You are here

NiCd akkuk regenerálása

17 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Gyakori mindenféle háztartási cuccokban SubC méretű NiCd akku. Szerszámokban is ilyenek vannak. Áruk borosos, pláne ha egy egász packnyi kell belőle. Tettem egy kísérletet, kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Ezek az akkuk a nem használattól mennek tönkre, meg a mélykisülésben tartástól. Van nekem egy Voltcraft Charge Master töltőm, ami nagyon szépen írja mAh-ban kifejezve, mit nyelt be az akku, mit adott le. Állítható a töltő áram, kisütő, stb. Ezzel végeztem a kísérletet. Az alany egy NiCd 14,4V 2300Ah pack volt, egy robot porszívó akkuja. Amikor hozzám került, teljesen kuka volt. az egész pack össz. kapocsfeszültsége 2,1V, labortápról megkergetve 200mA-nál többet nem evett.

Első kör: rátettem a töltőre, megállt többször hibával. Szétbontottam a packot, kiméregettem a cellákat. Volt benne egy rakás zárlatos. Ezeket egyenéknt 2db sorba kötött 12V 12Ah akkuról pillanatra a sarkaira érintve "megbikáztam", eltűnt a rövidzár, a pack kezdte venni a töltést. A töltő már nem futott hibára, de a kapacitása siralmas, 400mAh sem volt, 5 ciklus után.

Második kör: olvastam, hogy a hibát az okozza, hogy az akkun belül az elektrolit kristályszerkezete felborul, és egy csomóba "összeáll". Ez okozza a kapacitás csökkenést. Na mondom, összetörjük :) Mármint a kristályokat :) Akku 24 órára be a fagyasztóba. Egy SDS max-os vésőnek levágtam a végét, csináltam vas zártszelvényből egy kis dobozt, ami a pack-ot be tudja fogadni, bele lehet tolni. Ezt ráhegesztettem a max-os véső végére. Betekertem a packot vastagon fóliába, hogy ne sérüljön, ne legyen rövidzár sem. Majd be a vésőgépbe (Bosch GBH), és egy betonlaphoz nyomva teljes gőzzel adtam neki 20 percet. A karom leszakadásán kívül más nem történt egyéb :)

Akkuk be a töltőbe, mérés. 3 ciklus múlva a kapacitásuk 1510mAh lett.

harmadik kör: Masszázs fotelbe való vibramotorokat szigszalagoztam (4db-ot) a packra, betekertem papír kéztörlőbe, és be a fagyasztóba úgy, hogy a tápfeszt egy dugasztápról kapta a 4 motor. így ment 3 napig, amíg a motorok fel nem adták :) Töltés, de 1580mAh fölé nem ment.

Mondjuk az akkuk kínaiak, azok meg szeretnek nagyokat mondani.

Ami tény:
- a mikrobi megy róla 50 percet.
- az akku 1 hét alatt nem merült le magától :)

Van valakinek hasonló tapasztalata? Illetve NiCd akku felújításhoz, regeneráláshoz tuti recepjte? (vagy nagyon olcsó SUB-C forrása :)

Comments
lacoka
lacoka picture

Sziasztok ilyen univerzális töltőket már viszonylag olcsón lehet rendelni kínából pl http://www.aliexpress.com/item/iMAX-B6-AC-B6AC-Lipo-NiMH-3s-4s-5s-11-1V-...

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika, mindennnel egyetértek, csak 1-el NEM!

"Ezeket egyenéknt 2db sorba kötött 12V 12Ah akkuról pillanatra a sarkaira érintve "megbikáztam", eltűnt a rövidzár, a pack kezdte venni a töltést. A töltő már nem futott hibára, de a kapacitása siralmas, 400mAh sem volt, 5 ciklus után."

EZ veszélyes!
Helyette teljesen megfelelő a "kutyaharapást-szőrével technológia".
Azaz egy ugyanolyan működő, azonos feszkójú akkut kell rákapcsolni, nagyon rövid és vastag vezetékkel.
Megszűnik a zárlat és robbanás veszély sem lép fel.

Ezután lehet folytatni...

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

lizakl
lizakl picture
*****

Sziasztok!
Én egy 6A névleges töltőáramú 6/12V-os orosz akkutöltővel szoktam az akkukban kialakult rövidzárat megszüntetni! Periodikusan 5-10-szer 1-1 másodpercre hozzáérintem az akku kivezetéseihez a töltőkábeleket. Az esetek 90%-ában még a D(góliát) típusú cellákban is megszünteti a zárlatot és maximum langyosak lesznek a cellák. Utána már lehet a normál töltőárammal tölteni az akkukat és egy darabig megint jók lesznek.
Üdv: lizakl

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 4700uF kondi feltöltve 12 V-ra sokkal kevésbbé káros az egészségre, többször ismételve.

Bálint

0

cssztivi
cssztivi picture

Nekem van egy "Charge Terminal" című Konrad gépem ami szintén méri a töltés, és kisütés ciklust, és tárolja is az adatokat.Ez a gép direkt felújításra készült. Kb 10 A-os tűimpulzusokkal tölt, és mér, és korrigálja a program a töltö áramot. Van kisütési ciklus is amikor szintén impulzusszerüen süt ki. 3 program van rajta. 1 csak töltés. 2. töltés, kisütés és újratöltés. 3. regenerálás: addig tölt és kisüt, míg el nem éri a megfelelő kapacitást, utána fenntartó töltést ad. Ez lehet akár 6 ciklus is.
A zárlatot én is nagy aksival szoktak leégetni, vagy nagy kapacitású konditeleppel.
Van ami sikerül de olyan is ami végleg megszakad, és kuka. Amelyik cellában legalább 0.4 V van az általában helyrejön.
A fagyasztást nem próbáltam de az is esély lehet.A gépnek megvan a kapcs. rajza de a PIC programm nélkül nem sokat ér. 1-10 celláig állítható, fordított polaritást jelzi. ha túlmelegszik az aksi akkor szünetet tart. Azt mondhatom, hogy 40 ezerért mindet tud. Még a zselés savas aksikat is ezzel töltöm, és azoknak is jót tesz az impulzustöltés.
István

0

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
:hmmm: Alighanem itt arról a készülékről van szó, amit "Charge Manager"-nek neveztek régebben. Kb. 15 éve igen legyalázó recenziót kapott ez a Conrad-os cucc a Cseh A-radio szaklapban. Ma már tutira perbe fognák a szerkesztőt érte. Egyenként intézi el az egyszerre berakott akksikat? Mert akkor tutira az, csak átnevezték!

0

cssztivi
cssztivi picture

Nem tudom, hol milyen kritika érte, én akkor vettem amikor telefonokat javítottam ,és mén csak mutatóban voltak li aksik.Az akuk 90% -át fel lehetett újítani. Még most is van jó pár Nokia 3210 aksim amit ha előveszek és lefuttatom teljesen üzemképes lesz, holott már vagy 8-10 éve nem volt használva.Általában a szakszerütlen kezelés miatt "beszűkülnek" ezek az aksik és egyre kevesebbet bírnak.Voltak tipusok amik szarok voltak, pl. Panaszonic, de a Délkóreai meg Magyar mind jó volt.A zárlatos cellákkal akkor nem is foglalkoztam, mert volt tartalék, azokat kicseréltem másik használtra.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

http://www.schwartz-hamburg.de/floh/divers/dv010.jpg

Te erre gondolsz? Ez tényleg egy kalap kutyakaki.. Beteszel 4 akkut, és egyenként töltögeti fel. Ha regenerálni akarsz 4 akkut, az 1 hét :) Van ilyenem is, de azt hittem hogy rossz.. De ezek szerint ilyen? :)

0

Hjoco
Hjoco picture

Üdv!

A zárlatos cella nagy árammal való "feltépése" nekem is sikerült már, de ezután ha (a cella kapacitás csökkenése miatt) előbb lemerül mint a társai akkor átfordul a polaritása és elnyeli a többi cella által produkált feszültség egy részét.
Ez nem fordulhat elő amíg gyári állapotában van.
A fagyasztás a litium akkuknak sokat szokott segíteni, de NiCd aksinál még nem próbáltam. De meg kéne próbálnom mert a fúrógép akkuja tragikus állapotban van.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

A fagyasztás nem sokat ér.. Csak a mechanikai "kalapálás" az, ami sikert hoz..

A zárlatos cellák nálam is ezt produkálták másik, régebbi packokban, hogy ismét zárlatosak lettek, de ez a fagyasztásos kalapálás úgy tűnik, csinál tényleg valamit..

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tegyél bele zárt ólomakkut.

A NiCd akkukat többszöri töltés kisütés ciklussal lehet (úgy-ahogy)
regenerálni, darabonként, nem packban.

http://akkumulatorfelujitas.blog.hu/2010/05/05/nicd_es_nimh_akku_kezeles...

http://elektroman.uw.hu/cikkek/nicd.htm

http://www.peschka.hu/?/rc_modellezes/Akkupakkok_szakszeru_kezelese/

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Zárlatos NiCd akkuk felszakításához 1V, és nagy áramra állított tápegységet használtam.
A TR9174 tápegységem 10A-ig bírja a gyűrődést, de átlagban 3A bőven elég szokott lenni.
Más.
Zárt ólom akkumulátorom besértődött a használatlansága miatt.
Nem vett fel töltőáramot.
Toltam neki mást.
Egy 1uF, és egy graetz a hálózatra, oszt hagy szokja napokon, heteken keresztül. Így a 12V-os akkuba 58mA folyik befelé.
Először csak méltatlankodott, pattogott, de, miután - ennek már úgy is mindegy - okán hagytam, hogy hadd küzdjön, néhány hét eltelte után kialakult. Persze, mikor arra jártam, mindig rányomtam egy reflektorizzót.
VIGYÁZAT! Az áramkör gyakorlatilag életveszélyes, használni kell valamilyen védelmet, pl: elkerítés.
Még NiCd akkuval nem próbálkoztam, a rosszakat elvittem a gyűjtőbe, de előbb-utóbb lesz olyan rossz állapotú, amivel ki lehet próbálni.
Üdv.: Pista.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Zárt ólom akku nem jó fúrógépbe, mert azonos méretben nem tud elég áramot. Egy 12V 1,2Ah zárt akku fér csak be a 12V NiCd helyére, de olyan harmat gyenge vele a gép, hogy fúrni sem igazán lehet vele, nem hogy csavarozni.. Nem elég..

Esetleg külső övtatyóba egy 7Ah.. de az meg milyen megoldás :)

0

ty
ty picture

Volt már téma, megint beírom. Egy ismerősöm megmondta a tutit, LiPo packet kell használni ilyen esetekben felújításra. Minden paramétere jobb lesz és a balancere-es töltésnek köszönhetően a gyengébb cella nem fog kiesni idő előtt. A töltő nem olcsó, viszont utána a gép az örök élet plusz két nap.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a címben meglévő Ni-Cd akku regenerálása van.
Mennyibe kerül egy ilyen LiPo akku töltővel??

B

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nekem működik, igaz, eredetileg 9,6V-os volt.(2400Ft)

Bálint

0

Sponsored links