You are here

LG42PT81AEUYLM chassis:PDP42X4 zaj a kijelzőn

13 posts / 0 new
Last post
kekestv
kekestv picture

Üdv. mindenkinek!

Kedves kollégák szerintem épp it lenne az ideje annak,hogy az LG X4-es és hasonló plazma tv k kijelző(zöld vagy piros pöttyök)Mal-Discharge hibát kivesézzük. Jó lenne közösen megoldást találni erre az általános problémára,nem csak össze vissza tekergetni a potikat. Ha valaki egyetért az nagyon jó lesz. Én amit ehhez hozzá tudok tenni a legutóbb majdnem,hogy full átkondiztam a main-t és valamelyest csökkent a zaj a kijelzőn. Hamarosan full átkondizom az egész man-t.Nektek mi a vélményetek tapasztalatok.
üdv.

Comments
dalmacsaba
dalmacsaba picture

Szia -sztok
Samsung Plazma PS42D5SX/XEH TW42S5, ezzel jártam úgy, hogy main hibás (is, meg táp hibás is persze)volt. Vettem újat, azóta is megy tökéletesen. Minap kezembe került a rossz mainboard, kiváncsiságtól furdalva elkezdtem méregetni a kondik esr értékét, (smd kondi kellet volna egy másik szűkférőhelyes gépbe), merthogy azóta beszereztem egy esr-mérőt. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy semmi érték sem jó, úgy el vannak szállva, hogy azon gondolkodom, ha netán felkondiznám az egészet, megjavulna-e a mainbord? De kicserélni kb. 140 darab kondit...ne már, nincs annyi pénz a világon...de kíváncsi lennék. Én így jártam.
Csaba

0

flottweg
flottweg picture

Üdv!

Nem kényszer csak hozzáállás kérdése , az LG bizonyos (már nem rendelhető) szériája így menthető!
Legalábbis heti 1-2 biztos van ilyenből!
Úgyhogy hajrá....

0

kocici
kocici picture

Szevasz.Csaba.

Érdekes, és kizártnak nem tartom...egy kis gondolkodást megér a dolog.
Nem azt mondtam, hogy kizárt, de piszok ritka dolog. Szerintem ott inkább mint írtad a táp hiba volt a mérvadó.
Én úgy értelmeztem az egész kérdést, hogy a közvetlen "fizikális" okokra próbáltam asszociálni.
Mint írtam nem véletlenül kell ehhez hasonló esetekben az oszcilloszkóp, mert az main-tól érkező zajos jel az csak zajosabb lesz, és digitálisan értelmezhetetlen, mivel a folyamat java digitális. Sajnos nagyon ki vannak hegyezve a kondik a készülékekben, és ezért van, hogy szinte mindig kondicserével kell kezdeni. Én már sokszor nem állok le mérni, hanem csere.

0

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Szia
Hagynám magam rávenni a nagy melóra, én is kíváncsi lennék, de "pechemre" találtam és vettem óccón egy kijelzőtörött ugyanilyen gépet, így az új main-board mellé még van egy használt jó, meg a többi minden, talppal és távirányítóval eggyütt, amit az régitől elspóroltak a szakik, amikor visszaadták haveromnak a tv-t egy éves szakszervízi pihentetés után, javítatlanul. (ha már nem szerezték meg ingyé; sőt még a kijelzőt is keresztbe-kasul karcolták)Ilyen is volt! Végül is nem csodálkozom, ha valaki (tulaj)a 3 éves elromlott plazmája után 1 év után megy, így járhat(persze az én bíztatásomra, mert mért ne legyen az enyém, ha már ingyé van?)
Azóta van nekem is plazmám. Nem is rossz! Jó kis fűtőtest, télvíz idején.

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)

Neki szaladnék, kíváncsiságból a regenerálásnak,ha még nem volt benne "bombatámadás".

0

dalmacsaba
dalmacsaba picture

Szia
Nem volt bombatámadás errefelé az utóbbi években. Még "gyári". Hát ha kíváncsi vagy, én nem állom el az útadat, vigyed és szórakozzál vele. Merre lakozol?
Csaba

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Újpesten vagyok, és ha segítek vele neked akkor szívesen. Cím telefon privátba.
Üdv:kocici

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)

Nagyon jók a meglátásaitok.
Sokszor érdemes szkópon megnézni a tápfeszültségeket, a buffer kondik után.

A kijelző idő előtti halálát,okozhatják pl: a "színrekeszek-pixelek" közt az idő múlásával elválik a "kizáró ragasztás", vagy néhány gyártónál előfordúlt, hogy az egyes lapokat összefogó szilikon ragasztás a ragasztó anyagának NEM megfelelősége miatt, /galvanikusan aktív volt, / így elroncsolta a hozzávezető getter réteget,vagy szivárgott, és idő előtt elveszítette a gáz töltését, elrongálta az üvegre galvanizált getter réteget..stb .
A beégést /burn-in/ illetve annak lehetőségét az is elősegítette, hogy a beállításoknál ---ma sem értem miért kell--- túl kontrasztálják a képet, ezzel részletszegényebbé teszik, egyre messzebb a valóságostól, ami fokozza a beégési hajlamot, és a pixel "elfáradását" /jellemző panasonic, lg, samsung./

"Piros pöttyök".. egy fehér járatást megér, de azonnal ellenőrizendő a 65-70v-os rész, az Y-sus-on található segéd áramkör. Ajánlott beállítás 67v, de típusfüggő.
Ugyanennek az áramkörnek a passzív alkatrészeinek ellenőrzése, /megnyúlás vizsgálat/.
A "piros pöttyök" jelezhetnek kijelző fáradást is,/az esetek 80% / de az elektronika is tud tréfálkozni.
Nem jelenthető ki egyértelműen hogy az Y-sus, vagy az x, vagy a logik vezérlése,avagy a buffer elkóinak elfáradása okozza, mert mind a 4 képes rá. Legritkább eset a main. /ilyen hibával még nem találkoztam a main-on..nem közvetlen vezérlő eszköz, de tartalmazhat jel zajt, a logik felé, célszerű szkópos vizsgálat. /
Ezeken a panelokon lévő jelcsatoló kondik /1-100uf-ig/ cseréje javasolt, lehetőleg nagy hőtűrő képességüre. Sok esetben ha az ember méri jónak látja, de tudjuk, hogy az elkók, nem igazán szeretik az impulzus üzemet. Általában a zöld, és a piros pixel van a legjobban "agyonhajtva".
Az első eresztésű plazma kijelzők, korán sem voltak olyan tartósak, mint néhány mai, tehát az üzemóra erősen korlátok közé szorult. /még sok ilyen van forgalomban./

A mellékletekből kítűnik, a "fény" előállításának módja, és ennek logikus elhasználódási eredménye./foszfor/
A témához itt találtok magyarázatot: www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/PlazmaTV.htm
....http://www.geeks.hu/technologiak/080902_plazmateve_burn_in_mi_ez_es_hogy...

Sajnos kb így néz ki szerintem, nagy vonalakban, a teljesség igénye nélkül.

0

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Üdv!
A main feladata, hogy ha jól emlékszem itt is lvds-nek hívják, csatin keresztül idözitő és vezérlő jeleket küldjön a control boardnak. A control board állítja elő az x-y-z vezérlőjeleket. De ha megnézzük a z és az y vezérlőjel állítja be a kijelző pontos kisütését és begyujtását. Training manuálokban megvan a pontos jelalak. Ma kicsit szorakoztam a beállításokkal. a Vsetup feszültség beállításával valamint az y meredekségének beállításával jelentősen javult a kép minőség. Az sem jó ha túl magas a setupfesz mert akkor meg márványos lesz a kép. A z vezérlőjel meredekségét is be lehet szépen szabályozni. Ha ezek nem segítenek akkor szerintem ráfoghatjuk, hogy elöregedett a kijhelző.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Egyetértek Tiborral, szerintem kontrolboard inkább, ha nem kijelző.

Üdv Stevepapa

0

Vigh Tibor
Vigh Tibor picture

Üdv!
Nálam egy v5 pöttyözik. De miért pont a maint kondizod? szerintem az x-y-z valamint a contol paneloknak több közük van ehhez. De szerintem inkább kijelzőgond lesz. Én ebben kijelzőt cseréltem mert az egyik cof el volt szállva a régi kijelzővel kevesebb pötty volt, bár ezen is csökkent a beálítgatások után

0

kekestv
kekestv picture

azért kondizom a maint mert több olyan kondit találtam benne ami nagyon magas ESR értéket mutatott. Korábban más készülékeknél lusta voltam a maint átkondizni én is az y és z board-ot kondiztam de semmi komoly változás nem volt

0

Sponsored links