You are here

Izzóőr építése 50W-os izzóhoz 5VAC és 10VAC feszültségen

61 posts / 0 new
Last post
Zolg
Zolg picture

Sziasztok!

Egy projekt megépítésében kérném a segítségetek. A vas célja hogy egy PIC-el vezérlek reléket amik 50W-os izzókat kapcsolgatnak. Az izzóknak három feszültségen kell üzemelniük: 1,5VAC-n van előfeszítve ha nincs bekapcsolva 5VAC-n ha éjjel van és 10VAC-n ha nappal. Minden működik is szépen a problémát csak az jelenti hogy szeretném tudni hogy adott izzó ki van-e égve, mert ha ki van akkor kapcsolom a tartalékot és jelzem a hibát. Bonyolítja még a dolgot hogy a PIC-ről le kell választanom galvanikusan az izzókat. Erre született egy ötlet ami a csatolt képen látható. Remekül működik csak egy "apró" hibája van: mikor tervezésre került még nem voltak a kezembe az izzók és az információk szerint 10w-osaknak kellett volna lenniük. Mivel 50W-osak az izzók, a föld fele levő ellenállás (a legnagyobb amit kaptam 10W-os volt) eléggé melegszik. Így ebben a formában nem életképes. Van valakinek valami ötlete miként lehetne mégis megoldani az izzók ellenőrzését? Segítséget előre is köszönöm.
Üdv!
Zolg

File attachment: 
Comments
Zolg
Zolg picture

Még egy buta kérdés: Van valami jól bevált módszer arra hogy négyszögjelből sima TTL szintet alkossak? Értsd: ha van négyszögjel /0-5V 50%-os kitöltési tényezővel 50 Hz/ akkor +5V ha nincs akkor 0V. Megoldható szoftverből, de igencsak megbonyolítaná a programomat, és sok időt elvenne.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Zolg!
Egy diódán keresztül töltesz egy kondit. Ha lényeges a határozott átmenet, akkor át engeded egy Schmitt-trigger kapun.
Üdv Tibi.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, van, egy OC-s komparátor (pl LM339). Ha pedig arra gondolsz, hogy detektáld, van-e négyszögjel vagy nincs, akkor egy diódával meg egy komparátorral egyenirányítod, egy schmidt-triggeres bemenet már tudja értelmezni.

Üdv: Jácint

0

Zolg
Zolg picture

Ééééés működik! ;) Az igaz az ellenállást 1M-ra kellett cserélni, de tökéletes!;) Köszönet az ötletért!

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Tessék. Még egy ötlet.
Az izzón engedj át 1-2 voltos nagyfrekit, ez jó lesz előfűtésnek. 100-500 Khz-t. Detektáld! Ha kiég, akkor nem megy át akkora jel.

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Boldogblog!
A hírközlési felügyelet(vagy mi a nevük :D ) mit szólna az ötletedhez??? :hmmm:
Üdv Tibi.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Hát?? Nem tudom.
De vannak szabad sávok. Mint a 2,4 Ghz, amit a mikrok használnak. Ilyen szabad ipari sávok vannak. Például amit a PVC hegesztők használnak.
De amúgy működhetne? Nem?

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Zolg !Közben jött egy másik ötlet. Egy fényellenálás figyeli az izzót , világit e ha van vezérlés a PIC-böl(mint a rajzon).A kimenetre pl. egy 3-bemenetü kapúval összegezheted a három izzótól az infokat hogy minden rendben stb.üdv.Jóska

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Jóska!
Szerintem olvasd át a topik hozzászólásait!
Üdv Tibi.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Zolg !Én az eddigi kapot jó ötletekböl igy alakitanám ki . üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Vajk959
Vajk959 picture

Sziasztok!

Egy alternativ megoldás.
A diódákat (normál szilicium) az izzólámpa max. áramához kell méretezni.
A segégtápot az alkalmazott reléhez (1 dioda + 100uF)

Üdv: Vajk959

Vagy zárlat, vagy szakadás, vagy valami...

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Látom ez a topik is 100-as lesz, vagy több :lol:

Üdv! Miki.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az optós megoldásra egy sokkal kisebb értékű ellenállást, így kevesebb hőt termelő kapcsolás.

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello Jaca!

Nos amíg én az áramváltó méretezésén törtem a fejem, addig te megoldottad tekercs (trafó) nélkül. A te kapcsolásod az 1,5 voltos tápfesznél is jelzi az izzó kiégését, valamennyire hőkompenzált is a kétdiódás referencia miatt, így szélsőséges hőmérséklet tartományban is jól működhet.
Vajon lesz valakinek a tiednél egyszerűbb és jobban használható kapcsolása?

üdv.
rn09

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: reggel írtam a feszültségkétszerezőről...
Ez már félig olyan.

Bálint

0

rn09
rn09 picture
*****

Hello Bálint!

Igaz írtad hogy "fele akkora ellenállás és +1 dióda és két elkó, feszültségkétszerezőnek", az ellenállás kb. hétszer kisebb lett, van plusz dióda, elkó, de nem látom a feszültségkétszerezőt csak egy kétdiódás kb. 1,4 voltos referenciapontot. Igaz azt is írtad, hogy "félig olyan". :-) De milyen az általad kigondolt fesz. kétszerezős (rajz)? Kérlek tedd fel ötletadónak!

üdv.
rn09

0

Zolg
Zolg picture

Nos tehát fejlemények!:D Reed relés megoldás Tökéletesen működik!!:D Köszönöm az ötletet soha nem jutott volna eszembe. DE! Nem így akarom megoldani. Vettem hall elemet(eleve olcsóbb:) ) és ez sokkal jobban tetszik. Még midig félek hogy a reed a rezgés miatt eltörik és fals hibajelet generál(azért mp.-ként 50 az csak mp.-ként 50) így ezzel fogom megoldani.(csatolmányban a pdf) egy TLE4935L-t sikerült beszereznem. Hihetetlen milyen cuki kis cucc!:D Bekötés után ha csavarhúzó mágnesezővel próbálom tökéletesen teszi a dolgát működik. Viszont az adatlapban látszik hogy a működési küszöb 18mT a kikapcsolási meg 16mT. Itt vagyok bajban...ennyire nem fekszik az analóg. Ez ekkora fluxust(azt hiszem annak a mértékegysége a T) jelent nagyságrendileg...én kicsinek saccolom, de tény hogy a Reed-et 1mm2-es huzalból tekert 20 menetes tekercs szépen rángatja ez viszont meg sem szólalt tőle. Hangsúlyozom mágnessel működik. Szerintetek mivel tudnám életre hívni, vagyis a mágnes teret erősíteni? Még több menet...talán de félek túl nagy lenne az én kis kompakt kütyümbe...

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Még midig félek hogy a reed a rezgés miatt eltörik és fals hibajelet generál(azért mp.-ként 50 az csak mp.-ként 50)"
A múltkoriban, hallottam valami Greatz-ről, meg kondenzátorról. Esetleg az nem használható itt is? =töpreng=

Üdv! Kalex

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Zolg!
"Szerintetek mivel tudnám életre hívni, vagyis a mágnes teret erősíteni?"
Mondjuk egy kis vasmag!?
Üdv Tibi.

0

Oszi11
Oszi11 picture

Szia,

csatlakozom az előttem szólóhoz. Egy toroid porvasmagot kell megvágni annyira, hogy beférjen a hall érzékelő.
Valahogy így:

Üdv,
Oszi

0

Zolg
Zolg picture

Hihhhetetlen!!! Egyszerűen zseniális!:D:D Mindenképpen torroid vasmagot akartam felhasználni (mert ez tetszik a legjobban...nem tudom miért) és amikor tegnapi tanulmányaim során rájöttem hogy ott csak a vasmagon belül jön létre mágneses tér csöppet elkeseredtem. Eszembe nem jutott volna hogy elvágjam. Egyébként teszt szinten működik, gyönyörű négyszögjel jön ki a hall elemből még 1,5 VAC-n is amikor csak 1,7A kajál az izzó. Ha elkészültem a pontos számításokkal felrakom ide fényképekkel és magyarázattal, hogy ha valaki a jövőben ilyet szeretne tuja hogyan fogjon neki! Köszönet az ötletért!!:D

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Adatlapjában, a 4. oldaltól: http://www.infineon.com/dgdl/Data_Sheet_TLE49x5L_Family_V1_5.pdf?folderI...

Üdv.: uniman

0

Zolg
Zolg picture

Köszönöm hogy nem megmondtad hanem rávezettél! Itt jöttem rá hogy kevés a tudásom ehhez úgyhogy beleástam magam a mágneses erőtér elméletébe. Sok minden tisztázódott bennem tegnap(este 10-ig nyomtam az elektrotechnikát:) ), és most már ki merem jelenteni hogy értem a dolgot(ami nem összekeverendő azzal hogy értek is hozzá:) ). Köszönet érte még egyszer!;) És meg is oldottam a dolgot, csak lenne egy gyakorlati kérdésem: honnan lehet megtudni/megtippelni az adott vasmag relatív permeabilitását? Sajnos nincs hozzá adatlapom, de ha már tudom hogy kell kiszámolni akkor szeretném számolással meghatározni a menetszámot és nem próbálgatással...számítógépből bontott torroid vasmagot használtam fel, de nem találok róla ehhez hasonló adatot sem...ötlet?

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Reed helyett használhatsz Hall generátort is használhatsz!
Régi PC billentyűkben fordult elő.
http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/kapcsolo/hall_kapcsolo...

Időjárás jelentés előrejelzésem: Eleredt az esső
Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

uniman
uniman picture
***

0

Zolg
Zolg picture

Wow!! Borzasztó szimpatikus ötletek, csak van pár kérdésem. Az elsőt már fel is tettétek: AC-nál nem fog rezegni a reed? Ami még az is lehet hogy nem baj, mert PIC-ben le tudom kezelni,csak az élettertama a kérdéses a reed-nek.
2.: Hol lehet beszerezni ezt a HTP50-t nagyon tetszik,de a kutatásom nem volt eredményes, sem a HQ sem a RET nem forgalmazza...Satel-t itt Szegeden meg se kérdezem, mert azok nem is vergődnek spéci alkatrészek beszerzésével...és ugyanehhez még egy buta kérdés: Létezik ebből vajon olyan kivitel is ami nem igényel szimmetrikus tápfeszültséget...ha a reed valamiért nem válna be akkor mindenképp ez a megoldás marad, csak a +-15V előállítása segédtápot igényelne a cuccba...vagy van valami ötlet hogyan erőszakolhatom meg a trafómat(ami sajnos nem középmegcsapolásos) hogy kiszedjek belőle ilyen feszt? Rendelkezésemre áll: 0VAC, 1.5VAC, 5VAC, 8VAC, 10VAC, 12 VAC (Ezek egy tekercsen, közös 0-val) és 18VAC (külön 0V )és 15VAC (külön 0V) . Most mindenesetre elrohanok reed-et venni és kipróbálom ezt a megoldást!

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
Irígylem az eféle problémákat. Bár csak az enyéimet is meg lehetne így oldani! Egyáltalán minek akármilyen áramfigyelő ellenállás? Egyszerűen a relével párhuzamosan kösd a figyelőáramkört. Ha az égő szakadt, a reléről elveszik a fesz nyitott állapotban! :D

0

Zolg
Zolg picture

Hmmm...nem vagyok biztos a sikerben...ha a relével párhuzamosan kötöm a figyelő áramkört és kiég az izzóm, nem fog abban a pillanatban elégni a LED is? Már csak azért mert gyakorlatilag rövidre zárom a trafó 18V-ját a 0V-al egy előtét ellenálláson és egy LED-en keresztül....vagy rosszul gondolom? Ha igen akkor megvalósult minden és ez a nyerő ötlet! Mert az egyszerűsége egyszerűen lenyűgöz!:D

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

"ha a relével párhuzamosan kötöm a figyelő áramkört és kiég az izzóm, nem fog abban a pillanatban elégni a LED is? "
Nem ! A relével PÁRHUZAMOSAN !
De a megoldás nem jó mert vizsgálni az égő állapotát csak nyitott relé kontaktusokkal tudod :( (ez gondolom nem túl jó dolog)

"rövidre zárom a trafó 18V-ját a 0V-al egy előtét ellenálláson és egy LED-en keresztül...."
- ne beszélj butaságokat ! az már nem rövidzár hanem terhelés, hiszen ott van az ELŐTÉT ellenállat !

Üdv: Dénes István

0

Zolg
Zolg picture

Jogos...elnézést kérek a tudatlanságomért! ;) És valóban nem jó, mert figyelem kell üzem közben is. Marad a reed...

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Ez tényleg egyre jobban alakul!
Amúgy mikrokontrollerrel könnyen megoldható a periodikus ellenőzési ciklus. Mire kell ilyen üzembiztosság? Nem lenne egyszerűbb ledeket használni? Egy sereg probléma kiesne!
Például egy rakás drága relét ki lehetne spórolni, gyakorlatilag kiesik a karbantartás igénye, stb. Szerintem olcsóbb és egyszerűbb lenne ledekkel. Vagy ez valami nagyon "retro design" cucc lesz?

0

Zolg
Zolg picture

Ez egy forgalomtechnikai jelző eszköz...a nagyon retró megállapítás stimmel, bedöglött a vezérlője és aki tudja hogy mi volt az valamikor hol van már??:D Ehhez lesz vezérlés. Nagyja része működik az új vez-nek csak ez az izzóőr funkció a kérdéses.

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Cseréld ki az izzókat ledekre!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Nem lehet tenni egy fototranzisztoros visszajelzést az égőhöz ?!

Üdv: Dénes István

0

Zolg
Zolg picture

Sajnos nem...Távol van egymástól az izzó és a vezérlő+ életveszély 8000 lenne beszerelni....már megvizslattam...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: fele akkora ellenállás és +1 dióda és két elkó, feszültségkétszerezőnek?

Bálint

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

A problémádra a megoldás az "Áramváltó"

Itt ki van tárgyalva: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/hall-elemes-aramvalto-szeruseg-htp50

Időjárás jelentés előrejelzésem: Gyengén felhős-borús az idő. Kellemes kiránduló idő várható a mai nap.
Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

uniman
uniman picture
***

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ez is egy fajta "Áramváltó"

Időjárás jelentés előrejelzésem: Gyengén felhős-borús az idő. Kellemes kiránduló idő várható a mai nap.
Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Ez egy elég életképes ötlet !!!

Üdv: Dénes István

0

welding alt
welding alt picture

Szia István!

Hogyan készítenéd el a tekercset, hogy mindhárom feszültséggel az érintkezők zárjanak?

Üdv!
János

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

A legkisebb feszre tekerném ( 5 VAC ).

Üdv: Dénes István

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Van ott előfeszítésnek 1,5VAC is. Talán e szintnél is jelezni kellene, bár e feszen kicsi a valószinűsége a kiégésnek.

Üdv!
welding alt

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Az 1,5V-ra szerintem felesleges.

Üdv: Dénes István

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Áramra kell "tekerni"...

Üdv.: uniman

0

Zolg
Zolg picture

Szia!

Egy buta kérdés: hogy érdemes kiszámolni a menetszámot és a vezetékvastagságot...sajnos ennyire nem vagyok otthon az analógban. Vagy próba cseresznye? 5V-on 3,62A az áram 10V-on pedig 5,33A.
Üdv!

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Na, itt kezdődnek a gondok.

Üdv.
welding alt

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Feszültséget kérdezett... én válaszoltam :)

Üdv: Dénes István

0

welding alt
welding alt picture

Szia!

Lehet , nem volt eléggé érthető kérdésem ....hagyjuk.

Üdv!
welding alt

0

Zolg
Zolg picture

A legidillibb állapot az lenne ha mindhárom feszültségen jelezne, de úgy vélem kompromisszumot kell kötni. Megelégszem azzal is hogy 5VAC-tól (ilyenkor 3,62 A az áramfelvétel. 10V-on 5,33A) felfele húzza meg.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Huzalvastagságot áram terhelés szerint (akár katalógusból),
menetszámot meg kísérletezéssel lehet megállapítani :)
egy valamit tudok fejből: 10A = 1mm2
Hátha valaki megmondja mennyi kell a 6-7 Ampernek.
(nem írtam el, jobb kicsit túlméretezni)

Üdv: Dénes István

0

Zolg
Zolg picture

Köszönöm a gyors választ! Majd megírom mi lett az eredmény!;)

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Reed avagy "nyelves relé": http://hu.rs-online.com/web/c/relek-es-kiegeszito/nyelves-relek-es-kiege...
Persze csak nagyobb teljesítményre jó igazán...
Üdv.: uniman

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Korrekt ! Kis teljesítményre ott a söntellenállás !
De ez a REED dolog nem jutott volna eszembe :roll:

Üdv: Dénes István

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Persze lehet bonyolítani a dolgot...: https://www.google.ca/search?q=ac+current+transformer+circuit&hl=en&sour...

Üdv.: uniman

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia!

Látom már, AC árammal hajtja az égőket...
Oda viszont tényleg jó-e a Reed ?
Nem fog "rezegni" ?

Üdv: Dénes István

0

Zolg
Zolg picture

Upsz...rossz helyre írtam...;)

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Zolg!
Mi lenne, ha póriasan minden izzó mellé tennél egy fényérzékelőt, és ezek állapotát kérdeznéd le a PIC-cel egy 100 Hz-es sávszűrő-egyenirányitó áramkörön keresztül? (csak egy ötlet!).
A legjobbakat: Thanatos

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Thanatos!

A gondolatmenetedet már meg előzték.
És el is lett vetve.
Üdv Tibi.

0

thanatos
thanatos picture

Szevasz, Tibi!
Mea culpa: tényleg nem olvastam, csak a felvetést. Jogos a 2 pont: ha valóban messze vannak az izzók, a "leves - a drótok+elektronika - többe kerül, mint a hús".
Igy hát szerintem sem marad más, mint a többek által javallott áramváltó (rosszabb esetben figyelő ellenállás).
A legjobbakat: Thanatos

0

Sponsored links