You are here

FET Mi a szerepe?

8 posts / 0 new
Last post
mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Adva van egy inverter:

http://kepfeltoltes.hu/view/091026/ba9741_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A képen csak az egyik oldala van.

A piros nyíllal jelölt FET elfüstölt benne, de rondán. Az aktív kapcsoló elem a két tranzisztor (Q12,Q13). AZ IC 7-es lába a kimenet, a 6-os "Output 1 dead time/soft start setting" néven fut.

Miért van bent az a FET, mire jó? Próbálok rájönni mi az, ami miatt bekerült. Elég izmos. Elsőre azt gondoltam, hogy valamiféle engedélyező, de nem látom mi vezérli és milyen mechanizmussal.

Tudnátok segíteni?

Köszönöm,
DM

Comments
M.Gábor
M.Gábor picture

Sziasztok!

Nekem erről a kapcsolás működésről valahogy más lenne a véleményem, de várjuk meg az eredményt!
Vajon a csere után az új is melegedni fog?

Üdv.

0

mdecsi
mdecsi picture

Üdv!

Valóban, csere után is melegedett. D6 dióda átment drótba, valószínűleg ez rántotta magával a FET-et. Most csak 1 amperes schottky diódát találtam hirtelen (az eredeti 3 amperes volt), elindult ezzel is, szépen megy, de azért jobb a békesség alapon teszek bele 3 amperest...

Üdv,

DM

0

gyimi1
gyimi1 picture

Én is úgy gondoltam,ahogy Péter mondja ez egyben egy áteresztőtranzisztoros stabilizátor is ami stabilan tartja a feszkót.Péternél az L6 az L2 akar lenni.

0

mdecsi
mdecsi picture

Kösz szépen srácok. Ez az inverter egy alkatrésztemető a maiakhoz képest. Kicserélem ezt a FETet, remélem elindul. Szénné égett a panel is alatta.

0

bekeipeter
bekeipeter picture

Szerintem ez egy tápegység rész a tápegységen belül. Ha jól látom, ez egy Step-Down típusú áramkör. Ennek dolga jó hatásfok mellett az inverter fokozat tápfeszét stabilan tartani. A D6 Schottky dióda és az L6 által létrehozott rezonáns kört táplálja.

0

gyimi1
gyimi1 picture

szia.
Még jó, hogy "izmos"ez kapcsolja a tápfeszt a trafóra az ic által vezérelt frekvenciával.

0

mdecsi
mdecsi picture

Rendben, elsőre én is ezt gondoltam, de akkor miért van ott a két tranzisztor? Az olyan mintha egy rezonáns tápot alkotna a trafóval.
A kettő számomra üti egymást...

0