You are here

SINUDYNE 29HHA FLAT(ch.:PCB8500) nem indul készenléti állapotból.Megoldva!

9 posts / 0 new
Last post
Tónió
Tónió picture

Sziasztok!
Kellemes órákat töltöttem már a témában jelzett készülék javításával.A hibajelenség a következő, első bekapcsoláskor indúl a sorvégfok, akár órákon keresztúl működik.Ha kikapcsolom készenléti állapotba, majd ismát indítom a távval világít ugyan a zöld led, de nem működik a sorvégfok.Kihúzva a hálózati csatlakozót, majd újra feszültség alá helyezve a készüléket beáll a készenléti állapot, távval indítva működik azonnal a sorvégfok is.Olvasgattam itt a régebbi témák között erről a sasszéról leírtakat, de ilyen hibajelenséget nem találtam(vagy csak elsiklottam felette).Amit eddig cseréltem egy marék elko, tirisztor, optocsatoló.A táp egyébként eddig igen hangosan "cicergett" ha készenléti állapotba került, nos ez megszünt az elkók cseréje után, de jelenleg sem lehet készenléti állapotból indítani, csak egy áramtalanitás után.
Megköszönném ha valaki tanácsokkal tudna szolgálni a javítást illetően.
Valószínűleg nem minden alkatrészt soroltam fel amit eddig cseréltem, forrasztási hiba szerintem nincs, a tápfeszek rendben lévőnek tűnnek mindkét állapotnál.
Tónió

Comments
Tónió
Tónió picture

Üdvözlet mindenkinek!
Ismét nekiálltam a javításnak, a készülék már működik.Mint ahogy írtam is régebben, működött órákon keresztül de ha a távirányítóval kikapcsoltam készenléti állapotba, onnan már nem lehetett bekapcsolni többet.Nem részletezném azt a nem kevés órával eltöltött időt amit mellette ültem, keresvén a hiba okozóját.Az hamar kiderült hogy az első bekapcsoláskor rendben vannak a feszültségek.Azt viszont csak később vettem észre hogy a kikapcsolást követően a stby állapotban az ICP7 1-es lábára érkező feszültség csak 10,7V!.Természetesen így nem volt meg a 8V-os feszültség sem,(ICC5, stb.) a többi feszültség rendben volt.Nem térek ki külön a rengeteg cserélt alkatrészre, még a táp vezérlő IC-t is cseréltem, smd alkatrészektől kezdve a stab. IC-k-et, mindent jónak találtam.A rajzon az RC79 22 R, ebben viszont eredetileg is 27 R volt.Gondolom nem véletlen, habár...A végső megoldást az hozta hogy az RC79-et kicseréltem 15 R-re, azóta stabilan működik a készülék.Sajnos nem tudtam megállapítani hogy vajon melyik alkatrész a hunyó(vajon miért csökken le a +16V 10,7V-ra?), de talán itt majd lesz aki erre is rá tud világítani.Jelenleg így visszaadom, megfáradtam egy kicsit ebben a "küzdelemben", arról talán már nem is írok hogy ez mennyire rentábilis javítás volt.
Kiemelném még azt a sok segítő beszélgetést a skype-n, amit több kollégától kaptam.
Tónió

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

RC54 állapotáról nem nyilatkoztál! Ez sorba kapcsolódik RC79-el.

A sorvégfok rajza alatti táblázatban található meg RC79 konkrét, képcsőfüggő értéke: 22R, vagy 27R.

Az ilyen hibák leggyakoribb oka a puffer kondi CP21 gyengülése, vagy valamelyik a 16V-ról táplált fokozat többlet áramfölvétele, de az is előfordulhat, hogy a tápegység üzemmód átmenete bizonytalan.

Üdv:
Fülesmester

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Az RC54 értéke itt is 22R mint a rajzon is szerepel.A puffer kondit még az első nekifutáskor cseréltem.Valószínűsítem én is hogy valami miatt megnőtt az áramfelvétel, de mint írtam is se kedvem se energiám nem volt már a további hibakeresésre.Még annyit, a tulaj most vitte el, azt sem kérdezte meg hogy mivel tartozik, hiszen a múltkor is javítottam, akkor sem lehetett bekapcsolni.("remélem most már sokáig fog működni" felkiálltással beraktuk az autójába)Nem egészen ide tartozik ez a szituáció, nem is szeretném az embereket minősíteni, próbáltam magyarázni neki hogy akkor a függ IC volt a hunyó, sajnos nem tudtam meggyőzni, de őt ismerve nem is erőltetem a dolgot.Elvitte a készüléket, ő nem fog velem többet itt javíttatni, bizonyára talál majd másik szakembert.
Tónió

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ha jót akarsz a lelkednek, akkor a kundcsaftoknak nem hozod a tudomására, hogy hol laksz.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Én mindig az autóval szoktam példálódzni. Azt általában megértik, hogy annak részei vannak, amik közül több is okozhatja, például hogy nem indul. A TV részeiről elképzelésük sincs.
A múltkor nem volt gyújtás, most meg az AC pumpa rossz. A gyújtás javítására adott garanciából nem következik, hogy most ingyen megjavítják az autószervizben az AC pumpát is.

Üdv:
Fülesmester

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Persze én is hasonló példákat hozok fel mint amit te leírtál, de nem mindenki érti meg(vagy nem is akarja?)Most leírhatnám hogy MÁV dolgozó szegény(természetesen ismerek pár kvalifikáltabb dolgozót is a cégüktől), de ilyen szempontból lényegtelen.Megszabadulok az ilyen ügyfelektől tudatosan, nem hiányzik hogy egy dedós szintjén vitakozzam bárkivel is, mint tudvalévő, csak értelmes emberekkel lehet vitatkozni, a többi már a veszekedés szintjére alacsonyul. Az meg végképp nem hiányzik az amúgy is napi problémákkal küszködő (itt is olvasom sokszor, sajnos) magyar emberek életéből, hogy még rátegyen pár értelmileg csökkent szintű ember a napi szinten előjövő stresszes állapotra.
Én itt most pontot is tettem a történet végére, innentől kezdve nem ebben a topicban lenne a helye az emberi butaság megvitatásának, még a végén kapunk egy fekete pontot Kalex-től.
:oops:
Tónió

Főleg, ha nem használod a söröskorsót!
Kalex

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

Professional 8500 sasszi.

A tápja hasonlóan működik, mint a Vestel tápok.

Csatolmányok! (Sorvezérlés hiba)

Üdv:
Fülesmester

0

Tónió
Tónió picture

Szia!
Köszönöm a segítő hozzászólást, jelenleg más irányú elfoglaltság miatt pihentetem a készüléket de referálni fogok.
Tónió

0

Sponsored links