You are here

NiCd akkuk regenerálása

17 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture

Sziasztok!

Gyakori mindenféle háztartási cuccokban SubC méretű NiCd akku. Szerszámokban is ilyenek vannak. Áruk borosos, pláne ha egy egász packnyi kell belőle. Tettem egy kísérletet, kíváncsi vagyok a véleményetekre!

Ezek az akkuk a nem használattól mennek tönkre, meg a mélykisülésben tartástól. Van nekem egy Voltcraft Charge Master töltőm, ami nagyon szépen írja mAh-ban kifejezve, mit nyelt be az akku, mit adott le. Állítható a töltő áram, kisütő, stb. Ezzel végeztem a kísérletet. Az alany egy NiCd 14,4V 2300Ah pack volt, egy robot porszívó akkuja. Amikor hozzám került, teljesen kuka volt. az egész pack össz. kapocsfeszültsége 2,1V, labortápról megkergetve 200mA-nál többet nem evett.

Első kör: rátettem a töltőre, megállt többször hibával. Szétbontottam a packot, kiméregettem a cellákat. Volt benne egy rakás zárlatos. Ezeket egyenéknt 2db sorba kötött 12V 12Ah akkuról pillanatra a sarkaira érintve "megbikáztam", eltűnt a rövidzár, a pack kezdte venni a töltést. A töltő már nem futott hibára, de a kapacitása siralmas, 400mAh sem volt, 5 ciklus után.

Második kör: olvastam, hogy a hibát az okozza, hogy az akkun belül az elektrolit kristályszerkezete felborul, és egy csomóba "összeáll". Ez okozza a kapacitás csökkenést. Na mondom, összetörjük :) Mármint a kristályokat :) Akku 24 órára be a fagyasztóba. Egy SDS max-os vésőnek levágtam a végét, csináltam vas zártszelvényből egy kis dobozt, ami a pack-ot be tudja fogadni, bele lehet tolni. Ezt ráhegesztettem a max-os véső végére. Betekertem a packot vastagon fóliába, hogy ne sérüljön, ne legyen rövidzár sem. Majd be a vésőgépbe (Bosch GBH), és egy betonlaphoz nyomva teljes gőzzel adtam neki 20 percet. A karom leszakadásán kívül más nem történt egyéb :)

Akkuk be a töltőbe, mérés. 3 ciklus múlva a kapacitásuk 1510mAh lett.

harmadik kör: Masszázs fotelbe való vibramotorokat szigszalagoztam (4db-ot) a packra, betekertem papír kéztörlőbe, és be a fagyasztóba úgy, hogy a tápfeszt egy dugasztápról kapta a 4 motor. így ment 3 napig, amíg a motorok fel nem adták :) Töltés, de 1580mAh fölé nem ment.

Mondjuk az akkuk kínaiak, azok meg szeretnek nagyokat mondani.

Ami tény:
- a mikrobi megy róla 50 percet.
- az akku 1 hét alatt nem merült le magától :)

Van valakinek hasonló tapasztalata? Illetve NiCd akku felújításhoz, regeneráláshoz tuti recepjte? (vagy nagyon olcsó SUB-C forrása :)

Comments
lacoka
lacoka picture

Sziasztok ilyen univerzális töltőket már viszonylag olcsón lehet rendelni kínából pl http://www.aliexpress.com/item/iMAX-B6-AC-B6AC-Lipo-NiMH-3s-4s-5s-11-1V-...

0

Vote up!

You voted ‘up’

gbenyov
gbenyov picture

Bocsika, mindennnel egyetértek, csak 1-el NEM!

"Ezeket egyenéknt 2db sorba kötött 12V 12Ah akkuról pillanatra a sarkaira érintve "megbikáztam", eltűnt a rövidzár, a pack kezdte venni a töltést. A töltő már nem futott hibára, de a kapacitása siralmas, 400mAh sem volt, 5 ciklus után."

EZ veszélyes!
Helyette teljesen megfelelő a "kutyaharapást-szőrével technológia".
Azaz egy ugyanolyan működő, azonos feszkójú akkut kell rákapcsolni, nagyon rövid és vastag vezetékkel.
Megszűnik a zárlat és robbanás veszély sem lép fel.

Ezután lehet folytatni...

gbenyov
0 Hz és az UV fény frekvenciája között minden érdekel...vagy tovább is?

0

Vote up!

You voted ‘up’

lizakl
lizakl picture
****

Sziasztok!
Én egy 6A névleges töltőáramú 6/12V-os orosz akkutöltővel szoktam az akkukban kialakult rövidzárat megszüntetni! Periodikusan 5-10-szer 1-1 másodpercre hozzáérintem az akku kivezetéseihez a töltőkábeleket. Az esetek 90%-ában még a D(góliát) típusú cellákban is megszünteti a zárlatot és maximum langyosak lesznek a cellák. Utána már lehet a normál töltőárammal tölteni az akkukat és egy darabig megint jók lesznek.
Üdv: lizakl

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: 4700uF kondi feltöltve 12 V-ra sokkal kevésbbé káros az egészségre, többször ismételve.

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

cssztivi
cssztivi picture

Nekem van egy "Charge Terminal" című Konrad gépem ami szintén méri a töltés, és kisütés ciklust, és tárolja is az adatokat.Ez a gép direkt felújításra készült. Kb 10 A-os tűimpulzusokkal tölt, és mér, és korrigálja a program a töltö áramot. Van kisütési ciklus is amikor szintén impulzusszerüen süt ki. 3 program van rajta. 1 csak töltés. 2. töltés, kisütés és újratöltés. 3. regenerálás: addig tölt és kisüt, míg el nem éri a megfelelő kapacitást, utána fenntartó töltést ad. Ez lehet akár 6 ciklus is.
A zárlatot én is nagy aksival szoktak leégetni, vagy nagy kapacitású konditeleppel.
Van ami sikerül de olyan is ami végleg megszakad, és kuka. Amelyik cellában legalább 0.4 V van az általában helyrejön.
A fagyasztást nem próbáltam de az is esély lehet.A gépnek megvan a kapcs. rajza de a PIC programm nélkül nem sokat ér. 1-10 celláig állítható, fordított polaritást jelzi. ha túlmelegszik az aksi akkor szünetet tart. Azt mondhatom, hogy 40 ezerért mindet tud. Még a zselés savas aksikat is ezzel töltöm, és azoknak is jót tesz az impulzustöltés.
István

0

Vote up!

You voted ‘up’

Transzduktor
Transzduktor picture

Szia!
:hmmm: Alighanem itt arról a készülékről van szó, amit "Charge Manager"-nek neveztek régebben. Kb. 15 éve igen legyalázó recenziót kapott ez a Conrad-os cucc a Cseh A-radio szaklapban. Ma már tutira perbe fognák a szerkesztőt érte. Egyenként intézi el az egyszerre berakott akksikat? Mert akkor tutira az, csak átnevezték!

0

Vote up!

You voted ‘up’

cssztivi
cssztivi picture

Nem tudom, hol milyen kritika érte, én akkor vettem amikor telefonokat javítottam ,és mén csak mutatóban voltak li aksik.Az akuk 90% -át fel lehetett újítani. Még most is van jó pár Nokia 3210 aksim amit ha előveszek és lefuttatom teljesen üzemképes lesz, holott már vagy 8-10 éve nem volt használva.Általában a szakszerütlen kezelés miatt "beszűkülnek" ezek az aksik és egyre kevesebbet bírnak.Voltak tipusok amik szarok voltak, pl. Panaszonic, de a Délkóreai meg Magyar mind jó volt.A zárlatos cellákkal akkor nem is foglalkoztam, mert volt tartalék, azokat kicseréltem másik használtra.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

http://www.schwartz-hamburg.de/floh/divers/dv010.jpg

Te erre gondolsz? Ez tényleg egy kalap kutyakaki.. Beteszel 4 akkut, és egyenként töltögeti fel. Ha regenerálni akarsz 4 akkut, az 1 hét :) Van ilyenem is, de azt hittem hogy rossz.. De ezek szerint ilyen? :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

Hjoco
Hjoco picture

Üdv!

A zárlatos cella nagy árammal való "feltépése" nekem is sikerült már, de ezután ha (a cella kapacitás csökkenése miatt) előbb lemerül mint a társai akkor átfordul a polaritása és elnyeli a többi cella által produkált feszültség egy részét.
Ez nem fordulhat elő amíg gyári állapotában van.
A fagyasztás a litium akkuknak sokat szokott segíteni, de NiCd aksinál még nem próbáltam. De meg kéne próbálnom mert a fúrógép akkuja tragikus állapotban van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

A fagyasztás nem sokat ér.. Csak a mechanikai "kalapálás" az, ami sikert hoz..

A zárlatos cellák nálam is ezt produkálták másik, régebbi packokban, hogy ismét zárlatosak lettek, de ez a fagyasztásos kalapálás úgy tűnik, csinál tényleg valamit..

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: tegyél bele zárt ólomakkut.

A NiCd akkukat többszöri töltés kisütés ciklussal lehet (úgy-ahogy)
regenerálni, darabonként, nem packban.

http://akkumulatorfelujitas.blog.hu/2010/05/05/nicd_es_nimh_akku_kezeles...

http://elektroman.uw.hu/cikkek/nicd.htm

http://www.peschka.hu/?/rc_modellezes/Akkupakkok_szakszeru_kezelese/

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Zárlatos NiCd akkuk felszakításához 1V, és nagy áramra állított tápegységet használtam.
A TR9174 tápegységem 10A-ig bírja a gyűrődést, de átlagban 3A bőven elég szokott lenni.
Más.
Zárt ólom akkumulátorom besértődött a használatlansága miatt.
Nem vett fel töltőáramot.
Toltam neki mást.
Egy 1uF, és egy graetz a hálózatra, oszt hagy szokja napokon, heteken keresztül. Így a 12V-os akkuba 58mA folyik befelé.
Először csak méltatlankodott, pattogott, de, miután - ennek már úgy is mindegy - okán hagytam, hogy hadd küzdjön, néhány hét eltelte után kialakult. Persze, mikor arra jártam, mindig rányomtam egy reflektorizzót.
VIGYÁZAT! Az áramkör gyakorlatilag életveszélyes, használni kell valamilyen védelmet, pl: elkerítés.
Még NiCd akkuval nem próbálkoztam, a rosszakat elvittem a gyűjtőbe, de előbb-utóbb lesz olyan rossz állapotú, amivel ki lehet próbálni.
Üdv.: Pista.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mindigehes
mindigehes picture

Zárt ólom akku nem jó fúrógépbe, mert azonos méretben nem tud elég áramot. Egy 12V 1,2Ah zárt akku fér csak be a 12V NiCd helyére, de olyan harmat gyenge vele a gép, hogy fúrni sem igazán lehet vele, nem hogy csavarozni.. Nem elég..

Esetleg külső övtatyóba egy 7Ah.. de az meg milyen megoldás :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

ty
ty picture

Volt már téma, megint beírom. Egy ismerősöm megmondta a tutit, LiPo packet kell használni ilyen esetekben felújításra. Minden paramétere jobb lesz és a balancere-es töltésnek köszönhetően a gyengébb cella nem fog kiesni idő előtt. A töltő nem olcsó, viszont utána a gép az örök élet plusz két nap.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: a címben meglévő Ni-Cd akku regenerálása van.
Mennyibe kerül egy ilyen LiPo akku töltővel??

B

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: nekem működik, igaz, eredetileg 9,6V-os volt.(2400Ft)

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content