jèvel kellene tudni kezdeni valamit_az ellen meg gondolom vèdekeztek...
Kari

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Sztivi!
Engem erdekelne-köszi!
Kari

0

uniman
uniman picture
***

0

cssztivi
cssztivi picture

Valószinű a litium is megoldható lenne fesz. korláttal, de akkor cellánként, kell megoldani. Töltöttem vele litium cellát, de akkor ott ültem, és mértem a feszt, és ha elérte a 4.2-t akkor lekapcsoltam.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!
Megint leírom, -hátha már nem utasítja el mindenki!- hogy a kb már a fele teljesítményű telefon akkuk érintkezőit simán megkapartam -kidobás helyett, már talán több mint egy hónapja- és láss csodát! még mindig szinte újkori kapacitással működik, működnek ezek a "megkapart" érintkezőjű /állítólag aranyozott érintkezőjű/ akkuk!

Üdv: formasu

0

cssztivi
cssztivi picture

szia
Bocsi de egy szóval sem mondtam hogy ahhoz is jó. Ez NiCd, és NiMh akukhoz való.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a túlmerült akkukat nem szokta tölteni a uP-töltőm
Vagy előtöltöm hagyományos töltővel, vagy tápról 5 A-es határral többször 5 V-os impulzust adok neki, többször pillanatra hozzáérintve az akku kivezetéshez

Bálint

0

cssztivi
cssztivi picture

Szia.
Én úgy tapasztaltam, hogy a NiCd aksiknál, ha még 0.4 volt van benne , és azt tartja, akkor fel lehet tupirozni őket. A zárlatosakat autóaksival szoktam megbikázni, és azok közül is van amalyik bejön. Ha egy pillanatra nagy áramot kap, akkor leég a zárlat. Nem kell félni hogy felrobban. Nekem a tizen év alatt egy se robbant, legfeljebb nem sikerül.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A "jövő" megérkezett (Az USB-s "elemekre" gondolok): https://www.banggood.com/search/usb-rechargeable-9v-lipo-battery.html
Üdv.:Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Már tavaly vagy tavalyelőtt láttam ilyeneket. Nekem az lenne a szimpi, ha beledobom egy tálkába, ahonnan induktív csatolással feltöltődik.

Üdv: Jácint

0

perlaci
perlaci picture

Feszegettük annó az akkuk töltési gondjait.
Most belefutottam ebbe a leírásba.
http://www.oshonsoft.com/picchargerlcd.html
Gyatra angol tudásom miatt nem idézek, de úgy látom ez egy igen jó töltő leírás. Azt nem értem, hogy ha több cellát töltünk akkor azt sorba köti vagy külön külön foglalkozik vele. Az utóbbi megoldásnál érdemes lenne megépíteni hisz nyolc cellát említenek egyidejű töltésnél.
Laci

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

Sorba kötve lehet több cellát tölteni, a megfelelő jumper beállításával. Az az intelligenciája, hogy megjegyzi egy EEPROM-ban a töltési ill. a kisütési görbe adatait, amit utána meg lehet nézni számítógépen. Lehet vele még ciklikusan, tölteni kisütni, ami javíthat az akku állapotán.

Én úgy vettem észre, hogy a sorba kötött töltés és kisütés rossz megoldás. Ugyanis mindig van egy kisebb kapacitású vagy csak kevésbé feltöltött cella, ami kisütéskor,mélykisülésbe kerül, rosszabb esetben fordított polaritással töltődik fel (ez már 3 cellánál is előfordul), ami az élettartamnak nem tesz valami jót. Töltésnél pedig a kisebb kapacitású cella túltöltődik, ami még rosszabb az élettartamra nézve. Jobbak azok a töltők, amik külön-külön kezelik a cellákat.

Egy ilyen töltő a linken. Nagyon profi. Ha valaki tud hasonlóhoz, vagy ehhez rajzot az érdekelne. :)
http://webaruhaz.abako.hu/shop_artdet.php?shop_id=3056&cikk=bc_700

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a kép alapján nagyon úgy néz ki,hogy soros töltés van, aminek nincs sok értelme.Nekem is van soros töltésű,IC vezérléssel,nem tölti fel rendesen az akku-packot.
Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem....

Bálint

0

varadi
varadi picture

Szia perlaci!
Ahogy megláttam a linket rögtön eszembe jútot hogy már találkoztam vele....
na de hol?
Biztos elhallatszott hozzád is ahogy törtem a fejem :lol:
Na de nem hiába, mert megtaláltam....:
http://www.hobbielektronika.hu/apro/hirdetes_13139.html

Ime itt az email cime is az illetőnek....:
k.krisz03@gmail.com
Űdv varadi

0

perlaci
perlaci picture

Üdv Váradi
Jól láttad.
Megtetszet a leírása ezért megnéztem az eredeti oldalt. Kíváncsi vagyok mi a véleményetek erről a kütyüről.
Szia Laci

0

perlaci
perlaci picture

Lui köszi az infót. Csak az a furcsa az elemben, hogy a gyártó neve másképpen van írva. Valószínű ez egy kivételesen gyári koppintás, a gyengébb példányokat nem a saját nevük alatt hozzák forgalomba, vagy vásárol a gyárból valaki és ezen a néven dobja piacra.
Komorka a piacon is ki lehet fogni jókat, főleg ha ismered az eladót és az tapasztalatból már tudja mi az ami azért használható.
Üdv Laci

0

perlaci
perlaci picture

No és most jön a kicsudi?
Szétszedtem ezt a ismeretlen jószágot ami az Energizer hamisítványának tűnik.
De mi is lehet. Szétszedéskor iszonyúan büdös volt. A tetején egy szelep látható 1. Utána egy tekercselt belsőrész 2 és az alja felől a kivezető fémlapka 3. Széttekerve belül két műanyag fólia grafitszerű anyag és fémfólia 4. A tekercselés megbontásakor hirtelen forrósodni kezdet ezért villámgyorsan széttekertem és a földön végezte 5. 30cm hosszúak a letekert anyagok, a melegedés szerintem a levegővel való érintkezés okozhatta, hiszen a fémvégek már nem voltak rajta tehát zárlat nem keletkezhetett. Egy érdekesség. amikor elkezdtem megbontani szisszent halkan és kissé lehűlt. a fémfólia nem mágnesezhető de nem tűnik alumíniumnak se. Kissé emlékeztet az exide tekercselt akkuk kialakítására.
Aki tud többet erről a típusról kérem ossza meg velünk.

0

spidola60
spidola60 picture
**

Ez a sok akku egy vegyi bomba. :redsad:
Egyszer nagyot fog szólni. :oops:
Üdv: Miklós

0

Lui
Lui picture

Te egy lítium-vasszulfid elemnek fejtetted meg az álmát. Akár eredeti is lehet a képeid alapján.
Eléggé rafinált vegyianyagok vannak benne, ezért nem jó nyalogatni. A mellékelt doksiban olvashatsz részletesen (és reklámszagúan) róla.

L

File csatolás: 

0

perlaci
perlaci picture

Szétcincáltam pár elemet. A gagyik amik nagyon könnyűek mind hagyományos szén-cink elemek csak a matrica takarja a valóságot. A hitelesség kedvéért az aljukra kis sapkát tesznek, hogy úgy nézzenek ki mint az alkálik. Az egyik képen a kis sapkák amik az álcák, a másik képen a grafit a cink hengerből illetve az alkáli elem fém elektródája.

File csatolás: 

0

dricsk
dricsk picture

Sziasztok, én pillanatnyilag a vakuba és a fényképezőgépbe TESCO gazdaságos elemeket használlok, nemrég adtak 8 drb "alig" használt SONY Ni-MH aksikat, 3000mAh-okat amit valahogy nem hiszek, de majd elválik a vallatásnál. Vakut egyenlőre bírják, majd meglátom.
Töltőnek egy EMOS MW 8168 GS univerzális automata töltőt használok. Töltök fel képet róla. 12 euro volt de szerintem megérte.
dricsk

File csatolás: 

0

andy
andy picture

Sziasztok !
Mint uj tag mindenkit köszöntök!Az akku ,elemek témahoz tenném hozzá,hogy szereztem egy kijelzős töltőt:ICP 1L amelynek használati utasítása érthetetlen volt sok hibával fordították(kinai gyártas)de a Voltcraft neve van rajta.Semmi trükk,a Conrad-nál vettem(épp akció volt most 2éve)jól müködik de jó és hasznos kezelését,hasonmását megtaláltam a www.lacrossetechnology.com weben BC 700 U Battery Charger leírásában.Nagyon értelmes és jó példákkal mutatja be használatát.Avégén van egy fejezet amely a gyakran felmerülő kérdésekkel foglalkozik és onnan sok érdekes dolgot tudhatunk meg.Sajnos angolul van irva.Többek közt megmagyarázza miért nem érzékelik az ilyen töltők a befejezést,hát csak akkor ha a töltőáram a kapacitás 1ngyede és 1harmada között van.1000mAh-ás akksit 300 mA árammal töltsük.
A kisérletezések során rájöttem,hogy a legtöbb olcsó akku nincs formázva,vagy túl hosszú ideig voltak raktáron tárolva,ha márkás cégek termékei még igy is helyre lehet hozni öket,ha töltés közben egy-egy 10 perces szünetet tartunk,esetleg rövid kisütést(10-15mAh),majd tovább töltjük.Volt eset hogy többször is leállt a töltés jóval névleges kapacitás előtt.
Egy másik hasznos web cím www.zilog.com sok érdekes infót találunk pld. az AN022901-0905 Appnotes-ben a NiMH és NiCd Battery Charger Reference Design-ról.

andy

0

perlaci
perlaci picture

Szerintem jók azok csak új framware csere kell.
Vagy elnézte és csúzli töltényt akart akkunak használni. :yes:
Én is mutatnék egy szépséget. Lufi gyanánt is elmenne olyan könnyű. Light verzió mármint nem csak a tömege a kapacitása is. gyönyörű példány mármint a hamisítók szemszögéből.

File csatolás: 

0

spidola60
spidola60 picture
**

Sziasztok..

Párom vett a piacon 2db aksit, felraktam a töltőre, fél óra múlva
tüz forró lett az aksi. Megnéztem annyi nafta sem volt benne, mint
mikor fel raktam tölteni.. :(

Üdv: Miklós

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz spidola60!
De azt nem figyelted, hogy közben állt a villanyóra! :rohog:
Üdv:
exGelkás

0

spidola60
spidola60 picture
**

Szia..

Lehet, hogy ép állt a villanyóra, az is lehet, hogy pont áramszünet volt csak azt nem értem akkor mitől lett tűz forró. :roll:

Üdv: Miklós

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz spidola60!
Mint írtad, még tán kevesebb is volt benne, mint a töltés kezdetekor, és tűzforró. Erről ment a hálózat.:-)
Kici-occo aku csinálni neked 220-t. Villannóra megállni! :oke:
Üdv:
exGelkás

0

komorkoma
komorkoma picture

komorkoma
A köbányai piacon a kinaiaknál van 2850mAó AA méretű akku. Az ár 200ft per pak és az 2 db. RÖHÖGÉST KÉRETIK MELLÖZNI !!!!!!! az akku tudja a 2850 mAő-t.
Feltétel kb 12 óra töltés és 10 óra kisütés. Ha kb 2 óra a kisütés akkor is marad 2000-2200 mAó.
Az ár ha csak egy pakkot veszel 300-350 Ft. Ha egy dobozt veszel akkor kb 40-50 akku és kb 80-90 Ft a cella ára. Ennyiért ha Vartát vagy más minöségi vacakot veszel kapsz vagy 3 daradot. Én gyakram tévézek a telkemen kb annyit tud egy töltés mint kb egy átlagos szén-cink cella. Csak nem 1.5 volt hanem kb 1.2 a cella.
Erröl enyit.

0

spidola60
spidola60 picture
**

Szia...

Kici-occo aku csinálni neked 220-t :jawdrop:
Ez nem rossz hól lehet ilyet kapni, vennék egy párat. :pattog:

Üdv: Miklós

0

delon1
delon1 picture

Szia spidola!
Most akkor a tiéd milyen típus is volt?
Esetleg némelyiket formázni is kell, hogy jól működjön!!!
Főleg a gyári hibásakat! :beee:
delon1

0

spidola60
spidola60 picture
**

Szia..

Természetesen azért raktam a töltőre, hogy formázzam. A leírásban az volt, hogy fel kell tölteni 14 órán keresztül utánna
lemeríteni.

Üdv: Miklós

0

perlaci
perlaci picture

Ígértem, ha megtalálom azt a régi nicd töltő rajzot felteszem. Jelentem megleltem, mert rend a lelke mindennek. :yes:
A rajz körítésén nem röhögni! mert tacskó koromban készült amikor még az MHSZ szakkörben nyomtam a morzét.
Ezt a Varta gyártotta annó.
Ha jól megnézzük "pumpáló" egyenáramú töltés ami megfelel a ni-mh akkuknak is ezért töltődik fel jól az is.
Üdv Laci

File csatolás: 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz perlaci!
Két, három év alatt, hogy megsárgult az a papír! :D
Üdv:
exGelkás

0

perlaci
perlaci picture

Jól beszélsz exGelkás. Mivel az iskolában te is tanultad, hogy a 0 az a semmi ezért látom ki se írtad a 2-3 mögé. :yes:
Üdv Laci

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz perlaci!
Ahogy mondod! Ott ette meg a fene, amikor már nullákat elhagyva is értelmes életkor az eredmény! :rohog:
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Sziasztok!

Most akkor biztos hogy nem a fénnyel volt a baj???? :jawdrop:
:rohog: :rohog: :rohog:
delon1

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz delon1!
Biztos, hogy nem a fénnyel! A nullákkal van a bibi!!
Üdv:
exGelkás

0

delon1
delon1 picture

Sziasztok!

Akkor jó!
Én is a 0-kra gondoltam először! De, biztos ami biztos alapon, megkérdeztelek benneteket is?! :beee:
delon1

0

perlaci
perlaci picture

Na vigyázz magadra fiam mert beírok az ellenőrződbe! :pattog: Aztán nix ugri-bugri
Hali Laci

0

delon1
delon1 picture

Hali!

Sztem, a nem megfelelő megvilágítás miatt van csak a sárgulás! :yes:
delon1

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
Ez egy nagyon tanulságos fejezet, mert nagyon sokat tanulhattam(unk) a tölthető akksikról, és azok töltőjéről.
A javítások során,(Pl: nálam tegnap) a töltőkbe, készülékekbe belefolyt elektrolit eltávolítása okoz gondot.
Kinek van valami "tuti" jó módszere, a megbízható tisztitásra!
Üdv:
exGelkás

0

spidola60
spidola60 picture
**

Szia..

Kontakt spay, jó alapos mosás...

Üdv: Miklós

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:szappanos,trisós víz,fogkefe.
Bálint

0

perlaci
perlaci picture

A cink-szén elemek annó télen ragyogóan "töltődtek" a radiátoron, míg el nem fogyott a külső burok és folyni nem kezdtek. Az alkáli a szakirodalom szerint azért nem "tölthető" mert a kémiai folyamat nem visszafordítható és kimerüléskor nem marad aktív anyag amiből az elektronok kiszabadulhatnának. A cink-szén azért tölthetők némileg mert a kémiai redukció kismértékben visszafelé is érvényesül. Az alkálira ez nem érvényes mert ott másképp játszódik le az energia termelés.
Akkutöltőt készítettem amikor még csak ni-cd 800mAh akkuk jelentették a csúcsot és ezt használtam évekig a vakumba nagy megelégedéssel. Azt a töltőt használom még most is ni-cd cellákhoz de szépen tölti a ni-mh is. Akkor az nagy szám volt. Az Elektor nevű újságból szedtem a rajzot. Megjegyzendő csak házi utánépítés volt megengedve mert szabadalom védte a kapcsolás ötletét. No ne nagy dologra gondoljatok, csak egy egyszerű diódás túltöltés védelem. Egyetlen MAI hibája, hogy 50ma árammal de cellánként tölt, és ugye 800mAh-nál 16ó de 2700mAh-nál 54 ÓRA. Ennek ellenére teszteltem és ha rászánom azt az időt szépen feltölti a mostani nagykapacitású akkukat is. Megkeresem a rajzot mint érdekességet és felteszem, mert igen tanulságos. Azóta jelen meg ott több processzoros töltő rajz is, csak epromot kellene írni hozzá. De gyanítom megérné mert kiváló kapcsolásokat találni az újságban.
Laci

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Laci !
Ezt találtam !
http://elektroman.uw.hu/cikkek/szarazelem.htm
Az egyszerűség a nagyszerűség :rohog:
Padra Sándor
Alias :sasa11

0

mdecsi
mdecsi picture

Ez mekkora már. :)
És a legszebb az egészben, hogy egyik alkatrésznél sincs érték, még a trafónál sem, de azért a töltőáram oda van írva, hogy 50mA. :D

De a csúcs az alján a megjegyzés:

"Forrás: Ferenczi Ödön - Mitró Sándor - Félvezetődiódás elektronikus áramkörök"
És tényleg, van benne egy dióda. :)

0

dav53
dav53 picture
*****

Szia mdecsi.

A legszebb, hogy a forrás tényleg az, szövegestől.

Dávid.

File csatolás: 

0

Jaca
Jaca picture
****

Gondolkodásra serkent!
Végülis ha tudod, hogy 50 mA, akkor a fellelt trafóhoz és a fellelt izzóhoz már lehet is számolni az ellenállatot. :-)
De erre a kapcsolásra utaltam valamelyik hsz-emben is.

Üdv: Jácint

0

mdecsi
mdecsi picture

Nade még az sincs odaírva, hogy milyen szárazelemet lehet vele tölteni! :) Oké, hogy az ellenállás korlátozza az áramot, de nem mindegy, hogy egy 1.5V-ost vagy egy 9V-ost töltesz. Vagy ennél a töltőnél mindegy, olyan oroszos, tölt ez mindent? :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Igen, ez oroszos. Az izzó szabályozza az áramot, ha több villany jut rá, jobban melegszik, és nő az ellenállása!
Rássön májkroprocesszorova! :rohog:

Üdv: Jácint

0

spidola60
spidola60 picture
**

Sziasztok.

A akkuk lehetnek akár milyen jó márka és minőségű, a a töltö silány gagyi. A jó akkuhoz jó töltő is kell.

Üdv: Miklós

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

A gyengébb minőségűnek sem tesz rosszat. :yes:

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ez a másik, amivel lehet cellánként tölteni, kisütni és tesztelni is nem automata ugyan, de mégis nagyon jól bevált:

File csatolás: 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Van még ezeken kívül tölthető alkáli elemem is. Ehhez teljesen speciális, egyedi töltő van. Ezeknek a tölthető alkáli elemeknek az az előnyük, hogy a névleges feszültségük nem 1V2 mint a Ni-Cd és a Ni-MH akkuknak, hanem 1V5! Viszont mind az ilyen spéci elem, mind pedig a hozzávaló töltő meglehetősen drága és a töltési ciklusok száma is kevesebb mint az akkuknál! Majd teszek fel ezekről is képet! :-))

0

lizakl
lizakl picture
*****

Na, így néz ki a tölthető alkáli elem. Automata a töltője, a töltés végén elalszik a két zöld színű LED, ekkor lehet kivenni az elemeket. Azt hiszem, hogy egy mikrovezérlős impulzusüzemű töltő van benne.

File csatolás: 

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Ha már itt tartunk, mondok én jobbat.

A hagyományos alkáli cellákat is újra lehet tölteni állítólag:
http://www.afrotechmods.com/reallycheap/batteries/batts.htm

Itt egy szofisztikáltabb áramkör:
http://www.geocities.com/CapeCanaveral/Lab/5185/circuit3.html

Már több helyen is olvastam, hogy a dolog működik, tartósságáról nem vagyok meggyőződve, de pl. egy távirányítót egy életen át kiszolgálhat. Talán még egy zseblámpát is...

DM

0

spidola60
spidola60 picture
**

Üdv.

Elemet már próbáltam én is tölteni (regenerálni) de csak egyszer sikerült, mert mikor
másodjára próbáltam kifolyt a nafta belőle.
Régen a lemerülőben lévő elemnek úgy növeltük a élettartalmát, hogy összenyomogattuk, így
egy kicsit tovább lehetett használni.

Üdv: Miklós

0

Jaca
Jaca picture
****

Így született meg a laposelem!
:rohog:
Üdv: Jácint

0

spidola60
spidola60 picture
**

Szia..

Azt nem tudom, de kb fél órával tovább lehetett használni az elemet :yes:

Üdv: Miklós

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Miklós!
Ez valóban így van!
Annó még a sétáló magnós időszakomban, ha lassult a motor, ki kaptam belőle az elemeket, és ha nem volt kéznél egyéb amivel meg gyomrozhattam volna, akkor szó szerint, meg harapdáltam, és hazáig kibírta. :)
Ej azok a régi szép idők akkor még volt fogam... :rohog:
Üdv Tibi.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Majd később a gomb formájú, és mikor már kellőképpen kifejlődött az alakítás "művészete", a ceruza formájú.
Természetesen, ez utóbbival, a technológia fejlődésének köszönhetően vékony kivitelben is találkozhatunk. :rohog: :rohog: :rohog:
Na most-már aztán alvás Jácint! :D

Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
Az első egy sima áramgenerátor, nicd-hez való. A második már inkább, hasonlót már láttam. Sima egyutas egyenirányító kondi nélkül, ellenállás párhuzamosan az elemmel, egy picit többet töltött, mint kisütött.

Üdv: Jácint

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Amig nem voltak tölthető aksijaim én is töltögettem(regeneráltam inkább) a szárazelemeket! Arra kellett vigyázni, hogy ne süsd ki az elemet teljesen, mert akkor már nem nagyon lehetett "újratöltani". Ha viszont csak félig sütöttem ki, akkor szépen regenerálódott akár mangán-cink, akár alkáli elem volt. Megpróbáltam ezzel az Accucell töltővel egyszer a kimerült sima alkáli elemeket regenerálni, de sajnos kifolyt az elektrolit a cellákból, úgyhogy szedhettem szét és pucolgathattam a töltőt! :-((

0

lizakl
lizakl picture
*****

Az én kedvenc töltőm, ami kisütni ugyan nem tud, de egyébként automata, átáll csepptöltésre a végén és nem sorosan tölti az aksikat hanem cellánként:
Sajnos nem a legjobb képek, de félhomályban vaku nélkül fényképeztem!

File csatolás: 

0

bubo
bubo picture

Sziasztok!

Na visszavittem a csodát. A boltban nem volt semmi gond csak látva az átcimkézést anyáztak ők is rendesen. Korrekten visszaadták a manit.

Végül is a Conradban kötöttem ki én is, de azért 30000 Ft kissé tulzás.
UFC-1s lett belőle.

Kisütni is tud, nekem elég lesz ez is.
Megmértem a Conrad 2400-as aksit és 30 gr/db a súlya.
A 2700-as BlueBaby 15 gr.

0

nippur
nippur picture

Rengeteg időm és energiám bánja a NiMH akkuk és töltők vizsgálatát sajnos.
Ideális megoldás, olyan ami úgy működik, mint pl. egy mobiltel. akkujának töltése sajnos NINCS. Ugyanis nem elég a -dU típusú töltésvezérlés, mivel NEM ez az ideális töltés. Ezeknnél az akkuknál nagyon nehezen detektálható (nem úgy mint a NiCD esetén) a -dU, (mV nagyságrendű) és típustól, öregedéstől, külső hőm-től függő a jelenség. Egyiknél x másiknál y mV. MINDEN GYÁRTÓ megadja, hogy az ideális töltés a +dT típusú töltés, ami azt jelenti, hogy akkor kapcsol le a töltő, amikor hirtelen melegedni kezd a cellacsoport. Ilyen töltőt tudtommal nem gyártanak. Bizonyos típusoknál van hőm. figyelés, de csak vész-túlmelegedés esetére! Egyesével tölteni sem jó az akkukat, mivel a -dU töltők állandóan becsapják magukat, és legtöbb esetben nem megfelelő a töltés. Pl. a 4 db. akkuba töltött energia így alakul (egyszerre lemerített akkuknál) 0,4 - 1 - 1 - 2,2 Ah.
Egy biztos. SANYO akksikkal és pl. ezzel a töltővel (http://www.nippur.hu/toltok.htm) nem lesz gond.

0

Solac46
Solac46 picture

Szia!
1. A mobiltelefonok töltői is -dU-val töltenek, mert tényleg ez a legjobb!
2. Alapvetően az a jó töltő, ami nem sorbaköti a cellákat, hanem
cellánként figyel és kapcsol csepptöltésre!
3. Kb. 30 évvel ezelőtt találkoztam egy JVC hordozható vídeómagnóval, ahol a batteripakkban volt egy hőkapcsoló, ami
külön kontaktuson ki volt vezetve a töltőáramkörbe, 45 fokon kapcsolt ki!
Csodálatosan jó volt, az akksi mindíg a teljes kapacitására lett töltve!
Üdv:Laci.

0

mdecsi
mdecsi picture

Csak pénz kérdése az egész:

http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZSV0hCUV...

Szerk.: Most látom, ez is delta peak-es. Bocs.

0

Solac46
Solac46 picture

Nekem ez is elég lesz! :oke:
http://hutira.addel.hu/detailproduct.php?productid=102731
Üdv:Laci.

0

bubo
bubo picture

Sziasztok!

A BLUEBABY-s menet után megfogadva a tanácsot miszerint elemet csak elemboltból beszereztem egy újabb akkuköteget.

A "bolt" a Delton mester utcai boltja.
Ezernyi töltő, akku, risztó meg még egyébb elektromos kütyü.

Garival gondolom rendes akkukat árulnak.
Egy VTE1200USB töltő meg a benne lévő 4db 2700 mAh-ás akku lett az áldozat.
Full procis, hővédelem, túltöltésvédelem, időzítésvédelem, stb.

Ugyebár használat elött az akkut illik feltölteni.
Egy idő után megtaperolom az akkukat és éppen még érinthető hőfokúak.
Biztosan így van jól.
4 óra mulva sem kapcsol le - ez már kicsit gyanús. Az akku már "érinthetetlen" hőfokú. Kihúzva látom, hogy 2 akku műanyag borítása is meghasadt.
Nézegetve a hasadásnál az akkut egy a fémre nyomtatott felíratot találtam miszerin: BPI NI-MH- 50AA2200mAh 1,2V az eredeti típusa. Ezt árulják 2700 mAh-ás akkunak.

Ezek szerint már a "rendes boltokban" is átcimkézet szarokat sóznak ránk.
:-(

0

lizakl
lizakl picture
*****

Én az új akkukat először mindig ki szoktam teljesen sütni és utána töltöm föl őket! Aztán többször kell őket kisütni és tölteni, hogy elérjék a névleges kapacitásukat! Az a tapasztalatom, hogy a nem használt aksik is képesek tönkremenni az állásban! Nem minden típus egyformán, de valamilyen mértékben mindegyik "ellustul". Tehát érdemes figyelni a gyártási dátumot az aksin(feltéve persze ha egyáltalán van ilyen adat rajta).

0

perlaci
perlaci picture

Sziasztok
MGábor és Nippur pont a ellentmondásosan dícsérik a másik márkát. Na ez az Én gondom. Ami a technológia leírását írtátok az lehet a valóság valahol. Csak szomorú, hogy az ember vesz egy megbízhatónak tartott márkát és lehet kifog egy szerintem szériahibás darabot. A töltőkről jó volna néhány szót ejteni. Kinek mi vált be? esetleg egy igazán jó rajz ami utánépíthető cellánkénti töltő.
ÉS indulhat a gyártás úgy mint ESR mérőnél. :yes:

0

Solac46
Solac46 picture

Szia Laci!
Az építést felejtsd el, az akkuk olyanok, mint a nök! :beee:
Lelkiviláguk van, egyszeű töltővel nem megy.
Én többet próbáltam, eddigi tapasztalatom szerint 3 fontos tényezőt kell tudnia a jó töltőnek.
1. Cellánként kell tölteni, a töltőnek egy cellát is el kell fogadni!
2. A legtöbb készülék nem süti ki teljesen az akksit, akkor kapcsolnak ki, amikor még üzembiztosan működnek, ezért a töltőnek
kisütő funkcióval is kell rendelkeznie!
3. Az egyetlen, jó töltési metódus a "mínusz delta V", ami azt jelenti, hogy a töltés végén, amikor a feszültség 50-100mV-ot csökken, akkor kapcsol csepptöltésre.
Ekkor 40-50 fokos a cella!
Ezt a töltési módot csak a processzorvezérelt töltők tudják!
Üdv:Laci.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Legfőképpen a kapacitásmérés miatt kellene megépítenem egy ilyen "kütyüt". Ugyanis már az idegeimre megy, hogy pl. 6 azonos típusú ceruzaakkut teljesen kisütve és cellánkénti, egyedi töltővel feltöltve, majd berakva egy rádióba mindig van olyan cella ami sokkal hamarabb kimerül mint a többi! Utána persze ez a legkisebb kapacitású cella átpolarizálódik, ami nem előnyös a cella élettartamára nézve!

0

dav53
dav53 picture
*****

Egy olyan univerzális töltő, amivel mindenféle NI-MH, NI-Cd tölthető, kisüthető, és 'vallatható". Nem hátrány a "pic-mentesség", előny a "fiók-turkálás" lehetősége.

Az én tapasztalatom az, hogy van a családban 500-ért vett (piacon) 4 db no-name 1600mA-es, ami kb 1000-esként már egy éve jó, és van, ami jóval újabb, Varta, de már valószínűleg éppen valami mássá alakítják...

Dávid.

0

lizakl
lizakl picture
*****

A töltőknél(és kisütőknél) is az az előnyös ha cellánként végzik ezt a tevékenységet! A legtöbb töltő ugyanis sajnos két vagy négy cellát sorbakötve tölt és süt ki! Ez pedig a cellák különböző kapacitása miatt(hiába van ugyanaz a kapacitás ráírva) nem tökéletes megoldás! Tehát olyan töltőt érdemes venni ami egy cellát is képes tölteni és kisütni. Majd teszek fel fényképet olyan töltőről, ami megfelel ennek a kritériumnak.

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Jól van, Nekem GP2700 egy hónap után sem merül le (még ha a gépben hagyom sem)akkor is azt tudja mind ha most vettem volna le a töltőről! :king:

0

lizakl
lizakl picture
*****

Nekem is van egy csomó mindenféle aksim! A legjobban a Ni-Cd bírja a terhelést! Valószínűleg ennek a legkisebb a belső ellenállása,. A NI-MH nagyon nagy szórást mutat! Vannak jók és vannak olyan ócskák, hogy a vadi új(a boltból kihozott) 2500 mAh-ás akkut kisütve és delta töltővel feltöltve, újra kisütve és újra feltöltve is alig 10 percig működtet egy 330 mA-t fogyasztó digitális kamerát! A Varta és az Energizer általában teljesít egy bizonyos(közepes) szintet, de messze elmarad a teljesítménye az árától! Már régóta tervezem egy olyan műszer megépítését, amivel meg tudnám mérni az egyes aksik kapacitását(de hát a lustaság fél egészség...). A Li-Ion aksik szerintem sokkal jobbak(és könnyebbek) az előzőeknél, de sajnos nem kompatibilisak a szárazelemekkel! Nekem is van olyan ceruzaelemmel megegyező méretű lítium aksim amit sokkal jobban tudnék használni, de mivel a névleges feszültsége 3,6V ezért nem tehetem be a ceruzaelem helyére, legfeljebb úgy ha minden második pozíciót rövidre zárok! De még így is egy kicsit nagyobb lesz az eredő fesz, hiszen egy lítium cella a feltöltés végén 4,2-4,25 voltot mutat! Szóval, a helyzet nem egyszerű! :-))

0

nippur
nippur picture

Aki jó NiMH akkukat akar, csak SANYO-t vásároljon megbízható helyről, semmiképp nem piacon. Drága, de garantáltam sokáig jó lesz. Lehet kísérletezni, de a SANYO-val semmi sem ér fel. A legtöbb - akár márkás is: pl.: GP - fél-1 év alatt garantáltan tönkremegy. Belső ellenállásuk megnő, így nem terhehetők nagy árammal (pl. fényképezőgép). Energiser-t is láttam már 2 évesen tökéletes állapotban, de igázán nincs róla tapasztalatom. SONY soha nem gyártott akkut, csak feliratozzák.
Nekem van, és el is adtam több száz (1000?) lila színű eredeti SANYO AA 700mAH NiCD akkut. Ezek ugyan fényképezőbe gyengék, de egyébként elnyűhetetlen, mindent tűrő típusok.

0

spidola60
spidola60 picture
**

Én kb három éve vettem a PANASONIC 2600mA -os akkukat és a mai napig tökéletessen lehet használni öket. Én általában fényképező gépben haszálom.

Szerintem a PANASONIC is nagyon jól teljesit. :oke:

Üdv:

0

Bluesp
Bluesp picture

Valahol láttam a különböző akkuk maximális értékeit amit a mostani (akkori) technológia enged. Pl. AAA-elemek max 8-900mAh, AA max. 2500-2700mAh. stb.
Ja kínain nem veszünk akkumulátort pont. :) Egyszer én is vettem egy 4000mAh AA SONY akksit...

...gondolhatjátok :doubt:

0

bubo
bubo picture

Sziasztok!

Mostanában láttam a józsefvárosi kínai piacon egészen " OCCO" nimh akkukat 2600 mAh kivitelben.

A neve: BLUEBABY

4 db 1eFt körüli árban.
Na ez az a típus amitől visítva meneküljön mindenki és ne járjon úgy mint én. Egy csomagot vettem - bízva a csodában - bár ne tettem volna.
Kapacitása kb 500 mAh vagy még annyi sem.
A legszebb a "memory free" felírat rajta a capacity free helyett.

A fotómasina objektívjét kitolni még ki tudta, de visszahúzni már nem. És képet még nem is csináltam vele. :-)

Van eredeti nyuszis 2600-as is - na az tudja a ráírtakat.

0

spidola60
spidola60 picture
**

Ja,,

Tölteni ne is probáld mert lehet, hogy kifolyik és a töltöd
nek is annyi.

Üdv: :(

0

mihaly
mihaly picture

Üdv Mindenkinek!
Mint az előttem szólóknak, nekem is volt élményem a tölthető elemekkel. A NiCad, ill NiMh elmeknél előírják, a hozzáadott, vagy ajánlott töltővel mennyi ideig töltsünk. Általában 10 - 12 órát javasolnak. Amíg ezt a "tanácsot megfogadtam, túlmelegedett akksikat vettem ki a töltőből. Elkeseredve tapasztaltam, amit ti is, az elemek, a "márkásak" sem hozzák az elvárható teljesítményt. Emiatt elkezdtem figyelni a töltőt, még a komoly melegedés előtt kivettem az akksikat, jelentősen hosszabb ideig bírták. Méregettem a kezembe került töltőket, 35mA tól 450mA ig szórtak, egy gyártmányon belül is. Áramkorlátozás, feszfigyelés egyikben sem volt. Ebben láttam a tapasztalt problémák okát. Nekem sikerült Németországból egy fotós eelmeket töltő készüléket vásárolnom, azóta a 800mAh tól a 2800mAh akkuk a tőlük elvárható ideig teljesítenek. Azóta valahol a neten találkoztam ilyen készülék kapcsolási rajzával. Szerintem érdemes megépíteni. Természetesen a kínai gagyin ez sem fog segíteni. Most sanyo és energizer elemeket használok, illetve egy noname működik egy hajvágóban. Azt kell mondjam jól.
Végül ezek a kis energia tárolók sem erőszakolhatják meg a fizikát. A méreteik nem engedik, hogy erőműveket rejtsenek el bennük. A törődést viszont meghálálják
Köszi a türelmet

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

A 2100mAh után technológiai váltás következett. Így nagyobb kapacitást és sokkal nagyobb önkisülést értek el. A Varta a régi technológiát továbbfejlesztve forgalomba hozta a Ready2Use akkukat. A felső kapacitáshatár 2100mAh. Ezek akár fél évig is bírják, és a leírás szerint egy év elteltével csökken a töltés 85%-ra. A hagyományos akkuknak ehhez 1 nap is elég. Már mások is gyártják, és láttam már kamu 2100mAh-nál nagyobb kapacitású Ready2Use akkukat is, ami nyilvánvalóan nem lehetséges (jelenleg).

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Szia Edmundson,
GP2700-okat használok, kb 170 foto vakuval, már 2-éve...
A Varta1900 65db kép, és KO (ugyanabban a gépben)

Nem ragozom tovább! Erre a legjobb lehetőség kibeszélni kinek mi van és mit-mennyit tud! ;)
A kamera aksikat tekintve: ha félre van téve és már volt használva 1 év-50% 2.-év->qka! Az Li-Ion+1/2 év.

Üdv

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Bocs, de az alaptéma nem az volt, hogy melyik akkuval hányat lehet fotózni hanem az, hogy a nagy kapacitásúak 2 hét alatt önkisülnek. Egyébként amit leírtál az nyilvánvaló, nagyobb kapacitás több kép. Nekem is van GP2700-as akkum. Feltöltöm, eltelik 1-2 hét és amikor kellene akkor már be sem kapcsol vele a fényképezőgép. Az akku nincs fél éves és kb 10-15x töltöttem.

0

perlaci
perlaci picture

Írtam is Sanyoéknak de még rám se bagóztak. A sony-nak is írtam a hamisítványok miatt. Válasz: tudnak róla de tehetetlenek, vásároljunk szaküzletben és nézzünk körül a honlapjukon mert ott jelzik mi az igazi és mi a hamis.
Üdv

0

Lui
Lui picture

A válasz nem csak a hamisítványokban keresendő. Amit Edmundson leírt a technológiákról - megfűszerezve az eszetlenül "zöldített" technológiákkal és a gyártók által a felhasználók orrára nem kötött előírt optimális töltési/kisütési módokkal - tökéletesen igaz. Ráadásul, mivel a NiMH sokkal kényesebb a NiCd-nél és egyidejűleg szinte képtelenség a végtöltési feszültségesést "elkapni" a gyári adatok hiányában, egy "occó" töltővel még az amúgy kiváló (pl. S.A.F.T., GP) akkukat is haza lehet vágni egyetlen töltéssel.
És ez csak egy szinopszis ebből a regényből...

L

0

Lui
Lui picture

Sziasztok!

Ha időtök engedi, érdemes ellátogatni ide: http://batteryuniversity.com/index.htm

L

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia Lui!

Ez egy nagyon jó link! Először azt hittem, hogy a szokásos dolgokat írják le amolyan ostoba amerikai stílusban, de pár oldal alapozás után egy nagyon jól összeszedett gyakorlati példákkal, grafikonokkal, kutatási eredményekkel alátámasztott jól értelmezhető leírás található.

Köszönet érte.

Üdv,
DM

0

Lui
Lui picture

Szia!

Nem szeretek "gagyit" ajánlani. Egy Li-ion probléma után keresgélve találtam meg a lapot, de végülis gyakorlatilag teljesen átrágtam magam rajta. Annak elenére, hogy idestova 20egynéhány éve foglalkozok ipari-bitzonságtechnikai-szünetmentes jellegű kütyük javításával/tervezésével (is).
Leginkább a lényegre törő stílusa, a "parasztvakítások" kerülése és a naprakészsége tetszett meg.
Úgy gondolom, hogy aki belenéz, magyarázatot találhat egy csomó, addig misztikusnak tűnő jelenségre.

L

0

M.Gábor
M.Gábor picture

Sziasztok!

Erről regényt lehetne írni: "DE" egy valami a mi tuti biztos, legyen az bármilyen akku! Többet bír mint egy elem, gazdaságosabb, ha valaki a "kicsiket veszi" max 800mA, Ők ne várjanak csodát! Továbbá egyik sem szereti sem feltöltve (emlékező effect) sem lemerülten a tárolást! Ezeket használni kell szinte legalább heti rendszerességgel, vagy ne várjunk tőlük "csodákat"! ;)
2000mA/h kisebbet nem vennék egyik fajtából sem...

Üdv

0

Solac46
Solac46 picture

Az én tapasztalataim is egyeznek ezzel.
Dolgoztatni kell az akksikat, pl. a távkapcsoló 2-3mA-re
megdögleszti! Ugyancsak árt a kis árammal való töltés is.
Üdv:Laci.

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Ilyesmit én is észrevettem.Precíz emberként szeretem az akkukat a fényképezőgépemhez(Samsung S85,áramfelvétele 2-2.3A) feltöltve tudni. Miután vettem 4db 2500 mA-órás
NiMh akkumulátort ezeket is szerettem volna így tartani.
De nem ment. 2 hét múlva már alig marad bennük kakaó(3-4 képre elegendő).Igy most ha kell
a gép, előtte való nap feltöltöm őket. Így páronként bő egy óra üzemre
elegendőek. Nem kifejezetten márkás akkuk(home),de ha
már itt tartunk a súlyuk megvan.(és elég drágák is voltak,1100 Ft per darab) Eddig azt hittem ezekben van a hiba, de most már tudom hogy a SONY
sem jobb.
Köszi

0

spidola60
spidola60 picture
**

Sziasztok

Aksikat csakis megfelelő márkát és csakis üzletben érdemes venni.
Vettem a piacon 4db 1100mA akkut, feltöltés közben fel forrosodott, és kifolyt a töltőbe az aksi tartalma.
Hát így jártam.

Üdv:

0

delon1
delon1 picture

Szia perlaci!
Javaslom hogy ezt egy-két említett elem/akku fényképes bizonyítékkal is megszerkesztve,talán cikk-ként is beküldhetnéd?! A táblázatoddal együtt!
Ez végül is egy mindenkit érintő, 'maradandó' probléma.És információ is egyben.
'Aki nem hiszi járjon utána!' alapon...
delon1

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

Szerintem hibásak a celláid. A NiCd cellák önkisülése a legmagasabb, de még ott is hónapokban számolunk, nem hetekben. Az, hogy egy NiMH cella elveszítse egy hét alatt a töltöttségét csak hiba eredménye lehet.
Esetleg még valamilyen környezeti tényező pl. erős hőmérsékleti szélsőségek.

Üdv,
DM

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Én akkukkal kapcsolatban csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy az Energizer is hasonlóan "jól" teljesít. Én durván évente vásároltam egy-egy garnitúrát. A legjobb kondícióban a közel 4 éves 1500mAh-s akkupackom van. Legutóbb kb. fél éve vettem egy 2500mAh-s packot, de ez már kukázható. Az újak 1-2 nap alatt teljesen lemerülnek. A régebbi 2300mAh-s packnak azért kell egy jó hét a teljes kisülésig. A 4 éves akkupack kb egy hónap után sül ki.
De találkoztam olyan, a Somogyi Elektronik által forgalmazott akkukkal, amelyeknél csak el kellett távolítani a felső 1xxxmAh-t hírdető fóliaréteget és alatta ott volt a más márkanév, valamint a 800-1000mAh-s kapacítást hírdető "eredeti" fólia.
A másik kedvenceim a Varta elemek. Vásároltam már közvetlen forgalmazótol is, mivel azt mondta a magyarországi forgalmazó, hogy biztosan túltárolt elemeket vettem. Mivel rendszeresen hangosítok, elég sok 9V-os elemet sokat elhasználok. A Sennheiser mikrofonjaim a legtartósabb Vartával maximum fél napot(4-6 óra) képesek üzemelni. Ellenpélda a Wonder és a Coop 9V-os normál elem, amivel egy egész napot (14-18 óra) gond nélkül üzemelnek. De a távirányítómba először TDK elemeket vetttem (mivel nem volt épp más a boltban), azzal el is működött két évig. Mikor már kimerültek, vettem bele Varta maxi tech elemeket. Ezzel el is ment úgy három hónapig. De a multimétereimben is TDK-t használok. Eddig a legrosszabb tapasztalatom egy év volt. Előtte ugyan az a műszer Energizerrel nem egészen két hétig üzemelt világítás nélkül. Ezen felindulva szétkaptam egy pár 9V-os telepet. Találkoztam olyan kombinációval, hogy a Varta, Energizer és GP elemeknek hajszál pontosan egyezett a belső felépítésük. De volt egyezés a Varta alkaline és a sima Wonder között is. De a leg idegesítőbb az volt, hogy két egyforma Varta-t nem találtam. Energizerből azért volt kettő egyforma is! A Wonder valamint az Energizer erősen hasonlított! Ami viszont eltért a többi közül, a TDK. A 3 év alatt vásárolt példányok kivétel nélkül egyformák voltak belülről. Nem tudom, hogy hogyan sikerült nekik?

0

perlaci
perlaci picture

Sajnos bekeipeter tudom a választ a költőinek is betudható kérdésedre. A vegyipar eléggé erősen környezetszennyező ezért a legtöbb gyártó a közelkeletre száműzte a gyárait. Ezen túlmenően vannak akik egyszerűen mint a tesco csak a csomagolást tetetik a termékükre és így forgalmazzák a nagy márkát. Ezért hát a hasonlóság és ezért nem egyforma két azonos elem, merthogy máshol gyártatták mert olcsóbb volt. Ezt az infót gondolom sokan sejtik sajnos Én közvetlen az egyik nagy forgalmazótól tudom.
Az akkus bajaim is sejtem, hogy emiatt lehetnek, bár pont a sanyoról mondták ők az eredetik és megbízhatók. Lehet csak hibás szériák, mert semmi extra körülmény nem indokolta a viselkedésüket. Most kicsit tanácstalan vagyok melyik márkából próbálkozzak.
Amint lesz kis időm megszerkesztem és pihének beküldöm az értekezést.
Laci

0

Jaca
Jaca picture
****

Szi mdecsi!

Nem biztos, hogy hibásak. Van 4 db Duracell 2300mAh-os NiMh akksim, de használat előtt mindig fel kell töltenem, nem bírják az állást. A Powertime (Lidl-s akciós) 1800mAh-sak jobban teljesítenek ugyanabban a fényképezőgépben.

Üdv: Jácint

0

delon1
delon1 picture

Szia Jaca!
Nekem a Duracell elemekkel van ilyen tapasztalatom. Legalábbis az önkijelzősökkel csak ez volt!
Sztem annyit sem bírnak mint egy noname kivitel.
delon1

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia delon1!

Lehet, hogy elfelejtettek leszólni az összeszerelőknek, hogy a terhelő ellenállást is a "nyomógomb" után kössék? ne csak az indikátort??? :-))))))

Üdv Tibi.

0

delon1
delon1 picture

Szia tibibalogh520!
Ja! De tényleg nem tudom mi van ezekkel a nyuszis elemekkel? A lényeg hogy a reklámja szerint nincsen ami űberelni tudja őket?! -Hát még ilyen f@sz egy reklámokat is?!-
Arról nem is beszélve hogy a legtöbb távirányítóban nem ér be a + kivezetés az érintkezőig, ill. szorul a helyén!!!
Ezen is elgondolkodhatnának egy picikét mielőtt ilyen reklámba bele is kezdenek...
delon1

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Kétségtelen, hogy a nagykapac. aksiknak nagyobb az önkisülésük, ezt te is tapasztaltad. Akár 10%-ot is elveszthetnek egy hét alatt (később ez lelassul), de az egy hét teljes, vagy közel teljes kimerülés irreálisan rövid érték.

Google a barátunk, "nimh retention curve" vagy self discharge már szórja is a találatokat.

Ilyet elég sok helyen lehet látni, kb. két hónap alatt felére esik a tárolt energia és egy év alatt az összes elveszik.

Azt tudom tippelni, hogy talán nagy melegek voltak, esetleg olyan helyen voltak az akksik, ahol felmelegedte. 40 fok felett már nagyon felgyorsul az önkisülés és szélsőséges esetben egy hét alatt akár felét is elvesztheti a töltöttségnek.

DM

0

Jaca
Jaca picture
****

Laci, ez kitűnő beszámoló volt, köszönjük, hogy megosztottad velünk.

Üdv: Jácint

0

Sponsored links