You are here

Szobatermosztát élettartama

11 posts / 0 new
Last post
zoltan162
zoltan162 picture

Üdv Mindenkinek!

Mivel ezzel a témával kapcsolatban nem találtam sehol értelmes cikket remélem itt találok olyat akinek van tapasztalata vagy olyan helyen dolgozik ahol foglalkoznak ezzel a kérdéssel is.

Pár éve vettem egy akkor elég modernnek számító heti programozású Computherm szobai termosztátot ami idáig tökéletesen működött és lehet hogy most sincs semmi baja, csak nem tudom eldönteni.
A helyzet az hogy lecseréltem a kb. 15 éves FÉG C30-as cirkónkat egy új kondenzációs készülékre, amire mindenhol azt írják hogy hyper-szuper, meg min. 30%-al kevesebb lesz a fogyasztása, stb.
A helyzet az hogy készülve a cserére tavaly folyamatosan vezettem a fogyasztást heti leolvasással, így van mihez hasonlítani az új készüléket. Sajnos döbbenten vettem észre hogy a tavaly október elejei fogyasztáshoz képest kb. kétszeresével sikerült indítani idén októberben a szezont, és még nem is fűtünk olyan erősen mint tavaly, majdhogynem hideg van a lakásban. Sajnos az időjárási adatokat nem jegyeztem fel, de emlékeim szerint tavaly sem volt sokkal jobb idő mint most ősszel.

Két dologra gondoltam mint hibaforrás lehetőségre:
- az egyik hogy az új készülék nem lett jól beszabályozva
- a másik, hogy a szobatermosztát nem jól működik, pontatlanná vált esetleg

Utóbbinál ha a hiszterézis esetleg megemelkedett a gyári +/- 0,5 °C-ról akkor az komoly többlet fogyasztást eredményezhet.

Persze kihívtam a beüzemelőket is hogy újra nézzék meg és a gyártóval is felvettem a kapcsolatot, de még nem kaptam választ. Ja Hajdú HGK-36 készüléket vettem.

Fentiekkel kapcsolatban bármilyen hasznos infót szívesen fogadok!

Előre is Köszönöm!

Zoltán

Comments
Electrician59
Electrician59 picture

Helló Zoltán!
Gyakran foglalkozom központi fűtések szabályozásával. Esetedben az lehet a hiba, hogy a kondenzációs kazánok előremenő vízhőmérséklete 50C° körül ideális. A hagyományos kazánoknál pedig 80C°. Tehát a kazán lecserélésével a radiátorokat is le kellett volna cserélni nagyobb felületűre, hogy az alacsony fűtési hőmérsékletnél is leadja a rendszer a szükséges hőmennyiséget. A viszonylag kis radiátor felületek miatt a kazán kénytelen az optimálisnál nagyobb teljesítménnyel dolgozni. Electrician59

0

Molnitron
Molnitron picture

Üdv!
Való igaz,hogy az eddig felsoroltak mind számottevően hozzájárulnak a hatásfokhoz,de az én saját tapasztalatom,az,hogy az egész "varázslat"fabatkát sem ér,ha nincs meg a gáz fűtőértéke!
Régebben kb 5 évvel ezelőttig akkora gond nem is volt vele.
De az utóbbi években sajna piszkosul szembetűnő!
Van úgy,hogy lángol a szerencsétlen de az előremenő víz csak nem akar melegedni,máskor(ami ritka)kétszer olyan gyorsan melegít!
És ami a hab a tortán,hogy még szutykos is!!
Észrevettem,hogy valami a gázban lehet,mert nagyon sűrűn kell a dűzniket pucolni,mert valami feketés szürke anyag készül mindig eldugítani.
Szerintem ezt is érdemes figyelgetni.
További kellemes hetet
Molnitron

0

lizakl
lizakl picture
*****

Ezt én is igazolni tudom! Nekünk ÉTI T-25 nagyon régi gázkazánunk van és nagyon nagy ingadozás figyelhető meg a gáz minőségében, fűtőértékében! Sőt néha még benzinszagú is egy kicsit a gáz. Én azt tapasztaltam, hogy kb 60 fok amit célszerű beállítani a kazánnál, mert akkor nincs harmatlecsapódás és korrózió a kazánban, de még nem megy el túl sok hő a kéményben!
Üdv: lizakl

0

zoltan162
zoltan162 picture

Üdv!

Köszi az infókat mindenkinek!
Most 56°C előremenő van beállítva és tegnap kijöttek a szervizesek is átnézni a készüléket mivel volt egy "hibaüzenet" a kijelzőjén amiről nem tudták telefonon eldönteni mitől lehet.
Szerencsére semmi komoly, de azért rendesen átnézték és lemérték, ahogy mondtátok ilyen alacsony hőfokon szépen kondenzál, termeli ki a vizet rendesen a füstből.
Amit még javasoltak, az a kültéri hőérzékelő beszerzése/bekötése mivel azzal is sokat meg lehet takarítani.

Amúgy rákerestem a tavalyi időjárásra és azt találtam hogy 2008-ban csak novemberben lett olyan hideg mint az elmúlt héten volt, így már a fogyasztás teljesen érthető.

A szobatermosztátnál természetesen a hiszterézisre gondoltam mint hiba, ugyanis ha megnövekszik akkor túl nagy lesz a hőingadozás a lakásban és az túlfogyasztást okozhat.

Zoltán

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv.A kazán és a termosztát két külön dolog.Ha a termosztát pontatlan akkor a hőfok nem megfelelő ,ill. a ki és bekapcsolás közötti külömbség nagy. Mint Mdecsi irta a leg gazdaságosabb a 50-60 fok kozött dolgoztatni a kazánt. Itt a leggazdaságosabb az égés és a legkevesebb a kéményen eltávozó hő.De ennek az is feltétele hogya keringető minél egyenletesebben mozgassa a vizet.Fűtés közben minél kevesebbszer kapcsoljon a kazán. Minden újraindítás nagy veszteséggel jár.50fok alatt meg fannáll a kondenzációs lecsapódás ami a kémény vizesedésével jár és megeszi a kémény béléscsövét.A leg gazdaságosabb egyben a leg drágább a turbós kazán, mert ott az eltávozó hő előmelegíti az égéshez használt levegőt. Öreg Tom

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia Tom!

Én pont azt írtam - mint ahogy Tibi is - hogy a magas hőmérséklet NEM jó. A kondenzációs kazán minél alacsonyabb hőmérsékleten érzi jól magát. Fal- és padlófűtésre 40 fokos előremenőt szoktak beállítani, de a felület növelésével ezt tovább lehet csökkenteni. Szélsőséges esetben 30 fok körüli rétékre is le lehet szorítani. A kondenzáció pedig nem káros, hanem elvárt jelenség egy kondenzációs kazán esetében. :) Azt a +30%-ot ugyanis a lecsapódó füstgázból nyeri.

DM

0

Öreg Tom
Öreg Tom picture

Üdv Igen-igen. Az 50-60fokot én a hagyományos kémény és kazánra értettem pl. Éti kazánok és egyéb nagy égésterüekre. 50-60foknál már kémény és környezet fűtés van mint az olajégösöknél ahol a füstgáznak 200 fok fölött kellett lenni a kátrányosodás miatt.Öreg T

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Így igaz... :yes:
A visszatérő már csak hab a tortán...ha ez tobb 40-50 foktól, akkor már szinte el is lehet felejteni a kondenzációs mivoltát.
Ezért "érzik jól magukat" ezek a kazánok padló/falfűtés esetén!
Ott tartható, az alacsony visszatérő hőfok, mely több hőt el tud vonni a füstgázból.
Szerintem ne a termosztátban keresd a hibát, mert azt írtad:"majdhogy nem hideg van a lakásban".
Ha ő tévedne, akkor melegetek is lenne a többlet fogyasztás mellett.
A régi kazánt hány fokos előre menővel használtátok?, és ezt mennyivel?

Üdv Tibi.

0

mdecsi
mdecsi picture

Szia!

A kondenzációs készülékek csak akkor hozzák az ígért hatásfok növekedést, ha az előremenő víz hőmérséklete alacsony. Ha 60 fokkal fűtöd meg a radiátorokat, akkor többet is fogyaszthatnak. Mennyi az előremenőd?

DM

0

szisti
szisti picture

Szia Mindenki(mint Fülig Jimmy)
A kondenzációs készülékek csak akkor müködik kondenzációs üzemmodban ha visszatérő víz hőmérséklete alacsony, kevesebb mint a füstgáz harmatpontja ami kb.57 fok.Akkor van meg az ígért hatásfok ha van kondenzáció.Az előremenő víz hőmérséklete bármennyi lehet persze nem több mint 90 fok.Ahoz hogy ez mevalósulyon a radiátorokat is megfelelően kell méretezni(80 előremenő/max.50 visszatérő).Erről nem szól egyetlen kereskedő sem mikor a megtakaritásról beszél. Ha 65 foknál melegebb a visszatérő ugy müködik mint a régi kazánod. Ezért fontos a külsőhömérségletézékels szabályzás. Mennyi a visszatérő víz hőmérséklete?
Üdv. szisti

0

Sponsored links