You are here

SMD elektrolyt kondi... Melyik a +, és a - lába? (nem egyértelmű..)

18 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

SMD kondik esetében Ti hogy állapítjátok meg, hogy melyik lába a +, és mi a -? mert marha egyszerű, ha a NYÁK-on rajta van :) De ha nincs?

Többször futottam bele, hogy a kondi + lába volt a fekete csíkos. (SMD esetben!)

megint szívok egy szerkezettel, és más gyanúm már nincs. Az összes SMD 22uF nF értékre száradt. Látszólag más baja nincs, csak erre tudok gondolni. ismét. Viszont ezek a kondik egy kis "öcsipanelen" vannak a gép legbelében, 1,5 óra kiszedni, és már 3. alkalommal próbálom :) Jó volna biztosra menni.

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Megoldva..

az 1uF-ek fordítottak voltak.

Persze azt még mindig nem tudom, miről lehet kitalálni, melyik melyik :) De megy hiba nélkül reggel óta a gép.

0

jandu
jandu picture

Szia,

..."SMD kondik esetében Ti hogy állapítjátok meg, hogy melyik lába a +, és mi a -? mert marha egyszerű, ha a NYÁK-on rajta van De ha nincs?"...

Nos a szivárgás árramot mérve kb.98% biztonsággal meg lehet állapítani a kint levő - nem nyák-on levő elkóról, hogy melyik a helyes polaritás. A elkók formálására használandó bekötésben a névleges feszültség mellet, vagy annak enyhe növelésével uA mérésnél a helyes polaritásnál a szivárgási árram alacsonyab és stabil. Ellentétbe vele a fordított polaritásnál a szivárgási árram nagyobb és enyhén növekszig egy határig. De - ez nem hibás, bontott eredetűre, ESR vesztett, vagy zárlatáramnak kitett használt kondikra jellemző!!

jandu.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

igen, ezt írtam én is alább, de ebben minden tök rossz volt. 1 ép nem volt benne. Nem is értem, hogy ment ez eddig. Gondolom kikapcsolás nélkül elketyegett valahogy.. De hogy hogy? :)

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Én megpróbálnék egy biztosan + fóliát találni,erre igen nagy valószínűséggel legalább egy kondi csatlakozik.Ennek megnézném a jelölését.Ugyan erre az analógiára keresnék egy földre menő elko lábat is,így már biztos lehetek a dolgomban.Üdv.Reparator1

0

Tápos Lajos
Tápos Lajos picture

Szia!
Teljesen OK, amit írsz.Csak tovább megyek, minnél nagyobb értékű, és ezzel együtt nagyobb fizikai méretű az az Elko, annál nagyobb a valószínűsége hogy a negatív lába a nagyobb kiterjedésű testfóliához csatlakozik.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

22uF 16V-ok mind.. meg pár db 1uF :(

0

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Ha már semmi nem segít,(olvasd el a használati utasítást.)nézd meg a kapcsolási rajzot.:) Az áramkör kapcsolása megmondja a tutit.

0

kocici
kocici picture

Szevasz.(tok)
Ha idefotozod akkor megmondom, mert biztos van jelezve, élletörés, vonal rajta, fényes az egész de matt a +, egy pont a + nál, ....pasz.
Üdv:kocici

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

szerintem félreértettél.

A kondin van fekete csík. De az nem minden esetben a negatív fele. Javítottam egy Sony kamerát, abban pl. olyan SMD elkók voltak, aminek a pozitív fele a csíkos. Sima alu elektrolit kondi, de fordítva.

ilyen, de nem a - volt a fekete csík.
http://www.capacitors.hk/images/Aluminum-Electrolytic-Capacitors/TS13C0.gif

Sajnos jelen esetben nincs rajz. Ha lenne.. hajaj.. :)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: megnézted a képet, amit feltettem?

Bálint

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Igen, megnéztem, de pont ilyen alu kondi esetében találkoztam már fordítottal is.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha mondod, akkor passz.
Nekem szerencsére még nem volt.
Akkor marad a forrpontok testhez való mérése.
Fordított polaritással csak szitázott feliratnál találkoztam.

Bálint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Akkor beon tenyleg csak a meres marad, vagy elhiszed, hogy az alu elkon szinte mindeg a vonal=negativ polus :-)...
Kari

0

mindigehes
mindigehes picture
**

:)

Én elhiszem :)

de a tapasztalat nem. Volt egy régi Sony kamera, nagy felbontású BW kamera, mikroszkópba való. Na ott ezzel a logikával, hogy csík negatív újrakondiztam az egészet. Majd nem volt kép. Akkor jöttem rá, hogy ez az elmélet az esetek 98%-ban van így. :) megforgattam mind, és jó lett a kamera. Csak ott tudtam mérni, meg a betáp oldalon el is durrant pár. :)

Másik eset kb fél éve volt egy Philips plasma logic board-dal. Valami őskövület. Újrakondiztam, nem indult, tiltott a táp. Megforgattam, és jó lett.

Abban az esetben, ha legalább 1 van, ami jó, azt szoktam, hogy soros ellenállás, labortáp, és áramot mérek a kiszedett kondival, egyik irányba, majd másikba. Ami az alacsonyabb, az a jó :) De itt nem megy, mert teljesen kakukk az összes. Mind nF értékre van száradva.

Összerakva meg nem tudok benne mérni a sűrűsége miatt, meg mert öcsipanel, és körbe van rakva.

Lehet, megforgatom mindet ebben is, csak baromi sok meló, és féltem a nyákot is.

0

Kari
Kari picture
*****

Szavasz mindigehes!
Ez a "problema" kizarolag ezen Alu elko eseteben all fenn!!
Annak idejeben en is sokat szivtam veel mig egyertelmüen kiderült, hog yezeknel a "-" (fekete csik) csak a negativ polaritast jelöli, de minden egyeb SMD tipusnal (amikkel eddig talalkoztam, s lattam mar jo nehanyat) a vastag csik mindeg a + polaritast jelöli!
Egyebkent merhetnel feszt is ezen a poluson, s alighanem egyertelmüve tenne ezen gondod :-)
Kari

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Sajnos nem tudok mérni. Öcsipanelen vannak, a fő nyákon nincs ilyen kondi. Az öcsipanel sok rétegű, BGA, stb... Összerakva nem lehet odaflrni, kidrótozni meg megint nem lehet biztonsággal, mert nagyon nyakig ültetett az öcsi panel. GND megvan, de egyik kondi csikos lába, másik nem csíkos.. Van ott +, meg - táp is sajnos..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:egyszer régebben feltöltöttem ide:
http://elektrotanya.com/?q=hu/show_partsinfo
itt más, hasznos információt is találsz

erre gondolsz?

A másik képen pedig ESR értékeket találsz egy cég gyártmányáról, a többinél is hasonló.

0

Sponsored links