You are here

Sarokcsiszolóba milyen zsírt?

25 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Sarokcsiszolók szöghajtásába milyen zsír kellene?

Amit teszek bele, az MOL lítiumos csapágy zsír, leírása szerint magas hőfokra, nagy nyomásra, csapágyak, hajtások kenésére alkalmas. De ha jól megtömöm a hajtást, fogja a motort. Ha nem tömöm tele, akkor meg tök száraznak látszik a fogaskerék pár, nem tocsog a zsírban..

Grafitos zsír jó lenne, de nyitott csapágyak vannak a gépben, így az kiesik. Tudom, vegyek a Bosch-tól 40g zsírt 800Ft-ért, de valami nagyobb kiszerelésre gondolok, költésghatékonyabban...

Vagy jó a sima lítiumos zsír, amit tettem bele, tegyek annyit, ami még nem fogja le, olyan sok lesz az áttételen, amennyi kell?

köszi!

Comments
romulusz
romulusz picture

Szevasz!
A gép árától függ, hogy érdemes e zsírozni. Barkács gépnél felesleges vele foglalkozni, mert a használható zsír ára több, mint a flexé. Más minőségű zsírt pedig felesleges tenni bele, mert az első fordulat után lemegy a kúpkerékről, és annyi, mint ha nem is zsíroztad volna. Profi gépekhez lehet kapni speciális zsírt, pár éve 20.000 Ft körül volt az ára (csak 750 gr-os, vagy kilós kiszerelésben lehetett kapni).
Üdv: Gyula

2

Mikus Sándor
Mikus Sándor picture

Sziasztok!
Én biz még az új csapágyakba is szoktam plusz zsírt tenni (a műanyag porvédőset simán szét lehet pattintani), mert ugyan számítógép adagolja, de azt ember állítja be...
A grafitos zsír tükrösít, általában inkább magas hőmérsékletre használom. Hajtóműbe, legyen bármilyen, nem való sima zsír, mert nem megy vissza a helyére, mint azt többen is megjegyezték. Mindig fel kell hígítani, ha már nincs hajtóműolajra v. -zsírra lehetőség. Az én módszerem a következő: beleteszem a zsírt, cseppentek bele némi olajat a zsír mennyiségét figyelembe véve, megforgatom kézzel a motort, amíg össze nem keveredik egy kicsit, aztán még egy kicsit ugyanígy, hogy ne legyen megdermedve, mint a zsír. ezután összerakom a gépet és próba...

1

zoli710802
zoli710802 picture

Sziasztok!
Amit lentebb olvastam a zsírspray az jó dolog, mert a zsír benzinnel keverve jön ki a dobozból, a benzin bemossa a zsírt a helyére majd elpárolog és marad a zsír ami nagyon ragaszkodik a vashoz. A másik amit használok az a Metabond zsírja. A nagy fordulatú csapágyakat (porszívó, flex stb) úgy szoktam, hogy kiveszem a porvédőt, kiszedem a zsírt és rakok helyette Metabondot.
Üdv: Zoli

1

Tranzix
Tranzix picture

Üdv!
Benzinnel kevert zsír inkább lánckenésre való, valamint bowdenzsírzóba,
(75% zsírhoz 25% benzin). Hajtóműbe inkább hypoid-olaj + zsír keverék.

0

zoli710802
zoli710802 picture

Szia Tranzix!
Egyetértek. A láncoknál (pl cross motor) komoly igénybevétel van ezért ezek a zsírok jó minőségűek.
Üdv: Zoli

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia mindigéhes!

Csiszolóba csakis reszelőzsírt! :fun:

Üdv: Jácint

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:tegnap vettem Silco Grafitos Antipol szilikonzsírt,50 g, 545.-Ft.
Ez hova használható?

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello SzBálint..
"Grafit tartalmú szilikonzsír. Alkalmazási terület: jó hőállóságú kenőanyag, magas- és alacsony hőfokon egyaránt alkalmazható. Kis fordulatszámú csúszó és gördülőcsapágyak kenésére, szállítótargoncák csapágyainak kenésére alkalmas. Használható továbbá magas hőmérsékleten működő tolóajtók és szelepek, továbbá szakító berendezések kenésére a textil- és mérő-műszer iparban. Fehasználhatósági tartománya: -40 °C - +200 °C"
..."szűkebben": http://www.e-silicon.hu/termek_grafit.html
Üdv.: uniman

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: kösz, én nem találtam, a Silco-nál kerestem.

Bálint

0

kisstibi1
kisstibi1 picture

A litiumos zsirnak az a nagy előnye hogy nehezebben csapódik le a fogaskerékről mint egy átlagos mezei zsir de kisebb fogaskerekeknél szerintem egy kis olajjal célszerű meghigitani.

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Teletömni semmit nem szabad , még egy csapágyat sem ! Max 1/3-1/2 ig . A litiumos kenőcs az tuti oda , csak a folyékonyságát kell olyanná tenni , hogy vissza tudjon folyni , kikapcsolás után , ahogy többen is leírták.
Én a hígítónak a diferenciál művekben használatos , fokhagymaszagú NIGROL-t :D , TAD-17 használom , a LADA-k difijében is ez van .

Üdv! Miki.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Hát egyik sincs itthon, viszont van Würth spray, lineáris csapágyakhoz, meg lineáris vezetőkhöz. Adtam hozzá, összekutyultam, olyan lett, mint a híg méz. Szép, csendben ketyegnek a gépek.. Jó lesz :)

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Azt nem monntad, hogy márkás kenőcsöd is van :lol: , a Würth , az jó lesz oda ....

Üdv! Miki.

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Helló!
Ez egy örök probléma, más szavakkal a tervezett elöregedés alfája és omegája. Éppen most raktam össze egy szalagos smirglizőgépet (ku**a sok csavar tartotta - fáj minden ujjam), amiben ugyanilyen borzalmas áttétel van a 900W-os motorhoz.

Amúgy az áttétel teletöltése zsírral nem jó szokás. Max. az üres tér 1/3-áig szabad rakni. Érdemes inkább csökkenteni a zsír szilárdságát olajjal annyira, hogy még ne csurogjon ki, de a légáramlás hatékonyan szórja a fogaskerékre.

Grafitos zsírral még nem volt szerencsém, de a molibdén-diszulfidos manapság már elég elterjedt a kisgépek kenésénél is. Bár az inkább a nagy terhelésű siklócsapágyakhoz lett kitalálva, de segíthet a sz@r kenőrendszerű kisgépeknél is.

0

Tranzix
Tranzix picture

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Mint ahogyan Mpisti is írja, kell kenőanyag, és az is természetes, hogy fogja a gépet, ha tele van tömve!!!
A méreg drága gyárit én sem veszem meg. Lítiumos, és grafitos zsírt (fele fele arányban) szoktam összekeverni hajtóműolajjal.
A méztől sűrűbbre hagyom, így minden leállítás után vissza tud folyni a fogaskerekekre, viszont nem folyik ki a gépből.
Üdv Tibi.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Ha a zsír is megfogja akkor abba nem kell semmi :)

Üdv Stevepapa

0

mpisti
mpisti picture

"Ha a zsír is megfogja akkor abba nem kell semmi"
Ez tévedés.Pontosan meg van határozva hogy milyen minőségű és mekkora mennyiségű kenőanyag kell a hajtófejbe. Mivel igen magas a forgórész fordulatszáma, emiatt a sima csapágyzsír csak az első néhány száz fordulatig ken,utána várja a lehetőséget arra,hogy tehetetlenségénél fogva visszakerüljön a fogak közé, tehát nem végez kenést. A gyártók a saját kenőanyagaikat preferálják, természetesen arany áron. Én több mint 10 évig javítottam kisgépeket (is) és hajtómű kenőcsöt szoktam használni kenőanyagként. Ez átmenet a zsír és az olaj között. Persze ebből sem lehet bármennyit beletenni,mert erősen megterheli a hajtást és komoly hőfejlődéssel jár ez a gépre nézve. Orvosi fecskendővel szoktam adagolni, így elérhető a pontos mennyiség tartása.A kisebb sarokcsiszolókba 15ml-t a nagyokba 25ml-t szoktam tenni. Nekem ez a módszer bevált, kenési elégtelenség miatt egy gép sem került vissza.

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Ebben van valami, csak az a baj, hogy sok gyártó sem tudja, így némelyik gép gyárilag van teletömve sima gépzsírral...

0

Attee
Attee picture
*

Üdv!

Sztem megfelel a sima lítiumos. A legtöbb ilyen helyre azt használom.

Tele lehet pakolni, de tömőfával felesleges megtömni. Ha így fogja a zsír a flexet, akkor valami nem oké azzal a géppel...

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Jó vele, megy szépen, stb. Labortápról indítom, 50V körül. Szépen 2A a felvett árama (3 gépet raktam helyre, más is kellett a boschtól, így nem volt szállítási költség egy füstre..) A lényeg, hogy mindhármat kimostam rendesen féktisztítóval összerakás előtt, hogy a sok fémforgács kikerüljön, stb. A friss zsírt a kis fogaskerék tövébe betömtem, meg az egész házat lazán teletömtem.. Utána összeraktam, , rá a villany, 2A-ról úgy 5 perc alatt szépen visszacsurognak 800mA környékére. Viszont ilyenkor már nagyon "hajtómű" hangja van... Szétszedve meg az összes zsír le van ülve, a nagy fogaskerék meg csont száraz, és hajtómű hangja van, mint ha száraz lenne. Mondjuk az is...

Ez a zsír nekem eddig bejött mindenhez, de itt valahogy kapufa.

Cseppentsek bele pici olajat, hogy összekeveredjen? hígabb legyen?

A régi zsír, ami benne volt, az is mind ilyen sűrű volt, meg is ette a hajtóművet :)

Egyébként a gépek GWS 7-115, meg 2db gws 14-125,

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Sok profi (kis)sarokcsiszólóban nincs is zsír...a gagyiba meg mindegy mi kerül!?...

Üdv.: uniman

0

gyozo.hu
gyozo.hu picture

Az nem jelenti azt, hogy nem is kell bele. Zsír nélkül is kibírja amíg le nem jár a garancia. Ez a tervezett elavulás. Csapágynak, perselynek, fogaskeréknek kell a kenés!
Szörnyű amikor már a csapágytartó lemezt is kihagyják, ettől egy idő múlva hátracsúszik a forgórész. De megspóroltak legalább 20 eurócentet!
gyozo.hu

0

uniman
uniman picture
***

Hello Gyozo.hu.

Azok a régi, márkás, zsír nélküli kisflexek talán már több mint húsz évesek...akkortájt még nem "tervezték" beléjük az elavulást!

Üdv.: uniman

0

Sponsored links