You are here

LG42PT81AEUYLM chassis:PDP42X4 zaj a kijelzőn

13 posts / 0 new
Last post
kekestv
kekestv picture

Üdv. mindenkinek!

Kedves kollégák szerintem épp it lenne az ideje annak,hogy az LG X4-es és hasonló plazma tv k kijelző(zöld vagy piros pöttyök)Mal-Discharge hibát kivesézzük. Jó lenne közösen megoldást találni erre az általános problémára,nem csak össze vissza tekergetni a potikat. Ha valaki egyetért az nagyon jó lesz. Én amit ehhez hozzá tudok tenni a legutóbb majdnem,hogy full átkondiztam a main-t és valamelyest csökkent a zaj a kijelzőn. Hamarosan full átkondizom az egész man-t.Nektek mi a vélményetek tapasztalatok.
üdv.

Comments
dalmacsaba
dalmacsaba picture

Szia -sztok
Samsung Plazma PS42D5SX/XEH TW42S5, ezzel jártam úgy, hogy main hibás (is, meg táp hibás is persze)volt. Vettem újat, azóta is megy tökéletesen. Minap kezembe került a rossz mainboard, kiváncsiságtól furdalva elkezdtem méregetni a kondik esr értékét, (smd kondi kellet volna egy másik szűkférőhelyes gépbe), merthogy azóta beszereztem egy esr-mérőt. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy semmi érték sem jó, úgy el vannak szállva, hogy azon gondolkodom, ha netán felkondiznám az egészet, megjavulna-e a mainbord? De kicserélni kb. 140 darab kondit...ne már, nincs annyi pénz a világon...de kíváncsi lennék. Én így jártam.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

flottweg
flottweg picture

Üdv!

Nem kényszer csak hozzáállás kérdése , az LG bizonyos (már nem rendelhető) szériája így menthető!
Legalábbis heti 1-2 biztos van ilyenből!
Úgyhogy hajrá....

0

Vote up!

You voted ‘up’

kocici
kocici picture

Szevasz.Csaba.

Érdekes, és kizártnak nem tartom...egy kis gondolkodást megér a dolog.
Nem azt mondtam, hogy kizárt, de piszok ritka dolog. Szerintem ott inkább mint írtad a táp hiba volt a mérvadó.
Én úgy értelmeztem az egész kérdést, hogy a közvetlen "fizikális" okokra próbáltam asszociálni.
Mint írtam nem véletlenül kell ehhez hasonló esetekben az oszcilloszkóp, mert az main-tól érkező zajos jel az csak zajosabb lesz, és digitálisan értelmezhetetlen, mivel a folyamat java digitális. Sajnos nagyon ki vannak hegyezve a kondik a készülékekben, és ezért van, hogy szinte mindig kondicserével kell kezdeni. Én már sokszor nem állok le mérni, hanem csere.

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Szia
Hagynám magam rávenni a nagy melóra, én is kíváncsi lennék, de "pechemre" találtam és vettem óccón egy kijelzőtörött ugyanilyen gépet, így az új main-board mellé még van egy használt jó, meg a többi minden, talppal és távirányítóval eggyütt, amit az régitől elspóroltak a szakik, amikor visszaadták haveromnak a tv-t egy éves szakszervízi pihentetés után, javítatlanul. (ha már nem szerezték meg ingyé; sőt még a kijelzőt is keresztbe-kasul karcolták)Ilyen is volt! Végül is nem csodálkozom, ha valaki (tulaj)a 3 éves elromlott plazmája után 1 év után megy, így járhat(persze az én bíztatásomra, mert mért ne legyen az enyém, ha már ingyé van?)
Azóta van nekem is plazmám. Nem is rossz! Jó kis fűtőtest, télvíz idején.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)

Neki szaladnék, kíváncsiságból a regenerálásnak,ha még nem volt benne "bombatámadás".

0

Vote up!

You voted ‘up’

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Szia
Nem volt bombatámadás errefelé az utóbbi években. Még "gyári". Hát ha kíváncsi vagy, én nem állom el az útadat, vigyed és szórakozzál vele. Merre lakozol?
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Újpesten vagyok, és ha segítek vele neked akkor szívesen. Cím telefon privátba.
Üdv:kocici

0

Vote up!

You voted ‘up’

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)

Nagyon jók a meglátásaitok.
Sokszor érdemes szkópon megnézni a tápfeszültségeket, a buffer kondik után.

A kijelző idő előtti halálát,okozhatják pl: a "színrekeszek-pixelek" közt az idő múlásával elválik a "kizáró ragasztás", vagy néhány gyártónál előfordúlt, hogy az egyes lapokat összefogó szilikon ragasztás a ragasztó anyagának NEM megfelelősége miatt, /galvanikusan aktív volt, / így elroncsolta a hozzávezető getter réteget,vagy szivárgott, és idő előtt elveszítette a gáz töltését, elrongálta az üvegre galvanizált getter réteget..stb .
A beégést /burn-in/ illetve annak lehetőségét az is elősegítette, hogy a beállításoknál ---ma sem értem miért kell--- túl kontrasztálják a képet, ezzel részletszegényebbé teszik, egyre messzebb a valóságostól, ami fokozza a beégési hajlamot, és a pixel "elfáradását" /jellemző panasonic, lg, samsung./

"Piros pöttyök".. egy fehér járatást megér, de azonnal ellenőrizendő a 65-70v-os rész, az Y-sus-on található segéd áramkör. Ajánlott beállítás 67v, de típusfüggő.
Ugyanennek az áramkörnek a passzív alkatrészeinek ellenőrzése, /megnyúlás vizsgálat/.
A "piros pöttyök" jelezhetnek kijelző fáradást is,/az esetek 80% / de az elektronika is tud tréfálkozni.
Nem jelenthető ki egyértelműen hogy az Y-sus, vagy az x, vagy a logik vezérlése,avagy a buffer elkóinak elfáradása okozza, mert mind a 4 képes rá. Legritkább eset a main. /ilyen hibával még nem találkoztam a main-on..nem közvetlen vezérlő eszköz, de tartalmazhat jel zajt, a logik felé, célszerű szkópos vizsgálat. /
Ezeken a panelokon lévő jelcsatoló kondik /1-100uf-ig/ cseréje javasolt, lehetőleg nagy hőtűrő képességüre. Sok esetben ha az ember méri jónak látja, de tudjuk, hogy az elkók, nem igazán szeretik az impulzus üzemet. Általában a zöld, és a piros pixel van a legjobban "agyonhajtva".
Az első eresztésű plazma kijelzők, korán sem voltak olyan tartósak, mint néhány mai, tehát az üzemóra erősen korlátok közé szorult. /még sok ilyen van forgalomban./

A mellékletekből kítűnik, a "fény" előállításának módja, és ennek logikus elhasználódási eredménye./foszfor/
A témához itt találtok magyarázatot: www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/PlazmaTV.htm
....http://www.geeks.hu/technologiak/080902_plazmateve_burn_in_mi_ez_es_hogy...

Sajnos kb így néz ki szerintem, nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Üdv!
A main feladata, hogy ha jól emlékszem itt is lvds-nek hívják, csatin keresztül idözitő és vezérlő jeleket küldjön a control boardnak. A control board állítja elő az x-y-z vezérlőjeleket. De ha megnézzük a z és az y vezérlőjel állítja be a kijelző pontos kisütését és begyujtását. Training manuálokban megvan a pontos jelalak. Ma kicsit szorakoztam a beállításokkal. a Vsetup feszültség beállításával valamint az y meredekségének beállításával jelentősen javult a kép minőség. Az sem jó ha túl magas a setupfesz mert akkor meg márványos lesz a kép. A z vezérlőjel meredekségét is be lehet szépen szabályozni. Ha ezek nem segítenek akkor szerintem ráfoghatjuk, hogy elöregedett a kijhelző.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Egyetértek Tiborral, szerintem kontrolboard inkább, ha nem kijelző.

Üdv Stevepapa

0

Vote up!

You voted ‘up’

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Üdv!
Nálam egy v5 pöttyözik. De miért pont a maint kondizod? szerintem az x-y-z valamint a contol paneloknak több közük van ehhez. De szerintem inkább kijelzőgond lesz. Én ebben kijelzőt cseréltem mert az egyik cof el volt szállva a régi kijelzővel kevesebb pötty volt, bár ezen is csökkent a beálítgatások után

0

Vote up!

You voted ‘up’

kekestv
kekestv picture

azért kondizom a maint mert több olyan kondit találtam benne ami nagyon magas ESR értéket mutatott. Korábban más készülékeknél lusta voltam a maint átkondizni én is az y és z board-ot kondiztam de semmi komoly változás nem volt

0

Vote up!

You voted ‘up’

Sponsored links