You are here

DENON PMA-495R erősítő. Hun szól, hun meg nem. MEGOLDVA

43 posts / 0 new
Last post
MZperX
MZperX picture

Üdv' az Uraknak! Eme fent emlegetett szerkezetet nejem tevé elém. Merthogy a főnökéé. Egyik oldal ok., a másik torz. A végfok előtti NJM5532D bemenetén még minden jó, a torz oldal kimenetén viszont nulla helyett 8-14volt közt mászkál a delej, a jó oldalon meg nulla. A vicc az, hogyha kikötöm az ic két kimeneti lábát, akkor a beteg oldalon vezérlés híjján null volt lesz, az ép oldalon meg elmászik, a kimeneten megjelenik a negatív táp -40V- és a hangszóró füstöl. Visszakötés után működik. És most jön a hab a tortán. Matatás közben néha felvisít, letilt és utána egy darabig hibátlanul megy! Majd egyszer csak megint elindulnak a villanyok az egyik végfokon, a végtranyók munkapontja a világba elmászik és újfent torzít. A kimeneten viszont marad a nulla volt egyen, azaz nem kezdi el leégetni a hangszórót, nem úgy mint a jó oldal ha megszakítom az 5532 kimenetét. ????????

Comments
MZperX
MZperX picture

Szép estét az összes "Hozzámszóló-nak! 1. Idéznék egy klasszikust. "Az élet nem is olyan bonyolult...". 2. És egy másik: "Jó pap holtig...". 3. Égek, mint.., mint az a bizonyos emitter-ellenállás. Szóval Mr. "Jakyg" javaslatára a leválasztott végfok-bemenet és a +15 valamint a -15 közé raktam egy potit, amivel gyönyörűen be tudtam állítani a végfok villanyait. Szóval a végfok jó. VAGY MÉGSEM? Mint említettem, mindent átpakoltam innen oda és viszont. Mivel néha megjavult, az ellenállásokat csak mértem. Nem csigázom tovább az Urakat: az emitter-ellenállások voltak khm..., szóval szarrá nyúlva. Eredetileg úgy 0.22ohm kéne, hogy legyenek. A jó oldalon volt egy kb. másfél, meg egy két ohm. A sötét oldalon meg egy három és egy TIZENHÁROM ohm. Láttam is, hogy meg vala pörkölődve a panel, de valahogy... Pedig egyszer rájuk mértem! Csak nem elég figyelmesen. Nos végül pár kérdésem lenne. A visszacsatoló 22ohmon mindig nulla voltot mértem. Az njm mindenáron tartani akarja a kimeneten a nulla voltot, ok. DE HOGYAN? Mert a kimeneten mindig jónak tűnt a delej, csak a végtranyókon mértem hülyeségeket. 2: Van a végekben egy-egy 5kohm-os poti. Hol mérjek, ha nagyon precízen be akarom állítani a mit? (Nos ez egy kissé Kharinthy-sra sikerült). 3: Milyen színű lesz szürke alapon a piros csík ha megég? Rajzom nem lévén csak tippelhetek. Vagy két barna, vagy piros. Tehát mi van akkor ha netán 0R11 volt és én 0R22-t raktam bele? És végül: mennyit ér egy ilyen? Két elcseszett napomat úgysem tudom kifizettetni,node mégis,,, P.S. Mivel egyszer már összeraktam, másodszorra már egészen profi módon szedtem szét, az előlap szétkapása nélkül, kész öröm volt. Még a végén belejövök...

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia MZperX!

" Az njm mindenáron tartani akarja a kimeneten a nulla voltot, ok. DE HOGYAN?"
Ehhez a rajzhoz igazodv:
http://elektrotanya.com/files/forum/2013/02/DENON%20PMA-425.jpg
A műveleti erősítő arra törekszik, hogy mindkét bemenetén ugyanakkora legyen a feszültség, kapcsolástechnikailag így érzi jól magát.
Pozitív bemenete R1-R2-vel 0V-on van, tehát arra törekszik, hogy a másik bemenete is nulla legyen. Egyenfeszültségü szempontból R3 és R6+R5 alkot egy feszültségosztót, R4 ebbe most nem szól bele. Ha a kimeneted ( a két 0,22 Ohmos ellenállás közepe)elkezd fefelé mászni, akkor megnő a - bemeneten a feszültség, ezáltal az NJM kimenete elkezd lefelé mászni, hogy visszahúzza nullára, megszüntetve ezzel a + és - bemenete közti feszültségkülönbséget.
Persze vannak határai, de igyekszik ellene dolgozni.

Üdv: Jácint

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Hasonlítsd a sémádhoz , elméletileg ugyan az .

Üdv! Miki.

File csatolás: 

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Ha a végtranzisztor emitter ellenállása 0.22ohm-ról megnyúlik 13ohm-ra attól még a végfokozat DC szintjeinek be kell állniuk.
A kimeneten vezérlés nélkül 0VDC-t kell mérned.
Ez esetben a végfokozat nyugalmi árama le fog csökkenni valamelyest, nem lesz kivezérelhető és torzítani fog terhelés hatására kivezérelve.
Ezt a hibát könnyen meg lehet találni.
Ha hanggenerátorral meghajtod az erősítőt, névleges értékű műterhelést teszel a kimenetére és végignézed a jelalakokat a végfokozatban, mindjárt látszik a probléma.
Ehhez bőségesen elég a 10MHz-es szkóp.
Az 5Kohmos potival valószínűleg a végtranzisztorok nyugalmi árama állítható be.
Erről már sokszor írtunk itt a Fórumban.
Azért az emitter ellenállások pontos értékét tisztázni kell.
Üdv.: Kumi

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Mint említém vala, nemigen szoktam erősítőt javszerelni. Ezáltal ezzel kapcsolatos fórumokat sem olvasok. Tehát, attól, hogy sokszor volt ez téma itten, attól én még most sem tudom, hogyan kell nyugalmi áramot béállítani... Tudom, tök ciki, hisz tanultam az iskolában. Úgy harminc éve...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: letekert hangerő állásban megméred az emitterellenállásokon a feszültséget és Ohm-törvénnyel kiszámolod. A két ellenállásnak azonos mért értékűnek kell lenni.
A rajzon (SM)vagy az áramot tüntetik fel, vagy az ellenállásokon mérhető feszültséget, ez 50-300mV tartományba esik, teljesítménytől függően.

Bálint

0

MZperX
MZperX picture

Jó reggelt! Utolsó hozzászólásom a témához. A jó oldalon terheletlenül 60mv-ot mértem az emitterek közt. Odatekertem a javított oldalt, meghajtottam, szépen szól. Konditerembe lesz táncikáláshoz... Ha valami zeneőrültté lenne, talán még szkópolgattam volna kicsit.... Amúgy kösz' a tippeket!

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!
" A két ellenállásnak azonos mért értékűnek kell lenni."
Remélhetőleg most már tényleg azonos értékű ellenállások vannak ott :)

Üdv: Jácint

0

MZperX
MZperX picture

Üdv' Néktek! MÉG MITŐL LEHET AZ NJM KETTES LÁBÁN NULLA HELYETT NYOLC-TIZENNÉGY VOLT???

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Próbáld meg először teljesen visszacsatolni, pl úgy, hogy a rajzon lévő R5-öt kiveszed, vagy egy darab dróttal a kimenetet (végtranyók emmitere) viszzakötöd a műveleti erősítő invertáló (-) bemenetére. Így a teljes fokozat erősítése 1, ekkor nagyon stabilnak kell lennie.

Üdv: Jácint

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
A DC visszacsatolás érkezik a műveleti erősítő (-) bemenetére (2-es láb).
Amennyiben a végfokozat valamilyen hiba folytán el van billenve a pozitív táp felé (+8....14 volt), úgy a visszacsatoláson át ez a feszültség megjelenik az IC kettes lábán.
Milyen feszültséget mérsz az IC 1-es lábán (kimenet)?
Valamelyik alkatrész a (-) tápoldalon szakadt lehet, vagy rosszul van esetleg beforrasztva, de ez csak egy tipp.
Üdv.: Kumi

0

Istvan78
Istvan78 picture

Szia!

Nagyon ajánlom h keres rajta tovább szakadást mert találkoztam olyan cuccal ami ilyesmiket művelt velem is.
Egy fóliszakadás volt közvetlenül a forr szem mellett, ki véve a panelt működött rendesen minden stabil volt, vissza téve meg meg bolondult hol működött hol meg nem, vagy el kussolt etc... ami végletekig szívatott.
Persze szemmel nem volt észre vehető, elsőre, Véletlen akadtam rá...
De el vihet az erdőbe rendesen h jó minden és még se...
De TV-nél találkoztam olyannal h tranzisztor tokon belül volt érintkezési hibás, hidegen ment melegedés után megbolondult. Kiszedve jó volt. De később meg tudtam h az ilyenek annál a TV típusnál elő fordulnak. Cseréltem és így már működött.

Üdv Istvan78

0

MZperX
MZperX picture

Szép reggelt Mindenkinek! Először is, bár szoktam mondani, nem kérdezek banális dolgokat, de az tv-kre vonatkozik, erősítőkre nem. A családnak javítottam már párat, elkók, kh-k, potik, elszállt végfok, a szokásos. De igazán nem mélyedtem el a lelkivilágukban, sosem mértem nyugalmi áramot, igazából még azt sem értem, mért akar felrobbanni ha például megszakítom a kimenetről jövő visszacsatolást. Meg azt sem, mért nem látok a szkópon bizonyos dolgokat. Lehet, hogy magasabb frekin gerjed mint amit a tízmegás szkópom lát?!? Szóval: 1. MENNYIT ÉR EGY ILYEN? Csak hogy mennyivel lehet "bekóstolni" a gazdit? 2: Nem múlik rajta fizetésemelés, EGYSZERŰEN BOSSZANT, HOGY EGY ILYEN "EGYSZERŰ" CUCC KIFOG RAJTAM, ezért ha valaki megjavszerelné,akkor én is megtudhatnám, hogy a fiamat idézzem, mi vitt engem "szopóágra". És végül: GYAKORLATILAG ÁTPAKOLTAM A KÉT VÉGFOKOT ÉS AZ 5532 KÉT OLDALÁT!!!, még a pikós kondikat is egyik oldalról a másikra de a hiba maradt... Már a fóliaátvezetést is el tudom képzelni (lásd "néhol más értékeket mérek a fóliák közt, de két elcseszett nap után elfogyott a cérnám, összeraktam. Így viszont ismerve magamat még öt év múlva sem hagy majd nyugodni, hogy mi a túrós???

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Egy hangfrekvenciás végfokozat esetében biztosan látod a jelalakot a 10 MHz-es szkópoddal, csodák nincsenek.
A tömeges alkatrészcsere helyett én inkább mértem volna.
Persze ehhez jó lenne a végfokozat kapcsolási rajza.
Ha nincs meg, akkor én keresni szoktam ugyanazon gyártó hasonló berendezéséhez dokumentációt.
Sok esetben a végfokozat felépítése nagyon hasonló vagy ugyanaz.
Legvégső esetben nagy vonalakban kirajzolom a panelről a kapcsolást.
Ennek ismeretében konkrétan is tudnék segíteni a hiba behatárolásában.
Így csak általános dolgokat írhatok, de ezt jórészt már mások megtették.
Üdv.: Kumi

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Kumi!
Gerjedhet az az erölködö azert URH-s tartomanyban is, de lehet, hogy azert nem latja mert a szkoppal tulzottan beterhel a racsatlakoztatott kapacitas jovoltabol, s igy leszakad a rezges?
Ambar ilyenkor keszit a dolgozo egy kis (pl. 2cm atmeröjü) nehany menetes tekercset a meröfejre, vagy a koax vegere, s azt tartja az aramkör közelebe, azzal tapogatja le a kartyat-hatha valahol megiscsak jelet detektal...
Kari

0

Kumi
Kumi picture

Szia Kari!
Én nem hiszem, hogy egy hangfrekvenciás végerősítő n x 10MHz-es tartományban olyan nagy szinten tud gerjedni, hogy jelentősen eltolja a DC-ben mért munkapontot és ezt ne lehessen látni egy 10 MHz-es szkóppal.
A végfok kimeneti impedanciája elég kicsi ahhoz, hogy minden gond nélkül elhanyagolható legyen a mérőfej által okozott terhelés (valós és képzetes rész is).
Üdv.: Kumi

0

Kari
Kari picture
*****

Kumi, no problem, legyen igazad! :-) Különben nem (csak) a vegpontokrol beszeltem, hanem a kapcsolasban törtenö eszlelesekröl, s ott mar azert akad magasabb imp-ertek is...
Kari

0

Kumi
Kumi picture

Helló Kari!
Természeten vannak nagy impedanciás pontok.
Ilyenek például a műveleti erősítők bemeneti pontjai.
Viszont mérni inkább a műveleti erősítő kimeneten érdemes, ami szintén kis impedanciás.
Utána a végfok kimenete felé valószínűleg több fokozatú emitterkövető van.
Ezeknél az emitter végig kis impedanciás pontnak fogható fel.
Ha gerjedés van, akkor annak látszania kell a műveleti erősítő kimeneti pontján is.
Üdv.: Kumi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Nem hinném, hogy gerjedés lenne, mert akkor melegedne is. Inkább valamelyik tranyó visszáramos.

Ennyi idő alatt már 3x ki lehetett volna az összeset cserélni csoportosan vagy egyesével vagy párosával.......

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Én nem vagyok híve az ilyen alkatrész cserélgetéseknek.
Mérni kell és gondolkodni, majd csak a rossz alkatrészt cserélni vagy az egyéb felderített hibát javítani.
Azt is át kell gondolni, hogy a meghibásodás milyen okból következhetett be.
Utána nem árt a komplett erősítőt mérni, járatni.
Üdv.: Kumi

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Egy ideje (kb 10 éve) az összes félvezetőt cserélem a meghibásodott végfokban, persze csak a hibás csatornában. Teszem ezt azért mert előtte többször csinálta néhány (nem noname, Pioneer és hasonlók), hogy egy kevés működés után újra elpukkantak. Aztán, amikor a "felületes" csak a hibásnak tűnő tranzisztort cserélve, újra elszállt az erősítő és el lőtte a hangdobozt, amit nekem kellett kifizetni. Úgy gondoltam, hogy az a néhányszor 5-15 forintos tucat tranzisztor nem oszt nem szoroz és sokkal jobban alszom, ha ki dobom őket.

Tehát én így javítok PA végfokot: Próbálok hozzá rajzot szerezni. Kitakarítom. Szemrevételezem, Átméricskélem. Behatárolom a hiba helyét jellegét. A hibás oldalból kipakolom a tranzisztorokat, diódákat. A passzív alkatrészeket átmérem össze hasonlítom a jó oldallal (ha nincs rajzom, de van jó maradt a másik oldali végfok) A hibás gyanús alkatelemeket cserélem. Persze a tápot, hangszóró védelmet, előfokot, ect.. szintén átnézem.
Bele lapátolom az új félvezető készletet és kész. Öröm a köbön.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kumi
Kumi picture

Szia!
Van némi eltérés a javítási szokásainkban.
A lényeg az, hogy a tulajnak visszaadott berendezés úgy legyen helyrehozva, hogy az a gyári paramétereket tudja és üzembiztos legyen.
Ehhez többféle út vezet, de a gazdasági szempontokat is figyelembe kell venni.
Persze nem az üzembiztonság kárára.
Üdv.: Kumi

0

sanyika45
sanyika45 picture

Ha megszakítod a visszacsatolást, akkor az erősitő nyilthurkú erősitéssel fog üzemelni (10-100 helyett többtizezer), ráadásul a dc visszacatilás is megszakad azért az alkatrészhibákat (dc offsethiba, tranzisztor béta változás, ellenállások konkrét értéke) sem tudja kompenzálni. Igy gerjedhet (a nagy erősités miatt) és kiakadhat egyik tápfeszhez (hibák eredője+nagy erősités).

Tehát ha bárhol beavatkozol a visszacsatoló körbe szinte mérhetetlen lesz az erősitő.

Én először a végtranzisztorok kollektorát kiforrasztom vagy soros ellenállást forrasztok be a kollektorok elé (szimmetrikusan mindkét tápágba), esetleg soros izzót teszek a hálózati vezetékbe. Mindegyik megoldás célja, hogy csökkentse a végfokon kialakuló áramot ezzel megvédje a végtranzisztorokat, a nyák-ot. Kiforrasztott kollektorral működni fog, - nyilván töredék teljesitménnyel -, a meghajtók működnek végtranzisztorként, a végtranzisztorok b-e diódája nem szól bele a működésbe.

Kikapcsolt állapotban egyenként ellenőrzöm a tranzisztorokat, hogy még tranzisztorok-e (két dióda és kollektor-emmiter). Ha nem forrasztod ki ehhez, ügyelj, hogy a környező elemek meghiúsithatják a mérést (pl. áramfigyelő tranzisztor b-e zárlatosnak látszik az áramfigyelő ellenállás miatt).

Ezután bekapcsolva ellenőrzöm a tranzisztorok munkapontját. 0.6V nyitó irányú bázis-emmiter feszültséget és nagy, de a tápfesznél kisebb kollektor-emmiter feszültségek kell mérni. Ha nincs igy, valami baj van a tranyó környezetében.

Ha van egy jól működő másik oldal, akkor lehet összehasonlitani a két oldal azonos pontjain a feszültséget.

Talán segitettem...

sanyika45

0

osonopogacsa
osonopogacsa picture

Sziasztok!

Szerintem egy 5532 cserével kéne nyitni, utána pedig megmérni a nyugalmi áramot. A torz oldalon valószínűleg a béka segge alatt lesz, azért nem gerjed be vezérlés nélkül(leülnek a tranyók), mint a jó(az opa stabilizáló hatása nélkül begerjed, mint egy flip-flop áramkör). A jó oldal bemérése alapján próbáld meg belőni a torz oldal nyugalmi áramát, ha továbbra sem jó akkor kezdődhet a pontról pontra összehasonlítás a két oldal között. Ha olyan a kapcsolás, mint a belinkelt, akkor nagyon vigyázni kell a visszacsatoló kör elemértékeire(ha elment benne valami, attól is gerjedhet az egész), mert eléggé frekifüggő a drága.

Remélem segítettem!

Üdv: Pogi

ui.: Kiszedett 5532 mellett, ha a kimenetek pontjait(1,7) földre kötöd, földön kellene, hogy maradjon a 2 kimenet is. Ha ez nem teljesül, akkor valahol egy tranyó erősen "visszáramos" lesz.

Most olvastam át újra a hozzászólásokat. A 10 megával negatív dc offsetett viszel az ic-be, tuti, hogy a + táp oldali(fázisfordítás!) tranyók körül lesz a disznóság a nyugalmi áramon kívül.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Üdv. MZperX!
Nem akarok ünneprontó lenni, de a leírásodból azt a tényt hámozom ki, valamiért AC helyett DC csatolttá válik a végfok.
Lehet, hogy csak csatoló kondi zizzent meg és lehet hogy az IC is jó, műveleti erősítőnél nézzél szét.

0

pinterkrisztian
pinterkrisztian picture

Szia!

Én cserélnék egy NJM-et benne...
Néha el szoktak billenni és hülyeségeket csinálnak.
Sajnos tapasztaltam már én is hasonlót.

Üdv,
Krisztián

0

TAKLACO
TAKLACO picture

HELLO !
Jo volna , ha sikerulne megjavittani mert nem lesz a nejednek fizetesemelese... :)

http://www.hifi-pictures.net/amplifiers-home/Denon%20PMA-495R/amp.htm

UDV.:LACI

0

MZperX
MZperX picture

Ha valaki Buda környékén nagyon unatkozik, szívesen odaadom a cuccot, hogy jó pénzért küzdjön meg vele!

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Mennyi, az annyi ?
Én Denon és Yamaha b... vagyok :D

Üdv! Miki.

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! A tulaj egy dolog... Valamennyit nekem is megérne, hogy megtudhassam kicsoda is MYA TÚRÓS!!! Legalább azt is megtudnám, hol laksz. Tényleg, hol?

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia MZperX!

Ez egy kissé gerjedésszagú.
Én jól megszkópolnám.

Üdv: Jácint

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Jól megszkópoltam, gerjed, de ettől még hülye maradtam. Meghajtó és végfok átforrasztva, -MINDEN PONT-, acetonnal gyantátlanítva, semmi. Meghajtó ic-t cseréltem, a két végfokban minden félvezetőt és kondit felcseréltem, ugyanaz. Ha az NJM 2-es lába és a negatív negyven volt közé teszek egy tízmegás ellenállást, akkor a végfokon nagyjából jók lesznek a villanyok, de nagy hangerőn -nem túl nagyon_ letilt. Eredetileg is ezzel küldték ide, hogy kikapcsolgat. Szerintem süket a gazdája, mert a torzításról nem szólt. A két végfokban méregetve néhol egy-egy fólia közt határozottan mérhető ellenállásbeli különbség. AZ ÖSSZES ELLENÁLLÁST MEGMÉRTEM! Nem értem... Lehet, hogy a hűtőborda a hibás? Mint egykoron egy elekrtonika C 405, ha jól emlékszem, hordozható orosz színes tv, amiből mindent átraktunk egy másikba és viszont, a hiba meg ott maradt az eredeti dobozban!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia MZperX!

Lehet az előfok tápjának is a hibája, illetve hiányzó/szakadt földelés. Esetleg egy be nem épített 10 Ohm 100nF a kimenetre.

Üdv: Jácint

0

sanyika45
sanyika45 picture

Üdv!

Valami kontakthiba vagy időszakos zárlat valahol. Pl. a nyugalmi áramot állitó protméterben. Esetleg egy átforrasztás segithet.

sanyika45

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Esetleg a rajz külső linkjét belinkelnéd?
Köszi!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Hááááát egy rajz tényleg jó lenne!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
A végfok hasonlö? Ez a 425-é
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/22127/Sunshine%20Electronic%20Nor...

Üdv: Jácint

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Csak hasonlít. Az enyémben darlingtonokból van a vége, meg van ott valami plusz mini tranzisztor is.

0

MZperX
MZperX picture

Üdv'! Eddig az oldalig én is eljutottam. Épp csak nem tudom a rajzot megnyitni, valami regisztrációt akar.

0

city217
city217 picture

Szia.
Nem tudom mit művelsz a sz-gépeddel, de semmi trükk nincs benne. .)
Üdv

File csatolás: 

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Görgesd lejjebb!

Ide klikk: "Download >> To download the file, please, click here ! << Download"

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ja, hogy nincs.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Sponsored links