You are here

Vaillant TermoTop kazán össze-vissza fűt MEGOLDVA

23 posts / 0 new
Last post
bbgames
bbgames picture

Tisztelt Kollégák!

Fenti kazán apránként abba az állapotba jutott, hogy ha lekapcsol, utána nem mindig indul újra a keringés. Eleinte néhány radiátor, később az egész földszint, végül az egész ház megállt, illetve az emeleten volt még némi keringés, ami 16 fokhoz volt elegendő. Mivel a keringető zúgott, dugulásra gyanakodtam, és a fűtőkör vegyszeres kezelés után át lett mosva, de a kijövő víz lényegében tiszta és iszapmentes volt. A mosás után visszakapcsolva hibátlanul elindult a fűtés, és ment egy napig. Az tapasztaltam, hogyha megpiszkálom a keringetőt (kicsavarom, majd vissza a légtelenítő csavarját) néha megindul a keringés.
Az lenne a kérdésem, hogy tud-e a keringető olyan hibát produkálni, hogy hol hibátlan, hol egyáltalán nem pumpál?
A pakliban persze benne van az is, hogy valami mást is megmozgatok a szekrény kinyitásakor, és igazán az számít.

köszönettel
bbgames

Comments
bbgames
bbgames picture

Üdv mindenkinek!

Kiszereltem a szelepet, meglehetősen szorult, ecetes vízben áztattam, amitől némi fekete szutyok jött ki belőle. A tengelyre egy csepp olajat tettem. Nem tudom milyen könnyedén mozog újkorában, de most jóval könnyebben megy. Remélem beválik.

újfent köszönöm mindenkinek a segítséget,

tisztelettel
bbgames

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: Ujjé!
ha legközelebb szétszeded, Cillit-ben áztasd, hatásosabb, van ennek egy gél változata is, csapokhoz azt használom, nem folyik le róla. A sósav meg túl agresszív.

Bálint

0

bagum
bagum picture

Ha ez egy kombi kazán akkor az a bekarikázott a háromjáratú szelep. Ha lerakódott a végére valami vagy akad akkor nem zár rendesen. Fűtés állásban kikapcsolt kazánnál lehet leszedni róla a motort, úgy hogy kiakasztod a tengelyről, miután letekerted a hollandit. Megvizsgálandó hogy könnyen jár e illetve hogy a golyó és a fészke mennyire ép. (szerintem)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Típusszáma nincs annak a kazánnak? Nem véletlenül kombi-cirkó az a gázkazán? (Tudod amiból kitud jönni melegvíz is a fürdéshez...) Ez utóbbi esetben a motoros váltószeleppel lesz a gond...(egy kisebb vagyon a cseréje).: http://www.gepeszbolt.hu/vaillant-alkatreszek/14538-vaillant-valtoszelep...
...de ha csak a motor lenne hibás: http://epitkezes-otthon.vatera.hu/epitkezes_felujitas/epuletgepeszet_hut...
...vagy: http://www.megatherm.hu/megatherm.php?sub=forum&t=94
Üdv.: uniman

0

bbgames
bbgames picture

Utalhat erre a motoros szelepre az, hogy egyszer észrevettem, hogy túl meleg a meleg víz? (igen, kombi kazán)
Közeledünk a megoldáshoz?

köszönöm
bbgames

0

bbgames
bbgames picture

Újabb adalék.

Megint éreztem, hogy bár kiírja fűtésüzemet, nincs keringés. A kazán negyven valahány fokot írt ki. Kikapcsoltam, majd visszakapcsoltam. Mikor beindult a keringető, rohamosan esni kezdett a hőfok 30 fokra, ugyanakkor melegedni kezdett az előremenő cső, majd a gyújtás után láthatóan minden rendbe jött.

üdv
bbgames

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Be lesz ragadva az a váltószelep, állandóan a melegvizes hőcserélőbe küldi az össze meleget...de lehet, hogy újrabekapcsolás után addig rendben fűt, amíg nincs melegvíz vételezve...és akkor "ottragad" a váltószelep!

Üdv.: uniman

0

bbgames
bbgames picture

Köszönöm a segítőkész és hasznos hozzászólásokat, a váltószelep a hibás ez biztos, viszont a ki- bekapcsolgatás egyfajta modus vivendit teremtett addig, míg a szétszedésre elegendő lelkierőt és időt gyűjtök.
Az eredményről persze referálok majd.

mégegyszer köszönöm,
bbgames

0

cidrynk
cidrynk picture

Szia!
Nekem hasonló jelenséget produkált egy kazán. A visszatérő ágban volt egy finomszűrő el volt mocskosodva. Előtte visszacsapó szelepnek gondoltam. Kompresszorral meg 20%-os ecettel takarítottam, így meggyógyult.
Imre

0

LACI058
LACI058 picture

Sziasztok.
Okvetlen mérd meg vagy akár cseréld is ki a keringető szivattyú motorkondenzátorját. Sajnos nagyon sok hiba ebből indul ki vagyis az elgyengült kondenzátor miatt nem tud újraindulni a vízpumpa.
Üdvözlettel, Laci

0

LACI058
LACI058 picture

Sziasztok.
http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=turbotop&kategoria=&kat2=all
Ide töltöttem fel egy kézikönyvet róla.
Üdv. Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello LACI058.

A jósnőd árulta el néked a "kazán" pontos típusát?
http://www.centropszerviz.hu/utmutatok/kezel%C3%A9si%20k%C3%A9m%C3%A9nye...
Üdv.: uniman

0

LACI058
LACI058 picture

Szia.
Nem csak ez volt nekem a gépemen.
Üdv. Laci

0

bbgames
bbgames picture

Köszönöm a figyelmet,

pontos típusszámot nem találtam rajta, de a fényképek és a leírás első blikkre passzol.

Itt a fénykép a belsejéről.

Ez a bypass dolog tetszik, mert mikor rossz, villámgyorsan kúszik fel a hőfok, pillanatokon belül végez a felfűtéssel, majd leáll

köszönöm,
bbgames

File csatolás: 

0

LACI058
LACI058 picture

Sziasztok.
Nekem volt már néhányszor, hogy a vízhőmérséklet szenzor-ellenállás volt hibás, gyorsan változó értékkel. Ha ebben van szanitáris víz is, akkor 2 db. van belőle. hasonlítsd össze az értékeit, persze kb egyforma vízhőmérsékletnél. Egyszer úgy jöttem rá hogy ez a rossz, hogy fagyasztó-
sprayt fújtam rá és ekkor jött elő a hiba. Vigyázz ezzel a módszerrel, mert egyszer nagyon megijesztett amikor egy másik kazánnál is el akartam próbálni ezt a módszert, mert a spray valószínűleg gyúlékony hajtógázos és én oda is spriccentettem ahova nem nagyon kellett volna-vagyis belobbant.
Volt olyan hiba is, hogy félúton be volt szorulva az elmenő viz lezárószelepje ami a kazán alján van, forgott az rendesen de csak kicsit nyitott ki.
Laci

0

bbgames
bbgames picture

A vízpumpa zúg, illetve átkapcsolva kisebb állásba halkabban zúg, kitekerve a csavart láttam is hogy forog.
Mindjárt küldök fényképet.

üdv
bbgames

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Üdv!

Légtelenítés meg volt ahogy lennie kell,azzaz mindenhol?

Felesleges rajz,és szerszám nincs,csak ritkán használt.
elwo

0

bbgames
bbgames picture

Heló,

mielőtt mélyebben belemásztam volna alaposan, többször is, több ponton teszteltem, egy gramm levegő nincs benne sehol.

üdv
bbgames

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Bbgames!
Szedd szét a szivattyút (típustól függően nem feltétlen kell kibontani a helyéről), mert lehet, hogy a lapát kerék járatai is tele vannak szutyokkal.
Olyan szutyokkal, melyet a vegyszeres kezelés nem, vagy csak részben tudott eltávolítani.
Ez sajnos fenn állhat a kazán, és fűtésrendszer több pontján is(pl. szelepelt osztó/gyűjtők, radiátor szabályozó/torló szelepek, Kazánban -esetlegesen- lévő bypass szelep, stb.).
Egy-egy ilyen "átmosatással" felzavarjuk az állóvizet(a rendszerben le ült hordalékokat), aztán ki tudja hol kezd összegyűlni ismét...
Üdv Tibi.

0

bbgames
bbgames picture

Köszönöm a figyelmet,

ez a bypass szelep mit csinál? Legutóbb azt láttam, hogy a vízhőfok 50 fok az lcd-n, de az előremenő cső tök hideg volt,a keringető viszont meleg, illetve ettől balra egy ferde elektromos kábellel is csatlakozó szerelvény szintén meleg.

üdv
bbgames

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Bbgames!
A bypass szelep, egy rugó terhelésű szelep a kazánon belül(nem minden kazán tartalmazza), mely arra hivatott, hogy-ha a rendszeredben minden hőleadó elzárásra kerül(pl. minden radiátoron thermofejes szelep van), a karánban akkor is biztosítsa a fűtőközeg áramlást az által, hogy az előremenő, és visszatérő között átjárást biztosít. A nevezett szelep rugóterhelését ilyenkor a beépített szivattyú hivatott legyőzni.
Amennyiben ezen szelep alá szennyeződés került, akkor ki alakul egy "rövid kör" a kazánon belül, tehát a fűtő közeged h@lye lesz körbe menni a házon, mikor egy 0,5 - 1 méteres szakaszon is megfordulhat. :p
Üdv Tibi.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia bbg!
Lehet, hogy kis fenykepezes nagy segitseget eredmenyezne?
Kari

0

Sponsored links